Naxos och Paros, Grekland


Hamnen i Naoussa, Paros

Hamnen i Naoussa, Paros

NAXOS

140719. Detta var en av de få resor som vi faktiskt bokat som charterresa med Apollo. Vi ville på de två veckoran vi bokat se 2 öar och tyckte det var bekvämast att lösa resan som ett paket inklusive alla transporter med både transfer till och från flygplats och båtresorna mellan öarna. Klockan 08.10 gick flyget till Santorini men vi hann naturligtvis med en öl på Landvetter först. Efter 3,5 timmar landade vi på Santorini och fick en fantastisk bussresa över ön till hamnen på andra sidan. Efter ytterligare 3,5 timmar så var vi slutligen framme på Naxos efter ett stopp på Ios, där ett gäng högljudda norska ungdomar gick av... pust vilken tur att dom inte skulle med till Naxos. Vi gjorde även ett stopp på Paros, dit vi ska nästa vecka innan vi slutligen var framme på Naxos.

140720. Underbart blå himmel och en varm vind blåser idag när vi tar en promenad från det mysiga hotellet Katerina ner till stranden Agios Prokopios i byn där vi bor. På stranden träffar vi snart ett trevlig svenskt par från Alafors, Peter och Susanne, som visade sig ha samma res intresse som oss. Det blev mycket reseprat och sedan en långlunch tillsammans. Dom ska precis som vi åka över till Paros nästa vecka så vi lär nog säkert ses igen. Efter en och annan kall Mythos på vår stora härliga balkong gick vi ut en sväng och nu har vi bokat scooter 4 dagar som vi ska hämta ut i morgon bitti, för att utforska Naxos.

140721. Den orange scootern är hämtad och tankad. Nu jäklar ska det bli åka av. Vi hade bestämt med Peter o Susanne att vi skulle ses på Agia Anna stranden och tog sikte på den. När vi närmade oss stranden så tyckte vi att det vore kul att se de nästkommande stränderna söder ut och åker några kilometer till, till Plaka. Det var en flera kilometer lång strand med höga vita sanddyner och helt fantastiskt vatten. Detta får bli tisdagens strandbesök. Tillbaka till Agia Anna och parkerade scooter och leta upp lämpliga solstolar. Agia Anna stranden var dock en liten besvikelse. Väldigt smal strandremsa vilket gjorde att solstolarna stod lite väl tätt och inte speciellt ren strand. Vattnet var helt ok men inte alls lika fint som stranden föregående dag. Mycket sol och bad blev det ändå hela dagen tills vi tog vår lilla scooterkämpe tillbaka till hotellet igen.

På kvällen tog vi bussen in till Chora, Naxos stad, för att tillsammans med våra nyfunna vänner besöka Naxos främsta drag den stora portalen alldeles utanför Chora. Lokalborna kallar den Portara - jättedörren, och den är öns mest fotograferade plats. Portalen byggdes på 500-talet f Kr på tyrannen Legdames beställning. Det skulle ha blivit ett Apollotempel men byggandet övergavs när krig mellan Naxos och Samos bröt ut. Senare byggde de kristna en kyrka ovanpå det ofärdiga templet. Den bästa tiden att gå hit är på kvällen då du kommer att få de en fantastisk solnedgång. Vi införskaffade en god flaska rödvin och en bit lokal ost och travade upp till portalen och inväntade solnedgången avnjutande det goda vinet i..... nej inga kristallvinglas utan vanliga plastmuggar. Det smakade väldigt gott ändå tillsammans med den goda osten. När solen började dala blev det ett och annat vackert kort.

140722. Jag har upptäckt en ny värld! Jag har äntligen vågat ta steget och lärt mig snorkla . Hur coolt som helst, men att det skulle ta så många år är ju näst intill tragiskt. Jaja nu vet jag hur man gör och har testat flera gånger vid vårt besök på den vackra Petrino Beach i slutet av Plaka stranden. När vi avnjutit en god lunch på en liten Tavärna en bit söderut så utforskades en stor del av södra Naxos. Dock hade solen tagit lite tufft på oss idag så fick återvända till hotellet efter några timmar på såväl asfalt som grusvägar upp mot mittersta delen av ön. Nu väntar en stund i det luftkonditionerade svala hotellrummet tills solen börjar gå ner.  


140723. Den orange kompisen har verkligen fått bekänna färg idag. Redan kl. 10.00 stack vi iväg med första mål Halki ungefär mitt på Naxos. En liten bergsby där ett litet destilleri tillverkar den (berömda) likören Kitron. Kitron är en aperitif och tillverkas av suckatcitron. Drycken har en mycket stark smak som påminner lite om citron. Det finns tre olika varianter av likören. Den gröna är sötast och innehåller minst alkohol. Den gula varianten är starkare och innehåller minst socker. Den klara likören är en blandning av de två andra och är kanske den bästa att starta med om man inte har druckit Kitron tidigare. De olika smakerna provades och det blev en flaska gul Kitron att ta med hem. 


Sen var det dags att åka vidare mot byn Apirantho som också kallas marmorbyn eftersom många hus och gator är gjorda av marmor här. Efter en promenad i de små gränderna en god Frappé och grekiskt kaffe var det dags att åka vidare för att leta upp någon trevlig by för ett lunchstopp.

I byn Moni hittade vi en Taverna med servering på taket, där vi hade en svindlande utsikt över dalar och berg, och avnjöt en god salladslunch. När vi skulle betala fick vi absolut inte lämna någon dricks men den trevliga grekiskan insisterade bestämt att vi skulle smaka på hennes egen likör. En hutt efter lunch... tja varför inte. Det smakade nästan liten aning glögg men damen talade om att hon som grund använt Raki och sedan kryddat med kanel, nejlikor och några andra kryddor. Den var jättegod. När vi startat scootern fick vi också med oss två st päron som hade en liten citronsmak, också denna smakade gudomligt. Kul !! Vid 15.00 var vi tillbaka på hotellet, mycket nöjda med dagen tur. I morgon är det sista dagen vi har vår scooter och det blir nog en långtur till. 

140724. Den orange kämpen byttes idag till den betydligt tyngre rödnosen på 125 cc. Planen var att ta oss upp så långt norrut vi kunde komma på Naxos och en fin klapperstens strand och det innebar betydligt brantare backar än den lille orange skulle klara. På väg mot nordsidan när vi passerar en av alla de små byar som man hittar på alla grekiska öar och ser en skylt i en utförsbacke om ett museum där man kan se hur olivoljan utvanns förr i tiden. Det blir tvärstopp och naturligtvis in och kika. Efter några minuter kommer Dimitri... vad skulle han annars heta ....och frågar om vi vill ha en guidning. Självklart vill vi det eftersom ingen av oss tidigare sett hur olivoljetillverkning gick till förr i tiden. Dimitri var väldigt intressant att lyssna till och vi blev grundligt informerade i olivoljekonstens alla moment. Vi fick även provsmaka lite olivolja samt andra produkter som har olivoljan som grundingrediens. Jätte spännande och visst blev det några inköp.

När inköpen packats ner under "rödingens" sadel for vi vidare uppför mycket branta berg och genom hisnande passager med svindlande utsikt över havet. Väl framme vid Apollonas strand, som var målet, var det görgött med ett dopp och naturligtvis lite snorkling  några timmar. Innan vi åkte från hotellet fick vi tips av Dimitri.....hmmm i receptionen att vi inte skulle missa att äta lunch i byn Koronas, på restaurang Dahlas, där maten skulle vara fantastisk. Vi hittade efter mycket letande fram till restaurangen och serverades den största lunch vi sett och den hade troligen räckt till halva bysantinska armén och det smakade verkligen utsökt. Vi var så mätta efter "lunch gigantum" att vi nog inte kommer att behöva äta annat än var sitt salladsblad till middag ikväll.

Nu är åkdonet återlämnat och i morgon blir det en lugn dag på vår kanonfina strand tvärs över gatan för att sedan packa väskorna. På lördag morgon åker vi över till Paros och hotell Contaratos Beach för nya äventyr. Tro det eller ej men vi ska bo på samma hotell som Peter o Susanne som vi träffat några gånger här på Naxos och haft några riktigt trevliga dagar och kvällar tillsammans med.


140725. Dags att packa för att i morgon ta båten över till Naoussa på ön Paros. Vi har verkligen haft sköna dagar på Naxos och rekommenderar verkligen denna fantastiska ö med sina fina stränder och klart och fint vatten.


PAROS


140727. I går morse tog vi färjan till Parikia på Paros västsida där väntade en buss som sedan tog oss till Naoussa som ligger på norra sidan av ön. Väl framme vid vårt hotell, Contaratos Beach, var inte rummen riktigt klara vilket gjorde att vi "var tvungna" att vänta en stund i baren med var sin iskall FIX, lokal öl. Väl installerade på rummen blev det en handduk över axeln och en rask promenad de ca 30 meterna tvärs över gatan till stranden. Det är en långgrund strand med hotellets solstolar med en vattentemperatur på 28,9 gr, helt ok. Några timmar här var inte svåra att slå ihjäl för att sedan skölja av sig i hotellets stora härliga saltvattenspool. Kvällens middag bestämde vi oss för att inta i Nauossas centrum och hittade en fantastisk restaurang precis bredvid fiskebåtarna nere vid hamnen. Med solnedgången som sällskap blev det som vanligt en god traditionell grekisk middag med såväl svärdfiskfilé, sovlaki, tsatsiki som lokalt svalt gott rött vin. 

I dag tog vi en båt från hamnen med endast en besättningsman, Dimitri !!!, över till den fina stranden Kolimbithres och ägnade dagen åt mycket sol, snorkling och varma sköna bad. Väl tillbaka på hotellet igen fram på eftermiddagen startades bubbelpoolen, endast för oss, och det var en bubblande häftig upplevelse som höll på att slita badkläderna av oss alla fyra. Nu slappar vi i skuggan på altanen med en kall öl och förbereder oss inför kvällens kulinariska upplevelse nere i byn igen i form av middag. I morgon blir det åter hyra av scooter för upptäcktsfärd på denna öns vägar och byar.

140728. Den vita tornadon, ja alltså vår reskamrat scootern, är hämtad och ska få hjälpa oss att besöka nya byar och stränder under två dagar. Vi satte efter frukost fart mot nordöst för att leta oss fram till Santa Maria som skulle vara en fin strand. Ja visst hittade vi stranden men på väg dit passerade vi en lagun med en kilometerlång nästan öde långgrund fin annan strand som inte ens hade något namn på vår karta, konstigt nog. Vi beslutade att lämna Santa Maria stranden som bestod av massor av solstolar, taverna m.m som vi hittar på så många andra ställen och återvända till den nästan öde stranden. Vilken grej, det var 4 personer på hela stranden och totalt 10 solstolar, perfekt för ett första dopp. 
När vi svalkat av oss bestämde vi oss för att besöka byn Lefkes ungefär mitt på Paros. Den är byggd som en amfiteatraliskt i en dalgång nästan mitt på ön cirka 12 km från Parikia. När piraterna härjade som värst i Kykladerna tog Parosborna sin tillflykt hit, då var Lefkes öns huvudstad. Idag bor här cirka 550 personer. Själva byn är bilfri och man parkerar utanför själva stadskärnan och promenerar genom de smala gränderna. Väl värt ett besök. Lunch intogs sedan i byn Pisso Livadi, en liten fiskeby på östra sidan av Paros. På väg tillbaka till hotellet stannade vi till i Parikia för en vätskekontroll och därefter ett dopp vid stranden Machella. Åter på hotellet var vi så trötta att det fick bli en middag på den närmaste Tavernan 200 meter från hotellet och det inkluderade en svindlande utsikt från Tavernans tak terrass. 


140729. Idag hade vi bestämt oss för att besöka Butterfly Walley och vi hittade dit ganska omgående. Den mest besökta sevärdheten som ligger i en lummig oas under cypresser cirka 10 km söder om Parikia. I Grekland är det endast Rhodos som kan uppvisa något liknande. Utanför fjärilsdalen märks ingenting, och när vi betalt biljetterna och gått in märks inte heller någonting. Men när man tittar lite närmare under alla murgrönor anar man fjärilarna. När de sitter stilla ser de ut som svartvita spindlar, men när de flyger lyser de i klaraste rött. Helt grymt.

Sen blev det ett besök på Antiparos, som ligger sydväst om Paros och är en gemytlig liten ö med stort hjärta som har begåvats med lättillgängliga barnvänliga stränder. Vi tog färjan från Pounda som endast tog 10 min över det starkt turkosfärgade havet. Efter inköp av dryck och lite frukt drog vi söderut till Agia Georgios för sol och bad. Hungrig blir man ju och lunch måste man ha. Vi körde in mot byn och hittade en liten Taverna som såg trevlig ut och hade ett "träd" vid kajkanten som bestod av bläckfiskar och fisk, mycket udda. Det blev varken bläckfisk eller fisk till lunch, tro det eller ej. Nöjda och belåtna vände vi åter mot hamnen och gjorde ytterligare ett doppstopp vid Soros innan vi tog färjan tillbaka till Paros igen. Vår hyrda scooter är nu återlämnad och de resterande dagarna blir det båtutfärder till stränderna runt Paros. Kvällen blev mycket trevlig då vi av en slump kikade in för att se varifrån musiken kom. Det var 4 musiker som underhöll gästerna och.... det fanns rejäla takfläktar. Middagen blev en succé med fantastisk mat, riktigt gott rött vin och levande musik.


140730. Med båt tog vi oss idag till stranden Langeri på nordöstra Paros. Det var ohyggligt varmt, 37 gr i skuggan, när vi satt på en bar och väntade in båtens avgång. Båtturen var svalkande och skön men stranden visade sig inte ha några solstolar eller Taverna så vi stannade endast 1,5 timma. Väl tillbaka i Naoussas hamn satte vi oss på en Taverna för att äta lunch. En närmare titt på en termometer, i skuggan, var det hela 42 gr...... vedervärdigt varmt. Vi laddade med massor av vatten och annat flytande och tog oss sedan uppför backen tillbaka till hotellet och stranden på andra sidan gatan igen för en eftermiddagsstund och det fläktade faktiskt en liten aning där. I kväll ska vi leta upp någon mysig restaurang vid hamnen och för att äta Stifado som vi alla fyra är sugna på idag.  Stifadon var inte av den kvallité som vi förväntat oss och smakade mer som nåt oaptitligt, slabbigt, smaklöst köttkrafs.....


140731. Ännu en mycket varm och vindstilla morgon på Paros. Nej ingen båtresa idag.  Gårdagens promenad från hamnen upp till hotellet när vi kom tillbaka från resan mitt på dagen ville jag i alla fall inte upprepa idag igen. Men vi måste ju bada och stranden mitt över gatan lockade inte idag. Peter och Susanne åkte på egna äventyr idag.

Vad gör vi då? Jo käckt tog vi beslutet att gå till den fina strand vi besökte med scootern den första dagen på denna ö. Lite motion skadar väl inte. Strax efter nio utrustade med ryggsäckar, promenadvänliga skor och massor med flytande startade vi mot stranden. Med uppmuntrande tillrop från Peter "ni kommer att dö av den promenaden i denna värmen" startade vi. Det gick faktiskt riktigt bra tack vare att det var såpass tidigt på morgonen men det var ändå 2,5 kilometer i ca 35 gr värme i skuggan.....! Väl framme på "Christos beach" ja den vänliga äldre pratsjuke grekiske mannen som skötte om solstolarna hette Christos så han fick för oss ge namn åt denna paradisiska nästan öde strand. Där blåste också jätteskönt hela dagen och det blev mycket sol och bad.


Efter en enkel lunch med tillhörande Mythos och Cola, samt en sval sötvattens dusch, på Christos och hans fru Mikas restaurang tvärs över vägen bestämde vi oss för att hoppa över busstur tillbaka till hotellet, och istället gå. Det blåste ju ändå fortfarande ganska skönt så varför inte. DET VAR INGET BRA BESLUT !! Redan efter första lilla, lilla "backe" blev det SVINHETT och inte en vindpust så långt ögat såg. Då är 2,5 km ohyggligt långt.... Frustande som en häst med svetten rinnande likt en vårflod i fjällen från huvud och ända ner i skorna nådde vi äntligen hotellet igen. Tack gode gud för luftkonditionerade rum!!  Det blev mitt tillhåll för återhämtning resten av eftermiddagen till solen började dala i horisonten och det gick att sitta ute igen. Men ändå lite stolt över en halv mils promenad idag. Det förtjänar några extra kalla pilsner ikväll   för vätskebalansen i kroppen, naturligtvis.  


140801. Ja då var denna resa och semestern snart slut. Tänk att tiden går så fort när man är ledig och har trevligt. Paros har bjudit på många fina bad, långgrunda stränder och fantastiskt god mat. Temperaturen i luften har varit otroligt hög vissa dagar och totalt avsaknad av vind men det får man räkna med när man åker till Grekland mitt i sommaren. Prisnivån har varit något högre än på Naxos, i alla fall på restauranger och barer. Åker man till Paros och Naoussa så är de små gränderna inne i Naoussa, restaurangerna i hamnen starkt att rekommendera.

Vi ska nu ägna eftermiddagen åt att packa, äta en sista god middag med våra nyfunna vänner och sedan ta en relativt tidig kväll då bussen hämtar oss redan 06.00 i morgon bitti. Nöjda och belåtna med denna Greklands semester. 


Bilder finns här.


Chania på Kreta, Grekland


Sommaren 2012 blev det åter en charterresa till Kreta. Tillsammans med min dotter och hennes familj bokade vi en 2 veckors resa med Apollo i juli till Agii Apostoli strax utanför Chania på Kreta.

Vi hade sköna lata dagar med mycket sol och bad på någon av det tre stränder man lätt promenerade till från hotellet och avnjöt goda grekiska middagar på någon av de små tavernorna runt hotellet.

Men, självklart måste man se sig om också. Jag och sambon hyrde moppe tre dagar och gjorde egna utflykter och dotterns familj hyrde bil och åkte på sina egna äventyr. Vi hyrde även en minibuss och gjorde utflykter tillsammans hela gänget.


Men, självklart måste man se sig om också. Jag och sambon hyrde moppe tre dagar och gjorde egna utflykter och dotterns familj hyrde bil och åkte på sina egna äventyr. Vi hyrde även en minibuss och gjorde utflykter tillsammans hela gänget.

Under dessa utflykter hittade vi bland annat en vingård där vi en kväll några dagar senare bokade in ett vinprovningsbesök.

Jag och sambon tog en dag moppen och åkte upp till den lilla byn Kissamos på Kretas nordvästa sida för att ta båt ut till Gramvousa och Baloslagunen för en heldag med bad och sol. Efter några timmar vid lagunen lättade vi ankar och båten styrde mot klippön Gramvousa. På 137 meters höjd låg ruinerna av en gammal venetiansk fästning och för den som orkar gå uppför trapporna väntar en oslagbar utsikt. Det orkade sambon medan jag njöt av solen vid stranden nedanför.

Naturligtvis blev det också en heldagsutflykt med minibussen till den vackra tropiska stranden Elafonissi, 66 km sydväst om Chania. Vägen dit är slingrig och man passerar mycket höga berg och oändliga djupa raviner. Elafonissi kallas också för Kretas Maldiverna och det är lätt att förstår varför. Det är en andlöst vackert långgrunt område med kristallklart vatten. Vissa stränder skimrar i rosa av de söndermalda rosa snäckor man kan också kan hitta i strandkanten här.

Det blev två härliga veckor med mycket umgänge och många skratt samt trevliga minnen.


Några bilder finns här.


Rhodos, Grekland

220519 Nu åker vi till Kolymbia på Rhodos östkust för två veckor med förhoppningsvis massor av sol och bad. Allt gick mycket smidigt och vi var framme vid vårt hotel Lydia Maris Resort & Spa efter ca 1 tim bussresa från flygplatsen här på Rhodos. Solen skiner och det är ca 25 gr varmt. Denna gången har vi kostat på oss All Inclusive så innan vi tog våra väskor till vårt rum gled vi in i matsalen och tog oss en buffe lunch. Mätta och belåtna packade vi sedan upp och sedan en tur till närmaste poolbar för en "kall" och en Ouzo. Ja men.... är man i Grekland så måste man ju testa de lokala dryckerna 😀. Nu satt det fint med ett dopp i den fantastiska poolen som, inte direkt var uppvärmd men det svalkade kan man säja. Vi bor inte jättenära stranden så den fina poolen var viktig när vi valde detta hotell. Nära och nära förresten det ska ta ca 7 minuter att gå ner till närmaste strand, helt överkomligt. Då var det dags att kolla in Kolymbia by och se vad det kostar att hyra skoter. Självklart måste vi ha några dagar med skoter för att se oss omkring. Priserna låg betydligt högre än vad vi varit van vid när vi hyrt skoter i Grekland tidigare men vi funderar ett tag så får vi se. Lite shopping till kylen och sedan mot hotellet igen. Nu var det fullt ös i poolbaren och vi gick dit och beställde några färgglada drinkar innan middagen. Åter till bufferestaurangen för middag och sedan ner till en av poolbarerna där det skulle bli uppträdande av en Illusionist. Ja..... han var väl kankse inte det proffsigaste vi sett men vi gav honom en halvtimma och sedan gick vi därifrån. Tillbaka till poolbaren för några färgglada drinkar innan vi gick tillbaka till vårt rum och somnade väldigt gott denna första dag på Rhodos. Kan det berott på att vi gick upp 04.00 i morse eller kan det ha varit de färglada drinkarna 😉

220520  Fredag morgon och det är ganska molningt idag så vi åt frukost och la oss några timmar vid poolen. Idag måste vi ta oss ner till närmaste strand och vandrade iväg åt det håll vi trodde att havet låg. Något osäkra frågade vi efter en stund en kvinna inne på ett angränsande hotell och hon pekade vart vi skulle gå. Inte det bästa råd vi fått. Vi lyckades efter mycket om och men ta oss ner till havet som var näst intill folktomt och vi bestämde oss för att ta en annan väg tillbaka. Detta beslut resuterade i av vi fick genom genom några hotellområden och fråga oss fram igen, men vi lyckades i allafall ta oss tillbaka till vårt hotell. Nu satt det fint med en kall öl igen, den första för dagen. Middagen blev även denna dag buffe som dom lyckas ganska bra med att variera.

220521  Även denna morgon var det ganska mulet men vi utrustade os med musik och bok och la oss vid poolen. Efter lunch så sprack det upp och blev till slut en härlig solig dag. 


220522  Idag blåser det rejält och vi avvaktar med att gå till poolen. Planen är att idag boka skoter för avhämtning i morgon bitti. Nu ska det bli åka av för vi börjar lite smått att tröttna på hotellområdet. Framåt lunchtid sprack det upp och jag tog badkläder, sarong m.m och gick till poolen. Håkan bestämde sig för en liten promenad. När det gått 2,5 timmar från det att han gick började jag fundera på vart han tog vägen? Det visade sig att han bestämt sig för en lite bergsbestigning. Det var Kolymbia rock som skulle bestigas och det var nog högre än han trott från början. Något trött och öm i benen återvände denne tappre "bergsget" och då hägrade poolen och en kall öl. Denna kväll bestämde vi oss för att äta "ute" på en lokal Taverna för omväxlings skull. Härlig grekisk Saganaki och vitlöksbröd som förrätt föjdes av Kycklingsovlaki och Kalv Stifado nersöljda av en kall Mythos. Det smakade väldigt, väldigt gott. När vi mätta och belåtna släntrade tillbaka mot hotellet passade vi på att boka skotern. Vi tog med oss den och parkerade precis utanför entrén, i morgon börjar vår egen roadtripp här på Rhodos. Jippie! 

220523  Efter frukost bar det iväg söderut till Lindos. Högt uppe på en klippa ovanför Lindos beach ser man tempelresterna och befästningarna vid det gamla fortet som har stått vakt över Lindos i mer än 2 000 år. Lindos Akropolis är en imponerande syn högt beläget på en kulle ovanför byn Lindos. Det gamla citadellet byggdes på 800-talet f.Kr. och var ett starkt fäste även under den bysantinska eran, en tid som präglades av johanniternas närvaro och det osmanska styret. Man kan besöka ruinerna av dess tempel, torn, slott och amfiteater för att lära dig mer om Lindos historia. Man tar dig hit via den branta väg som leder upp från byn. Beundra den hellenistiska mur som omger fortet och håll utkik efter den uthuggna bilden av ett slagskepp från Rhodos, precis nedanför trappan upp. Börja din upptäcktsresa på nedre plan, där du finner medeltida byggnader såsom johanniternas slott från 1300-talet som byggdes på grunden av en bysantinsk fästning. I närheten finns rader av stenbänkar, vilket är allt som finns kvar av den gamla amfiteatern. Dessutom finns här johanniternas administrativa byggnad och Sankt Johannes grekisk-ortodoxa kyrka. Om man går uppför trappan till det övre planet där man kan se propyléerna, en enorm ingång, till Athena Lindias heliga tempel som uppfördes på 300-talet f.Kr. Här hittar man ett offeraltare och sockeln till Athenas staty. Andra sevärda platser är den stora medeltida trappan till guvernörspalatset och resterna av det romerska templet. Vi valde att inte gå upp till denna sevärdhet utan åkte till Lindos beach, som skulle vara en av de finare stränderna här på östusten. Den vackra viken med sitt kristallklara vatten och mjuka fina sandstrand fick bli dagens plats några timmar. När vi kände oss nöjda med sol och bad för idag tog vi varsin Frappé innan vi åkte vidare för att äta lunch på någon Taverna utefter vägen. Jodå, vi lyckade även med detta mål och stannade till i en by och beställde varsin god sallad som satt fint såhär på eftermiddagen. Nu återvände vi till hotellet och tvättade av oss havssaltet i denna fina hotellpoolen. Ikväll blir det buffé middag i hotellets restaurang och kanske en god drink i baren. I morgon väntar nya äventyr på vår lille skoter.

220524  Så här på eftermiddagen när man ska summera denna tisdag, med hjälp av en liten Ouzo på altanen, konstaterar vi att det varit en händelserik dag. Vi startade med att leta upp Stagna Beach en bit söderut och där vilade lugnet kan man säja. Stranden som bestod av klappersten var i det närmaste folktom. Vattnet var fantastiskt klart och fint, som på de flesta stränder här i Grekland. Dock bestämde vi oss för att åka hit en annan dag och stanna lite längre. Vi vände skotern upp mot stora vägen igen men gjorde ett stopp hos en lokal producent av olivolja, Ouzo och annat frestande. Stavros, tror att han hette så, 🙂kom genast fram och presenterade sina varor. Vi provsmakade två olika olivoljor, den ena något mildare och den andra lite mer spicy. Vi bestämde oss för den mildare som passade oss bättre och fick även med en liten Aloe Veratvål. Stavros var otroligt pratsam och gemytlig och vi fick en rejäl utläggning av denna trevlige grek. Nöjda med vårt inköp åkte vi sedan vidare till Tsambika beach där vi slog oss ner på var sin solstol och sedan slängde oss i det fina vattnet, något svalare än igår men klart behagligt. En kort paus med med varsin Frappé fick det bli även denna dag. Efter några sköna timmar återvände vi till hotellet och plockade ihop en god sallad från buffén. Nu väntade nästa äventyr och det var en tur till De sju källorna eller Epta Piges som de heter på grekiska. Det är en jättevacker plats med en liten sjö, ett vattenfall och källorna som mynnar ut i ett långt undervattensdike. Detta undervattensdike skulle vi självklart testa och den bestod av en 180 meter lång becksvart tunneln. Det sägs att den som passerar genom denna tunnel gör en 10 år yngre........  Hmmm något tveksamt, eller..... ska man ta några varv och kanske komma hem som en fråsch 30 åring? Nej barnen där hemma skulle nog bli väldigt förvånade. När vi vadat i tunneln och sett ljuset i tunneln och kommit ut på den andra sidan..... det där lät konstigt men i allafall så väntade där en sjö och ett vattenfall som fick besök av Håkan men jag agerade fotograf från ovan .... nu lät det konstigt igen 😀 😀 men jag stannade alltså på platlån ovaför vattenfallet och tog några kort. Nöjda med denna utfärd återvände vi sedan till hotellet och slappade i poolen väldigt nära baren, en stund. I kväll är det "Grekiskt tema" i bufférestaurangen, lite oväntat eller hur?

220525  Faliraki beach med sol o bad.


220526  Den sista dagen med vår skoter och den absolut varmaste. Redan vid 08.00-tiden var det 24 gr varmt ute när vi skulle upp och äta frukost. Vi bestämde oss för att idag återvända till Lindos beach som vi ansåg var den finaste av de stränder vi sett, när vi varit runt och kikat på de olika närmaste stränderna. En underbar härlig och mycket varm dag med mycket sol och ännu mera bad. På väg tillbaka stannade vi till vid vägkanten där en ung dam sålde lokal honung. Vi fick provsmaka några olika sorter och fastnade för en burk med Pinje honung och en burk med Apelsin honung som vi köpte. Båda sorterna gudomligt goda och absolut inget man hittar i mataffärerna hemma. En varsin Gyros på hotellet och ett pooldopp eller två fick sedan avsluta denna eftermiddag och nu återstår den sista veckan på denna semestern. Vi får se vad vi hittar på 😎

220527  En 10 min promenad till närmaste strand. Nej ingen skoter idag inte, det var bara att dra på kepsen och ryggsäcken och vandra iväg. Ingen större ansträngning även om det redan vid 10.00 tiden var ca 25 gr varmt ute. Några sköna timmar på stranden och sedan lunch på hotellet och några sköna pooldopp. Ja, Håkan deltog även i vattenpolo i ena änden av poolen till övriga turister på poolkantens stora förtjusning. Det blir en lugn kväll med middag på hotellet idag också. I morgon är planen att promenera till en ny strand i närheten.


220528 Vi lägger ytterligare en ny strand till handlingarna idag. Inte den bästa av de stränder vi varit på men helt ok några timmar. En frappé mitt på dagen funkar härligt läskande och sedan ytterligare en stund på solstolen och i havet innan vi vände kosan mot hotellet igen. Även idag läskade vi struparna med flytande godis från poolbaren och några bitar pizza från hotellets stenugn. Mums! Ikväll blir det middag ute på Taverna och därefter träffa grannar hemifrån på en Sportbar/Pub för att kolla fotboll och kanske lite gött att dricka. Och det blev jättetrevligt.


220529  Lite trötta idag eftersom det blev en sen kvälligår. Men vi promenerade till ny strand med sol och bad fram på förmiddagen. I morgon är planen att hyra bil och se lite mer av denna ö.

220530  Efter att Håkan hämtat vår hyrbil så satte vi fart söderut. Planen var att besöka Prasonisi beach, Rhodos sydligaste plats. Stranden är populär bland lokala och besökande surfare. På dess territorium finns skolor för nybörjare och uthyrningsutrustningscenter. Den västra delen av stranden (Egeiska havet) utmärks av höga vågor och kallt vatten. Den östra delen (Medelhavet) är mer lugn och varm. På vintern förvandlas Prasonisi beach till en ö på grund av en höjning av vattennivån. Sandstranden bildas under en varm period på året på grund av ebben. Dess längd är cirka 500 meter och bredden är cirka 100 meter. Vattnet var ljuvligt varmt när vi hoppade i men vinden var tuff. Vi tillbringade några timmar precis vid strandkanten och det blev mycket badande denna dag. Nu började det suga lite i magen och vid lunchtid for vi norrut för att besöka Gamla stan i Rhodos huvudstad. På väg norrut stannade vi till vid en Taverna vid vägkanten och beställde den obligatoriska Greek salad, vitlöksbröd och något vi inte smakat tidigare. Ljumna rödbetor med riven ost och hackad vitlök samt krossade  valnötter. Grymt gott !! Det var ca 9 mil mellan sydspetsen och Rhodos stad på norrsidan så det tog oss gott och väl 1,5 timma att köra upp och snirkla oss fram till en parkering precis utanför muren till gamla stan. Gamla stan är en stadsdel som är mycket väl bevarad, så pass att den hamnat på UNESCOs lista över världsarv. Och det är en ganska speciell känsla att vandra runt längs de trånga gränderna och små torgen och tänka sig in i hur livet var för i tiden. Det är som ett ta ett steg in i medeltida Rhodos, blandat med modernt liv. En mycket trevlig upplevelse. Människor har bott här i tusentals år och är ett virrvarr av medeltida kullerstensgator och smala gränder med enstaka skotrar, katter och blommor. Här finns lämningar efter korsriddarna och efter det ottomanska rikets sultaner, ruiner efter antika tempel, kyrkor, moskéer och en synagoga. Jodå, lite shopping blev det också. Vi stannade till utanför en liten butik som sålde diverse spännande drycker och naturligtvis fick vi provsmaka. Den första drycken var en likör som heter Matika, den smakade..... lite grann åt talbarr, inget köp av denna dryck. Vi fick sedan smaka en typ av Ouzolikör som hade en klar smak av lakrits och kaffe.... hur gott som helt. Det fick bli en sådan flaska och en vanlig traditionell Ouzo att ta men hem.

220531 Vi valde att återigen hyra en skoter för att göra ett sista besök på Tsambikastanden. Kvällen tillbringade vi i byn och åt en god grekisk middag med grannarna hemifrån.


220601  Då var vår sista hela dag kommen på denna resa och vi går ner till närmaste strand för att tillbringa dagen. Nu  återstår att packa för morgondagens hemresa.


Bilder finns här


Sammanfattning:  Rhodos har överraskat med fantastiska stränder och besöket i Gamla stan i Rhodos stad var verkligen en höjdare man inte bör missa. Vi valde All Inclusive inför denna resa men kommer inte att göra det valet om vi åker till Grekland igen. Att välja restaurang inför kvällens middagar är faktiskt en rolig del av resan. Man tröttnar ganska fort på buffémat. 

Rethymnon/Kreta 

Denna resa är ännu något osäker eftersom smittspridning av Covid-19 är fortsatt hög i Grekland. Men vi håller tummarna för att de två bokade veckorna ändå blir av😉


210826Ja vi kom iväg, trots ganska hög smittspridning på Kreta, men vi har under denna pandemi lärt oss att vara försiktiga och följa alla restriktioner. Efter den 3,5 tim långa flygresan till Heraklion följde en två timmar lång bussresa till vårt hotelOlympiai Rethymnon. Det var dallrande varmt i solen och de 100 meterna från där bussen släppte av oss in till hotellet var något tuffa. Efter den obligatoriska uppackningen tog vi en sväng ner på huvudgatan och letade upp en Supermarket för lite mat och dryck shopping. På väg tillbaka mot hotellet fick det bli ett vätskestopp på Manolis place och varsin stor sejdel iskall Mythos, den lokala grekiska goda ölen. Det blev faktiskt 2 stycken öl 😀 och denna restaurang/pub också blev kvällens middagsval. Mätta och trötta efter att gått upp mitt i natten i morse avslutade vi kvällen ganska tidigt med varsin Ouzo på balkongen och stupade sedan isäng ganska tidigt. Maken har också varit och reserverat en skoter som under de närmaste 10 dagarna ska ta oss runt ön på roliga äventyr.


210827 Frukost, packning av badkläder och sedan ut på vägarna på vår, denna gång, vita skoter. Dagens mål är Preveli beach på Kretas sydsida. Någonstans på bergens serpentinvägar missade vi en avfart eller körde fel, den tur som skulle ta ca 45 minuter tog gott och väl 2 timmar!! Men.... vi har ju ingen tid att passa så det kändes helt ok men timmarna i bergen på skotern kändes en aning i rygg och den bortdomnade rumpan. I en liten by långt ut i ingenstans stannade vi för en kartkoll och en Frappe på ett litet kafe. Första badstopp blev inte målet för resan men en fin liten strand vid Ammoudis för ett synnerligen välbehövligt dopp i det ljumma havet. Herrejisses vad det var skönt. Men vi var snart uppe på skotern igen för att åka vidar mot dagens mål. Lättare sagt än gjort kan man säja. Vi var säkra på vad vi skulle leta efter men även de bästa kan ha fel. När vi kommit fram till en gigantiskt lång fin strand så trodde vi att, här är det. Icke! Frågade några personer och fick vända igen och leta vidare. Men skam den som ger sig och trots otroligt dålig skyltning så kom vi långt om länge fram till dagens mål, Preveli beach. Nu var magen fullständigt tom så lunch stod högst upp på listan och intogs på en Taverna vid stranden. Det visade sig sedan att vågorna gick höga och det blev bara ett kort dopp för att sedan återvända till hotellet igen. Denna gång en annan väg som gick betydligt fortare än serpentinvägarna över bergen. Poolen hägrade och en vilostund i skuggan en stund med en kall öl. Stela i kroppen som två skyltdockor tog vi sedan en vilopaus innan vi tog skotern och åkte till en LIDL butik för lite större matbunkring. Det var nu fredagstrångt i trafiken men en skoter kan alltid glida förbi bilarna och ta sig smidigt fram. Kvällens middag fick bli en närbelägen restaurang, KAI, som såg väldigt flott och trevlig ut och vi tog endast varsin sllad som visade sig i volym likna någon av bergstopparna vi åkt på under dagen. Goda och mättande. Eftersom några missar i service blev vi sedan bjudna på en makalös efterrätt bestående av en Chokladfondant med hallonglass och krispiga kaksmulor...... hur gott som helst och vi kände oss ändå nöjda med restaurangvalet. En Ouzo på balkongen fick även denna kväll avsluta denna dag på Kreta.


210828 Strålande sol och ca 25 gr varmt redan vid 08.00 tiden. Ja vart ska den lille skotern ta oss idag då? Om vi nu är på en grekisk ö där det finns hur många vackra havsstränder som helst runt hela ön, vad gör vi då? Jo vi letar upp Kretas enda insjö.... Men först så tänkte vi kolla in det vattenfall som ska vara så fint i närheten av byn Argyroupoli. Sagt och gjort så tog vi oss först ut ur stan och satte fart åt Chania hållet. Efter ett antal stopp för att fråga efter vägen så kom vi äntligen fram till vattenfallet..... eller vad man nu ska kalla det. En stilla bäck från lite högre höjder är nästan en överdrift men jaja nu har vi varit där. Det gick också att fylla vattenflskorna med gott källvatten och det gjorde vi. Om detta var ett bra beslut lär vi väl märka typ senare i kväll eller i natt. Jaha då har vi ialla fall varit här. Mot insjön Kourna Lake somär en sjö i Grekland. Arean är 0,16 kvadratkilometer och det är Kretas enda sötvattenssjö. Den ligger på västra Kreta, 47 km sydost om Chania. Sjön ligger naturskönt vid bergen Lefka Ori. Den avvattnas av en liten rännil som mynnar 5 km norrut i Medelhavet vid Georgioupoli. Efter ettpar ytterligare mil till på skotern via diverse branta vägar och små byar även idag var vi framme. Visst sjön såg inbjudande ut med det turkosblå vattnet men hela stranden var full av paddelbåtuthyrare, solstolsuthyrning och andra märkliga flytetyg för att använda på denna sjö. Vi landade, efter att parkerat skotern, på en Taverna och beställde in lite att dricka och hade från bordet utsikt över sjön. Maken gick ner för att känna på vattnet och visst, det var varmt men man behövde definitivt badskor i den dyiga bottnen och där tog lusten att ta ett dopp slut. Nej nu måste vi få oss ett dopp i havet och vände tillbaka mot Rethymnon igen. Någon mil innan vi kom fram till stan fanns långa, långa stränder med inbjudande små fina Tavernor, där fick det bli några timmar på eftermiddagen. En riktig grekisk lunch bestående av Grekisk sallad, Tzatziki och vitlöksbröd smakade superb på närmaste Tavernan. Och solstolarna nedanför Tavernan vid stranden var gratis och där njöt vi ett par timmar innan vi återvände till vårt hotell. Denna kväll bestämde vi oss för att besöka en av Tripadvisors bästa restauranger i närheten,Nostos. Fantastisk mat och mycket trevlig personal precis som omdömena visade. Servitören som skulle ta vår matbeställning höll på att axplodera av skratt när maken frågade om osten i Saganaki (en sorts pankofriterad hårdost) kom från Muuuuu eller Bääää (jag är inte förtjust i fårost). Den kom från Muu och detta blev vår förrätt, helt underbart god. Sen blev det tonfisk och grillad kyckling som huvudrätt även dessa helt otroligt goda. Måltiden avslutades med en liten skvätt Raki där servitören gjorde oss sällskap med ett Yamas! Sådant hade vi banne mig inte kunnat uppleva i Sverige. Mätta och glada släntrade vi tillbaka mot hotellet och bestämde oss för att ta en sista sängfösare på hotellets närmsta bar Bora Bora. Väl placerade vi ett bord fick vi snart sällskap av en gladlynt pratsjuk finsk kvinna (som talade mkt bra engelska) och vi blev kvar en bra stund och ett par goda drinkar slank ner. Lite, lite lulliga gick vi sedan de sista 150 m till vårt hotell och somnade väldigt snabbt denna.... natt.

210829 Sovmorgon...... och mycket blåsigt ute. Framåt lunchtid kom vi i allafall iväg och åkte österut för att söka en lite mer skyddad, lugnare strand. Efter några turer ner mot havet på småvägar hittade vi till slut en ganska glest besökt strand men vågorna gick ganska höga även här. Vi slog oss ner på varsin solstol och njöt av sol, bad och vår medhavda lunch under några timmar. Åter mot hotellet framåt eftermiddagen för en skön stund och en kall öl vid poolen och sedan några slappistimmar på rummet innan vi gick ner till Manolis Place för en god middag. En film från sängen blev sedan den avslutande aktiviteten denna kväll. Natti natti!


210830 Idag var vi på Bali...... Ja alltså på Bali Beach här på Kreta 😎 Vi åkte öster ut ca 2,5 mil och svängde sedan ner mot stränderna som kallas för Bali beach. Det närmade sig lunchtid och det var ganska mycket folk på stränderna redan. Vi slog oss ner på varsin solstol med hyfsat avstånd till närmasta granne och badade och solade några timmar i det fina vattnet med den mjuka sandiga bottnen. Dags för lunch innan vi åter vände mot Rethymnon slog vi oss ner på en liten taverna och smaskade i oss varsin god sallad inanna vi drog väster ut mot hotellet igen. Efter en snabb dusch och ombyte bestämde vi oss för att åka in till Rethymnons stad och vara lite turister ikväll.

På Paleokastro-kullen i västra delen av Rethymnons gamla stad ligger den venetianska fästningen, som även kallas Fortezza. Fortet byggdes mellan 1573 och 1580 av venetianerna för att skydda medborgarna i antika Rethymnon mot det turkiska hotet. Fortezza är byggd i stjärnform och har tre grindar och sex vallar. Många vakttorn är fortfarande bevarade och bara några få byggnader. I det gamla vapen- och ammunitionsrummet vid huvudentrén kan man nu hitta utställningsplatser. I mitten av fortet finns det ytterligare byggnaden av de turkiska erövrarna, moskén Sultan Ibrahim. Varmt som sjutton var det under vår promenad runt fortet men en det var en otrolig utsikt och vi fotade lite och tog sedan den vite kämpen (skotern) ner mot hamnen för att promenera igenom gamla stan. Parkerade skotern på ett för oss bra ställe att hitta tillbaka till innan vi gav oss in i glama stan.

Vi ville också gärna se Rimondi fontänen som skulle vara ett vackert bygge. Vi förväntade oss en stor öppen plats med denna, enligt bilderna, mäktiga fontän och blev något besvikna när vi mitt bland restauranger och barer i gamla stan helt plötsligt stod framför denna lilla så omtalade fontän. Rimondi-fontänen är en magnet för turister i Rethymnon. Fontänen byggdes år 1626 på order av sin namnmakare, borgmästaren "Rimondi". Rimondi-fontänen byggdes i den venetianska stadens dåvarande centrum på Platanou-torget och hade som mål att ge medborgarna vatten. Det finns tre pooler vid fontänen där vattnet strömmar från lejonens huvuden. Fyra pelare längs fontänen och ovanför är latinska ord, men faktiskt kan bara ordet "Fontes" fortfarande läsas. Jaha då har vi sett den. Nu hade det börjat skymma ute och vi var hungriga. I smala gränder med knappt 3 meter mellan väggarna fanns hur många små Tavernor som helst men det kändes en liten aning för trångt. Vi fastnade till slut för Asikiko  som är kända för sin äkta Cretan food, som låg mer öppet precis vid tornet som tidigare var en turkisk mosk'e utanför de riktigt trånga gränderna och detta var ett lyckoval. Gudomligt god mat och dryck. Mätta och nöjda med vårt val av restaurnag kände oss nu klara att strosa tillbaka mot den parkerade skotern. Lite shopping hann vi också med i de mysiga små butikerna i gamla stans gränder. Tillbaka till skotern ja...... det var nu bäckmörkt ute och inte så lätt att lokalisera sig längre. Google Maps.... men inte tillförlitligt. Det blev ett antal svängar åt alla möjliga håll innan vi slutligen hittade fram. Att köra i mörkret i en stad man inte alls är hemma i kräver sin förare kan jag tala om. Ok vi hittade till slut huvudgatan som leder mot hotellet och svängde in, då uppstod gap och skrik från alla möjliga håll och vi insåg att vi körde mot trafiken!  Jaja alla kan göra misstag i mörkret 😲 Men slutligen kom vi ut ur stan och kunde återvända till hotellet igen. Vilka äventyr. 


210831  Sista dagen i augusti. Vi återvände västerut idag mot Chania till den strand vi var på för några dagar sedan, idag nästan ödsligt tomt. Sol och bad och sedan åter till hotellet där vi denna afton fixade lite egen middag och avslutade kvällen i sängen med lite TV tittande. Lugnt och skönt.

Bilder finns här.

210901 Ny månad och vi är fortfarande på resa här på soliga Kreta. Denna onsdag bestämde vi oss för att åter ta oss till sydsidan och den långa fina Plakia beach ca 3,5 mil från rethymnon. Vi tog den, enligt Google Maps, närmaste vägen och den var säkert närmare men gick via serpentinvägar och djupa raviner. Ganska häftig väg men vi tar nog den något längre men betydligt bredare och finare vägen tillbaka. Stranden är företrädesvis täckt med sand, men det ligger också en del klapperstenar i vattenkanten. Vattnet har vackra turkosa nyanser, och även om det ofta förekommer mindre vågor, är det generellt säkert att bada. Längs stranden finns flera sektioner, där man kan hyra solsängar och parasoller. Det finns också faciliteter för omklädning samt duschar och toaletter. Efter att parkerat skotern under ett pinjeträd vid en Taverna blev det sol och massor av bad i de härliga vågorna som stundtals var rejält höga. Efter några timmar återvände vi mot skotern och gick in på tavernan bredvid och avnjöt varsin god sallad i skuggan under vinrankorna. Återresan till hotellet på nordsidan gick bra och vi följde vårt tradition att ta ett svalkande pooldopp och vila lite i skuggan. Kvällens middag åts på, Herkules, en av Tripadvisorns rekommenderade restauranger i närheten men gav inte oss några svindlande upplevelser. Sakta släntrade vi tillbaka till hotellet och avslutade kvällen med en stund på balkongen där temperaturen nu är behagligt ljummen såhär i början på september.

210902  Torsdag och vi har nu varit här i en vecka och då återstår ytterligare en vecka innan vi återvänder till Sverige. Det fick bli Geropotamos beach idag. Någon mil österut på stora vägen och sedan ner en smal betongväg till parkeringen. Vi fick en skön dag på denna lilla strand med sand och klappersten och emellanåt ganska höga vågor som gav mig en baklänges frivolt innan jag tog mig upp på stranden igen. Äsch det finns det som är värre än ett nedblötat hår och lite utsmetad mascara under ögonen. Som till exempel att bakdäcket på skotern var helt paff när vi skulle iväg mot hotellet igen!  Nej, nej va f-n, jaha bara att ringa uthyraren som lovade skicka en bil med hjälp inom en timma. Visst!! man har väl vart utomlands tidigare, och fått problem, och en utlovad timma kan bli både två och tre timmar innan hjälpen kommer. Men se denna gången var ett undantag. Efter 45 minuter kommer en engelsktalande vänlig grek med hjälpmedel som tätade hålet i hjulet. Det satt en rejäl skruv en bra bit in, men denna drog han ur, lagade däcket och pumpade upp det igen. Det funkade!! Till saken hör också att under tiden som vi fick däcket fixat kommer en gås upp från den närliggande ån och vandrar makligt, nyfiket fram och vill kolla vad som hände. Inte tillräckligt intressant tydligen för gåsen vände snart om mot ån och flöt vidare mot intressantare saker. Vi var nöjda med det nu uppumpade däcket och tog oss upp på stora vägen igen. Mannen som lagat däcket låg gott och väl bakom oss i några kilometer för att kolla att allt funkade och drog sedan förbi oss. Vi var sååååå nöjda med den snabba fina servicen. Väl tillbaka på hotellet igen var planen att denna kväll fixa lite egen middag men dagens äventyr gjorde att vi inte orkade utan gick ut och åt istället. Valet föll på restaurang  Thymari 200 meter österut från vårt hotell. Vilken höjdar restaurant !!! Helt suverän mat och synnerligen trevligt bemötande och service från personalen. Denna restaurant måste man besöka om man kommer till Rethymnon. Vi kommer definitivt att gå dit igen innan vi åker hem. Kvällen kunde sen inte ha slutat på ett bättre sätt. Att med ett glas vin från sängkanten se på fotboll när Sverige slår Spanien med 2-1 i VM kval matchen var hur kul som helst. Hurra !!

210903 Full storm! Nej men väldigt kraftiga nordliga vindar på morgonen som gjorde att vi beslutade oss för att åka till Damnoni Beach på sydsidan idag. Där är det säkert mer lä. VI KUNDE INTE HAFT MER FEL!!! Bara att ta sig dit när vinden och kastbyarna bara blev värre och värre ju längre upp i bergen vi kom var ett äventyr med råge kan jag säja. Vi kom iallafall fram till stranden som visade sig var nästan folktom, undrar varför? Kristallklart turkosfärgat såg otroligt inbjudande ut och vi slog oss ner på varsin solstol. Placerade sedan ryggsäckarna på stolen när vi badade för att inte hela stolen skulle blåsa bort. Jodå så kraftiga var kastvindarna och sanden peelade oss rejält. Det tog inte lång stund förrän vi insåg att det inte var något större nöje att stanna och då hade sanden letat sig in i varenda kroppsöppning kan jag tala om. Inte särskilt trevligt och väldigt synd på en fantastisk strand. Jag kände mig otroligt orolig för återresan, speciellt genom den långa trånga Kotsifou gorge eller "pussarnas ravin" som vi var tvungna att passera på den kortaste vägen tillbaka. Trots att vi körde väldigt långsamt och är två fullvuxna människor på en 125 cc så ryckte det och slet i både oss och hojen. Något av det värsta vi varit med om på skoter på alla våra resor. Det var otroligt skönt när vi äntligen kunde parkera utanför hotellet igen, helt oskadda. Nu fixade vi lite egen middag och slappade resten av kvällen, lätt chockade av dagens upplevelse.

210904 Idag är det betydligt mindre blåst ute när vi vaknar och vi beslutar oss för att även idag ge Damnoni Beach på sydsidan en ny chans. Visst, det blåste idag också men inte på långa vägar så som igår och färden dit gick fint. Denna otroligt vackra strand visade sig från sin bästa sida idag och vi solade och badade massor under några timmar i det stilla vackra vattnet. Återresan gick också bra men det blåste betydligt mer nu på eftermiddagen än det gjorde i morse. Vi tog oss i allafall tillbaka på ett säkert sätt. Nu kommer vi inte att åka över till sydsidan något mer då vi i morgon har skotern för sista dagen. Kl. 21.00 i morgon kväll ska den vara tillbaka hos uthyraren igen. Ikväll blir det middag ute och vi letar någon restaurang med bra recensioner. 

Bilder finns här.

210905  Molnen låg täta, för första gången på denna resa, när vi vaknade och det var sista dagen med skotern. Ja men vi kan ju inte sitta på hotellrummet hela dagen så vi drog västerut till en hyfsat närliggande strand. Det var ju iallafall varmt ute så bada kan man göra ändå. Efter någon timma klarade det upp och blev en fin och solig dag. Vi tog varsin sallad som lunch på Tavernan i anslutning till stranden och sedan ett sista dopp innan vi packade ihop och åkte tillbaka till hotellet. Nu är skotern återlämnad och vi får gå ner till vår närmaste strand om vi vill bada dessa sista dagarna. Prognosen säjer dock att de kommande 4 dagarna ska bli molning och även regn. Hoppas prognosen är fel 😉. Middagen fixar vi själva ikväll och sen blir det lite lugnt med en film eller serie eller nåt sådant.

210906  Molningt idag också. Vi packade iallafall ryggsäckarna och gick ner till närmaste strand där vågorna gick mycket höga och det var röd flagg. Inget bad i havet idag alltså men några goa timmar på solstolen blev det när solen visade sig mellan molnen. Kvällens middag blev ett återbeök på Thymari som vi var så nöjda med för några kvällar sedan. Inte heller denna kvälls middag gjorde oss besvikna och vi strosade sakta åter till hotellet i den kraftiga kvällsblåsten.

210907  Idag sade prognosen att det skulle bli regn större delen av dagen men vi tog ändå ryggsäckarna och strosade längs strandpromenaden där vågorna idag var om möjligt ännu högre än igår. Himlen var blygrå så vi tog beslutet att stanna vid hotellets pool och läsa lite och ev ta ett dopp i den fina poolen. Det kom inget regn men heller inte särskilt mycket sol. Ny Taverna, Akropolis, som även denna serverade mycket god mat. Nu återstår bara sängfösare på balkongen och sedan horisontalläge för ännu en god natts sömn.

210908  Sista dagen och även idag hänger regnmolnen tunga på himlen. Då får det bli lite packning inför hemresan imorgon och kanske ett sista dopp i poolen under dagen. Lunch och middag tar vi denna sista dag på någon närliggande Taverna.

210909  Hemresa! Tack för oss Rethymnon på Kreta. Kanske vi ses igen.

Sammanfattning:  Kreta är en riktigt stor grekisk ö och vill man se lite mer än bara den närmaste stranden, bör man definitivt hyra bil eller, för den våghalsige, en skoter. Vi fastnade definitivt för de fina stränderna rakt söderut från Rethymnon där det inte är lika turistiskt men det är stundtals smala och jobbiga vägar för att ta sig dit, speciellt på skoter. Tavernorna överallt serverar mycket god, och billig mat.

Samos, Grekland

190713  Mitt i natten.... 02.55 ringde klockan och det var dags att kliva upp och göra sig klar för taxin som skulle hämta oss 03.25. Mot Landvetter och vårt flyg till Samos, Grakland. Allt funkade perfekt, inga förseningar, och vi landade på Samos strax efter 10.00, lokal tid, som planerat. Eftersom vi valt att bo på en ort som tydligen de flesta andra inte valt, slapp vi bussen och fick åka taxi till vårt hotell Albatross, i Voutsalika (eller Kampos som är det lokala namnet) på Samos sydkust. Väl framme välkomnades vi av en äldre man som visade oss till vårt rum nr 1, med en rejält tilltagen altan utanför. När han visat oss diverse teknikaliteter i rummet önskade han oss välkommen och försvann. En stund senare knackade det på dörren och den gamle vänliga mannen kom med två öl och en flaska vatten till oss...... detta började ju riktigt bra. Snabb uppackning och sedan en liten tur längs vägen utanför hotellet för en lunch och lite shopping av frukostmat, vi hade bokat lägenhet och detta innebar att vi inte hade några måltider på hotellet. Havet på andra sidan vägen glittrade vackert och inbjudande men fick vänta för vår del då vi var tämligen trötta efter den tidiga väckningen i morse. Efter en kort middagsvila så testade vi istället hotellets pool där vi fick ett uppfriskande dopp. Solen hade nu försvunnit från vår altan och det var dags att ”känna in” Grekland på riktigt och detta innebär en god Ouzo med is........ ja då var man här i detta underbara land...igen. Det visade sig, att vi fick lite sällskap på altanen när hotellets kattmamma med sina små ungar hade sitt tillhåll i närheten. De små nyfikna ungarna hoppade glatt in genom staketpelarna och en av de små fick naturligtvis sin favoritplats i Håkans knä. Dags för middag och vi promenerade åter in mot ”centrum” några hundra meter bort och avnjöt en god middag med utsikt över havet. Naturligtvis...... har vi även hyrt en liten röd skoter som ska få ta oss på utfärder runt denna ö under de närmsta 10 dagarna, till att börja med i alla fall. Nöjda med vår första dag slumrade vi tämligen trötta in ganska tidigt denna, vår första dag kväll på Samos.

190714  Dags att utforska ön på den röda fina tvåhjulingen. Efter vår egen tillagade frukost bar det iväg till två av de närliggande stränderna västerut, Psili Ammos och Limnionas, och det var endast 3 resp. 4 kilometer att åka dit. Vid den första stranden, Psili Ammos, fick vi parkera en bit ovanför stranden och sedan gå sista biten ner. Brant som bara den. Fin strand med solstolar och klart och fint vatten men inte fullt ut tilltalande utan vi tog ett dopp och bestämde oss sedan för att åka vidare till nästa strand Limnionas. De flesta stränder på denna kust har begåvats med EU’s blå flagga vilket betyder att badvatten, service, säkerhet och tillgänglighet är av mycket hög kvalitet. Nästa strand var betydligt mer lättillgänglig, mindre och mycket lugnare och vi bestämde oss för att tillbringa några timmar med sol och bad i det, något kalla, kristallklara vattnet. Några timmar senare åt vi en god sallad- och omelett lunch på en av de närbelägna Tavernorna och vände sedan kosan mot hotellet. Vi hade läst oss till att Pythagoras grotta skulle finnas en bit inåt landet och bestämde oss för att vika av från huvudvägen där det stod en skylt mot grottan och in på en ”mindre väg” för att ta oss till denna grotta. Via en stundtals smal gropig grusväg (läs två hjulspår), och ibland fin asfaltväg, kom vi slutligen mörbultade av vägunderlaget i allafall fram till ett litet kafé nedanför dessa grottor.

Pythagoras grotta finns på den östra sluttningen av berget Kerkis. I själva verket handlar det om två grottor vars kombinerade prakt har namngivits i hyllning av filosofen och det matematiska geniet Pythagoras. Vad har då Pythagoras att göra med dessa två grottor? Det var hit han flydde från Polykrates – Samos onda och krigshetsiga tyrann. Kerkis är det högsta berget på ön och även det högsta på hela ögruppen i Egeiska havet. Väl uppe vid de gömda grottorna i berget kan du se havet och vidare till Votsalakias strand (som är ca 3 km bort) och den vackra dalen nedanför berget. Det kan emellertid vara ganska utmanande att komma fram till grottorna. De två grottorna är alldeles bredvid varandra och de tros båda ha blivit använda av Pythagoras. Den ena grottan användes som sov- och boningsplats och den andra som läroutrymme för undervisning åt andra filosofer.

Du kan urskilja vilken av grottorna som fungerade som bostad eftersom den är jämn och därför lämplig för dagligt leverne. Den första grottan består egentligen av tre olika hålor men bara två går att besöka. Om du går några meter in i grottan kommer du till en naturlig källa, som Pythagoras troligen fick dricksvatten ifrån.

Det är inte lätt att nå grottorna. Det finns en ca 300 meter lång näst intill lodrät stig fram till grottorna som har tydliga skyltar längs vägen. När du närmar dig grottorna i slutet av stigen ändras stigen märkvärt, den blir ännu brantare och promenaden blir mer som klättring.

När du väl kommit upp och varit försiktig på den branta sträckan, ska du ta en stund till att njuta av det vackra landskapet som har öppnats upp framför dina ögon. En stor dal med skog och stranden i bakgrunden har garanterat gett filosofen och några av hans lärlingar ett idealiskt gömställe från den onde tyrannen som var efter Pythagoras blod.

När du väl kommit upp och varit försiktig på den branta sträckan, ska du ta en stund till att njuta av det vackra landskapet som har öppnats upp framför dina ögon. En stor dal med skog och stranden i bakgrunden har garanterat gett filosofen och några av hans lärlingar ett idealiskt gömställe från den onde tyrannen som var efter Pythagoras blod.

Vi betämde oss, när vi en stund blickat upp mot den stig som skulle ta oss till grottorna, att INTE göra denna vandring likt viga bergsgetter. Vi tog istället en Frappé och en läsk, blickandes upp mot grottöppningarna, och körde sedan vidare på den väg vi kommit fram på och som skulle tas oss tillbaka till vårt hotell. Vägen var nu fint asfalterad och bra mycket mer ”åkvänlig” än den tidigare ”vägen”. Äntligen tillbaka på hotellet och nu..... var det gott att sätta sig på altanen och avnjuta en iskall Ouzo med tilltugg. Detta tilltugg bestod av en saltad skivad gurka, som vi fått av den äldre mannen i receptionen tidigare, och som ska avnjutas tillsammans med Ouzon. Härligt !! Även denna kväll tog vi den korta promenaden mot ”centrum” och bestämde oss för en liten trevlig taverna på havssidan av huvudvägen. Lite inhemsk god mat och en Mythos (grekisk öl) slank lätt ner i våra hungriga magar. Åter på hotellet några timmar senare hittade vi en av de små kattungarna strax utanför vår dörr, ungefär som om den väntat på oss. Denna lilla krake hade troligen kommit ifrån sin mamma och syskon och tyckte tydligen att vi kunde få bli reservfamilj denna kväll. Vi fick till slut lite brutalt mota ut den lilla katten efter att den otaliga gånger kommit att smita tillbaka in till oss igen. Dock hade vi inga planer på att adoptera den lille utan ville att den själv skulle söka upp sin familj. Vi fick till slut gå in och stänga dörren om oss och avsluta kvällen med en film.

190715 Mot norrsidan av Samos för att bada vid någon av dess stränder. Den något kyliga luften kändes uppfriskande när vi passerade genom pinjeskogar på väg norrut. Efter ca en dryg halvtimma på lite kurviga men fina asfaltvägar kom vi fram till byn Karlovassi och följde sedan kusten österut längs havet. Stoppet blev vid stranden Tsampou några mil bort. Här kostade det ”ingeting” att låna solstolar... nej just det, det är klart att det finns en liten hake. Man var tvungen att äta eller dricka för minst 7 Euro för att använda solstolarna. Alltså inte alls gratis... Vi beställde var sin Frappé så var den summan ur världen, och kaffe brukar ju ändå köpa någon gång under dagen. Denna strand och havsbotten var täckt av klappersten så det var bara att dra på sig de medhavda badskorna innan doppet. Det finns dock en klar fördel med klapperstensstränder och det är att vattnet är kristallklart, men även här något kyligt, men man vänjer sig. Efter några sköna timmar med sol och bad packade vi ihop och bestämde oss för att leta upp någon liten Taverna för en lunch. Den ena fina stranden avlöste den andra på vår färd här på nordsidan och vi bestämde oss för att vi måste åka hit upp igen för att besöka fler stränder. God lunch, bestående av omelett och en tonfisksallad, och en flaska iskallt vatten avnjöts i byn Kokkari. Vi bestämde oss sedan för att fortsätta på nordsidan via Vathi (Samos stad) österut och sedan ner till sydsidan tillbaka till hotellet. Det blev en dj-ligt lång väg, då vi måste ha missat en avfart söderut någonstans.... Tämligen mörbultade, även idag, kom vi till slut fram till hotellet ca 1,5 timma senare. Vi hade nu idag mer eller mindre kört runt hela ön så det var väl inte konstigt att man var halvt bedövad i rumpan men vi var tämligen nöjda ändå. Nu fanns inget annat fokus än att slänga sig i hotellpoolen och bara njuta. Den kalla ölen på altanen gjorde inte särskilt ont den heller efteråt. Efter middagen denna kväll..... eller natt var det ju togs också ett nattdopp i poolen. En liten fin tradition som vi tillämpar ibland.

190716  Sov till kl. 10.00..... kan det ha varit nattdoppet 😲som åstadkom denna långsömn eller kan det ha varit Ouzon som vi tog som sängfösare???? Det är bara att släppa efter som vi aldrig kommer att få svaret. Jag tror inte ens Phytagoras hade kunnat svara på detta. Lite molnigt och vi bestämde oss för att ta en slappis dag med vila och bok. Otroligt skönt det också till fram på eftermiddagen då vi utforskade Voutsalikas små butiker längs huvudgatan. Lite shopping att ta med hem blev det också och sedan avsluades dagen på en restaurang som enligt Tripadvisor skulle vara en av de bästa här på denna ort. Och maten var god och ölen iskall så det är var inte mycket att klaga på. Denna kväll blev det tidigt sänggående med en film.

190717  Vi vaknade av att regnet smattrade utanför och himlen var blågrå av regnmoln. Bara att bita ihop och beta av några kapitel i boken och slappa tills vädret bättrat sig. Framåt 15.00 började vi skönja lite blå himmel och tillvaron blev genast lite roligare. Den lille röde tog oss till en lunchrestaurang för energipåfyllning och sedan blev det några timmars njutning i solen vid hotellets poolkant. Kvällens middag avnjöts på en fiskrestaurang en bit utanför centrum och den grillade svärdfisken och tonfisken på våra tallrikar smakade ljuvligt gott. Inte så dum dag ändå till sist trots den regniga morgonen och förmiddagen. Men nu väntar vi på soliga och varma dagar igen för att få fortsätta utforska denna ö.

190718  Strålande sol och rejäl blåst är dagens väderrapport. Tsoppela beach var enligt vår reseguide en vacker paradisstrand tillika den sydligaste punkten på ön. Detta var också dagens resmål och vi for iväg på ”den lille röde kämpen”. Efter att ha kört lite fel ett par gånger frågade vi några grekiska män i en liten by efter vägen och siktade sedan in oss på en liten byggnad som skulle heta Evagelistria monestery och därifrån såg det sedan ut att vara kanske någon kilometer ner till stranden. Vi hittade den lilla kyrkan men insåg sedan att ”någon kilometer” i själva verket var 6,5 kilometer grov grusväg som stundtal lutade nästan lodrätt utför. Jaja.... men värre vägar än såhär har vi väl åkt på eller? Vi påbörjade nerfärden men insåg efter kanske någon kilometer att, ja.... ner kommer vi nog men frågan är om vi kommer upp igen? Vi beslutade oss för att bita i det sura äpplet och vända tillbaka uppåt igen. Det är inte så ofta vi ger upp men den här gången gick vi bet. Vi stannade sedan till i en liten bergsby och tog var sin frappé och bestämde oss sedan för att åka till Balos beach som låg något närmare vårt hotell. Där badade och slappade sedan några timmar under eftermiddagen. Mycket god middag avnjöts sedan framåt kvällen på den närmsta restaurangen sett från vårt hotell. I morgon är en ny dag med nya utmaningar i vår strävan att hitta ny spännande vägar och strand..... kanske.

190719  Åter en dag med ljuvlig sol och noll vind. Idag blir det riktigt varmt. Vi styrde åter mot norrsidan via den väg vi hittat som faktisk var riktigt bra. Svala vindar svepte runt oss när vi passerade genom otaliga pinjeskogar i hög terräng. När vi nått nordsidan och såg havet svängde vi österut mot någon av de andra stränder vi sett för några dagar sedan då vi var på denna sida ön. Vi stannade på Limonaki beach efter att ha gjort ett stopp på ett litet bageri för inköp av lite färskt bröd att smaska på på stranden. Klapperstensstrand och kristallklart vatten och vi stannade några timmar för lite skön avkoppling och massor av bad. När vi vänt åter mot hotellet stannade vi till för sen lunch och vi hade jättetur och valde restaurang AAA Restaurang i den lilla byn Platanakia på väg mot Karlovasi, som serverade de absolut godaste sallader och nybakat bröd vi hittills ätit på Samos. Här måste vi äta igen om vi besöker norrsidan den saken är klar. Mätta och belåtna återvände vi sedan till hotellet och den traditionella pooldoppet fick avsluta dagens badande. Denna afton orkade vi inte ge oss iväg ut och leta restaurang utan åkte helt enkelt bara iväg och köpte smaskigt stenugnsbakad pizza som vi sedan avnjut med ett glas vin i vår lilla lägenhet. Helt ok avslutning på denna dag.

190720  Samma sköna morgonväder som igår och det är bara att njuta. Lördag och då är oftast den inhemska befolkningen ute på stränderna och vi bör komma iväg något tidigare denna morgon. Vi får se hur det blir med den saken, det är väldigt skönt att ligga och dra sig också när man är på semester och ”slitet” dagarna i ända...... Vi bestämde oss för att inte göra någon bergstur idag utan endast ta oss till någon av de närmaste stränderna västerut. Det var nästintill vindstilla när vi kom fram till Limnionas och havet låg helt spegelblankt och inbjudande. Mycket bad och sol även denna lördag och en inbokad båttur nästa onsdag.

190721 Idag blåser det rejält utanför fönstret. Men vi bestämde oss ändå för att försöka ta oss till Psili Ammos som ligger på sydöstra hörnet av ön och är den enda riktiga långgrunda sandstranden. Det tog gott och väl en dryg timma att ta oss dit men det var det verkligen värt. Inga badskor behövdes och det var härligt att känna mjuk sand under fötterna både på land och i den långgrunda lagunen där vi badade. Dock fanns en lurande fara under ytan. Den fick jag känna på då jag tydligen var dagens middagsval och fick mig ett rejät bett av en hungrig fisk i vattnet. Ett rejält blödande märke blev det på vänster fotknöl..... kan det ha varit en piraya? Resterande av badtiden blev det lite småstudsar vid varje dopp i vattnet så att inte de små hungriga rackarna skulle ta fler och ev större bett på min kropp. När vi kände oss nöjda med dagens badande vände vi åter mot Kampos där vårt hotellet låg. Ett stopp gjorde vi dock i Pythagorio som är den näst största staden på Samos. Vi parkerade skotern och tog en promenad på huvudgatan ner mot hamnen där de många vackra båtarna och skeppen låg sida vid sida. Efter lite kikande i huvudgatans butiker så stannade vi till vid en liten grillbar och njöt av var sin Pita Gyros som smakade helt ljuvligt. Nu var vi redo att avverka resten av den långa vägen tillbaka. Pooldopp, dusch och sedan middag på en av alla tavernorna fick sedan avsluta denna varma dag.

190722  Det blåser kollosalt ute idag också. Men det hindrar inte oss från att ta oss till nordsidan för att besöka Tsamadou och Navago Beach Bar och Restaurang. När vi väl klättrat över bergen i mindre stormstyrka och närmade oss nordsidan visade det sig att det var ett kanonbeslut att åka över hit idag. Näst intill vindstilla, ibland tar man bra beslut utan att veta om det. Vi kom fram till stranden som ligger långt ner från huvudvägen och det blev en promenad ner för min del och maken tog skotern, vars bromsar börjat bråka. Spännande i en mkt brant nerförsbacke !! Denna beachclub är ett påkostat bygge med både olika soletage med gräs, trädäck och en inbjudande pool. Vi valde dock solstolarna längst ner närmast havet. Köpte man något motsvarande ungefär 5-8 EUR så ingår solstolar och parasoll på de flesta stränder här på Samos har vi förstått. En ganska bra idé för man blir oftast sugen på en kall Frappé eller öl någon gång under dagen och då är beloppet uppnåt. När vi kände oss färdiga med sol och badande styrde vi kosan mot lunch och mot den fina restaurang (AAA Restaurang) vi hittat förra gången vi var på nordsidan. Inte heller denna gång blev vi besvikna på deras goda sallader med färskt bröd och en tallrik färsk frukt som efterrätt. Dags för lite matshopping såhär när hyrtiden för skoterna börjar närma sig sitt slut och vi shoppade loss lite frukostmat m.m i Karlovassi som hade en rejäl stor och fräsch matbutik. Nu åter mot sydsidan och hotellet med den något osäkra skoterns bromsar.... Resan gick sakta men bra och nu var det dags att besöka uthyraren som helt sonika gav oss en annan skoter. Så var det problemet ur världen. Så här sista kvällen med skoter bestämde vi oss för att ta oss till den lilla fiskebyn Ormos för att besöka någon av deras restauranger för lite omväxling. Byn låg bara några kilometer bort och vi fastnade för en av de första restaurangern utefter hamnen. Maken valde Moussaka och jag valde grillad kycklingfile med, enligt servitrisen, en speciell grönsak till. Makens mat smakade gott, men den grillade kycklingfilén jag fixk var kollosal och täckte nästan hela tallriken tillsammans med något som såg ut som kokt ogräs, inte gott. Jag fick med nöd och näppe i mig ¾ av kycklingfilen och resten fick några av alla restarangen katter dela på.

190723  Sista dagen med vår kompis skotern som ska lämnas tillbaka i kväll. Vi bestämde oss för att ge den strand, den västra Psili Ammos, vi först besökte men ratade en ny chans. Vi var ganska tidigt på plats ca 10.30 ..... jaja för att vara på semeter. Och var nästan först på stranden. Denna strand visade sig vara en riktig höjdare. Klappersten ca 2 meter ut i havet och sedan mjuk fin sandbotten och otroligt långgrunt. Lite lagom motion blev det också genom att i lårhögt vatten gå längsmed den långastranden i hyfsat tempo. Kommer förmodligen att kännas i benen i morgon men skön motion ändå. Härliga timmar förflöt i rask takt och vi tog en sallad i restaurangen ovanför stranden innan vi återvände mot hotellet. Vi passade också på att shoppa lite som kommer att behövas innan hemresan denna sista eftermiddag med skoter. Ja då var de 10 dagarna med vår röda kämpe över och vi återlämnade fordonet till uthyraren. I morgon väntar båttur, det ska bli jätteskönt att komma ut på havet.

190724  Klockan 09.00 hämtade ”taxin” oss vid hotellet för transport till hamnen i Ormos där båten Cleopatra väntade. En lugn båttur tog oss till den lilla ön Samiopoula ca en timmas färd från hamnen. Väl framme vid en liten fin helt öde sandstrand ankrade kapten en bit från stranden och vi fick simma sista biten till land. Ön beboddeas endast av en äldre man som tillsammans med sina getter levde eremitliv här ute, förutom när båtarna la till. Då fixade han solstolar och parasoller till besökarna. Vi var endast 14 personer med på denna båttur så det blev ingen direkt trängsel på stranden....... trodde vi. Efter ca en halvtimma kommer en massa människor vandrande från andra sidan ön och det blev inte riktigt lika mysigt längre. Tillbaks till båten där besättningen under tiden tillagat lunch till oss. Vi lättade ankar och kapten styrde mot en lugn vik på andra sidan ön där vi fick ta ett dopp från båten och sedan serverades den goda lunchen. Det blåste nu rejält på havet och vi stannade kvar i den skyddade viken en stund i väntan på att det skulle mojna något. Efter ca en och en halv timma var det dags att lätta ankar igen och styra mot hamnen med ytterligare ett badstopp i den tredje Psili Ammos, en vik nära fastlandet. Psili Ammos betyder "fin sand" fick vi veta därför finns det flera stränder runt ön med samma namn. Det var sen eftermiddag när vi kom tillbaka till Ormos efter en trevlig båttur med massor av sol och bad. Nöjda med dagen kändes det svalkande pooldoppet skönt när vi var tillbaka vid hotellet och sedan en god middag på en kanonbra grillrestaurang vid strandkanten en liten bit från hotellet.

190725 – 190726 Nu får vi med våra apostlahästar nöja oss med att utforska stränderna tvärs över gatan dessa sista dagar på Samos. Tidig lördag morgon 190727 hämtar sedan buss oss för transport till flygplatsen igen för hemfärd.

Sammanfattning: Samos är en trevlig, grön, blåsig och väldigt kuperad ö som bör utforskas med någon typ av fordon. De gemytliga bergsbyarna är väl värd att besöka och alla de vackra stränderna med fantastiskt vatten runt hela ön.