Ungern, Budapest

240421  Dags att besöka en europeisk storstad igen. För 17 år sedan var i på vår första utlandsresa tillsammans och då åkte vi till Budapest. Nu återvänder vi igen. vi stannar endast 3 nätter så vi får vara effektiva med det vi vill se och göra. 


Efter ca 2 timmars flygresa landade vi i ett grått och småkallt Budapest. Tog flygbussen in till centrum och taxi från ändstationen till hotellet. En mycket stor fördel för oss pensionärer eller "afterworkare" som vi föredrar att kalla oss är att vi åker gratis på alla kommunala färdmedel. Buss tåg, spårvagn och Metro, allt gratis. Hur smidigt som helst. Det vore något för Sverige att ta efter. 

Nåväl, efter att vi checkat in på hotellet och snabbt plockat upp våra grejer så sög det allt lite i öltarmen och vi gled snabbt över gatan från hotellet och in på en liten kvarterskrog där vi fick oss ett par riktigt goda öl. Njaaa kanske inte den andra ölen som Håkan valde för det var en sorts körsbärsöl !!! Man kanske borde frågat efter smak, innan beställning. Men den gick ner den också. 

240323  Ja då var det dags att börja utforska denna stad igen. Vi var faktiskt i Budapest för ca 17 år sedan, vår första utlandsresa tillsammans. Det får bli Termalbad idag!  Vi valde att ta oss till Rudas termiska bad (Rudas Gyógyfürdo) vilket ska vara det mest populära medeltida badet i Budapest. Rudas Baths grundades redan på 1500-talet vid foten av Gellert Hill och har många element i ett traditionellt turkiskt bad, inklusive en åttkantig pool och en stor kupol som mäter tio meter i diameter. Tyvärr var den turkiska delen av badet endast öppen för män denna dag så vi fick nöja oss med de övriga poolerna och alla de olika bastur som fanns. Vi gjorde även en sväng högst upp till Phanoramic pool utomhus, men det var liiite för kallt att bada ute än. Efter några timmars badande satte vi oss i den lilla baren på utsidan och tog en stor kall öl. Åter till hotellet där Håkan vilade några timmar eftersom han fick lite problem med magen.  Själv tog jag en liten runda på stan och slappade sedan med en film till Håkan mådde bättre och vi kunde promenera iväg och äta lite god ungersk middag.

240423 Gråmulet idag också. Idag får det bli lite turistande till fots...... nejdå med spårvagn och Metro naturligtvis. Första målet var Konstverket "Shoes on the Danube Bank" längs Donau. 

När de tyska nazisterna drog sig tillbaka och pilkorsarna tog över fortsatte de att avrätta judar. Vid kajen till floden Donau spändes tre och tre judar fast i varandra varpå en sköts och drog med sig dem andra ner i vattnet för att på så sätt spara ammunition. Konstverket ”Shoes on the Danube Bank” är ett minne till dem cirka 15 000 judar som avrättades på detta sättet. Platsen är väl värd ett besök för att minnas dem offer som föll offer för den sanslösa grymhet som rådde i Budapest under 40-talet. Kusligt !!


Nästa mål för denna dag var Lehel Market och vi tog oss det med Metro. Massor av läckra bär, frukter och grönsaker i en oändligt stor bullrande hall. Inget vi planerat att shoppa på denna marknad utan vi tog oss upp en våning för en förmiddags fika. Vi bokade även in oss för en flodtur på Donau denna afton. Nu sa ben och rygg till att det var dags för lite välbehövlig vila och vi tog oss tillbaka till hotellet för lite vila. 

Men så ångrade vi oss och bestämde oss för att besöka ett microbryggeri för lite ölprovning. Sagt och gjort, vi tog en spårvagn och klev av precis utanför bryggeriet Serhaz, som ännu inte öppnat men "den som väntar på nåt gott"..... Vi provade sedan på ett par olika öl var och dom kan verkligen göra goda öl i Budapest kan jag berätta, Skål!


Nu var det dags att återvända till hotellet och sedan ta oss ner till en av Donaus kajplatser för kvällens båttur. Tyvärr regnade det under den timslånga turen så det fick bli att sitta inne i båten med ett litet glas bubbel som vi fick när vi kom ombord. Trevlig tur men som hade säkert varit helt magisk om det varit riktigt fint väder. Nu kurrade det i magen och kvällen avslutades sedan med en god inhemsk middag med ett gott inhemskt vin på en ungersk restaurang med mysig gammaldags inredning.

240424 Då var det dag att åka hem igen. Även denna dag bjöd på gråmulet väder och regn. Himla otur med vädret denna resa men det är inget man kan planera för och får göra det bästa vi kan av iallafall. 


Sammanfattning: Budapest bjuder på mycket att titta på och det är otroligt billigt att äta och dricka gott. Att besöka en storstad i Europa på vår eller höst är att rekommendera då somrarna kan bli mycket, mycket varma. Vintrarna kan bli väldigt kalla så vår eller höst är bäst. Tycker vi när vi reser på denna typ av resor.

Senaste kommentaren

08.09 | 19:02

Det låter som en härlig och spännande semester på Kreta! 😊

02.02 | 15:50

Vad snygga ni är 🤣

18.01 | 14:42

Hej Håkan & Berit! Kul att träffas på Rarotonga! Och gissa om jag blev glad för den kalla ölen som väntade på mig när vi kom till hotellet på Aitutaki! Stort tack för det! Hälsn Hasse & Anna

22.12 | 22:02

Tack Käth. God Jul o Gott Nytt år til dig o Jukka också. Vi har det helt fantastiskt. Vi ses nästa år 🎅🌴😎🎅

Kroatien, Zagreb

231016  Dags att åka på en "spontanresa" till ytterligare en storstad i Europa. Denna gång till Kroatiens huvudstad Zagreb. 

Efter ca 1 tim och 45 minuter med flyg från Göteborg landade vi i Kroatiens huvudstad Zagreb. Det är synd att påstå att det var varmt och gott såhär en bra bit söderut från Sverige men vem kan påverka vädret? Utan incheckat bagage är vi snabbt ute ur terminalen och styrde mot bussen som skulle ta oss till centrum. Nu var vi vid ändhållplasen mitt i centrum och sedan hade vi gott och väl en halvtimmas promenad till vårt bokade boende på BB Fontana. Ett mycket trevligt litet ställe mitt i "smeten" med stort fräscht rum och fint badrum. Det var egentligen inte incheckning förrän 15.30 så vi tänkte endast ställa in våra ryggsäckar och sedan gå ut på stan men rummet var klart så vi checkade in direkt redan 14.00 Jippi!! Ut på stan för att reka omgivningarna. Efter några timmar var struparna väldigt torra och vi gled in på en Pub för att avnjuta en kroatisk öl ..... eller två. Dom satt fint och vi vandrade vidare för att sedan återvända mot hotellet, shoppade lite flytande och snacks, och nu upp på rummet för att byta om och planera kvällens middag. Det var tämligen kyligt ute när vi kom ut igen men vi släntrade mot en restaurang som enligt omdömen skulle ha "Zagrebs bästa pizzor". Ja, ja vi är i Kroatien och äter Italienskt första kvällen...... men det kommer fler kvällar att testa den kroatiska matkulturen. Vad skulle det vara för fel på "säkra kort". Det var väldigt mörkt när vi ätit klart men vi var tämligen säkra på hur vi skulle gå för att komma tillbaka till hotellet. Såååååå fel hade vi, vilket resulterade i en "extrasväng" i de Zagrebska kvarteren på ca en halvtimma. Nåja vi kom fram till slut och avslutade kvällen med en öl på rummet och fötterna i högläge. Dom hade fått bekänna färg denna första dag på denna resa. Godnatt!

 

231017  En strålande vacker dag med klarblå himmel och den underbara solen som förgyllde denna förmiddag. Idag blir det kultur! Eller egentligen besök på några museeum som vi fått tips på. Vi börjar lite lätt med Museeum of Hangovers, känn på den! Lite käcka tips på hur man kanske helt oväntat hamnat med denna åkomma och hur man kan åtgärda den dagen efter. Hur avslutar men ett besök på detta udda ställe om inte med en liten "hut"som vi blev bjudna på av receptionisten. Hmmmmm..... den slank ner men var inte särskilt god. Ett något överskattat och ganska enkelt museeum men lite kul ändå att varit där. Nästa anhalt vara Museeum of broken relationship där Håkan fick göra ett eget besök medans jag själv landade i kafeét med lite drickbart. Inte heller detta museum gav väl inte några stora Hurra rop, enligt Håkan. Det sista museet vi besökte var Museeum of Illusion, där förväntningarna var något högre, men tyvärr. Så ska man besöka Zagreb så skippa dessa museer är vårt tips. Sakta vandrade vi sedan mot hotellet igen och tog en snabb burgare på McDonald som lunch. Några timmars vila för ben och rygg samt dagen middagsplanering fick avsluta förmiddagen .  Kroatien ska ju ha riktigt bra viner, och det ska man ju testa. Innan middagen så letade vi upp en fräsch vinbar och beställde varitt glas vin. Vitt till mig och ett glas rött till Håkan. Ojoj.... riktigt fina smaker i deras lokala viner, både de röda och det vita. Det fick bli ett glas till var. Nu var vi hungriga och strosade upp på bar och restauranggatan där vi letade oss fram till Restayrang Mali Medo som skulle servera bra lokala rätter och hade ett brett utbud av lokala ölsorter. Det blev såväl ölprovning som varsin rejäl tallrik med mat för ett helt kompani. Gott och välsmakat. Proppmätta vandrade vi, idag raka vägen, tillbaks till hotellet igen. Inga omvägar idag inte!!

231018  Sista dagen som turist i denna stad och det är även idag strålande sol men lite kyligt. Dags att testa lite lokal spårvagn och  var sin heldagsbiljett inköptes och vi hoppade på en spårvagn som skulle visa sig gå till ändhållplatsen Precko, där vi faktiskt hittat ett SPA som verkade intressant. Bara namnet "

SPA Hangover & Recovery" gjorde oss nyfikna på detta ställe. Det tog gott och väl en halvtimma att nå ändhållplatsen och sedan en kvarts promenad. Detta blir intressant. Vi hade förvisso inte badkläder med oss men vi ville bara se hur det såg ut. Vi närmar oss adressen mitt i ett bostadsområde och där, fanns absolut ingenting!! Vi frågade några personer i omgivningen men dom såg endast frågande tillbaka på oss och skakade på huvudet. Inget SPA. Mycket märkligt då denna anläggning har en mycket stor och informativ hemsida men..... troligen nerlagd för ett antal år sedan. Vilken besvikelse, som inte blev den enda besvikelsen denna dag. Nåväl, spårvagn tillbaka till centrum och en god lunch på den numera bekanta bar- och restauranggatan. Mätta och belåtna tog vi sedan en annan spårvagn tillbaka mot hotellet igen. Ikväll ska vi banne mig ta en bra restaurang som hade högst ranking på Tripadvisor och bestämde oss för Vinodol, en av Zagrebs bästa restauranger. Först en sväng in på gårdagskvällens Vinbar för några glas gott vin och sedan styr vi kosan mot restaurangen som inte låg mer än några minuter bort. Väl framme var allt totalt igenbommat och fönstern lyste mörka och öde mot oss. Men var f-n, detta såg vi inte komma. Besvikelse nr två denna dag var ett faktum. Vi fortsatte gatan upp och landade på den restaurang där vi åt lunch och fick in varsin megaportion som lätt kunnat mätta en hel familj. Återigen vällagat och gott. En promenad mot hotellet för att hjälpa matsmältningen och sedan en lugn stund på rummet med ett glas vitt och en chokladbit. 

 

231019 Sista dagen i Zagreb och vi packar ihop lite innan frukost för att sedan strosa runt lite i omgivningarna innan det blir dags för promenad mot flygbussen som ska ta oss till flygplatsen. 


Sammanfattning: Zagreb är en stad som inte kräver mer än några dagar för att upptäcka. Vill man göra längre utfärder ut från staden, ska man nog satsa på 4-5 dagar. Spårvagnsnätet funkar väldigt bra och ett boende så centralt som möjligt är att föredra. Med starka ben och bra skor kan man, om man bor i centrum, faktiskt gående ta sig runt utan problem. 

Spanien, Madrid

270922 Som avslutning på vår resa till Torrevieja under nästan 4 veckor i september, där vi hyrt en lägenhet, är vi nu i Spaniens huvudstad Madrid. 

Vi reste från Alicante med flyg och landade i Madrid vid lunchtid. Vi hade läst oss till att man enkelt kunde ta sig från flygplatsen och in till Madrids centrum med tåg. Ok,vi letade oss fram till tågstationen och köpte biljett, fel sorts biljett naturligtvis som var svindyr, men det blir så ibland som turist, så klev vi på tåget och for iväg. När vi gått av mitt i centrum och likt barn på Julafton tittat oss omkring när vi kom upp mitt i centrum så inser vi snabbt. -Vi får ta en taxi därifrån till hotellet. Att gå var absolut inte att tänka på. Vårt hotell låg i centrum i den äldre delen av Madrid på en liten smal gata som kantades av barer och små Tapasställen. Med bara några minuters promenad till Puerta del Sol, en central utgångspunkt mitt i staden. Efter lätt uppackning av endast medhavd ryggsäck promenerade vi ut i eftermiddagssolen. Vi hittade ganska enkelt fram till både Plaza Mayor, ett stort torg med massor av restauranger, barer och kafeterior. Vidare var ett besök på den berömda Mercado san Miguel nästa givna mål. Inne i "saluhallen" vimlade det av diverse tapasbarer, drinkstånd, fantastiska bakverk och allt annan typiskt spanskt man kan tänka sig. Mycket väl värt ett besök. Dock stannade vi inte för att smaka utan gled vidare ut i Madrids vimmel och tog sikte på ett Stabucks där vi besällde var sin kaffe och slog oss ner för att vila rygg och ben ett tag. På denna typ av kafé som ju finns i hela världen så anger man sitt namn när man beställer och här fick Håkan ytterligare ett nytt namn, Jakan😀 Detta fenomen har vi varit med om tidigare då han fått heta diverse olika namn som alltid gett upphov till ett antal goda skratt. Nu var det dags att återvända till hotellet och planera kvällens middag. Middag och middag förresten, vi skulle äta Tapas..... Är man i Spanien så är det, för oss iallafall, självklart att äta tapas. Maten smakade gudomligt och så även det goda röda vin som vi drack till. Nöjda och belåtna släntrade vi sedan tillbaka till hotellet och tog en tidig kväll.


280922 Idag blir det sightseeing. Biljetter inköptes till HoppOn HoppOff buss och vi började med "Madrid modern" rundan som varade ca 1,5 timma. Lite kyligt att sitta på ovanvåningen av bussen såhär på förmiddagen då solen skymdes bakom lätta moln och det gjorde att vi hoppade av i närheten av hotellet och hämtade våra jackor. Snabbt upp på nästa runda "Madrid historic" och nu har vi nog sett det mesta av de olika delarna av Madrid. Vackra gamla byggnader och monument, diverse museeum, shoppinggator m.m. Då var det dags för lite shopping och sedan lunch..... självklart lite mer Tapas.... Åter till hotellet för vila av ben och rygg och kvällsplanering. Nu var det verkligen dags att leta oss fram till en takbar. Denna "tradition" brukar vi ha när vi är på storstadssemester. Jodå... vi hittade en takbar på Dear hotel Madrids 14:e våning med hisnande utsikt över hela staden. Vi beställde en lokal drink med namn efter baren och ett glas Cava. Solen sken nu från en klarblå himmel och det kändes fint, om än lite blåsigt, att sitta ute såhär i slutet på september. Det goda i glasen slank ner med hög hastighet och vi drog vidare till ett av Madrids varuhus El Corte Engles som också skulle ha en takbar. Efter 8 rulltrappor upp så hittade baren och även här slank innehållet i var sitt glas ner och nu var vi redo för...... Tapas!!! Vilken fantasi vi hade av middag, eller hur? På Plaza Santa Ana fick vi bord och beställde in diverse godsaker att äta och varsitt glas kallt vitt vin därtill. Mätta och en liten, liten aning lulliga släntrade vi mot hotellet och gled faktiskt in på en bar för ett sista glas denna kväll. Det var inga som helst problem att somna sedan kan jag berätta.


290922 Torsdag och det är tämligen mulet och bara ca 13-15 grader ute denna morgon. Efter frukost slappade vi på hotellrummet och funderade på vad vi skulle hitta på denna dag. Det slutade med att vi bestämde oss för att besöka Chokoladeria San Gines.Det sägs att det enda rätta sättet att avsluta en natt i Madrid är med en ”Churros” med choklad. Stadens mest kända chokladbar. Chokladbaren har öppet dygnet runt och har serverat varm choklad med churros sedan 1894. Vi beställde Capuccino och en stor varm kopp med smält choklad och en rejäl tallrik churros. Gudomligt gott och vi blev proppmätta. Det kändes som om regnet hängde i luften och vi bestämde oss för att sakta vandra tillbaka till hotellet för att packa lite och fundera på vilken Tapasrestaurang som skulle förgyllas med besök av oss ikväll. Eftersom det regnade ute blev det en av de närmaste restaurangerna och sedan tog vi tidig kväll eftersom väckningen i morgon stod på 04.40

Madrid är en mycket vacker och trevlig storstad som vi varmt rekommenderar men besök den helst på vår eller höst då temperaturen är turistvänlig.

Italien, Florens o Pisa

220405  Mot Italien och Florens samt ett kort besök i Pisa. Efter den 2,5 tim långa flygresan till Pisa tog vi sedan taget till Florens. En behaglig resa i ett bekvämt och modernt tåg. Tämligen avkopplande att glida genom det Toscanska landskapet som lystes upp av en strålande sol från en klarblå himmel. Har i Italen är det nu senvår och alla träd blommade vackert och gräset var grönt. Väl framme i Florens blev det en kort promenad till vårt hotell som låg i den gamla delen av Florens. Snabb uppackning och sedan en kort promenad tvärs över gatan för vätskebunkring. Nu var det dags att kolla omgivningarna och bli imponerad av alla gamla vackra, pampiga byggnader som man hittar överallt har i centrala Florens. Och vad gör man sedan när man borjar bli lite törstig, jo man sätter sig ner på ett vackert torg och intager en ljuvlig Aperol Spritz och bara njuter. Eftersom vi inte kände oss särskilt hungriga så köpte vi med oss lite goda italienska delikatesser och en flaska gott vin och bestämde oss för att avnjuta detta pa hotellrummet. Det blev sedan ett ganska tidig sänggande. I morgon ska vi turista mer och kika pa vad denna stad kan erbjuda.

220406  Turist i Florens..... inte särskilt varmt idag men blå himmel och vi styrde kosan mot några av de sevärdheter som vi prickat in innan resan. Piazza della Signoria som bjöd på fantastiska byggnader och statyer och det är svårt att se sig mätt pa allt vackert som öppnar sig, vilket kvarter man än kommer till. Lite foton och sedan styrde vi kosan mot en av de allra största sevärdheterna i Florens, Ponte Veccio eller gamla bron. En bro från medeltiden som går över floden Arno. Den är känd för sina butiker (mestadels guldsmeder) vilka ligger längs med hela bron. Ponte Vecchio är också Europas äldsta segmentvalvsbro.

Bron anses först vara byggd under romartiden och ursprungligen gjord av trä. Efter att den blev förstörd av en översvämmning år1333 byggdes den upp på nytt 1345 och denna gång av sten. Taddeo Gadditros ha formgivit bron. Bron består av tre valvbågar, och mittenbågen har en spännvidd på 30 meter, medan de två bågarna på sidan har spännvidd på 27 meter. Höjden på valvbågarna ligger mellan 3,5 och 4,4 meter.

Bron har under hela sin existens hyst butiker och affärsmän (enligt legenden var det ursprungligen på grund av skattebefrielse), vilka visade sina varor på bord efter att ha fått tillåtelse av Bargello (en sorts borgmästare, en domare och en polishuvudman). Till skillnad från alla andra broar i Florens förstördes inte Ponte Vecchio under andra världskriget av tyskarna den 4 augusti 1944; detta främst på grund av en direkt order av Adolf Hitler. Åtkomligheten till Ponte Vecchio var i vägen för förstörelsen av byggnader på vardera sida om bron.
Nu började det närma sig lunchtid och vi gled in pa en liten Trattoria och beställde varsin enkel lunchrätt. Efter att ha strosat runt i denna vackra stad i ett antal timmar sa nu benen ifrån att det var dags for en liten siesta och vi återvände till hotellet for en vilopaus. Nej, här kan vi inte slöa bort en eftermiddag hur länge som helst. Ut i vimlet igen för att ta en titt i det berömda museet Academia di Belle Arti. Tyvärr ringlade kön mycket lång utanför och vi hade inte lust att köa där idag. Det får bli någon av de närmsta dagarna istället. Vi valde alternativ 2, dvs en öl och ett glas vin på en uteservering istället 😋. Snart dags att ta en dusch pa hotellet och bege sig till en liten Trattoria i närheten av vårt hotell som vi spanat in. Vid 19.00 tiden var vi framme och hade turen att få ett bord, på insidan för nu regnade det ordentligt ute. Den allra ljuvligaste Gnocci med salsicha och gorgonzolasås fick sedan bli var fantastiska italienska middag denna kväll. Alltså maten i Italien gör en pasta- och pizzaälskare aldrig besviken. Nar tallrikarna var näst intill var renslickade och det goda röda vinet urdrucket så stod vi åter ute i regnet och hade ingen större lust att leta annan uteservering. Vi gick mot hotellet igen och smet in pa närmsta bar for en liten men god nattfösare. Vi håller tummarna för bättre väder imorgon och att utforska mer av denna italienska pärla till stad.

220407  Tredje dagen har i Florens. Mulet och inte särskilt varmt, det får bli att ta på tjock tröja under jackan innan man ger sig ut idag. Det känns i rygg och ben att det har varit mycket promenader de senaste dagarna. I allafall så siktade vi på att ta oss till Piazza della Signorina dar planen var att ga in pa museet Palazzo Vecchio men min rygg strejkade lite lätt idag sa Håkan fick ta en tur på museet medan jag vilade pa en bänk utanför så länge. Nej nu far det bli lite shopping i denna stad och vi letade oss fram till ett av de största galleriorna som låg under tågstationen...... tro det eller ej. Tyvärr visade det sig att hälften av butikerna var stängda så det blev ingen shopping utan endast en kaffe och en Cola pa ett fik i gallerian. Jaha... sakta promenad tillbaka till hotellet med en inhandlad Painini (En panino eller panini är en sorts italiensk smörgås. Den består av ett på längden uppskuret bröd, ofta en ciabatta som fylls med till exempel salami, parmaskinka och ost. Begreppet kommer från italienskans panino, med den ursprungliga betydelsen 'liten brödbit') som vi delade på och den fick utgöra dagens lunch. En lång slapp eftermiddag i horisontalläge och ikväll har vi bokat bord pa en närbelägen PIZZERIA. Var ska man annars äta pizza om inte i Italien. Och pizzorna med Proseco eller rött vin till smakade ljuvligt.

220408  Mulet idag också men betydligt varmare än igår. Nu får det bli lite shopping har i Florens. Det sedvanliga promenadstråket kandes andå inte direkt tilltalande for shopping så det blev ett till "måste", en god italiensk glass, underbart god !!! Vi känner oss nu lite färdiga med Florens så vi strosar sakta tillbaka till hotellet igen för några timmars vila efter en kall öl på en uteservering. Framat eftermiddagen sa sprack det plötsligt upp och temperaturen steg till sköna ca 20 gr och NU blev vi sugna pa shopping i vårvärmen. Det blev några läderskärp, några fina vykort, ett fint förkläde med Florens motiv m.m  Men lunch hade vi ju inte ätit ännu. Vad gör man då..... stannar till på en liten Trattoria och beställer in Bruscetta och Aperol... vem har sagt att det måste vara så mycket mat 😋 Det satt som en smäck och nu kände vi oss färdiga för att gå tillbaka och så smått börja packa lite. Sista kvällen här och vi hittar säkert någon trevlig restaurang för kvällens middag. Vi var så nöjda med gårdagens val av restaurang att vi återvände dit även denna kväll. I morgon tar vi tåget tillbaka till Pisa för en sista natt innan hemfärd igen.

220409  Efter frukosten promenerade vi till tågstationen och köpte biljetter till Pisa. väl framme så visade det sig att det hotell vi bokat låg bara 5 minuters promenad från stationen. Perfekt! Vi fick däremot inte checka in ännu eftersom klockan bara va strax efter 11.00 så vi langade in våra tunga ryggsäckar i ett bagagerum och drog ut på stan. Och vad siktar man på för något om man är i Pisa?  Det lutande tornet naturligtvis. 

Tornet började byggas 1173som ett normalt torn och tog 199år att bygga. Tornet stod färdigt år 1372, efter att man slutligen färdigställt klockrummet (med plats för sju klockor).


Tornet började långsamt att luta redan innan bygget var slutfört. Den högsta biten av tornet byggdes därför färdigt i en något annan vinkel, i ett försök att lindra problemet. Tornet lutar med 5grader från centrumlinjen, på grund av att marken är mycket vattenrik och lerig. Innan restaureringsarbetet1990–2001 lutade tornet med 5,5grader.

Årligen besöker flera miljoner människor tornet och går de 296 trappstegen till toppen. På senare år har åtgärder vidtagits för att räta upp tornet något och på så sätt säkerställa dess fortbestånd. Det sägs att Galileo Galileii ett experiment ska ha släppt två kanonkulor av olika storlek från tornet, detta för att påvisa att kulornas fallhastighet var oberoende av deras massa. Berättelsen betraktas dock som en apokryfiskhistoria, då dess enda källa är Galileos egen sekreterare.

Vädret visade sig från sin bästa sida när det gällde solen men det blåste så fruktansvärt så besöket blev ganska kort. En kopp kaffe och en god macka fick även denna dag bli lunchen och sedan tillbaka till hotellet för incheckning. Framåt eftermiddagen lugnade sig blåsten och vi sökte upp gågatan Borgo Stretto som kantades av butiker, barer, enorma blomsterförsäljningar och restauranger. Nu var klockan ganska sen på eftermiddagen och vi hittade ett litet torg på en tvärgata till Borgo Stretto som visade sig dölja ett antal barer och där solen fortfarande lyste varm. Lite gott att släcka törsten med, blev vår paus innan vi skulle besöka en pizzeria som hade fått fantastiska recensioner. Pizzerian öppnade vid 19.00 tiden och vi var de första gästerna denna kväll och valde att sitta inomhus för nu var det ganska så kallt ute. Konstigare pizzor har vi nog aldrig sett. Man kan lite slarvigt beskriva dom som "en uppblåsbar barnpool i pizzastorlek" ungefär. Udda men ganska goda. När vi ätit klart så hade det börjat regna lite och vi bestämde oss för att dra oss mot hotellet igen. Vi stannade till i hotellets bar för en Kaffe och varsin Sambuca, riktigt gött som sängfösare.

220410 Frukost, sista nedpackning och sedan flygplatschuttlen till flygplatsen. Dags att avsluta denna resa till Italien.


Sammanfattning: Man ska åka till Italien om man gillar den italienska maten, glassen, kaffet och det goda vinet. Vill du besöka museeum så rekommenderar vi att förköpa biljetter. Det kan bli åtskilliga timmar bara att köa annars. Besöker du Florens och Pisa så boka ett centralt hotell så att du lätt kan gå till alla sevärdheter. Besök gärna smågatornas restauranger som har mycket bättre priser och framför allt är mycket mer genuina och mysiga.


Bilder finns här.

Polen, Gdansk

191201  Denna resa blev hastigt och lustigt bokad då vi hittade extremt billiga biljetter på Ryanairs hemsida. Endast 212 sek per person tur och retur till Gdansk..... vem kan motstå det?!  Ska man nu resa till Polen så fick det bli ett bra hotell för tre nätter som låg centralt och även hade SPA och vi fastnade för Scandic Gdansk som tillgodosåg våra krav. Efter den korta flygresan på ca en timma landade vi i ett mörkt, kl var ca 20.30, Gdansk. En UBER tillkallades och tog oss, väldigt billigt, till vårt hotell som var frächt och fint och låg mitt emot Centralstationen mitt centrala stan. Nu sög det lite i magen och vi mer eller mindre ställde bara in våra små handbagageväskor på rummet och drog ut på stan i kvällsmörkret. En närliggande PUB såg inbjudande ut och vi gled in och beställde varsin rejäl polsk, kall och god öl medan vi granskade den lilla men tilltalande menyn med smårätter. Öl mättar också.... men det fick bli en skål soppa och en rejäl tallrik med nachos och varm kryddad ostsås, gudomligt gott.


Bilder finns här

191202 Efter en rejäl frukost på hotellet var det nu dags att utforska denna stad och leta oss fram till Julmarknaden. Utrustade med en liten karta från hotellet snirklade vi oss så småningom fram till gamla stan där vi också fann Julmarknaden med dess små marknadsstånd där allsköns hantverk, mat och dryck såldes. Allt till bling bling och julmusik, precis som en Julmarknad ska vara. I småregn blandat med en och annan snöflinga tog vi oss också ner för att se om vi kunde hitta den omtalade Hamnkranen. Hamnkranen Zuraw, som är en rekonstruktion av den som byggdes på 1400-talet. Under medeltiden var kranen Europas största och den användes för att flytta över lasten till skeppen. Detta gjordes genom att arbetare drev kranen framåt med stora tramphjul. I kranen ligger också sjöfartsmuseet där man får en bra överblick om Gdansk som en stor handelsstad genom en utställning med skärmar och modeller. Detta hoppade vi dock över. Hamnkranen har blivit en av de främsta symbolerna för staden. Under medeltiden var den till och med den största hamnkranen i hela Europa, och användes till att flytta gods och lägga upp master på skepp. Inuti hittar man trähjul som förr i tiden drevs av arbetare genom att de fick gå på hjulen. Nu började ben och rygg kännas lite stela och vi släntrade tillbaka mot hotellet för att vila och förbereda oss på kvällens middag som vi betämt oss för på en av smågatorna utanför det största turiststråket. Denna kvälls middag blev en rejäl brakmiddag på Restauracja Gdanska. En mycket speciell restaurang där inredningen påminner lite om salar i ett slott från 1800-talet. Servitörerna var klädda i uniformer med knäbyxor och knästrumpor prydda med tofsar på sidorna..... mycket speciellt och maten var vällagad och gudomlig!!! Nöjda och belåtna vandrade vi sedan tillbaka mot hotellet och avslutade kvällen med en god drink i hotellets bar.

191203 Idag har vi bokat massage i hotellets SPA avdelning mitt på dagen och detta ser vi fram emot. Det blir mycket promenader när man är på "storstadssemester" och man får tänka på att vara snäll mot sin kropp, därför blev det endast en kort promenad i det härliga solskenet innan kroppen skulle få sig en välbehövlig "knådning". Lite lagom mör efter behandlingen så tog vi det lugnt på rummet till fram emot sen eftermiddag, då vi åter vandrade mot gamla stan för kvällens middag. Även denna kväll lyckades vi hitta en mysig liten "kvarterskrog" Bez Rezerwacij, (försök uttala det efter två polska öl 😀). Med två glas bubbel innan maten, öl och ett glas vin till maten varsin jätteportion kalasgod mat och varsin fantastisk drink efter maten, betalade vi motsvarande ca 400 SEK och kände oss jättenöjda med vårt val av restaurang även denna kväll. Mot hotellet igen och en repris av sängfösare i hotellbaren innan horisontalläge för att sova på rummet.

191204  Sista dagen i Gdansk och flyget går inte förrän vid 19.00 tiden ikväll så det finns lite tid att utforska några saker till innan hemfärd. Vi tog sikte på Mariakyrkan eller som den heter på polska Bazylika Mariacka. Den är en av världens största tegelkyror. Kyrkan är 68 meter bred, 105 meter lång och tornet är 80 meter högt. 25 000 besökare får plats inne i kyrkan samtidigt. Kyrkan byggdes under åren 1342-1502 och tillsammans med Nidarosdomen i Trondheim och Uppsala domkyrka tillhör Mariakyrkan norra Europas största kyrkobyggnader. Kyrkan var evangelisk-luthersk från reformationstiden till 1945 men är nu romersk-katolsk. Man kan, om man vill ta de 400 stegen upp i tornet och få en magnifik utsikt över Gdansk. Denna tornklättring gjorde maken medan jag njöt av stillheten och den vackra inredningen i den magnifika kyrkan. Nu var det hög tid för lite vätskepåfyllning och vi letade oss fram till  baren Jozef K. Denna bar har sin mycket speciella stil och inredningen måste vara den coolaste i hela Polen. Gamla möbler, konst, träd, hårtorkar, provrör och maniker skapar en stökigt skön miljö. Påminner lite om en ”Ruinbar” i Budapest. Gammalt men ändå så himla trendigt och i tiden. Baren består av två våningar med en ramp längs bort där man kan sitta och titta ner över baren. Efter ett par stora kalla vandrde vi vidare mot nästa "vattenhål" ett microbryggeri som vi läst oss till skulle vara värt ett besök. De 50 meterna mellan Jozef K och Browar Piwna, piwo betyder för övrigt öl på polska, tog ju inte mer än några minuter och där smakade vi på två av deras egna tillverkade öl som hade lite speciell men god smak. Nu krävde kroppen även något att äta och vi tar oss tillbaka till Julmarknaden där vi vid vårt första besök såg en ung dam i ett av stånden servera en gigantisk macka med stekt kryddad köttfärs, ovanpå detta välstekt lök och kål samt inlagd gurka på toppen. Vi delade en dylik läckerbit och tog en varm äppelvin spetsad med rom till....... helt underbart gott. Vilken billig men supergod höjdarlunch såhär i kylan i adventstider!! Det började skymma lite lätt och vi drog oss tillbaka mot hotellet, köpte biljetter till flygbussen som gick precis utanför entreen på hotellet och satt sedan och slappade i hotellfoajén till det var dags att åka mot flygplatsen.


Sammanfattning: En trevlig och framför allt BILLIG stad att tillbringa några dagar i. Inte sådår jättemycket att titta på eller att göra men vill man äta och dricka gott till en mycket billig penning så kan vi rekommendera denna stad. Kanske ger staden ett annat intryck om man besöker den vid en annan tidpunkt på året. Men det får kanske bli en annan gång, vem vet.....


Bilder finns här.

Irland, Dublin

190507  Mot Irlands huvudstad Dublin. Efter den 2 timmar långa flygresan landade vi och tog en taxi till hotellet Kingfisher Townhouse. Klockan hade hunnit bli närmare halv elva och något lätt att äta och en STOR god öl hägrade. Totalt fantasilöst slank några chickenburgare ner och sedan raka vägen till den näliggande Puben Oval Bar där vi äntligen kunde sätta oss ner och njuta av varsin härlig kall irländsk öl. Nu hade klockan passerat midnatt och sängen hägrade med lite planering inför de kommande dagarnas aktiviteter.

Bilder ser du här

190508 Regnet smattrar mot fönstret och det blåser rejält ute. Efter en kopp hyfsat pulverkaffe på rummet gjorde vi ett djupdyk i Dublins stadskarta för att märka ut de platser vi tänkt besöka. Nu började det kurra i magen efter frukost och efter en snabb dusch bar det iväg ut för lite energipåfyllning och stadsvandring. Vi tog den enkla vägen och åt frukost på kafeet allra närmast utgången från hotellet. Regenet fortsatte och mål nummer två denna morgon blev ett inköp av ett styck paraply..... inte optimalt men vad gör man åt vädret. Med uppfällda paraplyer styrde vi nu kostan mot Dublin castle där vi inte gick in i själva slottet utan höll oss i de yttre omgivningarna. Nästa mål var därefter St Patricks Cathedral, som är den större av den anglikanska Irländska kyrkans två katedraler i Dublin och den största kyrkobyggnaden på ön Irland. Katedralen uppfördes åren 1191 till 1270. Här gick vi in och möttes av en mycket vacker byggnad. I denna cathedral ligger bla Jonatan Swift, som skrev Gullivers resor, begravd. Det måste vara väldigt torr luft i denna gamla byggnad för nu var vi rejält törstiga och letade oss fram till The Swan bar, en av de äldsta pubarna i Dublin som varit öppen från och till sedan 1661..... häftigt!! Och den goda inhemska ölen slank ner utan större problem.  Lunchen intogs på en annan närliggande pub och ytterligare en öl slank ner. Nu var vi rejält trötta i ben och fötter och en aning fuktiga i kläderna och bestämde oss för att ta några timmars vila på hotellet innan kvällens middag. Nu hade äntligen regnet näst intill upphört och vi kunde i lugn och ro leta oss fram till en restaurang i närheten för middagen.

190509  GUINNESS Storehouse..... ett måste när man besöker Dublin om man är intresserad av och tycker om öl förstås. Guinness tros ha sitt ursprung från stout-öl. Ordet stout myntades inte förrän 1677, bara 50 år innan Arthur Guinness föddes. Arthur Guinness började sälja det mörka porterölet 1759. Första gången Guinness började använda uttrycket stout var på 1840-talet, med Single Stout och Double Stout. Guinness kallas också "Black Stuff" och "Pint of Plain".
Vi hade bokat in vårt besök kl. 10.30 och började vår promenad mot målet med, även idag, uppfällda paraplyer då det regnade ännu mer än dagen före. En god frukost åt vi också på vägen. Besöket var givande och intressant och avslutades med en liten föreläsning om tillverknings proceduren och därpå en liten provsmakning av en "Guiness hut". Vi avslutade sedan denna rundvandring och provsmakning med ett besök högst upp i byggnaden på Gravity bar där vi fick en "riktig" Guinness att avnjuta medan vi även fick en sagolik utsikt  i 360 gr över Dublin. Lite shopping blev det också innan vårt besök var över, Väl ute igen vräkte nu regnet ner och vi hade bestämt att testa Dublins TRAM, dvs spårvagnar, denna dag. Ett mycket klokt beslut med tanke på vädret. Efter inköp av ett dagskort styrde vi kosan mot Samuel Becket bron som ligger vid Convention center. En mycket spectakulär bro med en lika ovanlig byggnad i bakgrunden. Nu tillbaka till hotellet för att torka upp lite och ta oss en lunchmacka. Några timmar senare hade regnet faktiskt lättat lite och vi hoppade åter på en TRAM för att ta oss till en liten restaurang, enligt research (LEO Burdock), som skulle ha den bästa fish and chips i Dublin sedan 1930 talet. Selibriteter som Hollywoodstjärnor, presidenter m.m ska ha besökt denna "restaurang" så den måste vi ju också testa. Restaurang kanske var en aning överdrivet då vi möttes av en "typ gatukök modell mindre" men vi köpte en portion för att testa om det smakade bra. Vilken tur att vi bara beställde en portion..... den var gigantisk och vi tog detta enorma matpaket med oss ut för att leta efter någonstans att sätta oss och äta. Vi hamnade till slut på en bänk utanför en kyrka i sällskap med duvor och måsar som hoppades på några smakbitar. Mätta och belåtna efter denna delade goda måltid gled vi över gatan och in på en Pub där livemusiken hördes långt ute på gatan. Riktigt bra drag och lite öl och en skvätt mycket god Whiskey (Rebreast) gled gladeligen ner. Sedan vidare ner mot Tempelbar området för att känna in lite atmosfär och därefter ännu en spårvagnstur tillbaka till hotellet.


Bilder ser du här

190510  Sista hela dagen i Dublin. Solen lyser varm och vacker utanför fönstret denna morgon, härligt !! Eftersom vi bor väldigt nära den stora shoppinggatan sä måste det ju bli ett besök i några av de många butikerna. Medan maken tog en promenad så skannade jag av utbutdet under några timmar men det slutade ändå med att jag inte shoppade någonting, faktiskt. Nu väntade några timmars vila på hotellet innan vi påbörjade promenaden till vår förbokade aktivitet nr 2 på denna resa, Teeling Whiskey destillery.


Irländsk whisky är lika mycket en del av Dublins arv som bra pubar och traditionella musikksessioner. Teeling Whiskey Distillery är det första nya destilleri som öppnas i Dublin i över 125 år och lovar återkomsten av en tradition som är gammal som själva staden. Familjen Teeling har varit synonym med Dublin whisky sedan Walter Teeling etablerat ett hantverksdistillery år 1782. Nu över 230 år senare har familjen Teeling återvänt till sina Dublin-rötter med ett toppmodernt destilleri som producerar några av de finaste whiskysorterna i världen. Distilleriet ligger i gamla delen av Dublin och är den första av många att öppna destillerier eftersom staden tycks återskapa sin titel som "Whisky Capital of the World".

Efter guidad rundvandring följde naturligtvis provsmakning av den bästsäljande wiskeyn och en mkt god whiskeydrink, kallad Teeling Ice Tee. Vi gjorde ett kort stopp i deras shop innan vi påbörjade promenaden till Tempel Bar området för att äta och vi var idag sugna på italiensk mat och hittade så småningom en restaurang där vi avnjöt varsin stenugnsbakade pizza som smakade ljuvligt. Nu var vi mätta och belåtna och vandrade mot hoellet igen med några vätskestopp på vägen. I morgon är det dags att åka hem igen och vi vill sammanfatta detta besök i Dublin på följande sätt.


Dublin är en mkt trevlig storstad med endast 2 timmars flygresa från Göteborg. Det mesta finns inom gångavstånd om man bor någlunda centralt. Massor av pubar och restauranger på i stort sett varje gata så man behöver inte gå långt för att släcka törst och hunger. Prisnivån är ungefär som i Sverige.


Bilder ser du här

Lettland, Riga  2018 och 2022

10-13 maj 2018 var det dags att besöka det tredje baltiska landet Lettland och dess huvudstad Riga. Tillsammans med goda vänner anlände vi några timmar försenade till ett varmt och skönt men betydligt mycket geografiskt större stad än sina grannländers huvudstäder Vilnius och Tallin. efter installation i det lilla hotellet Monte Kristo i utkanten av gamla stan styrde vi kosan mot närmaste köpcenter för att inhandla diverse drycker, man måste ju tänka på vätskebalansen i värmen 🙂. Kvällen närmade sig och magen skrek rejält efter mat och vi släntrade längs de ganska folkrika gatorna i gamla stan tills vi bestämde oss för en trevlig inhemsk restaurang med uteservering. Mätta och belåtna blev det sedan besök på en pub eller två innan det var dags att återvända till hotellet för en välbehövlig nattvila. De kommande dagarna förflöt raskt förbi. Det blev såväl Hop on Hop off tur runt stan, ett besök på en lokal marknad, SPA-besök och en god drink på Sky line bar på hotell Radisson Blue med vidunderlig utsikt över denna gigantiska stad med ca 700.000 invånare. 

Vad är då omdömet om denna den tredje baltiska huvudstad? Nja...... inte riktigt lika billigt, mysigt som de andra baltiska huvudstäderna enligt vårt omdöme. Dock roligt att ha varit här och vi hade ju tur med vädret som var soligt och väldigt varmt under hela vår vistelse. 


Lettland, Riga besök nr två

221212  Då var det dags att besöka Riga igen. Senaste gången vi var här var i maj 2018. Ett vintrigt, snöigt Riga mötte oss när vi steg ur planet i Riga. Vi hade kollat upp att buss 22 strax utanför flygplatsen skulle ta oss till Gamla stan och nära vårt hotell. Det var åtskilliga minusgrader ute och snön yrde om öronen när vi väntade på bussen. Knappa halvtimman senare var vi framme och pulsade oss fram till hotellet som låg knappt 10 minuter från hållplatsen. Nu skulle vi upptäcka denna huvudstad i vinterskrud. Efter att vi fått lite tips på restauranger, julmarknad m.m i närheten gav vi oss iväg. Men nu var vi törstiga och gled in på närmsta pub för en stor kall och god lokal öl. Vackra gamla husfasader omgav oss när vi gav oss ut igen i denna gamla delen av Riga mot Julmarknaden. Marknaden var inte stor men otroligt vacker med en majestätisk dekorerad julgran mitt på torget där vi styrde kosan mot ett marknadsstånd som serverade bl.a  Mulled vine (varmt kryddat vin) och andra frestande varma drycker i vinterkylan. Vi strosade runt någon timma och gick sedan tillbaka till hotellet för lite vila innan kvällens middag skulle avnjutas. Vi hade fått tips om en inhemsk restaurang som hette Ala, och dit styrde vi kosan. På denna restaurang åt vi vitlöksbröd och den tillagades på ett speciellt sätt som var helt nytt för oss. Mycket grovt bröd skurna i rejäla stavar var knaperstekta i smör och därefter överströdda med ost och lite flingsalt. Till detta serverades en vitlöksmjonäs/creme fraiche. Gudomligt gott! När vi mumsat i oss dessa läckerheter och varsin robust huvudrätt var vi fullkomligt proppmätta. En kort sväng förbi Victory bar fick bli sista stoppet denna kväll. Mycket nöjda med denna första eftermiddag i Riga gick vi sedan tillbaka till hotellet för en god natt sömn.


221213 Snön yrde även idag när vi drog från gardinerna på hotellrummet och det var ca -8 grader ute. Väl påpälsade med såväl varma halsdukar, mössa, vantar gav vi oss ut för att ta oss till den gamla Centralmarknaden. Det är inte bara ett av de största torgen i Östeuropa, men även ett av de mest besökta – varje dag kommer mellan 80 000 till 100 000 besökare dit. Starka symboler för Centraltorget är de arkitektoniskt imponerande paviljonger från 1920-talet. De byggdes först som luftskeppshangarer för militära ändamål, men senare fattades beslut att använda dem som torgpaviljonger. Strax innanför entrén såldes någon typ av dryck som gjorde oss nyfikna. Samogon honungsvodka…… såhär en förmiddag i Lettland? Tja varför inte. Man få i alla fall upp värmen i kroppen, tjohoooo. Vi strosade sedan runt och kikade en stund och vände sedan kosan mot det stora köpcentrat Origo vid Centralstationen där vi slog oss ner för en Cappucino och lite välbehövlig vila för ben och rygg. Det blev väldigt många steg denna dag. Innan middagen ikväll tänkte vi testa en ”Black Mojjito”….. ja den heter faktiskt så. Nog för att man testa olika varianter av Mojjito tidigare men en black var något nytt. Vi letade oss fram till Black Magic Bar och beställde varsin Black Mojjito. Annorlunda smak, måste man säja och det som gjorde drinken svart i toppen var smaksättning av den lettiska svarta likören Riga Black Balsam. Historien om Riga Black Balsam går tillbaka till 1800 talet när den ryska kejsarinnan Katharina Den Andra besökte staden. Cirka 1750 producerade apotekaren i Riga, Abraham Kunze, en Kunzer Balsam med gamla läkemedelsrecept. Sedan dess har Wolfschmidt Distillery i Riga producerat Riga Balsam i generationer och distribuerat det i lerflaskor. Enligt legenden kunde Kunze bota Katharina av Rysslands magvärk när hon besökte Riga under en vistelse, och snart blev drycken en av favoriterna från den ryska domstolen och över hela Europa. Benämningen "balsam" hänvisar till det faktum att drycken faktiskt var ett läkemedel. Endast naturliga ingredienser används för tillverkningen; Örter, rötter och bär hjälper till att ge drycken en ny upplevelse. Delikat, mycket mjuk och nästan örtig på tungan. Riga Black Balsam öppnar en hel värld av smakintryck från 24 örter, kryddor, blommor, juice och bär som ingår i receptet. Speciellt om du ger dig tid att värma upp vätskan i glaset innan du dricker det. Totalt 24 olika ingredienser. björkskott, hallon, ingefära, svarta pepparkorn, pepparmynta, citronblad och honung. Riga Black Balsam blandas i stora ekfat - och här får blandningen "vila" länge, för att få den karakteristiska styrkan och den ljusa bittersötheten i smaken. Det här är verkligen inte en tråkig upplevelse - och förutom att du dricker det här bittra för morgonkaffe - det är också väl lämpat "under öppen himmel" och i cocktails. Nu var det dags för middag och vi gick mot restaurang Milda som vi också blev rekommenderade. Tyvärr var det fullbokat och vi fick boka till näst kväll istället. Mot Julmarknaden igen, med ett stopp på en annan Lettisk restaurang där vi åt stabil maffig mat ikväll igen. Men inte kunde vi nu gå till hotellet och lägga oss. Vi tog svängen tillbaka till hotellet via Julmarknaden och intag av diverse varma drycker med goda smaker som satte sig i båda benen kan jag tala om och fick bli avslutning på denna afton.

221214  SPA dag. Vi hade kollat in ett fint och prisvärt SPA som låg endast en 10 min promenad från hotellet och dit styrde vi kosan denna förmiddag. Några härliga timmar med varma bubbelbad, flera bastur och relax i några sköna stolar. Som balsam för kropp och själ. Eftersom vi var liiiite trötta efter gårdagen så tog vi en slappisdag med film och lite dryck på hotellet denna eftermiddag. Vi hade ju sedan en restaurangreservation på Restaurang Milda kl. 19.00 och promenerade dit i god tid för ytterligare en bastant middag och en kall öl därtill. Ingen barrunda denna kväll utan ganska tidigt sänggående med en bok.


221215  Vi vaknade tidigt och konstaterar att det är -11 gr ute och lite blåst vilket enligt prognosen skulle ”kännas som -16”. Huualien……. Men vi hade planerat att åka 11 spårvagn en runda och pälsade på oss rejält och gav oss iväg. Vi gick och gick och gick men lyckades inte hitta varken hållplats eller någon spårvagn nr 11. Det blev endast 2 hållplatser med en 7:ans spårvagn istället. Inget jätteäventyr men i alla fall något. Till slut gav vi upp i kylan, gick in och satte oss på ett café och beställde varsin kopp varm kakao. Det behövdes så att fingrar tår och andra kroppsdelar fick tina upp en aning. Ok, något mer måste vi väl hitta på denna dag. Vi besökte ytterligare en liten marknad några 100 meter från kaffeét och styrde sedan kosan mot hotellet igen. Återigen för att tina upp kroppsdelar. Det behövdes. Nu återstår planering för denna sista kvällens middag, bekvämt bakåtlutad i hotellrummet säng. Närmaste restaurang, sett från hotellet, fick bli vårt val denna kväll då det fortfarande rådde polarkyla ute. Kvällen avslutades med lite packning inför morgondagens hemfärd och sedan en film, nerbäddade i sängen och sedan God natt!


Bilder från första sidan ser du här.

Serbien, Belgrad

180501.  I arla morgonstund flög vi från Landvetter till Belgrad där sommarvärmen slog emot oss som en våtvarm filt och det var bara att plocka av alla ytterkläder. Bara skönt efter att ha lämnat en regnigt Sverige med ca 8-10 grader. Taxiresan från flygplatsen till hotellet tog endast ca 30 min och så var vi framme vid vårt hotell, som låg ganska centralt. Efter sedvanlig uppackning och påfyllning av kylen med diverse flytande så var det dags att ge sig ut på stan för att "reka". En karta och lite broschyrer införskaffades också, och sedan en lång promenad i den nu 28 gr värmen och en strålande sol som sken ljuvligt från en klarblå himmel. Men.... man måste ju tänka på vätskenivån i värmen så en stor god inhemsk öl fick det bli på en av tvärgatorna till huvudgatan som vi följde tvärs igenom hela den centrala delen av Belgrad. Utrustade med fler tips på aktiviteter från Turistkontoret så återvände vi sedan åtskilliga timmar senare till hotellet för att kolla in vad vi ville göra och se under de fyra dagarna här. Nu kurrade det rejält i magen och vi bestämde oss för att ta oss till restaurang Lorenso o Kakalamba, som vi läst oss till skulle vara en riktigt udda och kul restaurang med mkt god mat. Det tog oss gott och väl en halvtimma att promenera dit, och benen var nu en aning stumma efter förmiddagens promenad, men...... kvällens promenad till denna restaurang var väl värd varje steg. Att beskriva inredningen i ord är en omöjlighet, vart man än fäste blicken så upptäcktes nya udda inredningsdetaljer. Se fotoalbumet. Maten var helt fantastisk och servicen ypperlig och denna middag blev ett roligt minne från vår första kväll i Belgrad. Mätta och belåtna strosade vi tillbaka mot hotellet och gjorde endast ett litet vätskestopp på en lokal bar i närheten av hotellet innan den tidiga morgen gjorde att ögonlocken nu var väldigt tunga och sängen hägrade.

180502  Onsdag morgon och redan kl. 08.00 är det 25 gr varmt ute...... härligt för oss frusna nordbor. Planen idag är att traditionsenligt ta en rundtur med en Turistbuss för att se lite mer av staden. Och det gjorde vi men i ärlighetens namn så var det inte någon speciellt givande tur. Visst... det finns massor av fina gröna parker med otroligt väl utrustade lekplatser i Belgrad men de flesta byggnader har olika nyaner av färgerna grå och brun. Man skulle vilja se hur dom ser ut om man tvättat samtliga fasader. I alla fall så fläktade det gott på övervåningen på bussen, det var dryga 30 gr varmt så det var nog tur. Väl tillbaks så tog vi en parallelgata till huvudgatan för att kika i lite butiker. Denna stad är känd för sina många skoaffärer och vi passerade..... ja faktiskt passerade, ett antal skobutiken utan att gå in. Känn på den 🙂 Middagen frampå kvällen hade vi bestämt att vi skulle inta i de bohemiska kvarternen i Skadarleija. Vi nyttjade åter apostlahästarna och kom så småningom fram till den mysiga gamla kullerstensbelagda gågatan där restaurangerna låg tätt på rad på båda sidor och det var bara att välja en som hade lediga bord och vi avnjöt även denna kväll en REJÄL måltid och orkade knappt äta upp hälften av det som serverades. Gott och vällagat och grymt billigt. Efter en god och jättebillig, drink på en bar i samma kvarter var det dags att promenera till hotellet för ännu en god natt sömn. 

180503  Efter frukosten så köpte vi varsitt kort att nyttja på alla de lokala bussar och spårvagnar som denna stad var försedda med. Det var redan kl. 09.00 otroligt varmt och vi bestämde oss för att ta oss ut till den konstgjorda sjön vid ön ADA en bit från centrum. Resan tog ca 30 minuter i en proppfull, ohyggligt varm buss och sedan en promenad till den västra konstgjorda "stranden".  Två solstolar fick det bli, och beställde vi bara något att dricka så var solstolarna gratis. Tja vi beställde en kaffe och en Cola till det fasila priset av ca 30 kr och sedan kunde vi under några soliga varma timmar njuta av att sola, och maken till och med badade, i strandkanten. Vid lunchtid var det dags att ta en ny buss till området Zemun vid floden Donaus kant där vi tog en lunch och strosade runt lite. Ingen direkt höjdarplats enligt våra kriterier men ändå kul att varit där. Efter lite shopping på en av Belgrads största shoppingcenter USCE så var det lagom att åter via buss ta oss tillbaka mot hotellet. Ett litet vätskestopp fick det dock återigen bli vid det lilla torget Fiori Square nedanför hotellet där både kaffe, öl och en god Aperol Sprizer gled ner utan större anstängning. Kvällens middag blir ett besök på en närliggande, definitivt, inhems restaurang som vi passerade på väg till hotellet föregående kväll. Härligt varmt och lite molnig eftermiddag övergår nu i kväll och planerna för vår sista dag, i morgon, ska nu också planeras.     

180504  Sista dagen i Belgrad. Molnen låg täta på himlen men det var ändå ca 25 gr varmt och vi köpte även denna dag busskort för att ta oss runt i stan. Vi hoppade på linje 2 som är en cirkulär spårvagn och hoppade sedan av vid fortet där man på den högsta punkten ser ut över både Donau och Sava. Efter att ha strosat runt en stund bland de gamla ruinerna så tog vi oss ner till ett kafé för en kopp kaffe och senare även en lunch. Det var nu dags att ta en sista promenad på den stora gågatan Knez Mihailova, och lite sista shopping innan vi återvände till hotellet. Väskorna packades och det blev en bit mat på en närliggande italiensk restaurang (alltid ett säkert kort) innan vi ganska tidigt återvände till hotellet. Klockan ställdes på alarm kl. 03.00 och taxin är betälld. I morgon bitti kl. 06.10 går vårt flyg hemåt igen.

En sammanfattning av denna stad är att........ jaa vi var väl endast imponerade av den sköna högsommarvärmen, den goda rikliga maten och framför allt att det var väldigt billigt att både äta och dricka gott. Dock har vi varit i ett flertal stora städer som varit betydligt vackrare och vi kommer nog inte att återvända till denna Serbiens huvudstad Belgrad.


Bilder finns här


Litauen, Vilnius

170426. Sent på onsdagkvällen landade vi, efter en och en halv timmas flygtid, i Litauens huvudstad Vilnius. Eftersom vi endast hade handbagage så styrde vi kosan direkt mot utgången och tog en taxi till Atrium Hotel där vi ska bo. Vi är nu mitt inne i Gamla stan i en restaurerad byggnad från 1600 talet där verkligen historiens vindar blåser genom de gamla stenvalven i byggnaden. Inte blev det mycket till aktiviteter mer än en i baren inköpt lokal öl som slank ner när vi snabbt packade upp. Sen så hägrade sängen för en god natt sömn. I morgon väntar utforskning av denna stad.

Bilder hittar du här.

170427. Frukosten avklarad och diverse kartor och information täcker sängen i planering för dagens aktiviteter. Att bo med gångavstånd till det mesta är verkligen suveränt och många steg blev det under torsdagen. Men..... det är heller inte fel att ta en "Hop on Hop off" buss för en rundtur samtidigt som man rekar de platser man senare vill utforska vidare. Detta fick bli den första aktiviteten idag och rundturen varade i ca 1,5 timma. Sen var det dags att använda "apostlahästarna" igen och vandra kors och tvärs genom staden i det, faktiskt, ganska hyfsade vädret. Efter en mycket sen lunch fick ben och fötter en välbehövlig vila på hotellrummet och sen ut igen. Vi brukar försöka hitta nån liten mysig bar eller pub vid varje stadsresa och denna gång hade vi en helt otrolig tur att hitta den blivande stamkrogen näst intill vägg i vägg med hotellet in i en liten oansenlig gränd. Jättemysigt ställe med endast några få bord och där slank det ner både en gudomlig lokalbrygd cider och en tillika lokalbrygd öl.... eller om det faktiskt blev två stycken till och med 🙂

Kvällen middag hade vi tänkt avnjuta med en traditionell litauisk middag men den restaurang vi planerat att gå på var helt fullbokad och vi garderade oss och bokade bord på denna restaurang till nästa kväll. Istället slank vi in på en italiensk restaurang som kanske inte hade den bästa italienska mat vi ätit men vi blev ialla fall mätta. Nåt gott efter maten måste man ju sedan ha. Under vår vandring genom staden tidigare under dagen hittade vi en trevlig bar vid ett av de strörre torgen i stan och dit återvände vi och avnjöt en Krupnik kaffe för Håkan och en cider med en liten Krupnik bredvid för min del. Krupnik är en lokal honungslikör med väldigt speciell, men god, smak. Någonting mitt emellan Underberg och DOM likör. 

170428. Och vad ska vi hitta på idag då? Jo vi bestämde oss för att ta en SPA förmiddag på Hotell Kempinski som låg ett par kvarter från vårt hotell. Det blev både bubbelpool med 38 gr vatten och Hamamet som gjorde oss både avslappnade och härligt mjuka och sköna i skinnet. Mycket fräsch och fin SPA avdelning som vi varmt kan rekommendera. Men är man på SPA och vill känna sig lite lyxig vill man också beställa ett glas bubbel. Vi började utfoska den surfplatta som stod vi våra sköna vilosängar och där..... hittade vi Kava. De måste ju vara något lokalt bubbel och vi betällde 2 stycken. Mums vad detta skulle bli gott..... men döm om vår förvåning när en ung dam kommer in med en bricka 2 koppar varmt svart kaffe...... va f-n. Nej sa vi och pekade på surplattn där det tydligt står KAVA ...... - Yes, svarar hon KAVA is litauiska för svart kaffe. Jaha då fick det bli svart kaffe då, och det var inget fel på kaffe, men det var ju inte kallt bubbel. Regnet vräkte ner när vi lamnat SPA hotellet så det blev en snabb prromenad tillbaka till vårt hotell med blöta badkläder som fick rinna av i duschkabinen, så var vi nu redo för marknad och kanske lite shopping. Vi promenerade upp till Vilnius största inomhusmarknad Halés Turgus och det slank faktiskt ner ett par nya fina skor, helt oväntat 😋 Nu var klockan redan efter 13.00 och det började suga lite i magen. En lokal liten restaurang i närheten av marknaden blev vårt val och det blev en riktig höjdare. Vi beställde in 2 stora öl, en tallrik litauisk gulasch och en potatispannkaka fylld med köttfärs och gräddfil på toppen. Maten smakade gudomligt och den mycket prisvärda notan slutade på motsvarande 95 sek, helt ok. Mot hotellet, men vi gick inte riktigt den väg vi tidigare gått utan hamnade in på en liten sidogata där vi passerade ett italenskt "vinotek"..... hmmm.... varför inte. Nästa vinotek var vi bara tvungna att gå in i, det regnade ju faktiskt vääääldigt mycket nu och vi var lite smått blöta. Den unga damen föreslog ett vitt och ett rött glas vin som vi satte oss ner för att smaka..... mums!!! inte fel alls en rengnig eftermiddag i Vilnius. Kvällens middag intog vi på den restaurang där vi bokat bord föregående kväll och det blev både strimlade grisöron och cepelinai, Litauens nationalrätt, som består av kött inbakat i potatismos. Det regnade fortfarande rejält ute när middagen var uppäten, förutom de strimlade grisöronen som blev kvar på tallriken, så lusten att ta en kvällspromenad fanns inte alls. Istället gled vi tvärs över gatan in på ett italienskt kafé för en kaffe, Samboca och lite italienskt glass..... alltid lika gott.

170429. Idag är planen att besöka några av Vilnius museeum. Lite kulturell måste man ju vara. Den första anhalten blev Museum of Illusion där vi knäppte av lite roliga bilder. Därifrån tog vi en promenad till nästamuseeum som inte hade samma roliga budskap, KGB museet som ligger i en mycket pampig byggnad mitt i centrala Vilnius och är bevarad så som Putins gamla arbetsgivare lämnade den i augusti 1991 när Sovjet föll och Litauen åter blev ett fritt land. Efter en rundvandring på det två översta våningsplanen med bilder och föremål från partisanernas kamp mot ryssarna under andraa vrldskriget, tog vi en smal eländig trappa ner till fängelsecellerna och möts där av ett råkallt men överraskande färgglatt helvete. Färgen får snart sin förklaring eftersom den sovjetiska säkerhetstjänsten ofta målade om för att dölja de förtvivlade fångarnas ristningar i väggarna. Innan KGB åkte ut målades väggarna om en sista gång. Vi tittar också in i madrasserade celler, tortyrkammare och tar slutligen den smala trappan ner till avrättningsrummet där kulhål fortfarnde syns i väggen. Synnerligen obehagliga utrymmen och bilder som vi sent ska glömma. 
Det är sista dagen i Vilnius och självklart måste vi också inhandla en kylskåpsmagnet härifrån. Halva frysskåpets dörr är täckt av magneter från världen alla hörn och nu blir det en till. 

170430  Nu återstår endast packning, en runda på stan och en sen lunch innan det är dags att ta en taxi till flygplatsen för returresan hem igen. I vanliga fall brukar hemresedagen bestå i en väntan på att man ska åka hem igen. Men icke denna dagen. Solen sken och vi gjorde en sista runda genom stadens oupptäckta kvarter och hann både med ett besök på ett chokladkafé och ett oupptäckt ölbryggeri. Härlig avslutning på denna resa. Vilnius liksom Tallin har visat sig vara riktigt bra resmål för en Weekendresa med SPA. Ett tips är att boka ett centralt hotell med gångavstånd till det mesta, inte för att taxi är särskilt dyrt men upplevelserna, upptäckterna och sevärdheter gör sig ofta bäst till fots. Restauranger, Pubar och kafeer finns det väldigt gått om och priserna är otroligt gynnsamma för en svensk plånbok. För oss återstår nu Lettlands huvudstad Riga att upptäcka av de baltiska länderna och dit kommer vi säkert att åka inom en snar framtid.  


Bilder hittar du här.

Estland, Tallin

En SPA-resa i det begynnande höstmörkret känns inte alls fel! I slutet på oktober så blev det en långweekend med, sköna SPA bad och god mat och dryck.  

161021  Efter en kort mellanlandning i Helsingfors så befinner vi oss i Estlands huvudstad Tallinn. En 20 minuter lång taxiresa tog oss sedan till Hotel von Stackelberg. Ett hotell, som även skulle ha ett bra Spa, ett stenkast utanför murarna runt gamla stan. Efter incheckning och en mycket snabb uppackning, hur mycket behöver man ha med sig för 2 övernattningar...... drar vi mot gamla stan utrustade med vantar och mössa då det endast är någon plusgrad ute. Vi brukar ju oftast vara ganska pålästa inför varje resa, så även denna gång. Vi visste att det fanns en hel del lokala ölbryggerier och det måste givetvis undersökas. Det första vätskestoppet blev Beer House mitt inne i hjärtat av gamla stan. Väl inne på puben så kändes det som om man stod i en ölstuga i de Österrikiska alperna med allt vad det innebär. Här var det liksom inte läge att beställa "2 öl" bara eftersom det säkerligen fanns ett hundratal sorter att välja på. Efter att frågat servitören, klädd i lederhosen med hängslen och andra typiska österrikiska plagg, om hans favoritöl så beställdes en sådan och en någon ljusare sorts öl till mig. Den kalla drycken forsade likt en yster vårflod lätt ner i våra torra strupar och när denna goda dryck landat i våra magar paltade vi på oss och gick ut i småkylan igen. Nästa anhalt blev en lite halvskum bar som hette DM och hade den mest märkliga meny av drinkar på utsidan som ex Barrel of a gun (not rekommended) 2 cl Stroh + 2 cl Absinte + tabasco, pepper and creame. Jisses efter en sådan shot hittar man väl inte ens tillbaka till hotellet så det får nog vara. Men detta ställe måste ju ändå undersökas. Självklart glider vi ner för trappan och in och befinner oss mitt i en Depesch Mode bar med mycket hög DM musik som dånade ut från högtalarna. Häftigt ställe där det faktiskt halkade ner var sin öl till. Efter att sedan ha fönstershoppat en stund letade vi oss tillbaka till hotellet. Planen var ju att vi skulle ha lite "Spa aktiviteter" på detta hotellet också och det var faktiskt därför vi valde detta boende. Men se det var inte så enkelt som vi trott. Det visade sig att både pool och alla behandlingar var i det närmaste fullbokade hela helgen....... f-n vilken besvikelse. Det blev till att tänka om och leta efter ett annat Spa i denna "Spa-täta" stad inför morgondagen istället. Middagen denna kväll avnjöts på en italiensk restaurang..... alltid ett säkert kort var i världen man befinner sig.

161022  Efter en god natts sömn och frukost styrde vi, med våra apostlahästar, mot City Spa. Ett Spa som fått mycket fina recensioner. Nu ska vi banne med få oss en SPA upplevelse idag i alla fall. Det visade sig att detta Spa var ett helt gudomligt vackert och avkopplande ställe. Vi fick varsin tjock härlig morgonrock och njöt sedan i flera timmar av varma bad i en 30 gr pool och en stund i den 36 gradiga jacuzzsin. En sväng in i de olika typer av bastu blev det också. Mycket nöjda med förmiddagens härliga upplevelse var vi nu rejält sugna på något att äta och varför inte en kall öl......!! Ytterligare ett ställe som vi läst oss till skulle vara väl värt ett besök var puben Scotland Yard inte så långt från spat vi varit på. Vi promenerade dit och vilken höjdare !!! Hela inredningen var som hämtat från en gammal engelsk polisstation med såväl servitriser som servitörer klädda i uniform med pistol och handbojor i ett bälte runt midjan. Kökspersonalen var till och med klädda i randiga Zing Zing kläder. Toaletten var väl värt ett besök oavsett om man behövde gå dit eller ej. Dörrarna in till toaletterna såg ut att vara celldörrar och toastolen var ombyggd så att det kändes som man satt i elektriska stolen..... den måste få vilken lugn och fin mage som helst att reagera. Åter till hotellet för lite slappistillvaro innan det är dags att leta restaurang för kvällens middag. Restaurang Oliver blev valet för kvällen och där avnjöt vi såväl god mat som dryck. Kvällen var ju fortfarande ung och vi drog sedan vidare till Olde Hansa för en kaffe och nåt gott till. Olde Hansa är en av Tallins mest berömda restauranger med anor sedan medeltiden. Det var verkigen värt ett besök. Här händer det alltid saker och inne på restaurangen är allt inspirerat av medeltiden. Personalen är utklädd och det springer runt burdusa gycklare här inne. Det ger lite en känsla av att man hamnat mitt i en medeltida teaterföreställning. Det fanns en hel del spännande på dryckesmenyn så som överjäst öl, vin med örter, varm honungsöl och mycket annat. Efter denna roliga upplevelse så var det dags att sakta vandra mot hotellet igen i denna kalla kväll. Men nån droppe till skulle vi nog kunna trycka ner så ett sista stopp på "kvarterskrogen" Pööbeln.............. ja den heter faktiskt så, fick det bli. Skön stämning och en rolig inredning även här, gjorde att vi blev kvar här några timmar. Sen var det bara att glida över gatan till hotellet för en god natts sömn.

161023 Då var det söndag vi ska återvända till Svedala igen, men inte förrän i eftermiddag så det blir packning, utcheckning och sedan åter en runda in till stan igen för en sista lunch och lite shopping kanske. Detta första besök i ett av de baltiska länderna inbjuder definitivt till att även besöka Lettland och Litauens huvudstäder. Vilket vi nog ganska säkert kommer att göra framöver. Bara någon eller några timmars flygresa och otroligt fin standard på hotellen för en billig penning räcker gott och väl som argument för detta. Och en fredag till söndags resa går alltid att klämma in i almanackan.


Bilder finns under Fotoalbum/Tallinn eller klickahär.

Italien, Rom

160427 Väskorna står packade i hallen och det är äntligen dags att styra kosan mot Italiens huvudstad Rom. Vi håller tummarna för fint väder, eller i alla fall inget regn. Lite realistisk måste man ju vara. 

Äntligen framme i "Städerna stad" i Europa som så länge stått högt upp på vår reseönskelista, varmt och skönt var det också med ca 18 gr dock ingen sol. Efter en halvtimmas bussfärd från flygplatsen och en kort promenad till hotellet, Virgilio, där rummen var klara, sen var det dags att ge sig ut på stan. Men först måste de torra struparna fuktas med en iskall öl på den lilla restaurangen tvärs över gatan. 

Med en bra karta, som vi fick i receptionen, styrde vi kosan mot den närmaste sevärdheten som var Collosseum. Åker man till Rom kan man bara inte missa Colosseum. Idag är det med på kartan över världens nya sju underverk. År 70 e Kr startade byggandet av Colosseum. Det tog ca 10 år innan den var färdigbyggd.  Mest känd är den nog för sina gladiatorspel under det romerska riket. Det är mäktigt att gå in i byggnaden och försöka sätta sig in i hur det kunde vara att sitta här under romartiden och se på gladiatorkamper mellan personer och djur. Det var verkligen hemskheter som utspelades här under romartiden. Det sägs att ca en halv miljon människor dog här i och med dessa kamper. Utöver människor kan ni lägga till alla djur som dödades, ca 1 miljon! Idag är Colosseum 524 meter i omkrets och är 48 meter hög. Byggnaden var 188 meter lång och 156 meter bred – med fyra våningar och 50 meter hög. Förr fanns det 76 ingångar och plats för ca 55.000 åskådare. Vi valde dock att endast beskåda detta verk från utsidan denna gången.

Dags att promenera vidare mot Piazza Venezia där torget är Roms geografiska centrum och det domineras av ett enormt monument, Il Vittoriano, som är ett minnesmonument över Italiens enande 1861 och dess förste kung Viktor Emanuel II. Monumentet invigdes 1911. Byggnaden hyser den okände soldatens grav, som vaktas av två soldater. Torget har sitt namn efter den bruna renässansbyggnaden, palazzo Venezia, som uppfördes av kardinal Balbo från Venedig, sedermera påven Paulus II. Benito Mussolini hade palatset som arbetsplats och höll ibland tal från balkongen på fasaden. Mycket mäktigt och det var svårt att insupa all denna prakt utan att stå som en fågelholk och bara gapa.

160428  Efter en god natts sömn och en välbehövlig frukost och utrustade med vattenflaskor m.m var det dags att ganska tidigt ge sig iväg på nya upptäckstfärder. Även denna dag använde vi oss av våra trogna apostlahästar för att ta oss runt. Något slitna "hästar" sedan gårdagen men i hyfsad form ändå, än så länge! Idag stod Fontana di Trevi och Phantheon på "listan". Vi hade fått tipset att se Fontana di Trevi ganska tidigt på morgonen då det frampå förmiddagen kommer väldigt mycket turister hit för att se den vackra fontänen. Och det var ett mycket bra tips.


Denna uppvisningsfontän i marmor, insprängd mellan trånga gränder, stod färdig i mitten av 1700-talet. Vattnet kommer från akvedukten Virgo som byggdes för mer än två tusen år sedan. Fontänen är för evigt förknippad med Anita Ekberg som vadar i fontänen i Fellinis film La Dolce Vita.Traditionen säger att vill man återse Rom ska man vända ryggen mot fontänen och sedan slänga ett mynt över höger axel ner i vattnet. Dessa mynt samlas numera inregelbundet och skänks till Röda Korset.


Vi vandrar sedan vidare mot ännu ett av Roms sevärdheter, det mäktiga Phanteon. Detta är antikens bäst bevarade byggnad, ett tempel tillägnat ”alla gudar”, uppfört av kejsar Hadrianus och invigt år 125. Byggnaden skänktes år 608 av kejsaren i Konstantinopel till påven, som invigde den till en kristen kyrka, vilket förmodligen räddade den från förstörelse även om dekorationer har förts bort under seklen. Pantheons kupol representerar romarnas geni i arkitektur och byggnadskonst. Detta är fram till våra dagar den största existerande kupolen i murverk. Michelangelo hade den som förebild när han som arkitekt för Peterskyrkan designade Peterskyrkans kupol. I Pantheon vilar kungariket Italiens två första kungar och många konstnärer.

Efter beskådan av detta mästerverk var det lunchtid och det var dags att sätt sig någonstans för lite energipåfyllnig och dryck . En lämplig restaurang dök upp och det var då väldigt skönt att få vila fötterna som nu började kännas som proppmätta svullna marsvin ungefär. Det hade också börjat regna så smått och vi kände oss ganska färdiga med turistandet för idag och vände därför kosan mot hotellet för en "slappis eftermiddag" och lite socialt umgänge. Lite godis och några flaskor gott italienskt vin avnjöts under några timmar på rummet. Dessutom så skulle vi ju planera var vi skulle avnjuta kvällen middag, ett nog så viktigt moment på semestern. 

160429 Det är nu den tredje dagen i denna fantastiska stad och vädergudarna har verkligen visat sig från sin allra bästa sida. Strålande sol från en klarblå himmel och ca 20 gr varmt redan på morgonkvisten. Lite solstift på näsan och några vattenflaskor modell större fick bli vår packning denna underbara dag. Våra små fossingar och ben fick idag vila lite och vi tog en sk. "Hop on Hop off" busstur i det vackra vädret. Planen var idag att hoppa av vid Vatikanstaten och strosa runt där och även besöka den otroliga S:t Peterskyrkan. Vid stoppet för Vatikanstaten hoppade vi av och tog oss via en utsirad vacker bro in till själva Vatikanstaten där vi fick passera en säkerhetskontroll, ungefär som den vid flygplatser.


Vatikanstaten är världens minsta självständiga stat och Påven är stadschef. Som överhuvud för katolska kyrkan leder han samtidigt en världsorganisation med över en miljard medlemmar. Peterskyrkan och Sixtinska kapellet med Michelangelos berömda takmålning lockar varje år en outsinlig ström av besökare till Vatikanstaten.

Dags att kika in i den otroliga Peterskyrkan och ta några kort. Kristenhetens största kyrka som invigdes 1626 efter en byggnation som tagit 120 år.Det fanns tidigare på samma plats en kyrka som kejsar Konstantin uppfört ovanpå den gravplats där aposteln Petrus ligger begravd. Konstantins basilika var i så dåligt skick i början på 1500-talet att påven beslutade om rivning och en ny kyrka. Många arkitekter har varit engagerade i byggnationen, bland andra Michelangelo som ritat kupolen.


Det blev några timmar promenad och en lätt lunch i detta så otoligaområde och de vita mäktiga byggnaderna stod ifantastisk kontrast till den klarblå himlen. I den nu 24-25 gr värmen var det sedan skönt att vandratillbaka mot busshållplatsen och "hoppa på" bussen igen för någon timmas vidare turrunt Rommed den engelska guidens berättelser om byggnader och platser i våra hörlurar.

Efter att i den sköna "sommarkvällen" åter avnjutit en god middag med vin och annat gott på en liten Trattoria så var det dags att krypa till kojs och göra några "check" på sevärdhets listan. Det återstod nu inte sådär väldigt många platser att se på vår lista och vi hade nu bara en enda dag kvar att njuta av Rom.


Foton finns under Fotalbum/Rom.

160430 Sista dagen att utforska en åter igen solig och varm stad. Den Spanska trappan ville vi se idag och styrde kosan dit efter att ha kikat ut riktningen på den numera ganska så slitna kartan. Det tog inte mer än ca en halvtimma att nå detta mål men vi blev en aning besvikna då det visade sig att trappan var under renovering och fick ej beträdas. Jaja det blev att titta på avstånd utanför gallret. Och läsa oss till att trappans rätta namn är la Scalinata della Trinità dei Monti, och den förenar kyrkan med samma namn, som ligger på höjden, med Piazza di Spagna nedanför. Efter otaliga intriger kom den att byggas av Francesco De Sanctis och för franska pengar, och den invigdes jubelåret 1725. Den blev samlingsplats för konstnärer och intellektuella som gärna slog sig ner i de närliggande kvarteren. Även idag är det en plats där man möter folk från hela världen och den är en av Roms mest besökta attraktioner. På våren blir trappan skådeplats för en av världens mest kända blomsterutställningar. Ca 650 krukor med azaleor ställs ut, 2 m höga som det tagit 10-15 år att driva fram. Utställningen har vunnit mer än 100 priser de senaste åren.

Jaha...... dags för lunch igen och den, så här sista dagen, bestämde vi oss för att avnjuta i den goa försommarvärmen i en liten park i närheten av hotellet. Sagt och gjort så inhandlades färskt bröd, diverse goda ostar, en flaska Proseco, stora härliga jordgubbar, salami, en flaska rött och sedan leta upp en lämplig plats i parken att avnjuta dessa läckerheter. Det blev lunch väl värd att minnas.


Efter tips från hotellportien tog vi en kort promenad för en sista italiensk middag. Lika god och välsmakande som alla de andra måltider vi ätit här. Taxin kommer kl. 05.00i morgon så det blev inte mycket till nattsudd denna kväll.


Det har varit jätteroligt att äntligen fått se denna fantastiska staden Rom. Och några tips till den som har för avsikt att resa hit är att, bo centralt om du vill till sevärdheterna. Rom är inte så stort geografiskt. Ta en ganska rejäl plånbok med dig för det är ganska dyrt med inträde till sevärdheter och ungefär lika dyrt att äta och dricka ute som i Sverige. MEN !!!! Det är det värt.


Rom är FANTASTISKT !!


Foton finns under Fotoalbum/Rom.

Tjeckien, Prag

151203-151206  Då var vi äntligen på väg mot Prag med goda vänner för en härlig långweekend under andra advent . Hotellet vi gemensamt valt, KK Hotel Fenix, visade sig vara lika bra som vi hoppats. Efter en snabb incheckning gick vi tvärs över gatan för en sen mexicansk lunch och givetvis en kall öl. Sen var det dags för ett besök på den närmaste julmarknaden, bara en tvärgata bort. Lite Medovin, varmt vin med kryddor och lite honung, provsmakade vi och rätt upp i skallen for den men vad gör det när man har semester. Den goda och riktigt rejäla maten som vi valde att äta på ett flertal inhemska restauranger gjorde att vi mer eller mindre kände oss ganska proppmätta under hela vistelsen. Naturligtvis nersköljd av det goda tjeckiska ölet.


Och är man i ölets hemland blev det också ett besök på Bernhard Öl Spa. Ja, vi badade i stora kopparbadkar där vattnet var kryddat med en del av de örter som används vid ölframställning. Självklart fanns också en öltappkran bredvid så att vi kunde skölja struparna med denna ädla dryck under badet. Och det slank ner en och annan under den halvtimma som vi satt och njöt av detta mycket speciella bad. Efter badet blev det en halvtimmas vila på uppvärmda bäddar, mycket kul och avkopplande upplevelse.

En annan rolig sak som vi läst oss till innan resan var ett besök på Vytopna, en restaurang därmat och dryck beställdes av en servitris och sedan levererades av ett litet tåg med vagnar till bordet. Vi hade turen att borunt hörnet från denna roliga restaurang och det var nog tur, för man var ju bara tvungen att beställa flera gånger för att få sin leverans med det lilla tåget.🙂

Vi turistade och såg oss omkring i denna fantastiska stad med sina vackra husfasader och givetvis blev det några promenader över den otroliga Karlsbron i både dags och kvällsljus.

Lite shopping hann viockså med på flera av de roliga julmarknaderna men även i några av alla de otroliga butiker och gallerior somstaden erbjöd.


Mycket nöjda efter 4 dagar med massor av promenader, många skratt och massor av öl återvände vi hemåt igen på söndagens eftermiddag.En weekendstad som är väl värt ett besök oavsett vilken årstid man väljer att åka hit.


Bilder finns under Fotoalbum/Prag

Portugal, Lissabon

20150718. Äntligen är det semester och dags för nytt reseäventyr och denna gång skulle vi flyga med det portugisiska flygbolaget TAP Air för första gången som hade direktflyg till Lissabon med ganska bra flygbiljettspriser såhär mitt i semestern. Eftersom vi reser så ofta så har vi ibland fått frågan om vi inte funderat på att skaffa ett "Priority Pass" kort för att kunna använda flygplatsernas sk Lounger. Inför denna resa fanns faktiskt ett sådant kort med i packningen för första gången. Vi visste ännu inte att detta var mycket vältajamt.

Ett par timmar innan avgång var vi på plats på Landvetter och väl genom säkerhetskontrollen med våra handbagageväskor, som var de enda väskor vi packat denna gången, infann sig den där härliga känslan av förväntan som man ofta känner inför en ny resa och ett nytt land. Med en blick på Departure tavlan så ser vi att vi, som vanligt, hade gott om tid men..... fortfarande ingen gate? Nåja efter att snabbt passerat den stora Taxfree avdelningen så måste man ju ta den traditionella bilden på "drycken på Landvetter innan avresan". Hmmmm.. ska vi ta och testa våra nya Priority Pass redan denna resa kanske. Vi kikar in i Lougnen och det ser synnerligen bekvämt , tyst och trevligt ut så vi bestämmer oss för att gå in. Där bjöds på såväl mat som öl, vin, sprit och snacks så mycket man ville ha. Glada i hågen försåg vi oss med ett par rejäla glas öl och tog ett par bekväma fotöljer med första parkett ut mot flygplatsens landningsbana. När det efter en timma meddelades på Departure tavlan att planet var 3 timmar försenat så insåg vi att vi verkligen var på rätt plats vid rätt tillfälle. Det blev lite mer gott att äta och det slank ner både några öl och annan dryck i våra strupar innan det till slut blev dags för boarding.

Eftersom Gothia cup så gott som var över i Göteborg så fick vi sällskap av ett helt gäng små glada och ganska högljudda portugisiska fotbollsgrabbar i träningskläder under den ca 4 timmar långa flygturen ner.

Det var härligt varmt ute i luften när vi äntligen tagit oss genom de vindlande korridorerna på Lissabons flygplats. Raskt iväg och ställde oss i taxikön för att åka till SANA Reno hotel i centrala Lissabon där vi bokat 3 nätter. Hotellet visade sig vara mycket välskött och hade en otroligt trevlig och hjälpsam personal. Den man som körde vår taxi hade förmodligen varit biltjuv innan han bestämde sig för en annan karriär. Det blev till att krampaktigt hålla i sig i kurvorna för dj-ar vad det gick undan..... Men vi kom helskinnade fram till vårt hotell och mer eller mindre endast ställde in väskorna på rummet. Sedan blev det en kort promenad i den ljumma natten i Lissabon innan det var dags att, försedda med några vattenflaskor en bra stadskarta, vända åter för en god natts sömn på hotellet. I morgon börjar vår utforskning av denna stad. 

20150719 Ny dag och nya utmaningar. Lite molnigt men ca 25 gr varmt och perfekt väder för utforskning av stadens sevärdheter. Utrustade med karta där personalen på hotellet tipsat om hur man på bästa sätt tar sig fram i staden så gav vi oss iväg mot närmaste tunnelbanestation.  Ett bra tips om man vill utforska såväl Lissabon som andra storstäder är att lösa ett dagskort till de allmäna kommunkationerna. Väl framme i centrum så började vi med att hoppa på linje 28 som är en av de gamla, gnissliga och långsamma spårvagnar som tar oss upp och ner för de sju kullar som utgör Lissabon. Trångt, varmt men ett väldigt trevligt sätt att ta sig fram på. Vi hoppar av efter en stund för att tar oss till Santa Justa hissen som är en 45 meter hög järnhiss och ritades av en lärling till Gustave Eiffel, Raul Mesnier de Ponsard, och byggdes mellan 1900 och 1902. Vi tog, efter stunds köande, hissen upp och utsikten över staden var fantastisk.

Nu var det lunchdags och vi promenerade ner en bit på en av alla breda fina gågator och fastnade för en liten lunchrestaurang med vacker utsikt över den pampiga portalen mot Palatstorget. Mer strosande i ett skönt solsken från en klarblå himmel i några timmar. Nu började de stackars fötterna protestera och vi åkte tillbaka till hotellet och tog oss upp för ett välbehövligt och svalkande dopp i takpoolen. Men vi var ine riktigt färdiga med den centrala delen av staden för idag, utan tog åter tunnelbana tillbaka lite senare för att äta middag. Först måste man dock ha en liten drink i väntan på att solens strålar ska bli lite svalare. Åter en stunds promenad upp i stadsdelen Baixa Chiado's vindlande gränder med massor av små trevliga barer och inhemska restauranger. Det blev både en välsmakande Mojjito och en svalkande jordgubbsdrink innan vi gled in på en verkligt inhemsk liten portugisisk restaurang med endast ett 20 tal platser. Fantastisk och helt underbar middag med ett utsökt, naturligtvis portugisiskt, vin därtill. Allt avnjutit till portugisisk fadomusik. Denna stad växer för varje timma och vi har fortfarnde 2 hela dagar till för vidre utforskning, tack och lov.

20150720   Efter en god natts sömn och en rejäl frukost var det åter dags att fylla på tunnelbanekortet och ge sig iväg mot dagens sevärdheter. Det blev två byten av tunnelbana och därefter spåvagn ca 20 minuter till vårt första stopp till stadsdelen Belem och Belemtornet. Detta är ett världsarvförklarat torn, uppfört under 1500-talet. Tornet uppfördes som en hyllning till skeppet, Vasco Da Gama. Därifrån promenerade vi sedan till Upptäckarnas monument. Med en blick över sundet längs den långa 25-april bron så förstår man varför Lissabon kallas för ett mini San Fransisco, många kullar och bron som väldigt starkt påminner om Golden Gate bron. Upptäckarnas monument, detta kolossala monument från 1960-talet, känt som Padrão dos Descobrimento hedrar minnet av de hjältar som under 1400- och 1500-talets guldålder gjorde dom stora upptäckterna. Man kan vandra upp till toppen av den 52 meter höga betongbyggnaden, det gjorde vi inte, som påminner om förstäven av ett fartyg. En tillfällig version av detta imponerande monument skapades under diktator Salazars regim i tid för den portugisiska världsutställningen år 1940, det nuvarande monumentet byggdes inte förrän 1960.

Vad gör man i Portugal om inte avsmakar portvin...... Ok kl. var bara 14.30 på eftermiddagen men vi tog oss tillbaka mot centrum och till stadsdelen Bairro Alto. Där hade vi lästatt det mitt i en brant backe....., ja ja det bleven tur med en spårvagndit,🙂fanns en bar, Solar do Vinho do Porto som tillhör det statliga portvinsinstitutet, där man kunde provsmaka portviner.Vi var nog de första gästerna idag och beställde 4 olika glas med dessa delikata gyllene drycker och slog oss ner i ett rum fyllt från golv till tak med portvinsflaskor. Vilken höjdare...... ja portvinerna alltså. Glada och nöjda av det goda välsmakanddryckerna var det sedan dags att åter ta sig tillbaka till hotellet, bara liiite runda under fötterna och redo för ett välbehövligt uppiggande dopp i takpoolen. Det piggade upp !!


Kvällens middag avnjöts åter i de centrala delarna av Lissabon och därefter en drink på en avtabarerna med en svindlande utsikt över såväl 25-aprilbron som den vackert upplysta Kristusstatyn. Men..... dags att dra sig mot hotellet för en god natts sömn, i morgon är det sista dagen försightseeing av Lissabon.


20150721. Sista dagen i denna otroligt trevliga stad. Vi bestämmer oss för att åka till Alfama, de gamla moriska kvarten med de trånga gränderna och den livliga stadens vardagsliv där fisk, kött och frukt säljs från "hål i väggen" så som det gjorts i hundratals år. Naturligtvis blir det tunnelbanan och sedan en av de gamla spåvagnarna som tar oss fram i dessa kvarter där det är så smalt i vissa gränder att det, om du sträcker ut handen genom fönstret på spårvagnen, når väggarna på byggnaderna där vi passerar. När vi kommit allra högst upp på kullen och spårvagnen stannar så skriker föraren "finish" och det betyder att alla ska gå av vilket man vill eller ej.

Med ett kort fotostopp framför det pampiga Jeronimos kloster, Vasco da Gamas gravplats, vandrade vi sedan vidare i jakten på sötsaker...... Vi hade fått tips, både via reseguide och mannen i vårt hotells reception, att åker man till stadsdelen Belem så MÅSTE man bara besöka Antiga Confeitaria de Belem som serverade varma vaniljbakelser. Kön ringalde lång utanför kaffeét i den nu dryga 30 gradiga värmen, men hade vi tagit oss dit så ska vi bannemej ha en kopp kaffe och en vanlijbakelse. Vi smet in via en sidodörr och slog oss raskt ner vid ett bord och beställde och det smakade gudomligt både kaffe och faktiskt även med den så omtalade bakelsen.


Lunchtid var nu väl passerad men vi hade ytterligare en sak som vi väldigt gärna ville hinna med denna dag.


En välsmakande lunch får sedan avsluta vårt besök i Lissabons centrala delar och vitar tunnelbanantillbaka till hotellet för det numera traditionella härliga besöket i takpoolen som åter svalkar skönt i sällskap med en kall öl.

Bacalao är en traditionell portugisisk fiskrätt och vi får ett mycket bra tips på den, enligt portien på hotellet, allra bästa restaurangen som serverar denna rätt och på gångasvtånd från hotellet. Vi följer tipset och får oss en helt suverän middag med gott vin därtill och som avslutning på den goda middagen en superb mörk choklad mousse med ett glas portvin. Hur skulle man annars avslita en långhelg i Lissabon. Denna storstad i Europa som verkligen visat sig vara en mycket positiv erfarenhet med det härliga klimatet, de vänliga människorna och den goda maten och vinerna. Helt klart väl värt ett beök om man, som vi, vill ha ut maximalt av en storstad utan att för den delen bli ruinerad. Det är inte nödvändigt att bo centralt eftersom hotellpriserna är mycket bättre en bit utanför centrum och kommunikationerna funkar helt suveränt bra. 

I morgon åker vi vidare till Torrevieja för ytterligare 2,5 veckas semester.


Bilder finns här


Polen, Warszawa

När sommarsemestern 2013 var ett minne blott började det suga i restarmen igen. Bänkad framför datorn började vi leta. Gärna storstad och gärna billigt. Det blev till slut en resa med Wizz air till Polens huvudstad Warszawa i oktober. Det blev en billig resa där vi betalade flyg och 4 stjärnigt hotell Polonia Palace i 4 nätter i centrala Warszawa för ca 1500 kr/per person. 

När vi efter en dryg timma landat på Frederic Chopin flygplatsen tog vi taxi till hotellet. En resa i ca 45 min i rusningstrafiken och vi betalade ca 100 kr och det var med dricks. Hmmm... detta bådade gott. I den tjusiga hotellfoajén blev det ändå tydligare att vi verkligen skulle bo flott denna gången med promenadavstånd till det mesta.

När väskorna var installerade på hotellrummet blev det en tur till en lokal serviceaffär där det handlades såväl god dryck och diverse tilltugg. För de tre näst intill fulla påsarna med allsköns gott betalde ca 120 kr. Det blev bara bättre och bättre...

Eftersom vi bodde så centralt och vädret även denna gång var på vår sida, blev det en och annan kilometers promenader i staden. Nåja, vi lyxade till det och åkte minitåg runt gamla stan en förmiddag då det blåse lite småsnålt.

Tvärs över gatan från vårt hotell fanns ett jättelikt köpcentrum som bara måste besökas. OCH där blev det shopping..... Shoppingcentrat innehöll såväl mycket flotta märkesbutiker som ganska ordinära sko- och klädaffärer som man hittar i de flästa köpcentran i Sverige. Med en väsentlig skillnad. Priserna låg ca 60% lägre än i Sverige!! Det blev inköp av såväl ny vinterkappa, stövlar, väskor och massor av fina underkläder bl.annat.

Vi åt och drack väldigt gott på ett flertal internationella restauranger under våra dagar i denna storstad och var otroligt nöjda med vårt resval när vi packat våra väskor smockfulla och reste hem. Några bilder hittar du här.


Spanien, Barcelona

I juli 2011 besökte vi Barcelona på väg till sambons hus i Torrevieja i Spanien.

På en "Hop on hop off" buss var vi verkligen turister och såg allt man ska se i Barcelona. Vi avnjöt allehanda tapas, tog promenader utmed strandpromenaden och drack Cava på den roliga Cavabaren Can Paixano i den gamla delen av Barcelona. Beskådade folkvimlet längs Las Ramblas och klarade oss faktisk från ficktjuvar under alla dagarna i Barcelona.

Ett varmt men trevligt besök i denna storstad.


Bulgarien, Sofia

I januari 2010 bestämde vi oss för att besöka en storstad under våren igen. Och det blev Bulgariens huvudstad Sofia och vi bokade in en långhelg i april. Den minnesrike kommer säkert på vad som hände i april det året. Ja just det, askmolnet som täckte i stort sett hela Europa och lamslog flygtrafiken totalt. Men tro det eller ej vi kom faktiskt iväg till Sofia via mellanlandning i Wien. Det var fullkomligt öde på Wiens flygplats både på ut och hemresan. Märklig känsla på en så stor flygplats mitt i Europa.

Här för första gången på våra resor blev vi rejält lurade! Utanför flygplatsen blev vi tillfrågade om vi ville ha en taxi och det ville vi ju. Vi slängde ett öga på prislistan i fönstret och räknade snabbt ut att det skulle bli motsvarande ca 150 kr och det var helt ok. Dock blev vi visade till en taxibil bakom den bil vi kollat prislistan på och vi utgick från att det var samma taxa i denna taxin. DET VAR DET INTE! När vi åkt ca 10 min på väg mot hotellet och slängde en blick på taxametern så var det väldigt höga siffor som konstant tickade på. Vi tänkte inte mer på detta utan trodde att summan får räknas om på något sätt. Nix, när vi var framme vid hotellet så slutade resan på motsvarande ca 1000 SEK. Blåsta ordentligt! När vi sedan tittade på den prislista som satt i denna taxi så var det helt andra priser. Vi försökte högljutt protestera men insåg snart att det var ingen ide. Det var bara att betala. Sen blev det in och lugna ner oss med en kall öl i baren för att "slicka såren" lite.  


Visserligen var vi lite pålästa om denna storstad men visste också att det inte fanns sådär jättemycket som var sevärt så det blev spontana utfärder med allmänna färdmedel eller en rejäl promenad till fots.


Till vår stora glädje var det över 20 gr varmt när vi kom fram och det var en positiv överraskning.

Vi hittade bland annat en sk. "kvinnomarknad" där vi började med att äta en kanongod lunch och därefter shoppa lite i alla de små stånden där, faktiskt, kvinnorna dominerade som försäljare. Vid denna marknad hittade vi även den lokala "bodegan" nåja det var mer i form av hål i väggen (se bild i fotoalbummet). Där kunde man köpa billigt vin i plastflaska. Skeptiska köpte vi en liter vin för ca 10 kr. Smakade det rävgift fick vi väl hälla ut det, tänkte vi. En kartong fina jordgubbar fick också följa med tillbaka till hotellet. Döm om vår förvåning då det visade sig att innehållet i plastflaska var ett kanongott fylligt lokat rödvin. Kul med sådana positiva överraskningar.

När vi en annan kväll skulle ut och äta middag bad vi receptionisten rekommendera en bra inhemsk restaurang och vi tog en taxi dit. Det var som att kliva in i en rejält tilltagen jaktstuga långt upp i bergen med jakttrofeér på väggarna och mängder av gamla trasmattor på trägolvets breda plankor. Vi blev sedan serverade en god middag i form av en rykande het välkryddad mustig köttgryta, en shopska sallad och en sorts youghurt blandad med getost. Till detta kom en stor tallrik nybakat varmt bröd. Detta bröd skulle man först doppa i youghurt/getost röran och därefter i en skål med en mycket god kryddblandning. Så hade vi aldrig ätit bröd förrut men det smakade himelskt. Jag frågade om man kunde få köpa lite av kryddblandningen men svaret blev genast NEJ! (på bulgariska då förstås) men du ska få en burk med dig hem sade sedan den trevliga servitrisen och kom strax tillbaka med en rejäl plastburk med kryddblandningen. Kul souvernir som vi sedan haft mycket glädje av hemma.

Nöjda med att vi överhuvudtaget kom iväg så blev det ändå några trevliga, och en mindre trevlig, minnen från denna storstad.


Några bilder finns här.

Turkiet, Istanbul

Första veckan i mars 2009 åkte vi till Istanbul på en longweekend. Vädrets makter var tyvärr inte med oss och det regnade nästan oavbrutet hela helgen. Nåja det var så pass varmt att man ändå kunde, på de restauranger som hade markis, sitta ute och äta. Ja det slank ner några inte så välsmakande Raki's också, men bara för att vi blev bjudna. 🙂Som den turist man är så traskade vi, och åkte även i denna storstad spårvagn, ett antal kilometer varje dag. Vad hittar man på för övrigt i Istanbul ? Blå moskén besökte vi och det är ju ett mycket pampigt bygge. Vi var även utanför Topkapi palatset dock inget besök på insidan. Några timmar tillbringades också i Bazarerna där det prutades hejvilt. OCH !.... vi besökte ett Hamam bad. En halv dag gick då blev vi skrubbade så att vi nästintill blev skinnflådda,av några rejält tilltagna turkar. En helkroppsmassage blev det också men då i två olika rum, en för damer och en för herrar. Jätteskönt! När hela proceduren var avklarad blev vi bjudna på starkt turikskt te. Sen var man mör och go'. 


Vi hittade även stationen som var startplatsen för Orientexpressen. Idag var det kafé och restaurang med massor av tavlor och minnessaker från tiden då denna station var i full bruk. Mycket intressant.

Regniga men trevliga dagar i Istanbul.


Några bilder finns här.

Ungern, Budapest

En härlig försommarvarm resa till Budapest i maj 2007.

Detta var den första utlandsresa som vi gjorde tillsammans. Vi bokade resan i april, som paketresa, på en av paketresesajterna på nätet. Det lilla mysiga hotellet låg en bit utanför centrum i Budapest vilket gjorde att vi fick ta oss in till centrum med tunnelbana. Inga problem, vi köpte ett tredagars respass för bara några 10-tals kronor och kunde därefter ta oss fram med både tunnelbana och spårvagn genom Budapest. Det blev också många promenader i centrum i det fina vädret mellan Budapest olika stadsdela Buda och Pest. De många broarna över Donau är mycket vackra och promenadvänliga. Maten är otroligt god och välsmakande i Ungerna och deras viner håller generellt mycket hög kvalité. Är man på besök i Ungerna så ska man också smaka deras mousserande viner som även dom är avmycket god kvallité.

En härlig första resa som genast inbjöd till fler resor tillsammans. Några bilder finns här.