Vietnam, Pan Tiet, Phu Quoc och Ho Chi Minh city

Mui Ne/Phan Tiet


231212 Dags för ett besök i Vietnam igen. Det är tio år sedan vi var i Vietnamn senast och vi kommer även denna gång att stanna över Jul och Nyår.


231213  Lååååång flygresa med mellanlandning i Paris landade vi Ho Chi Min city (HCMc) på morgonen lokal tid. Den förbeställda taxin väntade på oss och sedan tre timmar i bil till Mui Ne som var vår första destination på denna resa. Det blev inte mycket till sömn varken på flyget eller i den rejäla taxin med sköna "fotöljer" som säten så vi var hyfsat utrustade med Jetlag och sömnbrist när vi kom fram till hotellet Serenety by the Sea där vi nu ska vara i 6 dagar. Ett litet mkt välskött och vackert hotell som bokstavligen låg precis vid havet. Efter sedvanlig uppackning och ett välbehövligt dopp i den fina infinitypoolen var det dags för lite vila och sedan lite vätskeshopping och en traditionell kall lokal öl. Den satt precis där den skulle och livet blev lite lättare igen. Tänk att öl kan ha den effekten varje gång. Lite mer vila och sedan ut på byn för en tidig middag och sedan stup i säng och godnatt redan vid 19.30 lokal tid. Inget nattsudd idag inte och inte en Lucia eller stjärngosse så långt ögat såg.


231214  Som på de flesta av våra resor så var det nu dags att hyra skoter. Att utforska omgivningarna med denna typ av fordon är helt outständing. Man kommer enkelt fram och det är alltid lätt att hitta en parkering, till skillnad från bil. Dessutom är Vietnam ett land som man INTE ska köra bil i. Utrustade med vattenflaskor med Resorb, för att hålla bra vätskebalans, badkläder m.m startade vi vår dagstripp västerut. Det blev en sväng in till närmaste stora stad, Phan Thiet, där trafiken var totalt kaosartad och vi vände så fort det bara gick tillbaka igen. Vid stranden Mui Ne beach stannade vi till för ett dopp i det 29-30 gradiga havet och en kopp gott Vietnamesiskt kaffe. Vi fortsatte sedan genom byn där vi bor och vidare österut. Stopp för en god lunch på en strandnära restaurang och sedan åter mot hotellet och den vackra poolen en stund.  När mörkret fallit vid 18.00 tiden tog vi skotern en bit från hotellet för kvällens middag bestående av 2 drinkar var, var sin huvudrätt och varsin liten öl. Den kollosala notan slutade på motsvarande 250 SEK. Helt otroligt.


231215  Ny dag och fundering på vart vi ska åka idag. Det blev västerut igen men inte så långt denna gång. Vi svängde ner vid ett Kitesurfcenter där vi hittade solstolar vid ett närliggande resort. Det var väl bara att slå sig ner, det var endast ett fåtal gäster som nyttjade dessa stolar idag så vi chansade. Det dröjde dock inte länge förrän en vakt från Resorten dök upp och det var bara att betala en slant för två stolar och parasollen. Några härliga timmar förflöt med sol och bad och därefter åter mot en liten lunchrestaurang och därefter hotellet och den fina poolen. Middagen denna kväll intog vi på samma restaurang som vi åt lunch för maten och priserna var otroligt plånboksvänliga. Kvällen avslutade vi sedan med ett par avsnitt av en serie på hotelletrummets TV där vi kopplade in vår medhavda dator.

231216  Dags att vara lite turist idag. Vi körde österut för att skåda de roströda sanddynerna. Det tog ca en halvtimma att köra och väl framme så blev vi invinkade för att parkera skotern och naturligtvis kostade detta ca 4 SEK men då bevakades fordonet. Tvärs över vägen och mot den branta sandsluttningen. Det var verkligen brant och två steg fram och ett tillbaka i den 32 gr värmen i den mjuka sanden tog på krafterna kan jag berätta. När jag tagit mig, med möda och stort besvär, halvvägs upp för sluttningen med svetten lackande, frustande som en häst. Då dyker det upp en liten vietnamesisk dam och vill hyra ut en plastdyna att åka på nerför dynerna.............. hallå eller. Jag är tacksam om jag med livet i behåll tar mig upp till höjden på den första sanddynen och ner igen. Håkan tog däremot en liten tur på höjden och fick några fina kort. När detta äventyr var tillända fortsatte vi vidare österut genom små byar, fiskeläger och oändliga nästan öde stränder. En kort paus på ett litet kafé där ingen pratade engelska så att man förstod men vi fick oss ändå en kaffe och cola. Nu var vi en bra bit förbi lunchdags och vi vände åter mot hotellet för att få oss en lunch och en härlig stund vid poolen. I eftermiddag blir det besök på Massage och Spa salong för lite knådning av kropp och ompyssling av fötter. 


231217  Klarblå himmer och 27 gr redan vid 09.00 tiden men det blåser kollosalt, alltså ännu mer än vanligt idag. Vi fick tips av hotellägaren om en mycket fin vit strand vid White Sand Resort beach och styrde kosan dit med skotern. Jaha... hur tar vi oss ner till stranden här nu då? Planka in på Resort har vi testat på tidigare resa men det är inget att rekommendera. vi frågade receptionspersonalen efter baren och där beställde vi sedan kaffe och en läsk. Vi drog några små lögner att vi eventuellt var intresserade av att hyra rum under nästa vecka och frågade om vi fick se oss om och även låna några solstolar under dagen? Visst det gick bra men vi var tvugna att betala ca 90 SEK var för en dag men då ingick ett stort badlakan. Vi slog till! Väl nere på den vita fina stranden slog vi oss ner på varsin stol som var näst intill begravd under sanden. Parasollen var också modell megastor men det funkade. Vi fick oss några goa men grymt blåsiga timmar och sanden letade sig verkligen in i alla skrymslen och vrår i både väskaoroch kropp. På återvägen gled vi in på favoritrestaurangen för en smaskig lunch och blev sedan bjudna på frukt som efterrätt. Pooldopp och sedan dusch, vila och ombyte inför kvällens middag. Vi tog en sväng till en Barber så att Håkan fick rakning och ansiktsmassage för ca 22,50 SEK, inte ens värt att pruta på. Vi lyckades även få ta i en, enligt tradition, kylskåpsmagnet.  En god Limeroms drink utanför hotellrummet fick sedan avsluta denna kväll efter middagen.


231218  Molnigt och vi tog endast en liten sväng med skotern och konstaterade att vi inte hade någon större lust att leta solstolar vid någon strand utan slog oss ner vid hotellpoolen. Solen var lite snål mot oss idag så det fick bli packning inför morgondagens resa till Phu Quoc istället.


Tack Mui Ne för detta besök men vi kommer nog inte att återvända hit eftersom blåsten och de svårtillgängliga stränderna inte riktigt passade oss. 

Phu Quoc


231219  Efter en 3 timmars bilresa till Ho Chi Min och flygplatsen så var det bara att sätta sig tillrätta för 35 min flygresa till Vietnams största ö Phu Quoc. Vi hade bett hotellet att dom skulle boka en taxi som skulle hämta oss och mycket riktigt stod det en förare med vårt namn utanför flygterminalen. Det tog endast ca 15 minuter att komma till hotellet och där började besvikelsen. Visseligen låg hotellet nära restauranger m.m men det verkade totalt övergivet. Stängd bar och restaurang. Väl inne på rummet så funkade inte Wi Fi men vi började så smått packa upp ändå. 

det skulle vi inte gjort! Dags att byta rum där internet funkade någolunda.... Pust. Packa upp nu då? Jodå men garderoden var belägen i ..... badrummet. Har aldrig varit med om något liknande. Skåp och lådor i sovrummet hängde på trekvart, säkerhetsboxen stod endast löst inställd i ett skåp m.m m.m  Nåja, ut för att äta lite och en STOR kall öl och lite shopping. Dags att inta horisontalläge för nu var vi ganska så trötta. I morgon blir det säkert bättre när vi fått oss en god frukost!


231220  Frukost..... inte ens värt sitt namn. En uttråkad vietnamesisk dam som inte kunde ett enda ord engelska stekte ett par ägg åt oss i alla fall. Inga rena kaffekoppar, ingen youghurt, ingen juice, ingen färsk mjölk till kaffet, som förmodligen stått på värmning sedan år 2012.... Rena rama giftet. Nej men vad är detta. Vi insåg också ganska snart att av alla rum på detta hotell, var vi ett av de två rum som var upptagna. Totalt stendött med andra ord. Detta funkar ju inte..... Vi satte oss genast för att se om vi kunde boka ett annat hotell för de återstående 9 dagarna innan vi skulle flytta in på LYXHOTELLET. Håkan gick och hyrde skoter och jag surfade runt som en galning för att hitta något anständigt. När han kom tillbaka åkte vi till förslaget på annat hotell för att med egna ögon se hur det verkade.  Ja allt annat än där vi bodde var ju bättre och ett närliggande hotell med nähet till strand och en fin bungalow reserverades för imorgon och 9 dagar framåt. Tillbaks till nuvarande hotell för ett dopp i poolen, ja naturligtvis var inte heller denna av toppklass men fick duga idag att svalka sig i. Nu är karta införskaffad, bil hämtar oss imorgon kl. 11.00 från det "nya" hotellet. Nu blir det en bit mat, återlämna skoter och...... packa igen! 


231221  Vi skulle bli hämtade från det nya hotellet, Phu Van Resort, kl 11.00 och funkade detta..... nej naturligtvis inte. När klockan närmade sig 11.30 fick vi ta en taxi de 750 meterna till det nya hotellet. Sen funkade allt perfekt....not. Nyckent till rummet, eller bungalown, som vi hyrt funkade inte. Detta resuterade i att vi fick en gammal hederlig nyckel till dörren och nyckelkortet sattes i terminalen som styr all el i bungalow. Jippi, kylskåp m.m kommer att funka även när vi inte är på plats och hålla innehållet i kylen kallt, perfekt. Uppackning, ner en sväng till den lilla stranden som hotellet disponerade för ett dopp i det varma havet, helt underbart och inga höga vågor. Håkan tog en skön massage och jag gick upp och la mig på en skön solstol vid poolen. Det verkar ju riktigt bra det här..... varför tänker man så? När vi tagit våran eftermiddagsdusch varit på stan och ätit och shoppat lite blev det dags för ett glas vitt på altanen. Härliga ljumna kvällar och en kik i övervakningskameran hemifrån visade att det kommer snö. Nej nu drog det i ögonvrån och det var dags att krypa till kojs. Jaha.... då var det dags för betongsäng igen. Trots dubbla hopvikna täcken kändes sängen verkligen som en välgjuten betongplatta. Inte lätt att sova i natt med andra ord. Undrar om man kan arrangera något lite mjukare underlag till de kommande 8 nätterna?

231222  Jippie, min hjälte Håkan har återigen agerat på ett alldeles föredömligt sätt. Två st extra tjocka madrasser, dock något smalare än befintlig säng, levererades och dessa var betydligt mjukare och skönare att ligga på. Nu var vi sugna på att åka norrut och se om vi kunde hitta det som kom att bli vår favoritstrand när vi var här förra gången. Men se det gick inte. Stora hotellområden med de ena flottare än det andra resortet hade täckt in stränderna så att de blev omöjliga att nå för oss som inte bor på hotellen. Långt om länge lyckades vi parkera en bit från det stora Mövenpick hotellet och frågade försiktigt vakten vid parkeringen om vi kunde få gå ner bredvid hotellets strandområde för ett dopp i havet. Jodå det gick fint och vi gick en bit bort på den alldeles öde stranden och fick några jättesköna timmar med sol o underbart bad. Dags att vända åter mot vårt hotell och sedan få oss en mycket sen lunch. Efter duschen tog jag mig lyxen att få lite manikyr och lite strosande på huvudgatan innan vi nöjda återvände till hotellet och avslutade kvällen med en film på datorn. Nu ska det bli sköööönt att sova som prinsessan på ärten ca 1,2 meter över golvet ..... på en mjuk madrass.


231223 Lite molnigt idag, vad hittar vi på då? Jo vi åker till en pepparodling på norra delen av ön. Den var inte hel enkelt att hitta men vi kom i allafall fram och fick provsmaka diverse pepparblandningar genom att doppa bitar av melon i små högar av peppar av olika smak och styrka. Vi fastnade för några olika pepparsorter och köpte med oss för att ta med hem. Fortfarande väldigt molningt och tjockt på himlen så badstrand var inte att tänka på. När vi nu ändå var i norra delen av PQ så tänkte vi även besöka Starfish Beach. Denna strand är fylld av sjöstjärnor, ett otroligt naturfenomen. Från pepparodlingen till Starfish beach var det enligt Google Maps endast 7 km men skulle ta ca 40 min .......??? Äh, det tar inga 40 min. Trodde vi, tills vi upptäckte att det var obearbetad röd sandväg. Herre jisses vilken resa, man hoppades att det bakom varje vägkrök skulle dyka upp asfalterad eller iallafall betongväg men icke. Långt om länge med riktigt mörbultade bakdelar var vi framme i..... ett fiskeläger där man skulle ta båt till Starfish beach. Inte riktigt den info vi hade trott. Det blåste rejält och regnet hängde i luften så vi valde att inte ta båt till stranden utan vände tillbaka på samma dåliga, usla väg igen. 

231224  Julafton. Molnigt även denna dag. Det blev en riktig slappardag tills vi fram på eftermiddagen gjorde oss klara för att åka och äta årets julmiddag. Pizza!!!  Efter att ha ätit ris, nudlar och vårrullar ända sedan vi kom till Vietnam så smakade denna pizza gudomligt. Tripadvisors omdömen var skyhöga och det var faktiskt några av de godaste pizzor vi ätit. Den traditionella "Julbilden utomlands" togs på uteplatsen med bubbel, skumtomtar och pepparkakor. Kvällen bestämde vi oss för att tillbringa på närmaste strandbar och det blev verkligen en makalös upplevelse. Alla fiskebåtar ute till havs lystes upp med sina lanternor, sanden under fötterna var härligt varm, saccosäckarna i sanden var otroligt bekväma och drinkarna var goda, så julaftonskvällen kändes helt ok. Vid 22.30 tiden startade en Eldshow som var fantastisk och vi kände oss väldigt nöjda när vi släntrade tillbaka upp till vår bungalow igen, lite smållulliga precis som det ska vara när man firar julafton utomlands.


231225  Något trötta idag men en frukost och ett dopp i poolen gjorde susen. Nu var det dags att besöka den södra delen av ön. Solen sken från en näst intill molnfri himmel och det var härligt varmt ute, dvs inte över 30 grader. Vårt mål var Bai Sao Beach och det tog oss ca 30 minuter att ta oss dit. Tyvärr låg vinden på mot stranden vilket gjorde att vågorna gick höga och vattnet var inte särskilt klart så det var bara att vända och försöka ta oss till en strand lite längre söderut som såg ut att ligga lite mer i lä. Men det blev en skumpig resa. Dock skulle denna strand ha en restaurang så det måste ju gå att ta sig ner. Visst tog vi oss dit men återigen via röda sandiga "vägar" som mer var som knaggliga stigar. Vi kom fram iallafall och restaurangen var väl kanske inte riktigt vad vi kallar för en restaurang. Dock billigt, vi tog en kaffe och en Cola och betalade endast 10 kr för båda. Stranden var även här väldigt blåsig och vattnet grumligt så det fick endast bli en vätskepaus och sedan tillbaka ut på stora vägen mot hotellet igen. Efter en lunchpaus återvände vi till hotellet där jag placerade mig på en solstol vid poolen och Håkan gick ner till stranden för en skön eftermiddagsmassage. Det hade nu samlat sig en ansenlig påse med tvätt under de ca två veckor vi varit här så innan vi åkte för att få oss en middag så lämnade vi in en påse tvätt som vi får tillbaka i morgon. Vilken lyx, 2,5 kg tvätt för ca 25 kr.

231226  Annandag Jul. Magen är lite orolig idag så det får bli en lugn förmiddag vid poolen. Håkan tog en promenad och en skön massage på stranden. Framåt eftermiddagen bestämde vi oss för att besöka Sunset Sanato. Detta är en del av södra Long Beach som är större resort, nattklubb, bar och massor av installationer.Stålelefanter i vattnet, trädkojor, konstverk på stranden och en lång pir. Ochen magisk solnedgång. Finns nog inget ställe på Phu Quoc som det fotas såmycket på när solen går ned. Det tog oss endast ca 15 minuter att åka dit och det var verkligen en magisk plats. Lite vätskepåfylling innan det var dags att plåta i solnedgången. Många kort blev det innan solen försvann i horisonten. Dags för middag på väg tillbaka mot hotellet. Då var annandagen slut för i år.


231227  Dags för utfärd med skotern igen. Och ÄNTLIGEN!! har vi hittat en fin strand som inte tillhör en resort utan vi kunde slå oss ner och ta en heldag vid det fina vattnet utan stora vågor. Det var lite trixande och felkörningar innan vi äntligen kom fram men det var det värt. En av de två små restaurangerna på stranden lånade dessutom solstolar gratis. Självklart knner man sig tvungen attköpa lite drickbart och lunch och det smakade dessutom alldeles utmärkt. Efter några timmar kände vi oss nöjda med dagen och återvände till hotellet för dusch och en kall öl på uteplatsen.


231228  Det var idag dags för den traditionella båtutfärden. Håkan hade bokat utfärden via en man på stranden och vi skulle bli upphämtade vid hotellet 08.20. Det blev vi också men inte av en buss eller Minivan utan av två vietnameser på skoter!! Jaha det var bara att hoppa på och åka med till upphämtningsplatsen som var utanför resebyråns kontor på huvudgatan. Molnen hängde tunga på himlen och det bådade väl inte så himla gott inför denna heldag på havet. Utfärdsbåtarna avgår från sydspetsen på denna ö och när vi närmade oss hamnen så var också himlen klarblå och solen sken vackert.Men säj den lycka som vara för evigt. När vi närmade oss första stoppet för snorkling vällde åter molnen in över himlen, trist. Det blev iallafall ett stopp för alla snorkelintresserade och sedan ytterligare ett stopp vid ett annat "korallrev" innan lunch serverades ombord på båten. Ett digert bord dukades upp med allehanda skaldjur, grönsaker, omelett m.m m.m  Nu var det dags att gå iland på en liten ö söder om Phu Quoc för lite strandliv och bad. Lite sol såg vi skymten av men inte på långa vägar den mängd som vi hoppats på. Vid 17.00 tiden var vi sedan tillbaka på hotellet och nu väntade dusch, kall öl och sedan middag. Tämligen trötta somnade vi sedan i väntan på en ny dag men förhoppningsvis bättre väder. Förresten så upptäckte vi under kvällen att vi har ett husdjur. En liten geckoödla som bor under taklisten i rummet. Helt ok för dessa små ödlor mumsar i sig småkryp som finns i rummet. 


231229 Idag besökte vi vår lilla favoritstrand och den mysiga restaurangen igen vid Chen Sea Resort. Sköna timmar med gott kaffe och fantastisk lunch. Kvällen tillbringade vi med att lämna tillbaka skotern och börja packa för i morgon byter vi hotell.


231230  Efter frukost tog vi taxi till det nya fina hotellet Seashells Phu Quoc Hotel & Spa där vi ska tillbringa Nyår och ytterligare 6 dagar innan det blir dags att åter resa till Ho Chi Minh city för de sista dagarna här i Vietnam. Vi fick inte vårt rum förrän kl 15.00 så det fick bli några timmar vid den fina poolen och hyra av ny skoter. En gammal hederlig mintgrön cool Vespa. Sen var det ju det här med mitt hår. Efter de 2,5 veckorna här i Vietnam så var nu den grå utväxten väldigt markant. Måste göra nåt åt detta, det är trots allt nyårsafton i morgon. Efter tips från receptionen drog vi iväg in mot centrum och skulle bara kolla om det fanns tid och bara fixa utväxten. TRE OCH EN HALV TIMMA senare gick jag ut från salongen med nyfärgat hår och en fantastisk keratinbehandling i hela håret. Och vilken service, dryck av olika slag, bakverk, godis och ett flertal pratsugna vietnameser som inte lämnade min sida under hela behandlingen. Dessutom fotmassage, hårbottenmassage, axel och armmassage  m.m m.m En hårbehandling som i Sverige hade kostat mig ca 4000-4500 SEK betalade jag gladeligen motsvarande 1300 Sek för här och en otroligt noggran behandling plus en liten "goddie bag" när jag gick. Intressanta timmar måste jag säja. Vi hade nu fått rummet på andra våningen med utsikt över stan och allt i rummet andades LYX. Morgonrockar, hattar badväska ingick också. Här går det ingen nöd på oss. Uppackning och sedan middag sedan var vi tämligen slaka och somnade gott i den kollosalbreda sköna sängen.


231231  Nyårsafton. Molnen hänger tunga och det är inte riktgt strandliv som gäller idag. Vi valde lite wellnes. Håkan tog massage och jag valde manikyr och pedikyr. Här har man ju verkligen råd att fixa sådant som kostar betydligt mer hemma i Sverige. När vi var klara hade det klarnat upp så det fick bli några timmar vid poolen och varsin god drink såhär på nyårsaftonens eftermiddag. Efter en flaska bubbel på balkongen, ombyte till partydress var det dag att gå ner till matsalen och hugga in på den läckra buffén. Det blev såväl gratinerad hummer och andra skaldjur, biff wellington och ett digert bord med ostar och sötsaker. På scenen underhölls vi med musik, trolleri och annat smått och gott dock med alldeles för hög volym. Vi drog oss inomhus från musiken och gjorde sällskap med några andra landsmän som vi pratat med vid poolkanten och det blev några trevliga timmar innan nedräkningen började inför det nya året. Med bubbel glasen räknades det sedan ner och en mindre fyrverkeri lyste upp himlen. Tack för år 2023 och välkommen år 2024.

240101  Nyårsdagen och detta års första dag. Ganska lugn och fin dag med lite lagom lugna aktiviteter såhär en nyårsdag. Men vi bestämd oss ändå för att besöka det buddhistiska templet Ho Quoc på östsidan av ön. Ett mäktigt byggnadsverk som imponerade. Därefter blev det lunch på Rory´s, en känd lunchrestaurang lite längre norrut. Dags att återvända till hotellet och nog med utflykter för idag. Framåt kvällen kände vi att vi måste iväg och få oss en rejäl middag. Upp på skotern, iväg en bit bort på gatan och hittade en ännu inte upptäckt fantastisk liten restauranggata en bit ner från huvudgatan. Efter en god middag och inköp av lite vatten begav vi oss tillbaka mot hotellet igen och skulle precis göra en lugn vänstersväng upp mot hotellet. Då dyker det upp en vietnamesiska på skoter på vår vänstra sida och när vi skulle svänga kör hon rakt in i oss. Håkan hamnar ovanpå hennes skoter och henne själv. Jag for med axel och huvud före rakt i gatan. Pang!! Folk strömmade till från olika håll och skulle hjälpa till men det visade sig att förutom rejäla skrapsår på benen och allmän yrsel hade vi klarat oss ganska bra. Kändes det som då i allafall. Mycket tack vare att vi använder hjälm förstås. Hon som körde på oss verkade ha klarat sig helt utan några skador och frågade endast om vi var ok och drog sedan iväg, fort som en avlöning. Håkan ledde vår skoter upp till hotellet och ner i garaget där vi brukar parkera. Skotern verkade, tack och lov, ha klarat smällen osannolikt bra. Jag själv fick hjälp med lite bomull och antiseptisk vätska av receptionspersonalen när dom såg mitt rejäla decimeterlånga skrapsår på vänster ben. När vi båda kommit upp på hotellrummet och baddat och plåstrat om oss märktes ett antal andra skavanker av olyckan. Håkan hade fått en rejäl smäll på revbenen på vänster sida och min armbåge och axel var rejält ömma. Attan också men det kunde faktiskt blivit mycket mycket värre.


240102  Det var inte bättre när vi vaknade i morse, snarare sämre. Skapsåren på våra ben var ilsket röda och vätskande, Håkans revben ömmade rejält och jag kunde överhuvudtaget inte lyfta min vänsterarm. Jaha.... kanske dags att kolla hur den vitenamesiska sjukvården funkar. Vi läste oss till via recensioner att Sjukhusens akutmottagningar funkar väldigt dåligt så vi valde en privatklinik som låg någon kilometer bort. Ok lite dyrare men mer effektivt. Vi tog skotern !!!!! och for iväg. Kom in efter feberkontroll och blodtryckskontroll och fick träffa läkare. Som vanligt ingen/obefintlig engelska men översättningsapp i mobil funkar ju bra. Efter undersökning blev jag röntgad i både axel och armbåge och sedan väntan i ca 10 min på att bilderna skulle framkallas. Även Håkan fick lite konsultation av läkaren. Röntgen visade inte på några frakturer men jag fick antiinflammatoriskt och smärtstillande utskrivet som sedan utlämnades i "apoteket" i samma byggnad. Dags att betala för läkarbesök, röntgenbilder och tabletter...... ca 400SEK och vi var ute vid skotern igen efter ca 1/2 timma. Snacka om effektivitet. Svenk sjukvård hade inte på långa vägar fixat detta på så kort tid och för samma pengar. Nu kändes det bättre och vi bestämde oss för att ta Cable Car tur från södra delen av ön. Efter ca 45 min var vi framme i Sunset Town, en nästan öde stad med vackra byggnader men som sagt väldigt öde. I allafall var här även starten på Cable Car linbanan. En 8 kilometer lång linbana med hisnande utsikter. Världens längsta linbana över vatten och är nästan 8 km lång. Linbanan är exakt 7 899,9 m lång och förbinder staden An Thoi på Vietnams största ö Phu Quoc, med den mindre ön Hon Thom. Vid linbanans slut öppnade det sig ett vattenland för stora och små som vi dock denna dag ratade. En kort promenad och en lunch fick det bli och sedan tillbaka igen. Något stukade av gårdagens äventyr. Middag, sängfösare på balkongen och ett avsnitt av en serie fick avsluta denna dag. 


240103 Jag undrar vad städpersonalen på hotellet tänker när dom ser våra nerkladdade lakan. Ja det är alltså rester av våra, inte så vackra bensår som vätskat och blött lite under natten, jag syftar på. Vädret är vackert så vi tar en tur till vår favoritstrand för att testa att ändå bada i havet. Enligt läkaren vi frågade igår så var det ingen fara att bada i havet bara vi decinfiserar efteråt. Man får väl prova då. Framme vid stranden fanns två lediga solstolar där vi slog oss ner. Håkan var först i havet och det kändes ok. Ja men då får jag väl prova också då. Det gick mindre bra för såret sved som eld och det var bara att kapitulera och hålla sig under parasollen resten av dagen..... JÄTTEROLIGT....not. Efter traditionell lunch på den lilla restaurangen återvände vi till hotellet och slappade och baddade sår några timmar innan vi drog iväg för middag. Kvällen tillbringade vi med att besöka Duo Duongs Naightmarket som låg endast ett stenkast från hotellet. Ett myller av männinskor, skaldjursrestauranger, försäljare, massagesalonger m.m m.m  Vi satte oss vid en liten provisorisk "bar" där dom sålde billiga men jättegoda drinkar och sippade i oss ett par stycken. Problemet blir ju när man ska ta sig upp ur dessa "barnstolar" med en sitthöjd på 50 cm över marken. Dessutom med ett par drinkar innaför västen. Man känner sig verkligen som en jättemänniska med sina 176-180 cm i detta land. Ingen shopping blev det heller, det sparar vi tills vi kommer till Ho Chi Minh.


240104  Åter besök på vår favoritstrand dock utan bad för min del men sköna timmar i solen och den traditionella goda lunchen. Middag på kvällen och ett avsnitt av en serie och sedan Godnatt.


240105  Ytterligare ett sista besök på samma strand som igår. Inget bad för mig idag heller. I kväll börjar vi packa, igen..... I morgon eftermiddag flyger vi till Ho Chi Minh city för de 4 sista nätterna på denna resa, innan vi återvänder hem till svedala igen. 

Ho Chi Minh city  


240106  En dag av väntan i solen vid poolkanten. Utcheckade från rummet och väskorna är packade. När vi kände att vi fått nog av solen tog vi en dusch och satte oss i foajén och väntade på bussen som skulle ta oss till flygplatsen. Väl incheckade på flygplatsen släntrade vi in i avgångshallen och väntade på att få gå ombord. En flyplatsanställd dam gick bland passagerarna omkring oss och ställde frågor om något bagage..... någon som slarvat kanske tänkte vi småleende. Det visade sig vara en av våra väskor som innehöll något som inte var ok. Där fick vi för vårt småleende. De andra passagerarna vid gaten höll på att gå ombord på planet men vi fick springa tillbaka genom säkerhetskontrollen åt "fel" håll, in i ett litet bagagerum med svetten lackande från kroppen. Några småprylar i Håkans väska var förbjudna att ta med så det var bara att kapitulera och plocka bort. Pust.... nu är det väl bara att springa tillbaka till gaten då..... Men icke, ny säkerhetskontroll med allt vad det innebär och tillbaka till gaten. Men, vi var inte sist ombord på planet. Vilken stress!!!!  Vi kom iväg och landade i HCM ca 50 min senare och väskorna var med båda två. Ut för att ta en taxi till hotellet. Hyfsat snabbt och smärtfritt med en taxiförare som via översättningsapp kommuniserade om religion och en massa välsignelser och

Gud vet allt ....!!! Äntligen vid hotellet och nu var vi trötta och ville bara få vårt rum och sedan ut för en matbit. Men så blev det icke. Det rum vi bokat hade problem med AC så vi fick ett annat litet rum första natten. Något irriterande och ingen kompensation för vårt besvär. Jaha, Tripadvisor och Booking kommer att få veta.... Rummet var det inget större fel på men inte det vi bokat för 4 mån sedan. Dessutom var det väldigt dåligt isolerat så omkringliggande musikbar störde rejält. F-n va trött man blir. Våra bensår från skoterolyckan såg dessutom inte särskilt trevliga ut så vi bestämde oss för att åter igen söka läkarvård för att kolla om såren kanske behövde läggas om i kombination med antibiotika eller så. Det blev en orolig natt.


240107  Dags att packa väskorna inför rumsbytet och sedan ta en taxi (GRAB) till sjukhuset. Vi blev väldigt väl omhändertagna på akutmottagningen av både två manliga sjukskötare och sedan läkaren. Såren omlagda och intruktioner på hur vi skulle sköta om dom framöver. Återkom om det inte blev bättre blev också rådet. Taxi tillbaka till hotellet för att packa upp i det "nya" rummet. Åter igen besvikelse! Nej rummet är inte klart förrän kl. 14.00. Nu var vi präktigt irriterade men besämde oss för att ta en tur till den stora marknaden Bin Thay Market 20 minuters promenad från hotellet. Dock var det nu kollosalt varmt ute och det tar på krafterna så när vi kom fram till marknaden var vi inte ens shoppingsugna, då har det gått långt. Det fick bli en kopp kaffe och inköp av en kylskåpsmagnet. Sen var krafterna totalt slut. Men ..... vi hade fått vårt "nya rum" när vi kom tillbaka till hotellet, alltid något. Ett skönt bad, vi kunde inte duscha med bandaget runt benet, senare så kändes allt lite bättre. I vårt bokade rum så ingick även "Afternoon tea" på takterassen och den buffén satt som en smäck. Som omväxling till den vietnamesiska maten blev de idag italienskt till middag. Två gudomliga pizzor.

Senaste kommentaren

08.09 | 19:02

Det låter som en härlig och spännande semester på Kreta! 😊

02.02 | 15:50

Vad snygga ni är 🤣

18.01 | 14:42

Hej Håkan & Berit! Kul att träffas på Rarotonga! Och gissa om jag blev glad för den kalla ölen som väntade på mig när vi kom till hotellet på Aitutaki! Stort tack för det! Hälsn Hasse & Anna

22.12 | 22:02

Tack Käth. God Jul o Gott Nytt år til dig o Jukka också. Vi har det helt fantastiskt. Vi ses nästa år 🎅🌴😎🎅

Filippinerna o Hong Kong

200117 Ett litet.... orosmoment inför denna resa, som skulle ta oss till 3 av Filippinernas öar, var vulkanen Taal's aktivitet. Vulkanen har skickat ett rejält askmoln upp i skyn och man befarar ett större utbrott inom några dagar eller veckor. Vi hade inte planerat att stanna på ön Luzon där denna vulkan ligger men för att ta oss från ön Bohol till ön Palawan och sedan från Palawan till Hong Kong så ska vi mellanlanda i Manilla som ligger på denna ö. Vi valde dock att inte oroa oss för mycket utan avvakta och agera om situationen förändras. Som om inte detta skulle vara nog så bryter ett smittsamt virus ut i Kina. Cornonaviruset !!! Bara att köpa munskydd att ta med även om det inte, när vi åker, finns några registrerade fall i Filippinerna.

200130 I mkt arla timma hämtas vi av svågern för att åka iväg. Det är lika grått, trist, kallt och tråkigt hemma i Sverige som det varit de senaste månaderna så det kändes riktigt gött att åka till sol och värme. Efter kort mellanlandning i London äntrade vi flyget för den 11 timmar långa färden till Hong Kong och det visar sig att planet knappt var halvfullt. Detta gjorde att vi kunde lägga beslag på 3 säten och kunde sträcka ut oss ordentligt under den långa färden. Lyxigt!! Väl framme i Hong Kong blev det lite stressigt eftersom sjukvårdspersonal gick på flyget först för att kolla några slumpvis utvalda passagerare efter ev. virussmitta, innan vi fick gå in i terminalen. Vi hann inte mer än ut ur planet förrän nästa kontroll, nu lystes alla som steg av för att kolla efter ev. febriga resenärer. Vi plockade upp de medhavda munskydden och ställde oss i passkontrollkön tillsammans med hundratals andra resenärer som, i stort sett alla, bar munskydd i olika varianter och färger. I vanliga fall så ska man ju fylla i ett "inresekort" men med tanke på den härjande virusen så var det nu tre st kort med minimala skrivfält som skulle fyllas i. Ett av formulären granskades snabbt att passkontrollanten dom andra två slängdes snabbt tillbaka till oss. Så var det med dessa "viktiga" dokument. Vidare med anslutningsflyget till Cebu som avgick i tid och endast tog en dryg timma. Lyckliga ser vi sedan vi passerat ännu en säkerhetskontroll i Cebu, att våra väskor också kommit fram och förmodligen gjort ett antal varv på bandet under tiden vi stått i passkön. Ut och hämta lite filippinska pesos i en ATM apparat och sedan hugga en taxi som ska köra oss till hotellet. Det var betydligt längre från flygplatsen till hotellet än vi trott. I nästan en timma fick vi genom bilfönstret en första titt på fredagsvimlet i Cebu city. Stor, stökig, kollosalt varm och ganska skräpig stad konstaterar vi, men vi ska ju endast tillbringa 2 nätter här och sedan ta båten till Bohol och den lilla halvön Panglao. Nu var det segt i ögat efter otroligt lite sömn de senaste 24 timmarna och rejäl Jetlag. En sen lunch, snabb sväng ut runt hotellet och sedan slappistillvaro på hotellrummet denna första dag på Filippinerna. I morgon måste vi utforska lite mer av denna stad när vi förhoppningsvis är mer utvilade och alerta. Natti natti, och vulkanen håller sig lugn än så länge 😎

240108 Jättevarmt ute!!!Nu började ideérna sina på vad vi skulle hitta på innan hemresan. Men vietnamesiskt kaffe ville vi ju ha med oss hem så vi satsade på att ta en Grab och åka till ett kafferosteri. Där blev det storköp av kaffebönor och en liten "filteranordning för bryggande av kaffe på vietnamesiskt vis". Då var shoppingen igång, lika bra att ta en sväng till marknaden igen då. Där fanns lite smått och gott att shoppa efter oförskämd prutning. Tillbaka till hotellet för vila av ben och lite afternoon tea med goda tillbehör. Men en sak måste vi ju hinna med i denna storstad, som i alla andra storstäder vi besöker. En Skybar för en drink i stadens skymning. Banana Mama skulle vara en trevlig bar hade vi läst oss till så det blev Grab dit frampå kvällen. Men.... den var stäng denna afton.....pust. Vi vandrade en bit och hittade en annan Rooftop bar en bit därifrån där vi åkte upp och fick oss varsin drink och det var dessutom Happy Hour så det blev billiga drinkar med magnifik utsikt. Nu kurrade det i magen och vi hade fått tips på en restaurang en tvärgata från den myllrande, högljudda otroliga bargatan i centrum. Musiken dånade från alla tätt liggande barer och klubbar och det var helt omöjligt att försöka prata med varandra. Med tveksamhet svängde vi sedan in i en smal gränd och kom fram till den lilla restaurangen med endast 6 bord men med otroligt fina recensioner så vi slog oss ner och blev inte besvikna. Några iskalla Saigon, ett fat nyfriterade vårrullar och varsin huvudrätt senare betalade vi gladeligen motsv. 200 SEK för hela middagen. Grab tillbaka till hotellet och en sängfösare på vårt hotells takbar. Nu hyfsat svalt (ca 27-29 gr) och sedan till rummet för ett avsnitt av serien som fick avsluta denna dag.


240109 Sista dagen i HCM och det blir en lugn dag. Lite ompyssling av fötter, rakning och massage för Håkan. Några sista inköp, middag på närliggande restarang på kvällen. Packning igen! I morgon måste vi ställa klockan på väckning för då är det dags för hemfärd. Med tanke på alla våra kroppsliga skavanker efter skoterolyckan känns det nu skönt att snart vara hemma igen. Efter nästan fyra veckor. 


240110  Hemresa, och naturligtvis kom inte våra resväskor när vi landade i Sverige. Dom anlände hem 2 dagar senare. 


Sammanfattning: Vietnam är ett fantastiskt land men.... det som för 10 år sedan var ett paradis, ön Phu Quoc, har tyvärr blivit ett komersiellt kaos. Alla vackra öde stränder är numera "inmutade" av stora hotellresorter. Att hitta offentliga stränder för sol och bad är i princip omöjligt om man inte hyr skoter och tar sig fram på smala "vägar" och dessa stränder är väldigt få. Människorna är otroligt vänliga och hjälpsamma och maten är god och jättebillig om man äter den inhemska maten. Trafiken både på mindre orter och framförallt i Ho Chi Minh är TOTALT KAOTISK!!

CEBU City


200201  Efter en lååång natts sömn och en stadig frukost var vi nu redo att utforska denna stad. Vi hade ju i vanlig ordning förberett oss och tagit med en hemgjord "reseguide" över Cebu city som vi kikade igenom innan vi drog iväg ut på stan, utrustade med vattenflaska modell större då det redan vid 10.00 tiden var ca 30 gr vamt och solen sken från en i stort sett molnfri himmel. Vi släntrade ner längs Colon street, som är ett måste, om man besöker denna stad och som lär vara den äldsta gatan i landet. Kommersen var redan i full gång med allehanda försäljning bestående av allt från små levande kycklingar till tvättmaskiner, allt i en salig röra. När vi närmade oss slutet på Colon street styrde vi kosan mot The Heritage of Cebu Monument. Detta monument är gjordt av ett antal skulpturer i betong, brons, mässing och stål visar scener av händelser relaterade till Cebu's historia. Byggandet av monumentet började i juli 1997 och färdigställdes i december år 2000. Lite obligatoriska foton fick vi ju ta och sedan släntrade vi över till nästa sevärdhet på andra sidan monumentet. Denna sevärdhet var Yap San Diego Ancestral House och det sägs vara det första kinesiska hus som byggdes utanför Kina. Huset byggdes någon gång mellan år 1675 och 1700 och uppfördes av en kinesisk köpman vid namn Don Juan Yap och hans hustru Dona Maria Florido. Huset är numera ett välbevarat museeum som vi på ca 10 minuter tog oss igenom. Man måste ju vara lite kulturell också när man är på semester..... 😀 och lite shopping måste vi väl göra också.....Vi vet av erfarenhet att det ibland kan behövas lite kraftigare munskydd om man ska hyra skoter och köra på grusiga vägar. Därför inköptes några dylika tingestar då vi planerar att just hyra skoter när vi kommer till de nästa två öarna, Bohol och Palawan. Munskydden var...... mer praktiska är snygga kan man väl säja men kommer att fylla sin funktion och kostade inte mer än några kronor styck, helt överkomligt. Nu var vi törstiga, dammiga och genomvarma och vände därför kosan mot hotellet igen för lite kall dryck (inte vatten) och ett härligt dopp i den fina takpoolen samt någon timma på en bekväm solstol. Nu fick det bli lite välbehövlig vila på rummet innan det var dags att leta restaurang för kvällens middag.

Bilder ser du här.


Bohol/Panglao


200202  Då var det dags för en resdag till vårt nästa mål som är Bohol. Efter frukost och utcheckning tog vi taxi till färjeterminalen och Pir 1. Biljetter inköptes och vi satte oss att vänta i den överfulla vänthallen. Båtturen tog sedan ca 2 timmar och gick lugnt och fint. Väl framme tog vi åter en taxi till vårt hotell Vanilla Sky Dive Resort på sydvästra hörnet av Bohol. Tyvärr har nu maken dragit på sig en rejäl förkylning och var väl inte sådär jättepigg men en kort promenad för lite inköp av dryck m.m och sedan ett skönt dopp i poolen. När det mörknat ute vid 18.00 så letade vi oss fram till en inbjudande restaurang i närhet och fick oss en god middag och avslutade sedan kvällen med var sin god drink i hotellets bar.

200203  Denna dag börjar inte bra !!! Maken har haft en jobbig natt med feber och ond hals och mår inte särskilt mycket bättre när han vaknar på morgonen. (Nej det är INTE Coronaviruset) Han får snällt stanna kvar i sängen och kurera sig med Alvedon och vatten och själv tog jag bok, vattenflaska m.m och intog horisontalläge på en solstol vid poolen några timmar. Som om inte den nyutbrutna förkylningen var nog så får vi via mail information om att vår flygresa mellan Manilla och Hong Kong den 17/2 är inställd och vi ombeds kontakta flygbolaget för att helt avboka eller boka om till annat flyg. PUST !!! Vi ska stanna här på Bohol till den 11/2 då vi via Manilla ska flyga vidare till ön Palawan och Puerto Princessa. Där ska vi stanna 6 nätter och sedan flyga till Hong Kong med mellanlandning i Manilla. Så ser vår resplan ut. Men nu har alltså den sista turen mellan Manilla och HK ställts in. Jaha..... vad gör vi nu? En snabb tur på byn för att leta upp ett apotek (till den förkylda maken) och besöka en lokal resebyrå. På resebyrån kunde dom inte hjälpa till utan hänvisade till flygbolagets representanter på flygplatsen.... så tröttsamt. Nåja lite mat och inköp av mer vatten fick avsluta denna mkt tidiga afton för maken behövde sova tidigt idag. Själv plöjde jag mig igenom en halv bok innan det var dags att sova. Hoppas verkligen att problemet med det inställda flyget fixar sig i morgon. Svårt att släppa i tanken och det var inte helt enkelt att koppla av och somna.

200204  Som tur var så kände sig maken bättre idag och tog en tur efter frukost för att hyra skoter. Nu måste vi lösa problemet med det intällda flyget annars tar vi oss inte hem med vårt bokade flyg från Hong Kong den 20/2. Vårt första mål var flygplatsen i Tagbilaran för att se om vi kunde få hjälp med vårt inställda flyg. Väl framme så var det lång kö bara för att ta sig in på flygplatsen och vi bestämde oss för att leta oss fram till en resebyrå (som vi hittat på flygbolagets hemsida) inne i centrala Tagilarna på Bohol. Trafiken var otroligt tät, rökig och häftig i centrum och det var mer eller mindre djungelns lag eller "störst går först" lagarna som gällde. Efter att ha stannat ett antal gånger för att fråga efter vägen till resebyrån hittar vi fram och det visar sig att...... det var stängt och ingen skylt om när dom öppnar. Nu börjar tålamodet och humöret att kana rakt ner mot skosulorna, men vi går in i en närliggande snabbmats restaurang som hade en stor bild på en kopp kaffe på fönstret utanför. Yes.... lite kaffe medan vi väntar på att resebyrån kanske öppnar. Jag ställde mig i kön och maken tog ett bord..... efter ca 30 minuter var det min tur och jag beställde nöjd 2 koppar kaffe. Kvinnan mitt emot stirrar mig likgiltigt rakt i ögonen och svarar "No coffee" Där kunde jag gjort mig olycklig och givit henne en rak höger men som den sansade svensk man är ler man och beställer istället en Coca Cola. När jag skulle betala det fasila priset av motsv. 9 kr betalade jag med en MYCKET STOR sedel. Hon tittade fortfarande likgiltigt på mig och frågade om jag hade mindre växel. Mitt svar blev "no change " med ett mkt elakt leende i hela ansiktet. Lite barnsligt men det kändes lite gött ändå. När Colan var urdrucken återvände vi till resebyrån som nu faktiskt var öppen. Dock kunde dom inte heller hjälpa oss med någon ombokning utan hänvisade till flygplatsen. Jaja då får vi väl ta oss dit i alla fall då och kom efter en säkerhetskontroll..... av hjälm och telefon in och fram till flygbolagets disk där vi åter blev stående en bra stund. Nu så..... Nej ingen hjälp där heller utan rådet blev att ringa flygbolaget. F-------n va man blir trött. Vi åkte tillbaka till hotellet och bokade själva via webben en ny resa mellan Manilla och Hong Kong med annat flygbolag som förhoppningsvis ändå flyger dit. Bara att hålla tummarna. Dags att leta oss ner till havet för att få ett välbehövligt dopp, men se det var inte så lätt. Och varför skulle det vara det efter en sådan här dag. Överallt där man närmade sig stranden så fick vi inte ställa våra skoter det var "NO PARKING" precis överallt. Vi gav upp till slut och for tillbaka till hotellet och tog ett svalkande dopp i poolen, tack och lov att vi bokat hotell med pool. 

200205  Ganska fint väder idag så vi tog skotern och åkte till Alona Beach för att bada. Fantastiskt fin strand och helt underbart vatten. Äntligen!! ett dopp i havet som generöst bjöd på ca 28-29 gradigt varmt klart och fint vatten. Vi fick iallafall några timmar med sol och bad innan det mulnade på såpass att vi valde att packa ihop och ta en minilunch på väg tillbaka till parkeringen där vår skoter stod. Inköp av vatten och lite annat smått och gott och sedan tillbaka till hotellet för att avvakta vädret. Den tjocka molnigheten höll i sig så vi valde att stanna på hotellet resten av eftermiddagen. Nu när vi bekantat oss lite med ön så börjar vi fundera på om vi ska ta och boka några utfärder. Det vi är lite sugna på är Chokolate Hills och någon båtutfärd till någon eller några av de små öarna utanför Panglao. Vi ska nog ta och kika lite och ev boka när vi går in till byn för att äta middag ikväll. Valet för kvällens middag föll på en Thairestaurang som låg utefter strandpromenaden vid Alona beach. Jättegod förrätt och huvudrätt och några kalla San Miguel till det. Nöjda strosade vi sedan vidare längs strandpromenaden för att ta en "efterrättsdrink" någonstans. Vi fastnade för en liten raggaebar där musiken var hög och rejält gungande. Dom hade dessutom Happy Hourer mellan 10.00 - 22.00 ..... helt ok !! Vi slog oss ner och hade precis beställt var sin Pina Colada när jag kände något som kröp över min vänstra fot. När jag tittar ner i sanden under bordet och runt omkring oss får jag till min fasa se att där var mängder av kackerlackor stora som fullvuxna hamstrar....nästan!. Hade vi inte hunnit beställa drinkarna hade vi genast rest oss och valt ett annat ställe. Usch och fy!!! Nu blev det till att langa upp ben och fötter på närmaste stol och ha ett vakande öga under och omkring bordet. Dom små monstren kilade runt omkring i sanden och tog sig även upp längs stolbenen i trä vid bardisken. Vi satt på plaststolar !!! Den drinken dracks upp i en rasande fart kan jag tala om och servitören bad om ursäkt för alla kackerlackorna när vi snabbt betalade våra drinkar för att gå. Jaja.... så dags att be om ursäkt då. Vi tog oss tillbaka upp till huvudgatan och frågade runt lite angående utfärder och har väl nu bestämt hur vi ska göra utan att  boka något ännu. Det gör vi i morgon när vi kollat väderprognosen igen. När vi är nästan var framme vid avtagsvägen ner till vårt hotell gled vi in på en lokal bar för att få oss en sista nattfösare och där..... hör vi faktiskt för första gången denna resa ett par män som pratade svenska. Vi började prata med våra landsmän och fick en riktigt trevlig stund med en hel del tips för kommande dagar här på Bohol då dessa båda varit har flera gånger och i långa perioder. Efter ett par timmar och lite mer flytande så avslutade vi kvällen på baren, betalade och tog oss tillbaka till hotellet glatt konstaterande att vi nu nog hittat vår "stambar" på denna ö.

Bilder ser du här.


200206  Vi konstaterar när vi drar från gardinen att det är jämntjockt grått på himlen och prognosen säger regn mer eller mindre hela dagen.... sådär kul. Efter frukosten håller det upp en stund och vi tar skotern in till centrum och bokar utfärd till Choclate Hills i morgon. Och regnet fortsatte att mer eller mindre ösa ner hela dagen.... Strax innan vi skulle gå ner och äta pizza på vårt hotell kom nästa elände. Den senast bokade resan Manilla-Taiwan-Hong Kong, får vi meddelande om att Taiwan-Hong Kong är inställd!!! Nu får det räcka och humöret störtdök rakt ner i skorna. Flygbolaget hänvisar till sin hemsida men där fanns ingen hjälp att få..... jaha vad gör vi nu. Där var den kvällen förstörd.

200207  Efter frukost packade vi väskorna och väntade in chuffören som skulle hämta oss för dagens utfärd. Första stoppet blev Tarsiers Sanctuary där vi tysta fick vandra en liten stig in i djungeln och vid några tillfällen se dessa små "spökdjur". Det filippinska spökdjuret är en mycket liten primat, från 117 till 127 mm lång exklusive svansen, och väger 110 till 153 gram.Den får lagom plats i en människohand. Pälsen är gråbrun och mjuk, och täcker hela kroppen med undantag för svansen som är nästan hårlös. Ytteröronen är stora membran som hålls i nästan konstant rörelse. De enorma ögonen, som lär vara de största i förhållande till kroppsstorleken i hela djurvärlden, är det mest iögonenfallande draget. Ögonen kan inte röra sig i sina hålor, istället kan hela huvudet vridas 180 grader. De små varelserna hade sin viloperiod när vi var där och man fick absolut inte störa dom. När jag försiktigt smyger fram för att ta en bild inser jag samtidigt som jag "knäpper av" att jag glömt stänga av blixten och ett ljudligt stön och sus hörs från omgivningen. Jag drog snabbt skamsen därifrån och stängde sedan av blixten 😥. Det småregnade hela tiden och det var riktigt skönt att sätta sig i bilen igen och åka vidare mot Chocolate Hills. Väl framme fullkomligt vräkte regnet ner men det var bara att kliva ur bilen för att skåda denna sevärdhet. Chokladkullarna (Chocolate Hills) är ett udda geologiskt fenomen med över 1000 nästan likadana toppiga runda kullar av kalksten. Kullarna är en välkänd turistattraktion och har föreslagits som världsarv. De kallas chokladkullar därför att den magra växtligheten på kullarna blir chokladfärgad under torrperioden. Det är inte klarlagt exakt hur kullarna har uppstått. Geologer har ett antal olika hypoteser, som åberopar allt från erosion till explosiva vulkanutbrott. Det finns även lokala legender om kullarnas ursprung. Enligt en legend handlar det om jättar som kastat sten på varann och enligt en annan sägen är kullarna avföring från en gigantisk vattenbuffel. Nu var dagens utfärd över och vi blev avlämnade på hotellet igen för att ta itu med reseproblemet. Efter lång väntan i telefonkö lyckades maken äntligen komma fram till flygbolagets kontor och bokat om vår resa från Taiwan till HK men med avresa tidigt dagen efter dvs 18/2. Detta innebär en natt på Taiwans flygplats eftersom vi inte har visum och därmed inte får lämna flygplatsen..... Nu håller vi tummarna för att det inte ska bli fler ändringar eller inställda flyg. Oerhört lättade tog vi ett dopp i poolen och bytte sedan om för att promenera in till byn för en fisk och skaldjursmiddag. KVällen avslutade vi sedan på "stambaren" Nates place, och lite prat med våra landsmän igen. 

200208  När vi drar från gardinerna på hotellrummet så....... vräker regnet ner idag igen. Nu börjar detta bli riktigt jobbigt. Inte många soltimmar på denna resa ännu, suck. Men tro det eller ej efter lunch ungefär så sprack himlen upp och solen kommer fram och lyser så gott på oss. Det var bara att slänga sig på skotern och leta oss fram till en av de stränder som vi tänkt besöka och den första vi hittade var White Beach. Lång, härlig, nästan tom men inte särskilt bred kritvit strand som även lockade med torkosskimrande vatten. Bara att klämma ner ryggsäck och handuk på stranden och slänga sig i vattnet som var varmt och skönt. efter någon timma åkte vi vidare för att se om vi kunde hitta några av de andra stränderna i närheten, som vi fått tips om. Det var inte det lättaste..... ingen skyltning, superdålig väg och inte särskilt fin strand eller vatten blev det besvikna resultatet. Det är påfallande skräpigt och skitigt runt många av stränderna här har vi upptäckt. Det räcker att man går några meter upp från stranden och in mot växtligheten så ligger det driver av tomflaskor, gamla lådor, plastskräp och annan bråte överallt. Tråkigt ! Nåväl när vi känt oss nöjda med eftermiddagens sol och bad så drog vi tillbaka till hotellet för ett svaltande dopp i poolen och sedan in till byn för middag på en Thairestaurang. Till denna restaurang kommer en man som vill sälja utfärder och vi bestämmer oss för att köpa en utfärd tillnågra närliggande öar nästa dag. Mätta och belåtna tog vi idag, tidig kväll, för att vara pigga inför morgondagens båttripp. 

200209  Solen lyser gott från en klarblå himmel när vi vaknar och vi ser fram emot en härlig tur på havet idag. Bilen kom och hämtade oss vid hotellet vid 9-tiden, som utlovat och vi klev sedan på båten från Alona bech. Som tur var så fick vi, utrustade med flytväst, sitta under ett soltak på båten för solen var intensiv. Vi gjorde stopp på den första ön och där gick sedan mindre båtar ut för snorkling i närheten. Efter några timmar for vi med den större båten vidare till Virgin island där vi fick en härlig havspromenad i det ljumna klara fina vattnet och en tur upp på den smala lilla sandbanken som är Virgin island. Inga hus, solstolar eller vattenskotrar bara några båter där man kunde köpa dryck och en bit mat, väldigt rofyllt och vackert. Nöjda med dagens utfärd återvände vi till Alona beach frampå eftermiddagen och slog oss ner på en bar för lite sen lunch och en kall öl. En Filippinsk moppetaxi (en slags moped med överbyggd sidovagn) fick sedan köra oss tillbaka till hotellet. Vi var tämligen trötta efter dagens utfärd och valde att äta hotellets goda stenugnsbakade pizzor till middag denna afton. 


Bilder ser du här.

200210 Sista dagen här på Bohol och när vi drar från gardinerna så regnar det inte, det fullkomligt vräker ner. Jaha... får hitta på annat idag då såsom digitalt checka in till morgondagens flighter till Palawan och Puerto Princessa och håller tummarna för att det ska funka. Ingenting är numera självklart på denna resa. Det får bli lite lätt förberedande packning och boken idag, iallafall på förmiddagen. Vi hoppas på lite uppehåll efter lunch så att vi kan ta en sista sväng in till byn för lite shopping och middag samt lämna tillbaka vår hyrda skoter. Regnet fortsatte hela dagen och det vara bara att plöja genom boken och ta det lugnt. Det blev massage för maken och jag tog mig en sista runda i affärerna och sedan avslutade vi med en Thai middag.  

Palawan/Puerto Prinseca


200211 Tro det eller ej men resan från Bohol via Manilla hit till Palawan/Puerto Prinseca funkade utmärkt. Ingenting är garanterat på denna resa så allt som funkar belönas med ett stort HURRA !! Vi har nu checkat in på vårt hotel Dolce Vita och det är hur fint som helst. Vi packar snabbt upp och frågar sedan damen i receptionen efter en bra restaurang, vi blir rekommenderade Kinabuchs och tar en moppetaxi dit. Avnjuter sedan en av de godaste fiskrätter vi någonsin ätit, bestående av en tonfiskgryta och en rejäl grillad bit blue marlin. Den middagen satt som en smäck och följdes sedan av lite lätt vätskeshopping innan vi begav oss tillbaka till hotellet igen.

200212  Lite mulet på himlen och vi bestämmer oss för att ta det lite lugnt idag. Men så blev det givetvis inte..... nya besked om inställda flyg gör att vi får snirkla oss igenom webben i jakt på nya lösningar för att ta oss till Hong Kong...... man blir sååååå trött!! Vi har nu bokat om/bokat av/bokat nytt beroende på alla nya svängar som flygbolagen förser oss med. Hur vi än gör så blir det bara 1,5 dag i HK men det är ok bara vi kommer med flyget hem den 20/2. Vi tar sedan ett långt härligt dopp i poolen och slappar lite på en solstol på eftermiddagen i solen. Jaha.... va hittar vi på mer här på Palawan? Vädret ser lovande ut så vi bestämmer oss för att boka en tur till den underjordiska floden som är en heldagsutflykt i morgon. Ikväll blir det middag på en grillrestaurang långt ute i bushen men med väldigt god mat även denna kväll. 

200213  Redan kl 07.30 blir vi hämtade för dagens äventyr. Vi ska besöka Sabang Underground River som ligger i en nationalpark ca 50 km norr om Puerto Prinseca. Denna underjordiska flod är 8,2 km lång och som år 1999 noterades på UNESCO's världsarvlista och röstades även fram som en av världens sju underverk år 2012. Väl framme i byn fick vi, efter ca 2 timmars bilresa, lite "fri tid" att kika runt innan det var dags för en jättegod lunchbuffée. Sen var det dags att äntra en Banka båt som tog oss till stranden varifrån vi fick gå en bit till flodmynning och i ännu en kanotliknande farkost som skulle ta oss in i grottan. En otroligt häftig tur som guidades av en audioutrustning samt vår "kapten" på kanoten. Efter ca 45 minuter var vi tillbaka i dagsljus igen och började vår vandring tillbaka genom djungeln. Väl ute på andra sidan fanns både apor som fått tag i en toarulle och hade jätteskoj på toalettbyggnadens tak och en stor varan som kom fram för att lata sig i solen. En av de större aporna fattade uppenbarligen intresse för maken och slog sina lovar runt honom nyfiket, då övergick det roliga till lätt skräck och jag tog tillflykten ner till stranden där barka båtarna låg och väntade på oss. Spännande och välarrangerad dagsutflykt !!!  I morgon blir det ö-hopping i Honda Bay med sol och bad, tjoho......

200214  Valentins day.... Vi blir hämtde vid 08.30 och det bär av till hamnen och med en barka båt styr vi mot närmaste ön Lilli island. Där lämnar vi vårt bagage för att med samma båt åka ut till ett närliggande rev för snorkling. Jag snorklar inte utan njuter av solen på flytbryggan medans medresenärerna (från England, Japan, Vanatauu och Polen) snorklar och matar fiskarna med banan och bröd. Enligt maken och några av de andra medresenärerna på vår båt så var sikten i havet inte särskilt bra så snorkelturen var "sådär". Tillbaka till Lilli island och en promenad på stranden innan det var dags att äta lunch. Även denna dag en buffélunch som smakade helt ok. Nu åker vi vidare till nästa ö Cowrie island där vi får några timmar med sol och varma sköna bad. Tyvärr blev det endast två öar idag eftersom vädret inte tillät att besöka den tredje ön. Åter mot fastlandet och tillbaka till hotellet. Kvällens middag var bokad till hotellets restaurang där det skulle serveras en speciell Valentin middag. Förväntansfulla gick vi mot restaurangen som kvällen till ära var dekorerad med levande ljus, röda rosetter runt lyktstolparna och hjärtan hängande lite överallt. Nu hade vi sedan vi kom hit till Palawan ätit fantastisk mat varje kväll men denna kväll blev ingen riktig höjdare. Vi hade beställt en fisk- och en kycklingmeny och fick en fisk och en köttmeny..... orkar inte tjata utan äter ändå. Men vi vill ändå kvällen till ära ta en flaska vin till maten och frågar efter vinlistan. - Vi har ett rött och ett vitt, blev svaret. Vi valde det röda som ställdes fram på bordet oöppnat och iskallt, jaja. Vi hade inte mer än påbörjat huvudrätten då efterrätten kom in....  hmmm redan? Chokladkaka stod det på menyn men efterrätten bestod av två muffins där man hällt över en skvätt chokladsås och daskat dit två inlagda körsbär som dekoration. Det blir ingen mer middag på hotellet i alla fall.  

200215 Solen strålar och vi bestämmer oss för att besöka ett närliggande Shopping Mall på förmiddagen. När vi strosat runt i Mallen en stund och handlat några saker bestämmer vi oss för att se om vi kan hitta ett SPA och strosar ut på gatan i den riktning vi tror oss veta att SPA't ska vara. Det är nu ohyggligt varmt och avgaserna ligger tunga över staden och man behöver inte gå många meter förrän allt man har på kroppen är dyngvått av svett. Vi lägger ner tanken efter en stund och återvänder till hotellet och poolen samt bokar in en utfärd i kväll istället. Vi ska först äta middag på en flytande restaurang och sedan med mindre båt in i mangroveträsket för att titta på Eldflugor. En makalöst häftig upplevelse och kvällen var dessutom helt stjärnklar och synen, när vi tyst glider fram i träsket och ser de vackra eldflygorna som lyser upp likt julgransbelysning modell större i träden, är fantastisk.

200216 Idag är likt gårdagen solen strålande och vi bestämmer oss för en sista utfärd till Pandan island som ska vara väldigt vacker. Vi ringer vår moppetaxikompis Rommel som kommer farande efter en stund och ska ta oss till hamnen för utfärden. Men se det gick inte så bra..... När vi endast åkt några hundra meter på "highway" blir vi stoppade av trafikpolis och Rommel blir ombedd att köra åt sidan. Hmmmm.... känns inte riktigt bra. Ännu fler trafikpoliser och vanlig polis har nu mer eller mindre omringat oss och i det läget känner man sig inte särskilt kaxig kan jag tala om. Tydligen saknar Rommel körtillstånd och polisen riktar blicken mot oss och säger att detta fordon inte går att hyra. Bara att snällt och snabbt kliva ut och fortsätta gå i färdriktningen. Det saknas aldrig förare som är villiga att köra oss, med tillstånd 😉 Vi kommer så småningom fram till hamnen som ligger gott och väl 45 minuters resa från hotellet. Betalar utfärden och kliver ner i den båt som vi själva ska disponera ut till ön idag. Lugn och fin överresa i strålande sol och blå himmel och den vackra ön bjuder på makalöst vatten och en vit härlig strand. Vi får också besked att "allt ingår" på ön. Solstolar, lån av paddelbåt och lunch med mera. Under tiden ligger båten och väntar på oss i strandkanten en bit bort. Vi tillbringar härliga timmar på ön med sol och bad och njuter otroligt så här den sista hela dagen på Filippinerna. Nöjda återvänder vi sedan, några timmar senare, med båten till fastlandet och glider in på närmaste bar för att släcka törsten med en liter öl att dela på till det fasila priset av 20 kr. Vi vandrar sedan sakta vidare i solgasset upp mot stora vägen och väntar på att få fatt i en moppetaxi men dom lyser med sin frånvaro så det får bli en lokal "minibuss" istället tillsammans med ett stort antal lokalbor. En mycket intressant upplevelse som bjöd på många goda sktratt och intressanta iakttagelser av medpassagerare och inredning i denna "buss". Så här sista kvällen återvänder vi till restaurang Kinabuchs för en riktigt god middag. 

Bilder ser du här.


200217  Dags att packa och tillbringa dagen med lite poolhäng för att i kväll påbörja den spännande resan till Hong Kong. En viss skeptis vilar i bakhuvudet inför denna resa då det varit så himla mycket strul med alla av- och ombokningar. Vi håller tummarna.

Ibland blir man bara positivt överraskad, allt funkade perfekt och man blir såååå glad.

Hong Kong


200218 Efter ett långt uppehåll ( ca 8 timmar) i Taiwan så bar det iväg till Hong Kong. Varmt och skönt och solen lyste härligt på oss då vi tog taxi till hotellet. När vi installerat oss och packat upp ett par saker så var det dags att kolla omgivningarna i denna kollosala storstad. Det blev besök på Ladies market för lite shopping och middag på en liten mysig restaurang. Men nu började senaste nattens mycket dåliga sömn göra sig påmind och det blev väldigt tidigt sänggående denna kväll. Vi har nu hela morgondagen här i HK att använda för de sevärdheter som vi vill uppleva och det gäller att utnyttja den dagen väl, god natt....

200219 Idag ska vi "göra Hong Kong" och börjar med att ta en taxi till Victoria Peak på Hong Kong ön, vi bor på Kawloon. En otrolig utsiktspunkt även om det var lite molnigt på förmiddagen och blåste lite kyligt, vi har ju varit bortskämda med väldigt skön värme de senaste veckorna. Ner från utsiktplatsen blev det en Tram som tog oss brant utför ner tillbaka  på plan mark igen. Nästa plan var att ta oss tillbaka till Kawloon sidan igen med Public Transportantion och vi hoppade på den lokala buss som stod närmast och faktiskt skulle till hamnen. Turen med buss gick snabbt och lätt och vi var snabbt vid hamnen där vi tog en färja över till Kawloon igen. Vi strosade längs kajen och hittade en resebyrå och bokade en båttur med en riktig Djonk i hamnen för att kika på ljusshow ikväll. Nu började det suga i magen och vi gick och gick och gick för att leta upp en liten restaurang för en bit mat. Äntligen, där var en restaurng som såg ok ut och vi gled in och beställde kall öl och några vårrullar. Allt smakade gudomligt! Vi promenerade sedan vidare mot hotellet för att ge ben och rygg lite vila. Kvällen ineddes senare med god mat på en restaurang i hamnen med vacker utsikt och vi vandrade sedan ner mot Pir 3 där vi skulle kliva på kvällens farkost. Dom är mycket speciella dessa djonkar och den båt vi skulle åka med var 64 år gammal men fin och välskött. Vi klev upp och satte oss i aktern och blev serverade var sitt glas vin medan vi sakta gled ut i Hong Kon bukten i mörkret. Magiskt men något kyligt så det var tur att vi klätt på oss ordentligt. Efter att ha åkt över till andra sidan hamnen och hämtat upp några fler resenärer gjorde båten en rundtur och vi kunde skåda alla de nu upplysta skyskraporna på båda sidor vattnet. När kl var ca 20.00 startade musiken och ett sljusspel från båda sidor upenbarade isg mot himlen. Ganska trevligt men kanske inte riktigt så mäktigt som vad vi väntat oss. En kul avslutning på denna resa och tidigt i morgon bitti bär det av hem igen.
Bilder ser du här.


Sammanfattning: Vi hade lite otur med vädret på Bohol, 4 av 9 dagar var det molnigt och regn. Beronde på allt flygstrul så gick nästan 1,5 dag med att försöka lösa dessa problem. Det är väldigt billigt att äta och dricka på Filippinerna men en del av de stränder som vi besökt har inte alls motsvarat våra förväntningar. Inte de vackra vita, långgrunda stränder som vi förvätat oss eller det fina klara vatten som vi trodde oss få uppleva. Hong Kong var väsentligt dyrare i alla sammanhang och betydligt kyligare väder. Otroligt mycket avgaser av all bullrande och tät trafik.

Cook-öarna o Singapore

181219 Drömresan till Söderhavet närmar sig, endast timmar återstår innan det är dags att ge sig iväg till Landvetter och den låååååånga resan till 1:a ön, Rarotonga på Cook öarna. Vi ska flyga via Frankfurt till Singapore, där vi gör en kort övernattning, flyger sedan tidigt morgonen efter via Sydney till Rarotonga och beräknas landa tidigt på fredag morgon den 21/12. Eftersom vi passerar datumgränsen österut så kommer det att bli lite knepigt med både tidsomställning och datum.... men vad gör det när nu denna sååå efterlängtade resa äntligen blir av.

Den 12 timmar långa resan mellan Frankfurt och Singapore var över och vi tog en taxi till hotellet där vi skulle övernatta, Nu var det gott och varmt ute, ca 25 grader, och det var skönt att byta ut jeansen och den långärmade tröjan mot en tunn sommarklänning. Vi tog en kort promenad i närområdet för att sträcka på de flygtunga benen och få sig en kall öl och en god middag. Vi fastnade för en restaurang där det såg ut att sitta många inhemska och det brukar vara ett gott tecken. I de höga träden utanför restaurangen var det ett fasligt liv och det visade sig vara en stor flock kakaduor..... exotiskt. Maten var god och den efterföljande ölen om än ännu godare. Eftersom vi skulle upp igen 04.30 så var det sedan dags att återvända till hotellet och få några timmars sömn i en god hotellsäng istället för en trång flygplansstol som var gårdagens ”säng”.

Nu väntade 7,5 timma till Sydney och sedan ytterligare 6 timmar mellan Sydney och Rarotonga. Vi hade när vi landade fått en tidsomställning på 12 timmar, passerat datumgränsen och kl. Var 06.00 på morgonen när vi landade på vårt resmål.


Rarotonga


181221 När vi passerat säkerhetskontrollen och fått våra väskor möttes vi utanför av den förbeställda taxischufför som först försåg oss med var sin blomsterkrans...... åhhhh vad vi kände oss välkomna på denna soliga fina ö som varit mitt drömresemål i så många år. Den vänliga hotellpersonalen på hotell Castaway Resort, hade fixat så att vi fick vår bungalow när vi kom fram trots att incheckning egentligen inte var förrän sent på eftermiddagen och klockan var nu endast 08.30. Snabbt packade vi upp våra väskor och gick sedan den 50 meter långa stigen ner till frukostmatsalen som låg precis vid strandkanten. Vohaooooo..... den vita sanden, den värmande solen mot en blå himmel och det blåturkos skimrande vattnet såg vekligen inbjudande ut, vilken vy att njuta av vid frukostbordet. En av de första kommentarerna när vi  landat på denna ö var att ”här kommer vi nog inte att höra mycket svenska”  Hahaha... tillbaka till vr altan slog vi oss ner och tog oss lite kallt att dricka när en ung man som varit ute och joggat går förbi. ”Hello” säjer man artig och sedan fortsatte att prata svenska när mannen tvärnitar och backar tillbaka mot oss. – Jag tyckte väl att jag kände igen svenska, säjer han. Jaha..... så var det med det, det var alltså inte bara vi som kommit ända hit från den kalla nord.  Vår vana trogen så måste vi ju få en chans att utforska ön på egen hand och maken promenerade iväg och hyrde oss en blå fin skooter. Ner med badgrejor i ryggsäcken och iväg ut på den väg som skulle ta oss ut på vägen runt ön som endast var 3,2 mil lång. Lugn och fin trafik och mellan palmerna glittrade det vackra blå havet och de vita långa vackra stränderna. Vi var ju bara tvugna att stanna till och ta ett dopp i den 27-28 gr varma havet och det kändes helt otroligt skönt. Örunturen avslutades med ett stopp vid en Supermarket inne i öns huvudstad Avarua och sedan tillbaka till hotellet för att fixa oss en lätt lunch i vår lilla bungalow. Ett skönt bad vid ”vår hotellstrand” och ett dopp i poolen precis utanför vår dörr och sedan lite välbehövlig vila för mig, medan maken åkte iväg och beställde en dyktur nästkommande onsdag. Kvällens middag intogs på en närliggande italiensk restaurang och sist men inte minst en mycket god drink i baren nere vid havet vid vårt hotell. Endast ett stenkast från vattnet och med tårna nerstuckna i den svala vita sanden intogs den gudomligt goda drinken till musiken av en lokal musiker som spelade i den ljuva decemberkvällen här på Rarotonga. Livet kunde inte vara mycket bättre.  

181222  Idag är det lördag och det är marknad inne i Avarua. Efter frukost styr vi kosan med vår hyrda skooter mot stan och tar en runda på marknaden och shoppar lite. Sarong, linne, hatt och den traditionella kylskåpsmagneten inhandlas. Vi tog även en sväng in på ett lokalt ölbryggeri strax utanför stan. Detta lokala bryggeri tillverkar 5000 liter öl/vecka. Ingen buteljering sker på detta bryggeri utan all öl säljs via återvinningskannor i olika storlekar som man kommer in och fyller upp. Mycket klokt miljötänk. Eftersom det var lördag så var det ingen rundvandring i bryggeriet men vi fick var sin provsmakning av deras goda öl. Åter till hotellet för att smörja in sig, även om det inte är direkt strålande sol, och sedan iväg för att leta upp vattenfallet som ska vara sevärt. Riktigt så långt kom vi tyvärr inte eftersom ett vägarbete satte stopp för vårt besök vid fallet. Det vara bara att vända och styra kosan mot närmaste strand för ett ljuvligt dopp i det turkosfärgade vattnet. Det började närma sig eftermiddagen nu och vi återvände till hotellet igen för att ta en drink under ”happy hour” nere vid stranden. Middagen denna afton intogs även den på hotellet där det denna kväll var ”curry afton” dvs indisk mat. Jättegott konstaterade vi när vi ätit upp våra portioner. Kvällen avslutas sedan med en kvällsdrink innan det var dags att avsluta denna dag.

181223  Vi väcktes av våldsamma skyfall utanför fönstret, och då menar jag verkligen SKYFALL !! Det rann floder på gången som leder från vår bungalow ner mot havet,  och restaurangen och vårt altangolv likade en mindre insjö av allt regn som blåst in. Bara att ta det lite lugnt och läsa och skriva lite i avvaktan på att regnet skulle upphöra. Efter frukosten insåg vi att det ju söndag och mässan i kyrkan skulle vara en verklig upplevelse så vi tog den lille blå kämpen och for till närmaste kyrka för att få uppleva detta. Strax före 10.00 gled vi in i den nästan fullsatta kyrkan och beskådade alla damer som denna morgon klätt upp sig till tänderna och prytt sina huvud i de mest spektakulära kreationer till hattar. Musiken drog igång och damerna på raden bakom oss höjde sina röster i psalmen och röstvolymen dånade verkligen näst till den milda grad så att det nästan slog lock för öronen. Vi stannade inte de 1,5 timma som mässan varade utan gled fint ut efter ca en halv timma då vi tyckte att det räckte. Molnen låg grå och tunga på himlen men vi packade ändå badgrejor och drog iväg ut på vägarna för att få oss ett dopp eller två i havet. En och annan regnskur föll under dagen och solen lyste med sin frånvaro kan man säja, jaja inget man kan göra något åt. Vi återvände efter några timmar till hotellet och kikade på en film på hotellrummet istället. Regnet fortsatte att falla under stor del av kvällen också så det var verkligen inte läge att åka ut och leta restaurang utan det blev middag på hotellet ikväll också. Kvällen avslutades med den obligatoriska julfotograferingen med tomteluva, pepparkakor, skumtomtepåse mm som sedan lades in med en hälsning hem på facebook. När vi sedan avnjöt ett glas kallt vitt vin på altanen så fick vi idag också besök av en av alla de sällskapliga hundar som bor på denna ö. Både på stranden eller när man sitter på utsidan så kommer dom väldigt gärna fram och vill kela och lägger sig gärna på golvet i närheten för lite vila. Hade vi inte varit kvicka och stängt till dörren in itill vårt rum så hade denna jycke säkert kunnat tänka sig en natt i vårt rum.

181224  Julafton !! Solen skiner från en nästan molnfri himmel och värmer otroligt gott. Efter frukosten fick vi tips från hotellet ”first lady” Michelle om en plats längs sydkusten där det ska vara fint att både bada och snorkla. Hela ön omges ju av fina vita stränder och ett turkost vatten men vissa ställen är bättre än de andra och dit beger vi oss. Vi var helt ensamma när vi kom dit och det vara bara att dra på badskorna, ja det finns på vissa bottnar lite vassa korallstenar och en och annan slemmig sjögurka som inte är så gosig att trampa på. Badskor är kanonbra. Eftersom jag själv inte tagit med varken snorkel eller cyklop så blev det till att hålla sig i havet några meter från stranden, det blev ganska fort djupt vid denna strand. Väl stående i midjedjupt vatten så omges jag helt plötsligt av massor av halvmeterlånga otroligt exotiska fiskar som höll på att ta andan ur mig. Snabbt upp på stranden för att hämta kameran som även är en undervatteskamera. Snacka om att stå mitt i ett saltvattenakvarium, helt magiskt. Några sköna timmar förflöt på denna fina strand med massor av sol och bad. Det hade nu passerat lunchdags och vi beslöt att handla lite lunchmat och vi visste också att  juldagen är en totalt stängd dag i butikern. Vi hittade en gigantisk stormarknad strax utanför Avarua där vi handlade både mat och dryck. Därefter en sväng in på ett apotek för att köpa myggmedel. Vi skulle ju tillbringa julaftonskvällen uppe i bergen för en afton med mat och lokalt uppträdande och misstänkte att myggen där var minst lika aktiva och sugna på vårt blod som på vår altan vid hotellet. Utrustade med både dundermedel mot mygg och lite smått och gott att äta och dricka återvände vi till hotellet där Michelle meddelade oss att kvällens evenemang var inställt !!!! Eftersom det var kvällen före juldagen, som är den stora JULDAGEN, hade man inte lyckats få tag i dansare till uppträdandet. Jaha.... lite trist, var första tanken men inte mycket att göra åt. Michelle hade för vår skull meddelat den lokala arrangören för vår vistelse på denna ö att ”då får ni antingen betala tillbaka mina hotellgäster sina pengar nu eller fixa något annat som är minst lika bra”. Vi blev därför ombokade till en annan show som enligt Michelle är av betydligt högre kvallité, på torsdag kväll istället. Inte det sämsta men inte heller riktigt så som vi hoppats få fira julaftonskvällen. Det fick bli bubbel, pepparkakor, skumtomtar och lite julpynt på vår hotell altan istället och därefter en god middag på stranden vid hotellet i solnedgången, absolut inte det sämsta sätt att fira julafton på. Vi avslutade denna julaftonskväll med en flaska kallt vitt vin från Nya Zeeland, tände upp alla de små juldekorationer vi haft med oss och drog igång julmusik på Spotify i den varma sköna kvällen och det funkade alldeles utmärkt såhär en julaftonkväll i söderhavet. GOD JUL !!

Bilder finns här


181225 Juldagen och vi får vår frukost på hotellet men sedan stängs det mesta ner för att befolkningen ska få fira Jul. Vi packade åter vår ryggsäck och tog oss till ”vår strand”. Vädret var väl inte optimalt med mycket moln och ganskakraftig vind men det varma havsvattnet var ändå skönt att bada i. Framåt sena eftermiddagen efter dusch och lite slappistillvar vid hotellet insåg vi att vi nog måste leta upp en öppen restaurang om vi skulle få någon middag denna kväll. De flesta restaurangerna var faktiskt stängda men de italienska restaurang vi åt på den första kvällen höll faktiskt öppet. Pust vilken tur, vi kommer inte att svälta ihjäl denna kväll i allafall. 

181226  Denna morgon bjöd på strålande sol från en näst intill molnfri himmel och frukosten avnjöts snabbt. Föregående morgon tyckte vi oss höra att några av de andra hotellgästerna pratade svenska. Och mycket riktigt så var vi heller inte de enda svenskarna på detta hotell utan här bodde också familjen Andersson. När vi avslutat frukosten så pratade vi lite med de andra svenska gästerna som var här på Cook öarna för femte !! gången. De hade även besökt Aititaku, dit vi åker på fredag och vi fick lite tips inför vr vistelse där. Mycket trevligt! En snabb tur till vår favoritstrand och sedan tillbaka i god tid för makens dykutfärd. Själv tog jag mig en slappar eftermiddag med lite sol, bad, en god bok och en film på datorn. Helt ok eftermiddag med egentid. Framåt 18.00 tiden var ”dykaren” tillbaka med minnen av en fin dyktur och massor av fina undervattensbilder. Det var mexikansk mat i hotellets restaurang och vi bestämde oss för att äta vår middag här. Kryddstarkt men gott.

181227  Ännu en dag med fantastiskt fint väder och vi var redan vid 10.00 tiden framme vid ”vår strand” igen. Efter några sköna timmar drog lite moln in och vi bestämde oss för att uträtta lite ärenden medan vi ännu kunde nyttja skootern. I morgon bitti ska vi vidare till nästa ö, Aitutaki, och vi hade inte riktigt koll på om där fanns tex bubbel för nyår och några ATM (bankomter) i närheten av vårt hotell så vi fixade lite med dessa praktikaliteter. Ett sista dopp i havet nedanför hotellet, lite småprat med Anderssons och sedan ett snabbdopp i poolen innan det var dags att dra sig tillbaka till hotellrummet igen. Ja, då var det dags att börja packa lite smått eftersom vi blir hämtade redan 09.20 i morgon bitti. Men ikväll ska vi på Nightshow med buffé och bussen hämtar oss utanför hotellet kl. 18.15. Det ska bli jättekul med lite show med lokala dansare och en förhoppningsvis god buffémiddag ikväll !! Och nu 6 timmar senare så kan jag berätta att showen och buffén var en riktig höjdare. Fantastiskt proffsigt framträdande som var sådär lagom lång, ca en timma och maten var helt fantastisk. Mycket nöjda var vi tillbaka på hotellet igen vid 22.30 tiden.

Aitutaki


181228  Då var det dags att åka vidare till nästa ö på vår söderhavsresa, Aitutaki. Vi landade på Aitutakis flygplats efter ca 45 minuters flygresa och regnet fullkomligt vräkte ner utanför flygplansfönstret. Väl inne i flygplatsterminalen, stor som ett medelstort vardagsrum ungefär,  möttes vi även på denna ö av en representant från hotellet som trädde varsin väldoftande blomsterkrans över våra huvuden väldigt välkomnande. Under den 10 minuter korta resan från flygplatsen till hotellet, Aitutaki Village, fick vi lite praktisk information däribland att alla bilar och skoters på ön var uthyrda, Men va f-n, detta var definitivt ett bakslag och en stor besvikelse. Vårt hotell var beläget längst ut på den östra udden och ”stan” med några butiker och restauranger fanns på andra sidan lagunen ca 4,5 kilometer bort. Nåja nu hade i allafall regnet upphört men det var otroligt varmt och fuktigt ute. När vi installerat oss i vår bungalow som invändigt var dekorerad med massor av färska blomsterdekorationer i alla tänkbara färger och dofter, gick vi den långa..... ca 40 meter, vägen till stranden vid den turkosblå lagunen och dess inbjudande vatten. Bara att kliva i det badkarsvarma vattnet och sakta vada ut i lagunens grunda vatten för ett ljuvligt dopp. Maken började sin vana trogen prata med några norska hotellgäster när vi efter doppet tog en god inhemsk öl i hotelletsrestaurang. Dom hade besökt ett närliggande resort och hyrt sin skoter där vilket fick maken att ta sig, med raska steg, dit för att se om vi skulle kunna hyra en skoter där. Dock ingen lycka i ärendet.... tusan också. Det fick bli ytterligare en ”tröstöl” eller två i baren och sedan middag i hotellets restaurang i ljuset av den nedgående solen denna afton. I  morgon ska vi på en lagunkryssning med besök på Onefoot island, det ska bli otroligt kul med en dag på havet.  

150301  Ganska så röda i skinnet efter gårdagens solande gjorde att det fick bli en kort sväng till stranden idag med hotellets buss. Åter tillbaka på hotellet blev det en kort sväng upp till takpoolen för ett sista dopp och sedan tog vi en promenad i de närmaste kvarteren för lite sista minuten shopping. Jag hittade ytterligare två stycken väskor som var så snygga och billiga att det måste vara brottsligt att inte handla.  😀 En välbehövlig sen lunch på en "Fish and chips" restaurang och sedan en sista kall öl på kvarterspuben fick avsluta denna eftermiddagsrunda. Men vi måste ju också ta en sista tur med Metron och den fick denna kväll föra oss till Hilton hotel by the Walk i Dubais marina för en liten..... eller faktiskt två drinkar på skybaren. Fin utsikt och en fin avslutning på denna resa. I morgon ringer klockan 05.25 och då bär det av till flygplatsen och vidare hem till Sverige igen.

Dubai är ett mycket speciellt resmål som inte direkt liknar någonstans vi varit tidigiare. Det bästa är det sköna klimatet, de mycket vänliga, artiga och hjälpsamma araberna. Detta kliniskt rena land med en del lite märkliga regler så som att det är förbjudet att tex tugga tuggummi på Metron. Avstånden i Dubai gör att den inte är direkt promenadvänlig utan man får räkna med att nyttja allmäna färdmedel eller taxi, som är otroligt billigt, om man vill upptäcka allt det som finns att se och uppleva.


Bilder från Dubai ser du här

Phu Quoc och Saigon (Ho Chi Minh City), Vietnam

Gatuvy i Ho Chi Minh city

Gatuvy i Ho Chi Minh city

Jul och nyår 2013/2014 åkte vi till Vietnam. Även denna resa bokade vi själva, denna gången via MrJet, med lite tips från de etablerade resebyråerna. Planen från början var att ta oss till Halong Bay på nordöstra sidan av Vietnamn men fick reda på via Allt Om Resor (en av de resetidningar vi prenumererar på) att det alltid blåser ganska rejält där och sambon är mycket förtjust i att snorkla och ta undervattensbilder och det är ju inte så lämpligt om det är höga vågor. Av en ren slump hittade vi, i en resetidning i bokhyllan med alla gamla resetidningar, tips om de vackraste stränderna i världen lilla paradisön Phu Quoc. Sydväst om Vietnam på gränsen mellan Vietnam och Kambodja. Då bestämde vi vart vi ville åka över Julen och sedan resa vidare för att fira nyår på det anrika Hotell REX i Ho Chi Minh city. Det blev en låååång resa. Från Gbg, Landvetter via London till Hong Kong. Därifrån vidare till Ho Chi Minh city (Saigon) och sedan inrikesflyg till den lilla paradisön Phu Quoc. En liten nätt resa inkl. mellanlandningar på ca 28 timmar !! MEN det var det värt. De första 5 dygnen då Julhelgen inföll lyxade vi till det och bokade in oss på ett riktigt flott hotell, Blue Lagoon Resort,  precis vid stranden Long Beach strax utanför Phu Quocs huvudort Duong Dong. Efter ett dygn insåg vi att vi, som vanligt, ville utforska ön på egen hand och hyrde en rejäl moped för ca 70 kr/dygn samt en detaljerad karta.


Denna reskompismoppe tog oss sedan de resterande dagarna kors och tvärs över hela ön.Några få vägar var asfalterade men de flesta vägarbestod av rött grus och sand. Varje eftermiddag efter dagens utfärder så såg det ut som vi snortat tegelsten när man snöt sig.Vi började förstå varför de flesta vietnameser på moped hade en typ av "mun/nässkydd". För att smälta in i trafiken införsaffades det ett sådant skydd till den duktiga chauffören. 

På Julaftonens morgon tog vi sikte på en strand som låg på öns nordvästsida. Efter ca 1 timma då vi kört fel några gånger och av en slump hamnat på en pepparodling, där fick det bli en paus och lite shopping, så var vi framme vid denna fantastiska öde strand. Totalt tyst förutom vågorna som sakta rullade in mot den vackra stranden. Helt kristallklart vatten och fullkomligt magiskt. Så långt vi kunde se längs stranden åt båda håll så var det inte en enda männinska, förutom vi. Detta kom sedan att bli vår favoritstrand. Vid ett tillfälle så bad vi en av vietnameserna som jobbade i lunchrestaurangen en bit upp från stranden, och där vi avnjöt vår lunch, att han skulle köra ut oss till den lilla, lilla ön som vi siktade långt ut i havet. Och så blev det. Helt öde och med endast ett litet träd och några stora stenar tillbringade vi några timmar på denna lilla "egna ön" för bad och snorkling. Man gick runt ön på ca 10 minuter så förstår ni att den var verkligen liten.


Efter en härlig Julaftonsförmiddag med sol och bad vände vi åter mot hotellet och stannade till på ett litet kafe för en kopp Vietnamesiskt kaffe. Det vietnamesiska kaffet hade vi läst oss till skulle vara väldigt speciellt och väl värt att köpa med hem. Det är ganska starkt med en mycket markant god smak av mörk choklad, fantastiskt gott. Några paket såväl malet som bara bönor av detta kaffe köpte vi också med oss hem.

Under våra 10 dagar på Phu Quochbesökte vi även en fabrik som tillverkar fisksås..... nej det luktade inte speciellt gott där🙂 Vi köpte med oss en fisksåsflaska men se den tog dom i tullen när vi skulle flyga in till Ho Chi Minh. Man fick absolut inte ta med fisksåsen på inrikesflyget. Ja, vi köpte en ny flaska och tog med oss från Ho Chi Minh istället.

Vi tog även en båttur för lite snorkling och bad ut till några små öar som låg sydväst om Phu Quoc och passade på att besöka en pärlfabrik på väg dit. Där blev det inköp av etthalsband med en vacker infattad pärla som minne.

En av dagarna fick vi punktering på moppen mitt ute på landsbygden. Åhhhh nej, va gör vi nu? Som tur var hade vi precis passerat en liten by så det var bara att vända om, leda moppen tillbaka. De människor som nyfiket såg oss komma och leda moppen med punktering på framjulet förstod direkt vad vi behövde och pekade ivrigt mot ett litet hus en bit ner på "gatan". När vi kom fram så fattade den vänlige mannen i sin moppeverkstad precis vad som behövde göras. Vi misstänke att han kanske behövde byta däcket men icke. Han sprutade in någon kletig gegga idäcket och efter ca 20 min så testade han och pumpade upp däcket med luft igen, det funkade perfekt.Vi blev otroligt lättade och med teckenspråket frågade vi hur mycket detta kostade oss. Tro det eller en men ca 6 kr ville han ha....... Han fick ca 15 kr och var lika lycklig som oss som nu kunde fortsätta vår färd.

På en av våra turer runt önpå sydöst sidan visste vi att det fanns ett gammalt fängelse, Coconut Prison, från tiden då nord och sydvietnamn låg i krig med varandra. Vi stannade till och tog ett varv runt området och det blev en mycket skakande upplevelse.Man hade ställt upp ortoligt naturliga dockor som visade hur fångarna blev brutalt torterade och instängda under vistelsen på fängelset.

150223 Då var det dags igen! Ny resa ligger framför oss, flyg bokat via Flygresor.se som vanligt, med allt vad detta innebär i förväntningar på ett resmål som vi inte varit på någon av oss. Tack vara guideböcker och tips från några personer som varit i Dubai tidigare så har vi iallafall lite funderingar på vad vi vill hitta på under den vecka vi ska tillbringa i ett förhoppningsvis soligt och varmt land så här i slutet på februari. Vi kommer att flyga via Istanbul och landa i Dubai tidigt i morgon bitti. Vi har ställt frågan till hotellet om vi kan få en tidig incheckning men det kan dom, naturligtvis, inte garantera så det är bara att hålla tummarna.

150224  I gryningen landade vi i Dubai och möttes av en varm skön vind och en något molndold sol. Efter en halvtimmas taxitur till hotellet Flora Grand hotel i den gamla stadsdelen Deira var vi framme men tyvärr fanns inget tillgängligt städat rum till oss. OK klockan var endast 08.00 så det var förståeligt men receptionisten lovade att vi skulle får det första städade rummet så fort det var klart. Jaja, vi ställde från oss resväskorna och skalade av det yttersta lagret alldeles för varma kläder och gav oss ut på upptäcktsfärd i omgivningen. Vid 10.30 återvände vi till hotellet och då var rummet klart så det var bara att gå upp och packa upp för att sedan ta Metron till de så kallade Soukerna, bazarerna, och vandrad omkring där och insupa miljön och shoppa lite. Nu var det rejält varmt och vi bestämde oss för att återvända till hotellet igen och slappa och kanske ta ett dopp i takpoolen. Lite "sega i ögat" var vi allt för det blev inte så många timmars sömn på flyget ner. Något bad i poolen blev det inte. I söndags hade det varit en rejäl sandstorm i Dubai så poolen fylldes med sand och fick tömmas och nytt vatten hade ännu inte fyllts på efter rengöringen. Det var helt ok ändå att bara njuta en timma i den sköna solen :-) Men, nyfikenheten på detta resmål fick oss sedan att åter ge oss ut på en tur med Metron till Dubai Mall världens största shoppingcenter med över 1200 butiker men även en spektakulär fontänshow till vacker musik samt världens idag högsta byggnad Burj Kahifa med sina 828 meter. Men det var faktiskt vattenshowen vi ville se, vilket vi också gjorde, och det var en kort men häftig show som vi sent kommer att glömma. Trötta men nöjda med denna dagen fick det sedan bli buffémiddag på hotellet och sedan tidigt sängläge. I morgon blir det en tur till någon av de fina stränderna och kanske ett dopp i havet.

150225 Betydligt piggare vaknade vi och det var faktiskt också min födelsedag. En ny resa blev min otroliga present från min livskamrat, så någon gång sent i höst bär det av till Zanzibar....... känn på den. Ingen dålig start på denna dag. Idag var det dags att besöka en av stränderna här i Dubai och vi tog en taxi till stranden Al Mamzar en lagun nordöst om Deira, stadsdelen där vi bor. Solen visade sig från sin allra bästa sida och det blev några sköna timmar både på stranden men också några dopp i det 23 gradig havet. Det allra första doppet i den Persiska viken. Nu börjar våra vintervita kroppar att anta en ljusbrun färg och det känns lite trevligt. Väl tillbaka på hotellet var det skönt att skölja av sig saltet i den nu rena och fina poolen på taket och det blev även en stund i jacuzzin, också den på taket. Nej nu var det dags att ta en dusch på rummet och göra sig klar för kvällens supé. Väl i duschen knackar det på dörren och utanför står en man i personalen med en fin födelsedagstårta. Den avnjöts senare tillsammans med en kall flaska bubbel. Middagen på restaurang Wiwaldi på hotel Sheraton by the Creek var en helt otolig höjdare för både mage och öga. Tja även om siffrorna i passet börjar bli skrämmande höga så blev det en mycket trevlig födelsedag som jag sent ska glömma.

150226  Något tunga i huvudet efter gårdagens firande, kan det ha varit den jäkla tårtan måntro. 😉vaknade vi åter upp till en strålande vacker dag med sol och en klarblå himmel. Efter en stadig frukost tog vi åter hissen upp till takpoolen och slappade i solen några välbehövliga timmar innan det blev dags för nya utforskningar i denna gigantiska stad. Nytt Metro kort inhandlades och sen bar det iväg till Mall of Emerates där vi bara var tvungna att se den berömda skidbacken inomhus. Fullkomligt otroligt att komma på idén att anlägga en skidanläggning mitt inne i ett gigantiskt köpcentra. Ja i detta land finns uppenbarligen hur mycket pengar som helst så varför inte. Innan resan fick jag tips av en arbetskamrat at besöka Souk Madinat precis nere vid havet innanför det 7 stjärniga hotellet Burj al Arab. Souken visade sig vara av det mer lyxiga slagentså vi strosade bara runt en stund utan att shoppa någonting och tog sedan sikte på det lyxiga hotellet för att ta lite bilder. Vi fortsatte sedan promenaden mot ännu ett väkänt lyxigt hotell, Jumeirah Beach hotell som skulle ha en fin strand precis nedanför. Planen var att kanske ta en tur hit och bada någon av de sista dagarna men det visade sig att större delen av stranden var nu en gignatisk byggarbetsplats och resten var en privat del endast avsedd för hotellets gäster. Jaha så var det med den saken. När vi nu ändå åkt så långt ut från centrum så passade vi också på att besöka Dubai Marina med sina otroliga skyskrapor och ett långt promenadstråk utefter bryggorna med massor av restauranger. Planen var också att ta en drink på den berömda Buddah bar men när vi kom dit möttes vi av ett par stadiga biffar till dörrvakter som granskade oss uppifrån och ner och levererade med lätt rynkad näsa informationen att "There is a dresscode here" så våra väl ingångna joggingskor, som vi gått i hela dagen dög inte för detta ställe. Nehej då får vi väl åka tillbaka en annan kväll i glittertopp, långkjol och högklackat då, eller inte alls kanske.... Lite besvikna blev vi. Pubar och barer finns verkligen inte på varje gata här i Dubai, utan oftast bara på det större internationella hotellen. Det är ändå ett muslimskt land. Men tro det eller eller ej, när vi efter att stående åkt Metron i ca 40 minuter och kliver av vid vår "hemmastation" så hittar vi en pub precis runt hörnet från vårt hotell. Gissa om den ölen satt fint !!! I morgon blir det hotellets schuttle till stranden och sedan en jeepsafari ut i öknen.  

150227 Lite molningt idag.... och nästan full storm men varmt. Det är en sammanfattning av dagens väder. Vi tog ändå hotellets schuttle till Al Mamzar Park strax intill den strand där vi var i förrgår. Förvisso kostade det 5 Dirham/per person att gå in i parken men det var det absolut värt. Hela området som låg ut mot öppna havet bestod av 4 mindre stränder som var kritvita och mycket rena och fina. Där fanns även små butiker, ett delfinarium och fräscha toaletter samt omklädningsrum. Eftersom det blåste så pass mycket att det var röd flgg gick det tyvärr inte att bada, den som trotsade denna röda flagg och försökte gå ut i vattnet för ett dopp blev omedelbart invisslad av någon av de många badvakter som patrullerade stranden. Nåja solen kikade fram lite då och då så vi fick oss ett par timmar på solstolen innan schuttlen hämtade oss igen och tog oss tillbaka till hotellet. Efter ett snabb lunch och klädbyte kom vår "ökenchufför" och hämtade oss utanför hotellet. Efter att hämtat upp 2 arabiska, mycket sociala och trevliga, män hämtades också ett australienskt par upp och vi for iväg inåt landet mot den röda öknen. Första stoppet var en vätske- och toapaus i ett litet "turiststopp" där det även. som av en ren tillfällighet, även bestod av ett antal försäljare som försökte sälja både flaskor med färgad sand och en stor sortering huvudbonader i olika varianter. Innan avfärd från detta stopp gick en liten turbanprydd arab och släppte ut lite luft från däecken i de fyrhjulsdrivna fordonen på parkeringen. Varför förstod vi strax när vi efter ca 10 minuters förd svänger rakt ut bland de otroligt höga sanddynerna och fick oss en dj-a resa upp och ner bland sanddynerna i hög hastighet. Lisebergs Balder kan "slänga sig i väggen" kan jag tala om efter den turern. Kul men med ett lägg litet lätt illamånende var vi framme vid Desert Camp där vi skulle tillbringa några timmar med diverse förströelse och mat. Vinden var fortfarande hård och när mörkret började falla blev det snart betydligt svalare och temperaturen sjönk till ca 15 grader vilket kändes som rena polartempen nu när vi vant oss vid betydligt högre gradtal på termometern. Vi fick i allafall möjlighet att klä ut oss till araber och bli fotograferade, röka vattenpipa, se på magdansöser och dessutom rejält med arbisk-libanesisk mat. Hoppas nu att inte magen bestämmer sig för att hoppa jämfota i natt eller vända sig ut och in. Mycket kul eftermiddag med trevlig choufför och medresenärer som vi tar med oss som ett kul minne från Dubai.

150228  Ny dag och en strålande sol skiner från en helt molnfri himmel. "Det kostar att ligga på topp" finns det ett utryck som säjer. Idag vet jag exakt vad som menas med detta. Efter en stadig frukost var det åter dags att köpa Metrokort och ge sig iväg ut på nya äventyr. Vi hade redan innan vi åkte till Dubai bestämt att vi bara måste se Jumeirah beach och kolla in "det fina folket" på denna kända strand. Efter ca en timma med först röd linje och sedan några hållplatser med den gula linjen var vi framme. Hotellen i denna stadsdel är verkligen av det absolut lyxagaste man kan tänka sig. Efter en kort promenad var vi framme på den kritvita stranden med det härligt inbjudande turkosblå vattnet nedanför. De fina solstolarna i trä med lyxiga orangefärgade tjocka dynorna stod i långa rader ner mot vattnet och jag bestämde mig för att kosta vad det kosta vill men en sådan stol ska jag hyra idag. Och det kostade...... motsvarande 250 SEK för en hel dag blev det chockerande svaret när vi frågade om priset. Vi hyrde en sol, det fick räcka. Några timmar senare fick det räcka med sol på stranden och vi fortsatte mot den konstgjorda ön Palm Jumeirah och hotellet Atlantis The Palm. Hotellet, som har 1500 rum, ligger direkt på stranden och har många faciliteter som akvarium, spaanläggning, gym, vattensporter med mera. Här finns flera restauranger och barer av högsta klass. På hotellområdet finns Dolphin Bay - en stor lagun för delfiner, Aquaventure - ett stort vattenland, The Lost Chambers - gigantiskt akvarium med över 60 000 fiskar inklusive hajar. Det var kul att ha sett detta gigantiska helt overkliga hotell. Dagen avslutades sedan med en kort sväng in i den gamla delen av Deira för lite shopping och sedan en sen middag på en Irakisk restaurang. 

Bilder finns här


181230  När vi nu har fordon så får vi ju passa på att se oss om ”på riktigt” på ön. Efter frukost packar vi ryggsäcken och åker iväg mot andra sidan lagunen och följer vägarna, som ibland visar sig endast vara ett eller två hjulspår, runt denna del av ön. Mot svindlade höjder.... jaja 140 meter över havet är högsta punkten på denna ö, och genom täta skogar av palmer och väldoftande blommande träd. Eftersom det är söndag så kantas vägarna i byarna utanför de många kyrkorna av bilar och människor är på väg till sin söndagsmässa vilket gör att det råder ett stort lugn på vägarna denna förmiddag. Efter att ha rundat den sydligaste udden på denna halvö och inhandlat en stor flaska vatten, 1,5 liter för ca 35 svenska kronor, så når vi en utsiktpunkt där man någolunda ser ut över en del av atollen.  Nu hade vi tillbringat en bra stund på den tvåhjuliga kompisen och det började bli dags för ett skönt dopp i havet. Vi åkte en bit upp mot de fina resorterna på västsidan av halvön och stannade till för ett härligt dopp i det varma vattnet. Sedan bar det iväg igen mot nordsidan av ön där det blivit dags för lunch bestående av medhavd färsk annanas som skars i tjocka härliga saftiga skivor och åts med stor njutning. Ett bad till fick det allt bli efter den goda ”fruktpaus de lux” hade det väl hetat om vi gått på dagis...... så vände vi åter mot hotellet. Vi var lite kaffesugna så det fick även bli ett stopp vid ett kafé i närheten där vi avnjöt den mest ljuvliga Cappucino och en lime-och kokoskaka med grädde. Nöjda och belåtna återvände vi sedan till vår fina bungalow och havet nedanför för lite mer sol o bad. Middag på hotellet i solnedgången fick sedan avsluta denna dag. Imorgon ska vi se om vi hittar något nytt ställe att äta nyårsmiddagen på, vi får se hur detta lyckas.

181231 Solen lyste från en klarblå himmel när vi gav oss ut på vägarna denna nyårsaftonsförmiddag för att bada och boka bord för kvällens nyårsmiddag. Först tog vi dock en tur in till ”stan” där öns enda bankomat fanns. Och, inte helt oväntat, så var den trasig och det lilla kontoret som var banken, på ca 10 kvardratmeter, var proppfull av människor. Det fanns inte på kartan att trycka sig in i den lokalen, det var jättevarmt ute och hur varmt skulle det då inte vara inne i det lilla utrymmet. Vi får hala fram kortet om det kniper iväll. Nu hägrade havet och vi stannade till strax nedanför en av de fina resorten på västsidan för ett långt härligt dopp i havet. Då var det dags för den vilda jakten på middagsbord. Detta var lättare sagt än gjort, antingen var det fullkomligt horribelt dyrt eller så tilltalade inte menyn våra smaklökar. Jaja då chansar vi på The Boat Shed kl. 19.30 som ändå låg på promenadavstånd från vår bungalow. Drinkarna för middagen var delikata och maten var mycket god och det svala vita vinet därtill slank ner utan större problem. Klockan hade passerat 22.00 när vi i ljuset från våra ficklampor vandrade tillbaka till bungalowen i väntan på tolvslaget. När kl närmade sig 24.00 tog vi vår skumpa med oss och satte oss på solstolarna alldeles vid vattenkanten. Något fyrverkeri var inte att tänka på men skumpan åkte ner ändå och när den var slut så tassade vi tillbaka till bungalown, drog på oss badkläder och gled sedan ljudlöst ner i det varma havet med en midnattsblå himmel endast upplyst av stjärnorna som sällskap. Detta ljuvliga midnattsdopp får bli det första år 2019.

190101 Det blev lite sovmorgon såhär på nyårsdagen och det var lite segt i kolan men denna sista dag på Aitutaki måste vi passa på att njuta. Upp på den den kämpande kompisen skotern och iväg mot nordsidan där vi nu visste att det absolut klaraste och finaste vattnet fanns och sanden var vit och mjuk under fötterna. Vi var mer i vattnet är på stranden och njöt i fulla drag. Den medhavda kokosnöten öppnades med hjälp av en sten på exakt rätt ställe. Detta lärde guiden oss på lagunkryssningen. Det blev både rejäl slurk gott kokosvatten och även den goda färska kokosen att tugga på. Lyxigt värre !!! Efter några timmar återvände vi mot hotellet och restaurangen tvärs över vägen  där en god sallad och en hel hög med varma vitlöksbröd fick bli vår lunch. Därefter måste vi packa våra väskor för efter frukost i morgon så flyger vi tillbaka till Rarotonga, vidare till Auckland och därefter tillbaka till Singapore för några dagars turistande och shopping i denna storstad. Vi kör ett säkert kort ikväll och äter vår sista middag på Aitutaki på den restaurang som vi åt på igår. Ett sista glas vin, lite kex och ost på vår fina altan får bli en fin avslutning på vårt besök här i Söderhavet. 


Sammanfattning av vår resa till Rarotonga o Aitutaki. Vattnet är fantastiskt, stränderna fina men badskor är att rekommendera då det är gott om korallbitar på så väl strand som på havsbotten. Öarna är väldigt rena och fina och man har ett väldigt långt framskridet miljötänk. Människorna är väldigt vänliga, artiga och trevliga. Men det är för oss svenskar dyrt att äta, dricka och shoppa. 

Singapore


190102  Flyget från Aititaku till Rarotonga fungerade utan några problem. Problemet kom när vi skulle checka in för flighten Rarotonga-Auckland-Singapore. Damen i vid incheckningsdisken hittade inte vår bokning...... f-n va var det som var fel nu då??  Efter gott och väl 45 minuter, som blev otroligt jobbiga, så kom hon åter och hade "hittat oss" men vi måste hämta ut väskorna i Auckland, gå ut genom säkerhetskontrollen och sedan checka in dom igen.....pust, stön och jämmer !!! Detta var inte den resplan som vi fått, Vi hade planerat att gå in i lougnen direkt och ta en dusch, äta och vila lite under de 6 timmar vi skulle vänta innan flighten till Singapore. Nu fick vi istället hämta ut väskorna, köra dom genom en röntgenmaskin där det blev lite nervöst eftersom lagarna för vad man får föra in på Nya Zeeland är otroligt hårda. Vi hade i vårt inresedokument redan bekräftat att vi varken hade vapen eller snäckor med oss och skulle dom ändå hitta något dyligt kunde man få upp till 24000 sek i böter. Och visst hade vi en rejäl dykkniv, snäckor och ca 1,5 liter sand från Onefoot island i väskan, men väskorna gled igenom så det gick bra. Inget synligt när väskorna röntgades så det var bara att torka bort svettdropparna på överläpp och pannan och småleende glida iväg för en kall öl i baren då incheckningen inte öppnade förrän 3 timmar innan avgång. Till slut fick vi checkat in väskorna, glidit in i lougnen, tagit en välbehövlig dusch och fått lite att äta och dricka. Nu återstod 10 timmar innan vi var framme i Singapore och vi hade missat torsdagen 3/1 helt på grund av passasgen av datumgränsen. När vi lämnade Aitutaki så var vi 11 timmar efter svensk tid, när vi landade i Auckland var vi 12 timmar före svensk tid, totalt försvunnen tid = 23 timmar !?

190104 Klockan var endast 06.30 när vi landade här i Singapore. Vi och tog en taxi till vårt hotell men fick naturligtvis inte vårt rum så här tidigt på morgonen. Därför köpte vi ett dagpass på Hop on Hop off bussen och tog ett par rundturer i den drygt 30 gradiga fuktiga hettan. När vi kom till Chinatown klev vi av för att leta upp Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chiken Rice & Noodle som faktiskt har en stjärna i Guide Michelin. För två goda maträtter och en Cola betalade vi endast ca 100 kr så det måste vara världens billigaste Michelinkrog. Kul grej ! Efter att ha gått runt i Chinatown, köpt en traditionell kylskåpsmagnet, och sedan hoppat på bussen igen en stund, återvände vi till hotellet där vi nu äntligen fick vårt rum. Snabb uppackning, modell mindre, för endast 2 övernattningar och sedan ut på stan igen. På vår "Singapore to do" lista fanns även ett besök på Bugis street för lite billig shopping. Detta skulle vara ett bra shoppingställe enligt guideboken men var mest bara skräp och tingeltangel. Nu måste vi få något läskande att dricka. Ett besök på det gamla anrika Raffels hotel med sin Long bar för en Singapore sling drink är ett måste i denna stad, så vi styrde kosan dit. Naturligtvis var det kö för att komma in i baren men det får man räkna med när man gör ett besök på denna bar. När vi väl fått ett bord där hela golvet var täckt av skal från jordnötterna som traditionellt slängs direkt på golvet, tur man inte är städerska på detta ställe, var det bara att välja drink. Självklart blev det en Singapore sling och en annan god drink som slank ner utan större probem. Vi knaprade säkert i oss ett halvt kilo nötter till drinkarna också, vars skal hamnade med alla andra skal på golvet..... vilken tradition. Men vem vågar bryta en sådan anrik märklig tradition 🙂 Jaha, drinkar är gott!! Vi tog sedan en taxi till den trendiga skybaren 1-Altitude på 71:a våningen, för att....... naturligtvis se på utsikten från världens högst belägna utebar. Och tro det eller ej men där slank det ner ett par riktigt goda drinkar till i skenet av en fantastisk utsikt och solnedgång. Dags för maaaaat..... I närheten av hotellet hittade vi en ok restaurang med kinesisk mat som fick bli middagen denna kväll sedan somnade vi ganska tidigt utan större problem efter en givande dag i denna storstad 🤪

190105  Lördag morgon i Singapore. Frukosten var rejält mycket rikligare än den varit på de senaste två hotell vi bott på och vi försåg oss med allsköns godsaker för att orka med en lång dag som turister. En sak till som vi ville se här var Gardens by the Bay med sin frodiga grönska, rikliga blommor och sina ståtliga konstgjorda träd högt uppe i skyn. Upp med hissen och sedan en promenad på bron mellan träden som bjöd på en fantastisk utsikt över grönskan i denna botaniska trädgård. Det var ohyggligt varmt och fuktigt så den medhavda 1,5 liters vattenflaskan förseddd med Resorb, tömdes i en rasande hastighet. Vi bestämde oss sedan för att testa tunnelbanan MRT för att ta oss tillbaka till centrum och Little India, där vi ville se oss omkring och kanske till och med hitta något att shoppa med oss hem. Det visade sig att MRT fungerade väldigt bra och var jättebilligt jämfört med taxi, så detta sätt fick bli vårt transportmedel under denna dag. I Little India hittade vi faktiskt också några småsaker att shoppa och sedan, naturligtvis, en god indisk lunch i en restaurang med en polarliknande AC som gjorde att man lite lätt ångrade att man inte tagit dunjackan med sig. Nåja mätta blev vi och bestämde oss sedan för att återvända till hotellet för en dusch, lite vila innan dagens stora beslut måste tas. Vad och var ska vi äta ikväll?? Det blev ett "säkert kort" i form av en närliggande italiensk restaurang som fått fina omdömen i Tripadvisor och levde lätt upp till detta omdöme. Därefter blev det även denna kväll ganska tidig sänggående då värme och alla intryck är tröttande moment för en nordisk turist. 

190106  Sista dagen på denna resa är inne och det tråkigaste moment av alla, att packa för hemresan, är ett faktum efter frukosten. Dock går inte planet hem förrän klockan 00.05 inatt så vi hade ändå hela dagen på oss att fortsätta att turista i denna storstad. Eftersom temperaturen var hög och solen sken så bestämde vi oss för att besöka ön Sentosa strax utanför stan. Det blev en resa med flertalet byten med den så väl fungerande MRT innan vi till slut var frammen på ön Sentosa. 
Sentosa, den 4.7 km2 lilla ön tidigare kallad Pulau Blakang Mati, är en semesterort i Singapore. Det var en gång en brittisk militärbas och en japansk fängelsecamp, ​​och många kineser dödades på stranden under den japanska ockupationen. Ön bytte namn till Sentosa och omvandlades till ett turistmål 1972, och det är nu hem för en populär semesterort som tar emot tjugo miljoner besökare per år. På denna lilla ö kan man besöka bl.a annat  Universal Studios, bo på någon av de 14 hotellen, eller spela golf och här finns också ett av Singapores 2 casinon. Detta är även Asiens fastlands sydligaste punkt. Ön har också ett flertal fina stränder och detta var vårt mål denna dag. Det kändes ljuvligt att fly storstaden några timmar och svalka sig i det ljumna havsvattnet, dock med ett antal stora bunkerfartyg en bra bit utanför kusten men dessa störde inte nämvärt. Efter några timmar med sol och bad var det dags att ge sig så smått tillbaka till hotellet igen där våra resväskor väntade. Lite mat och inköp av vatten fick bli de sista momenten innan vi återigen tog MRT till flygplatsen för att efter incheckning bege oss till en av lougnerna där vi fick en välbehövlig dusch innan hemresan startade.


Sammanfattning av Singapore: Detta är en av världens renaste storstäder och tuggummi och snus är förbjudna. Det är dock inte en shoppingstad likt Kuala Lumpur och Bangkok om man vill ex köpa billiga märkeskopior. Däremot finns för den intresserade såsom Aqvarium, nöjesparker m.m men även kostnadsnivån är betydligt högre här än de tidigare nämnda storstäderna. Tack för oss, Singapore men något mer stopp blir det nog inte i denna stad.


Bilder finns här

Koh Lipe, Langkawi o Kuala Lumpur

Langkawi 

161217  Då var vi på väg igen. En lång resa är det till slutdestinationen men med en mellanlandning i Istanbul och sedan ytterligare ca 10 timmar i luften så landar vi i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur (hädanefter kallad KL). Därefter checkas väskorna ut..... och båda två är med jippi !!!! Nu väntar ca 1 tim inrikes flygresa från KL ca 50 mil norrrut till ön Langkawi. Äntligen framme, lite segt blev det och ögonen var svåra att hålla öppna. Vi tar en taxi från flygplatsen till hotellet Langkawi Chantique där en övernattning väntar innan vi i morgon bitti ska ta båten ut till Thailands sydligaste ö Koh Lipe. Innan horisontalläge i sängen så var vi bara tvungna att byta jeansen och den långärmade tröjan och dra på shorts och kortärmat. Det är ca 28 gr varmt och en luftfuktighet på, uppskattningsvis, 80%. En bit mat nu och inhandling av en flaska skumpa att ta med till Koh Lipe, inför Julafton, stod på shoppinglistan. Vårt hotell låg en bit utanför själva centrum på Langkawi men hotellet hade en egen shuttlebus som strax skulle avgå mot centrum och det passade oss utmärkt att hänga på ett danskt par som också skulle in till centrum. Efter en snabb tur på huvudgatan och en flaska skumpa inhandlad så hägrade en god middag. Helt klart är att allt verkligen var SUPERBILLIGT i Malaysia både kläder, alkohol och restaurangbesök. Vi hittade en liten trevlig restaurang och beställde in stor tallrik vårrullar med god dipsås som förrätt, 2 rejäla middagar och 2 öl var och betalade motsvarande ca 100 kr för det hela. Helt OK! Nu kunde inte ögonen hållas öppna längre och det blev taxi tillbaka till hotellet och strax efter 21.00 så släckte vi ljuset och somnade utan större problem. Det var nu också den 18:e december.

KOH LIPE, THAILAND


161219  Klockan ringer redan 06.15 idag och en taxi hämtar oss kl. 07.00 för att köra oss de dryga 3 milen till färjeterminalen Talega där färjan till Koh Lipe väntar. Efter en snabb frukost på balkongen så tar vi med den ena resväskan, som vi packat om igår, och lämnar den andra väskan kvar på hotellet dit vi kommer tillbaka om 6 dagar. Båtturen tar ca 1,5 timma och när vi närmar oss ön så hämtas vi upp av mindre båtar som tar oss in till land. Nytt land och en ny passprocedur som tar sin lilla tid. Sånt står man faktiskt ut med när man har semester, solen skiner och ingen direkt tid att passa samt en iskall Singha i handen. Hotellet, Ricci House Resort, ligger mitt i byn men det är egentligen nära till allting på denna lilla ö som man lått går runt på ca 2 timmar. Vi packar upp våra grejer, ner med lite badkläder och sätter fart mot närmsta strand för nu ska den banne mig badas. Den vita fina stranden och det turkosa kristallklara vattnet är ljuvligt varmt, solen skiner från en näst intill molnfri himmel och det är inga som helst tveksamheter om man verkligen ska doppa sig eller ej. Det är bara att kasta sig i det 28-30 gr varma vattnet gång på gång under de sköna eftermiddagstimmarna. Efter en välbehövlig dusch så blir det shopping och en sväng in på en liten bar för att hålla vätskebalansen. Lite vila innan middagen och i skrivande stund så fullkomligt öppnar sig himlen utanför och det vräker ner regn som det bara kan göra i asien.  Inga problem, vi ska bara ha oss en god middag i kväll igen och hoppas sedan att regnet dragit vidare i morgon bitti. 

161220  Ibland blir inte saker och ting som man tänkt sig! Efter en frukost inser vi direkt att den väderprognos vi kikat på tyvärr stämmer. Täta moln täcker himlen men det regnar åtminstone inte. Med lätt packad ryggsäck rustar vi oss för en promenad till andra sidan ön för att kolla in Sunset Beach som skulle vara fantastisk. Nja... så himla fantastisk var den kanske inte med våra mått mätt men vi fick oss ialla fall en rejäl promenad. Efter ett snabbt dopp fortsätter vi promenaden och nu börjar det regna också.... pust. Något fuktiga återväder vi till hotellet och funderar på hur vi ska fördriva denna dag när strandliv inte är ett alternativ. Ska man ta och pyssla om sin kropp lite kanske? Ut på Walking street, "huvudgatan" och in på en salong som kunde erbjuda olika typer av massage och behandlingar. Håkan var lite stel i nacke och axlar och beställde 1 timmas massage av dessa stela kroppsområden. Jaha.... vad ska jag gotta mig med då?? Först måste mina dåligt omskötta fötter få sig en rejäl omgång och där fick dom något att jobba med kan jag lova. Efter en rejäl skrubbning, oljebehandling och lite fotmassage senare så kändes mina fossingar som nya igen och jag var säkert en centimeter kortare och 0,5 kilo lättare. Håkan hade fortfarande en rejäl stund kvar att bli masserad så varför inte ge ansiktet en härlig behandling med rengöring, mask och ansiktmassage. Det var gudomligt skönt och och skinnet kändes lenare än på många år efter den behandlingen. Nöjda och belåtna med några sköna timmar med ompyssling av kroppen så var det nu dags för lunch och sedan fick det bli en film- och läs eftermiddag, allt medan regnet vräkte ner utanför. En middag fick vi oss också till livs på kvällen och sedan återstod inte mycket mer än att krypa till kojs i hyfsat tidig timma. Men först en koll på väderprognosen några dagar framöver som visar att dagens väder tyvärr kommer att fortsätta..... Ja ja inget man kan göra något åt, tyvärr.

161221  Åh..... vad det är roligt när prognoser slår fel åt rätt håll om man säjer så! Då vi vid frukosten tittar upp mot himlen så är det inte alls regn och åskmoln vi ser utan blå glimtar och en sol som är på väg att bryt igenom. Med hastigt packad badväska går vi efter frukosten med lätta steg ner till närmaste strand som är Sunrise Beach 5 minuter bort. En hel förmiddag med nästan molnfri himmel, en värmande sol och massor av bad i det 29 gradiga havet gör att humöret åter börjar stiga mot topp igen. I morgon har Håkan bokat dykutfärd och om vädret blir som idag så kommer jag att inta horisontalläge på stranden med min MP3 som sällskap under tiden, helt ok 🙂     Skulle vädergudarna trilskas igen får det väl bli manicyr eller någon annan lyxig behandling, helt ok det också. Dags för lunch och ännu en god thailändsk måltid med en halvliter iskall Chang och en fruktdrink och vi betalar gladeligen det fasila priset av motsvarande 100 kr för hela måltiden. Det priset får man knappt en enda lunch för hemma i Svedala. Framåt kvällen hettar det ordentligt i skinnet men det brukar det göra efter några timmar i solen speciellt när man vid denna tid på året är närmast blåvit i skinnet när man kommer hit. Det har säkert lagt sig till imorgon.

161222  Ny morgon och nya utmaningar. Den första utmaningen visar sig genast vid första anblicken i spegeln som visar ett rött ansikte med två illröda pingpongbollar till ögon. F-n.... att jag inte använde en högre solskyddsfaktor igår. Tack och lov fanns 2 små flaskor kallt vatten i vår minikyl och dessa två fick fungera som kylblock för att försöka få ner svullnaden runt ögonen. Ca en halvtimma senare så hade faktiskt svullnaden lagt sig något och nu återstod endast två röda påsar under ögonen, inte vackert men iallafall någolunda. Så går det när man är för åpen på sol. Tack och lov för rejäla solglasögon. Även denna dag visade sig en något molnskyld sol men tillräckligt mycket sol för att packa badväskan och traska ner mot stranden igen. Denna dagen väl insmord med solskyddfaktor 50 dvs total sunblock vis av gårdagen om man säjer så. Några sköna timmar under en välvilligt skuggande palm och några varma goa bad blev det innan Håkan skulle iväg på sin dykutfärd. Själv får jag väl vara lite snäll mot mitt skinn idag och promenerade därför tillbaka till hotellet för lite slappistillvaro på hotellrummet med en bok och en smaskig chokladbit. Nu ser jag fram emot att få några riktigt fina undervattensbilder att publicera när Håkan är tillbaka. 

161223  Håkan hade en trevlig tur under ytan igår och hade fina bilder med sig tillbaka. Vädret var gudomligt vackert idag också och det är man ju tacksam för. På förmiddagen gick vi så långt västerut på Sunrise Beach vi kunde komma och där träffade vi en av mina kollegor som jobbar på samma företag fast i Stockholm. Världen är inte så stor ändå. Hon och hennes familj har planerat nästa identisk resplan som oss men med andra datum så det är inte omöjligt att vi stöter ihop igen. Eftermiddagen blev det lite lyx igen och Håkan fick oljemassage och jag gottade mig med både manikyr och pedikyr, nägot jag aldrig unnar mig hemma. Nu skiner både tå och fingernaglar tomteröda och fina, passande för julfirandet imorgon. Kvällens middag intas på en fisk och skadjursrestaurang där vi väljer var sitt halvmeterlångt spett med diverse godsaker som sedan grillas och serveras med grönsaker, bakad potatis och thaisås, ljuvligt gott.

161224  Idag är det Julafton och det blåser rejält ute och är ganska molningt. Det är också vår sista dag på denna lilla fina härliga ö och vi tar oss ner till stranden för att iallafall få oss ett sista dopp i det ljuvligt varma vattnet. Det blev inte så lång stund för min del eftersom det "mullrar" lite oroväckande i magen och då vill man inte vara för långt bort från hotellet. Det är tur det finns bra piller mot denna typ av åkomma. Vi ska ju också förbereda oss för vårt lilla "julaftons kit" som vi brukar ta med oss när vi firar Jul på annan ort är hemma. Dvs skumpa, pepperkakor, skumtomtar och våra fina tomteluvor. Oj.... glömde den lilla granen som vi kopplar in i datorn och som snurrar runt och skiftar i alla möjliga färger. Då är det jul i värmen 🙂 Ikväll ska vi avnjuta en sista god middag utan skinka, korv och köttbullar och sedan ta fram resväskan för packning igen. Vi hann med en barrunda med en och annan god drink också innan det var dags att krypa till kojs. I morgon bitti går färjan tillbaka till Langkawi, Malaysia där vi under 4 dagar ska utforska denna betydligt större ö. Det ska bli jättespännande.


Bilder finns här.

LANGKAWI, MALAYSIA


161225  Efter en stadig frukost fick vi skjuts till färjelägret. Det var helt underbart soligt och fint väder, så typiskt när man ska åka härifrån. Vi håller tummarna för att vädret håller i sig ända till Langkawi. Efter en och en halv timma med färjan var vi framme och solen sken vackert även här. När vi kommit fram till hotellet vi bott på innan vi åkte till Koh Lipe,  hämtat ut den andra resväskan så var det dags för lunch. Precis utanför entren till hotellet fanns en kombinerad bar/café som vi besökte för att stilla vår hunger och törst naturligtvis. En skål vårrullar, en chicken cashew och två öl per person senare kände vi oss redo att ta ett dopp i hotellets fina saltvattenpool. Nu var det jättevarmt och det blev en stund på solstolenockså innan vi började uppackningen. Vi ska tillbaka till bar/cafet senare för att boka motorcykel som vi ska fara runt påön  med. Sen blir det tur in till stan och utforska de butiker som vi inte orkade kika i när vi var här förra gången. En rejäl karta måste också inhandlas för kommande utfärder.

161226  Skoterdax igen !!! Vår vana trogen så har vi nu även på denna resa hyrt skoter som vi ska använda för att utforska ön. Den svensktalande damen i baren bredvid hotellet  fixade fordonet för det överkommliga priset av ca 70 kr/dag. Hur stor är sannolikheten för att träffa på en kvinna med denna språkkunskap här kan man ju fundera på men än är inte undrens tid förbi. På med hjälmarna och ut på vägarna igen, detta sätt att ta sig fram på är alltid lika roligt. Solen lyste bakom lite lagom tunga moln så det var perfekt väder för skoteräventyr. Vårt första mål var  Langkawi Cable Car & Sky Bridge. En linbana som är ca 1700 meter lång och när man når toppen befinner man sig ca 650 meter över havet. Från utsiktsplattformarna på toppen kan man vid klart väder se ut över hela ön och ända bort till Thailand. Dock var köerna redan väldigt långa så vi bestämde oss för att försöka ta oss hit tidigt i morgon bitti istället. Fram med kartan igen och kikade på de tips på fina stränder som vi fått för nu skulle det bli skönt med ett dopp eller två. Vi snirklade oss fram på väldigt fina asfalterade vägar men hade hela tiden en blick bredvid vägen eftersom ön här är full av apor som snabbt kan bestämma sig för att korsa vägen. Första stranden vi hittade var ett populärt tillhåll för lokabefolkningen och med våra mått mätt var varken strand eller hav någon jättehit. Vi behövde dock ett stopp och ett dopp och det fick vi men någon längre vistelse blev det inte. Ett besök vid ett vattenfall mitt inne i djungeln blev nästa stopp och Håkan tog sig en "vattenfallsdusch" innan vi styrde vidare mot den "svarta stranden". Så värst mycket svart strand var inte heller detta utan endast en vattenfåra som löpte ut i havet med spår av svarta mineraler i jorden. Dock kurrade det nu i magen efter lunch och vi stannade tilll på en "lunchrestaurang" och beställde varsin Nasi goreng med lite olika smaker och var sin läsk. Det smakade lagom starkt och gott och vi betalade gladeligen ca 35 kr för hela måltiden, för båda. Sanslöst billigt!! På väg mot det sista tipset på fin strand, Tanjung Rhu, visade sig vara den absolut finaste stranden idag och hit måste vi ta oss igen för en längre stund med sol och bad. Nu var det dock dags att så smått återvända till hotellet för det mörknade rejält på himlen. Vi hann tillbaka med ca 20 minuters marginal innan ovädret slog till med full kraft. Blixtar och dunder och fullkomligt skyfall blev sedan kvällens väder. Vi tog hotellets shuttle in till stan och avnjöt en gudomlig skaldjurmåltid som en perfekt avslutning på denna dag. I morgon väntar nya äventyr. 

161227  Tidig frukost, solen skiner, det är varmt och sönt och redan strax före 09.00 är vi ute på vägarna igen. Nu med sikte på Cabel car & Sky Bridge. Nu var det inte alls lika mycket folk i kö och vi var redan efter en halvtimma uppe på toppen. Linbanan var verkligen en hisnande färd högt, högt upp över trädtopparna men värd varje sekund. Vilken fantastisk utsikt över stora delar av ön i alla väderstreck. Även Skybridge var en häftig promenad som man sent kommer att glömma och vi var nu på Langkawis näst högsta topp. Det blåste rejält på bron och den rörde sig en aning när man gick över till andra sidan. På några platser på bron hade man även möjlighet att se rakt ner via glasrutor som golv på bron, lite läskigt var det allt. När vi stod på en av utsiktplatserna högt där uppe såg vi en väldgt inbjudande strand en liten bit bort som vi inte lyckats hitta på vår medhavda karta. Denna strand måste vi besöka, för nu behövdes ett dopp i havet, solen gassade på rejält nu. Sagt och gjort, vi tog oss fram där den fina stranden måste vara och naturligtvis vid..... en mycket flott resort, Berjaya Beach Resort. Ett mycket lyxigt ställe med en fin strand som kanske inte är till för oss vanliga dödliga utan endast för resortens gäster. Jaha..... ska vi vända eller smita in ändå? Vi testar och körde snabbt förbi vakten vid bommen, som just då var upptagen med en förbipasserande lastbil, och parkerade skotern. Sen var det bara att ta på oss vår världsvana, mycket glada och positiva look, heja käckt på de övriga vakter som gick omkring i området och snabbt smita ner på stranden via en väl skymd trappa. Hihihih.... vi lyckades. Vattnet var ljuvligt varmt och doppet välbehövligt. Efter ett par timmar satt vi åter på skotern, nöjda efter vår bedrift vid stranden och tog sikte på Langkawia allra högsta berg Mount Raya, 881 meter över havet, och en tuff resa uppför med vår kämpe den lille skotern påbörjades. Det slog lock för öronen ett antal gånger innan vi väl var uppe och på sina ställen fick vi sakta ner ordentligt eftersom stora flockar av makaker och lövapor satt på och bredvid vägen. Man får vara lite försiktig när man träffar på dessa skogens innevånare för dom är inte särskilt rädda av sig och man ska definitivt inte stanna helt för dom kan bli lite närgångna. Det kändes som att köra omkring i en djurpark. Efter att ha nått toppen och naturligtvis plåtat åt alla håll och en vätskepaus så var det bara att vända neråt igen. Lunch denna dag tog vi sedan på en liten lokal restaurang utefter vägen med var sin skål soppa, ett antal goda vitlöksbröd, en cocos shake och dryck därtill. Sen var det dags att betala de motsv. 40 kr som hela måltiden kostade, helt otroligt. Kvällen ägnades åt en god middag och shopping av Tax Free varor som ska få följa med till KL. Dvs skumpa och några goda flaskor vin.

161228  Vi vaknar upp till en strålande solig och vacker morgon och allt ser ut att bli en perfekt sista dag här på Langkawi. Men som jag tidigare skrivit så blir inte alltid saker och ting som man tänkt alltid. Min mage bestämde sig åter för att slå några frivolter och jag insåg genast att jag inte ska befinna mig allt för långt från hotellrummet i alla fall under förmiddagen. Håkan tog en tur med skotern på egen hand och jag tog min bok och lade mig på en av hotellets sköna solstolar i närheten av rummet och, om magen lugnar ner sig, för att kunna ta ett dopp i den fina saltvattenspoolen. Vid lunchtid var Håkan tillbaka och min mage var nu lugn och fin igen. Vi packade ner lite badgrejor och tog en tur in till stan för en lätt lunch och åkte sedan vidare till Tengha beach en bit söderut för ett sista dopp i havet här i Malaysia. Vilken fin och nästan folktom strand med vackert kristallklart vatten och vit fin sand. En av de allra bästa stränderna på denna ö faktiskt. Jaha..... nu återstår inte mycket mer än att packa väskorna igen och sedan avnjuta en sista middag här på Langkawi ikväll. I morgon bitti går flyget till Kuala Lumpur och en riktigt lyxtillvaro på 5-stjärningt hotell i några dagar och förberedelse för Nyårsfirandet. En lång lista finns med i bagaget för nu ska det shoppas. Vi tackar den trevliga ön Langkawi, de vänliga människorna, det sköna klimatet och den otroligt låga prisnivån på allt man kan köpa. Om man någon gång skulle komma tillbaka till denna ö skulle jag nog rekommendera att leta hotell i närheten av Tengha beach, men det finns ju så månaga andra spännande resmål så den sannolikhelten är nog inte så stor.  

Kuala Lumpur


161229  Nu är vi framme i Kuala Lumpur efter en timmas flyg från Langkawi. Vid incheckningen på det flotta The Royale Chulan hotel fick vi frågan om vi ville uppgradera till en svit för ett par hundra extra per natt och varför inte. Det fanns en del fina förmåner förknippat med denna uppgradering så vi slog till. Dessa förmåner innebär att vi avnjuter frukostbuffé i en separat lounge, bjuds på Afternoon tea och en Cocktail varje eftermiddag. dessutom tvättas och stryks 4 plagg varje dag, gött eller !!!! Sviten som gott och väl är mellan 80-100 kvm stor känns otroligt lyxig och vi njuter i fulla drag. Nu var det dags att ta sig till Chinatown för att kolla utbudet. Med Monorail tog vi oss dit för att idag "bara titta" men det slutade ändå med ett par rejäla påsar men såväl väskor som tröjor m.m. Allt utan att på något sätt känna sig ruinerad. Självklart gled vi ner i Loungen vid 18.30 tiden för en coctail men där väntade nästa överraskning. En gigantisk buffé tillhörande Cocktailen stod framdukad med allt från sushi, små sandvishar, soppa med nybakat bröd till fantastiska fruktspett och små gudomliga bakelser. Det var bara att hugga in tillsammans med de glas med rött vin som vi valde istället för cocktail. Vi mumsade i oss såpass mycket  av denna buffé att vi sedan inte orkade äta någon middag ute. Vi bestämde oss istället för att utforska de Skybarer som fanns i omgivningen och hittade några riktigt trevliga ställen där vi avnjöt lite flytande godsaker. Vi bestämde oss också för att boka in nyårsmiddagen på hotellet som erbjuder buffémiddag och fritt val från alla de 4 restaurangerna. Nu var timman sen och de goda dryckerna som vi sörplat i oss gjorde att det var skönt att glida ner i den gigantiska sängen och somna gott.

161230  Ska man ta och vara turist idag? Ja men självklart måste vi se lite mer av denna gigantiska storstad. Först åt vi frukost i den mest otroliga frukostmatsal som vi någonsin skådat. Det saknades ingenting, och då menar jag verkligen INGENTING! Två biljetter till "Hop on Hop off" bussen inköptes sedan och vi satte oss på övre plan för att se riktigt bra. Solen sken från molnfri himmel och vi satt gott och väl 2,5 timma och åkte hela KL runt, en mycket trevlig tur med massor av kort tagna. När vi klivit av bussen var det ett skönt dopp i hotellpoolen som nu stod överst på önskelistan och där blev vi sedan kvar ett par timmar och bara njöt i solskenet. Vad gör vi nu då...... ska vi inte ta en tur till Chinatown idag också? Jo men självklart måste vi det. Vi skulle inte direkt handla något men kom ändå tillbaka till hotellet med ett antal påsar med saker som vi inte visste att vi behövde 🙂. Bilder kommer senare för nu är det Cocktailtime igen, och det får man inte missa! Av alla ställen som fanns att inta middagen på så valde vi denna kväll en Irlänsk Pub. Ett mycket bra val visade det sig för maten var helt gudomlig. En traditionell sängfösare på hotellet fick sedan bli avslutningen på denna dag i KL. 

161231  Årets sista dag. Molnen hänger täta och tunga på himlen så något poolhäng blir det nog inte idag. Dags att göra ett djupdyk i våra medavda guider och se vad vi ska hitta på idag innan förberedelserna inför Nyårsmiddag med mera startar i kväll. Vi hade läst oss till att det i ett närliggande köpcentra, Feast Village, fanns en mycket speciell bar där det mesta var uppbyggt på tomma flaskor. En rask promenad i den fuktiga värmen och efter lite letande i det mycket fashionabla centret hittade vi baren, Village Bar, som var mycket speciell. Det skulle också vara unika toaletter i detta centra och det måste givetvis kollas in, se bilder.   Eftersom himlen var grå och det regnade så släntrade vi vidare till ett annat mer "normalt" köpcentra helt utan GUCCI, TOMMY HILLFIGER, PRADA och andra kända märken och där bestämde jag mig för att ta itu med mitt hår som vuxit som ogräs de veckor vi varit ute och rest. På en trevlig salong blev jag klippt, håret färgat och inpackat för långt under halva priset för samma behandling hemma. Tänk va det är gött att pyssla om sig själv ibland utan att det blir jättelika hål i plånboken. Efter att vi anjutit lite afternoon tea i Loungen på hotellet så återstår nu lite vila och ett glas rött på rummet medan vi väntar på att det ska bli dags att gå ner till middag och sedan en promenad bort till Petronas Towers för att kolla in nyårsfyrverkeriet och avsluta det gamla året och fira in det nya. Vilken buffé och vilket fyrverkeri. Helt suveränt slut på det gamla året.

170101  Prognosen för Nyårsdagens väder visade sig inte stämma. Meningen var att det skulle vara mulet och komma regn idag men när vi ätit frukost så lyste solen vackert från en inte helt molnfri himmel, men ändå såpass mycket, att vi bestämde oss för att tillbringa några timmar vid den fina hotellpoolen. Nu var det dags att utforska det sista resmålet i närområdet och det är Batugrottorna som ligger inuti en kalkstensformation ca 13 km KL och som reser sig nästan 100 meter över marken. Denna betydande hinduiska heliga plats bjuder på imponerande statyer och helgedomar och är värd för mängder av religiösa fester och ritualer. Det finns tre huvudgrottor med flera mindre grottor i runt om. Vissa innehåller tempel medan andra är fulla av målningar och statyer. Vi tog Monorail och tåg till denna sevärdhet och det tog ca 40 minuter. I Batugrottorna kan man lära sig om hinduisk kultur genom berättelser om deras gudars många upptåg. På vägen upp till grottorna kan man knappast undgå den nästan 43 meter höga statyn av Lord Murugan, guden som grottorna är tillägnade. Den är den största Murugan-statyn i världen och är belagd med mer än 300 liter guldfärg. För att ta sig upp till grottorna så måste man ta dig an de 272 trappstegen upp till Cathedral Cave. Det är en ganska utmanande uppgift eftersom stegen är branta ojämnt placerade, och där bestämde jag mig för att stanna i markplan och "passa ryggsäcken" men Håkan tog sig an uppgiften. Längs trappan fanns även ett flertal Makakapor som gärna snappar åt sig det som ev innehåller mat eller dryck i besökarnas händer. Efter ca 1 tim. var han tillbaka drypande av svett och vi bestämde oss raskt för att ta en taxi till Chinatown för en bit mat och en sista shoppingsväng. Och tänk ändå..... det fanns fortfarande några saker kvar att handla som vi inte visste att vi behövde. Sen var det verkligen dags att återvända till hotellet för snart var det "cocktaildags". En sen middag blir det sedan denna sista kväll på semestern och sedan blir det att påbörja packning för hemresan i morgon. Tänk att tiden går så fort när man har roligt och är ute och reser.


Bilder finns här

Dubai

Burj al Arab världens enda 7-stjärniga hotell i Dubai
Burj al Arab världens enda 7-stjärniga hotell i Dubai

Burj al Arab världens enda 7-stjärniga hotell i Dubai

181229  Efter frukost med vindunderlig utsikt över den turkos lagunen travade maken återigen bort till skoteruthyraren som inte hade någon skoter till oss idag heller, men ” jag lovar att höra av mig till dig på ditt hotell om jag får in någon skoter” sa hon.  Nu var det dags att packa ryggsäck, smörja in kroppen i solkräm med hög solfaktor inför en kryssning i den vackra övärlden runt Aititaku. Den fina katamaranen låg och väntade på oss en bit bort efter stranden och vi fick kliva ombord och försågs med en rejäl badhanduk och en nyöppnad kokosnöt med det goda kokosvattnet som välkomstdrink. När alla glada passagerare kommit kom dagens guide fram och presenterade sig och denne man skulle bli den stora informatören och humoristiska underhållaren denna dag. Vi gled ut på det turkosblå vattnet mellan alla öar, den ena ännu andlöst vackrare är den andra och vi fick även gå iland på vissa öar där vi bland annat fick höra berättelser och historia kring ön och dess invånare. Efter stopp för snorklig bland gigantiskt meterlånga fiskar och sjöhästar var lunchen serverad på båten. Det bjöds på en mängd ljuvliga lokala läckerheter på buffébordet och därtill en rejäl bit grillad tonfisk. Allt av yppersta klass och otroligt välsmakande. Vårt stora mål denna dag var dock Onefoot island, här snackar vi om pardisön alla kategorier..... fullständigt andlöst vacker. Otroligt kritvit sand, vajande palmer ock ett kritallklart varmt vatten. Vi hade hört talas om att man även kunde få en stämpel i passet på denna ö så passen fanns nedpackade i våra ryggsäckar. Efter ca 45-50 minuters stopp på ön, där jag försett mig en flaska med den fantastiskt vita sanden att ta med hem, så bar det iväg igen. Vår guide hade informerat oss om att vi inte behövde stå i kö vid det lilla postkontoret på ön utan istället nyttja tiden till bad och sol så skulle vi sedan få vår stämpel i passet när vi återvände till båten, dessutom utan att betala vilket man får göra för stämpeln på ön. Under tiden vi alla,bord för bord, fick våra stämplar så berättade guiden en av historierna kring hur ön fick sitt namn, mycket intressant. Ser man ön från ovan så ser hela ön ut som ett fotavtryck, det är en av anledningarna men det finns ännu några..... sanna eller bara berättelser, kring ön. Det var nu sen eftermiddag och vi återvände till Aitutaki otroligt nöjda med kryssningen, den mycket underhållande guiden, den muciserande besättningen som spelade och sjöng för oss under dagen och den goda maten. Vilken höjdardag !! Efter kort promenad tillbaka till hotellet väntade en mycket glad överraskning, det fanns en skoter till oss att hyra resterande tid på denna ö. Snabbt hämtades skoter, en snabb dusch och sedan ut på en första tur runt ön och lite shopping. Tjohooooo vi var mobila igen, alltid lika roligt att kunna se sig om på egen hand. Kvällen avslutade vi med med middag på en av de få restaurangerna i närheten, ett glas vin på altanen utanför vår bungalow och sedan föll ögonen ihop redan vid 22.00 efter en mycket rolig och givande dag.