Hotellet var beläget precis vid hamnen och från vår minibalkong, med plats för 2 små stolar och ett minibord, i soligt västläge hade vi vacker utsikt över hamnen och all båttrafik. Vi hade sol och ca 25 grader varmt under de 4 dagar vi tillbringade på denna fina ö med allt gott Italien kan erbjuda.

Det blev mycket flanerande i de nästan folktomma gränderna i den finalilla staden Trapani,en och annanCappuccinoochgod italiensk glass i solskenet. Det slank ner ett och annat gott glas italiensktvin och lite Sambuca också tror jag.🙂

Innan vi reste hade vi hört talas om en pizzeria med "helt fantastiska pizzor". Första kvällen gick vi förväntansfulla dit men det var naturligtvis fullbokat. Vi bokade ett bord nästa kväll istället. Det blev en intressant besök. Eftersom pizzerian var så omtalad så skruvar man självklart upp förväntningarna. Vi blev hänvisade till ett litet bord för två i ett av restaurangen små rum och en stressad servitör slängde fram en hopvikt pappersduk på bordet som vi fick bre ut över bordet själva. Hmmm... ok. Vi beställde var sin pizza, naturligtvis, och ville ändra lite på fyllningen på pizzan och det skulle inte vara några problem. När vi fick pizzorna var dom dock helt enligt menyn och de ändringar vi ville ha var som bortblåsta. Till maten beställde vi också en god flaska vin och den levererades tillsammans med, inte vinglas som vi förväntat oss utan varsin plastmugg !!

Nåja pizzorna var goda men hela grejen blev ju lite smålustig eftersom vi hade förväntat oss lite mer än det vi fick levererat.


Vi gjorde även en utfärd till den lilla ön Favignana, en timmas båtresa ut från Trapani. Därhyrdevi vår vana trogenen moped, köpte med oss lite färskt bröd, salami och en bit ost från en liten butik på ön ochstannade till för att avnjuta dessa läckerheter som en lätt lunch på en klippa vid havet.


En kort resa som definitivt gav mersmak för Italien. Några bilder från Sicilien finns här.

Hamnen i Trapani

Hamnen i Trapani

210709  Upp i gryningen.... nja nästan men vid 09.00 tiden var vi på väg mot de stränder som vi ej kunde besöka igår. När vi var framme ca 45 minuter senare möttes vi åter av beskedet att alla parkeringsplatser var fulla. Men va f-n.... Bara att bita ihop, leta upp en annan strand, och det blev idag Cala Mitjana. Parkeringarna runt stranden var redan ganska fulla men vi lyckades hitta en plats en bit bort, promenerade till stranden och slog oss sedan ner på en solstol. Ibland måste man skämma bort sig när besvikelsen blir för tung, solstolar brukar vi inte ligga på, vanligtvis. Stranden och vattnet var efter några timmar smockfull med sol- och badsugna människor och vi bestämde oss för att ta en tur upp till Monte Toro.


Monte Toro är den högsta punkten på Menorca. Även om den mäter blygsamma 358 meter över havet, tornar den upp sig över den lilla ön, som är mindre än 700 kvadratkilometer. Namnet “Monte oro,Tjurberget” kommer från en legend som säger att en tjur brukade bevaka toppen av berget, och en kväll ledde han munkar till en bild av Jungfru Maria. En fristad byggdes på platsen därefter och har sedan blivit en pilgrimsfärdsplats. Den vackra kyrkan är öppen varje dag för besök. Det finns också ett försvarstorn i närheten som går tillbaka till medeltiden. Utsikten 360 gr var verkligen svindlande och det blåste en sval vind när vi strosade runt och tog några foton. Vi avslutade besöket med en fika och åkte sedan ganska nöjda med dagen tillbaka till hotellet igen. Denna dag blev det mkt försiktiga steg ner i den fina poolen och sedan några sköna timmar på solstolen. Vi fixade denna kväll vår egen middag i lägenheten och njöt sedan av lite god dryck på balkongen innan horisontallägen och en bra bok fick avsluta denna dag.

210710  Dags att utforska Menorcas nordsida och vi satte fart mot Arenal de son Saur som skulle vara en fin strand. Det blev ca 40 minuters bilresa innan vi via smala, krokiga vägar äntligen var framme. En gudomligt vacker strand med kristallkart rent fint vatten. Även denna dag unnade vi oss solstolar och tillbringade några goa timmar med massor av sol och mycket bad. Vattnet på nordsidan är dock en liten aning svalare än på sysdsidan men vem bryr sig när temperaturen ändå ligger runt 25-27 grader såhär i början på juli. Det började bli lite skralt med mat och dryck i kylen så vi tog en sväng in till Citaudella för att handla lite på väg tillbaka till hotellet. Bland annat en bit av Menorcas speciella Maó ost. Mjuk till hård ost gjord av komjölk och påminner lite om en parmesanost. Denna ostbit tänkte vi avnjuta sista kvällen med ett gott rödvin till. Ikväll hade vi bestämt oss för att äta ute i Citaudella samtidigt som vi skulle titta runt lite i staden. Men det var lördag och vi var inte ensamma om denna idé. Att vi skulle äta italienskt hade vi bestämt och vilken restaurang hade vi också koll på. Problemet var att hitta en parkeringsplats. Vi snurrade runt varv efter varv runt Placa d’es Born torget som låg i närheten av restaurangen och i närheten av Catedral de Santa Maria. Långt om länge fick vi äntligen en parkering och kunde sedan strosa runt en stund på torget, som hade en liten hantverksmarknad, innan det var dags att bege sig till restaurangen. Vi beställde dryck och inväntade var sin pizza som var, snällt sagt, ok men mättande. Åter mot hotellet och nu tog vi en lokal Gin Xoriguer med tonic i hotellbaren och inväntade de vackra solnedgången över havet. Sen var det dags för den obligatoriska kvällsstunden på balkongen.


210711 Den från hotellet, närmaste fina strand Algaiarens, blev dagens strandmål. Vi var framme redan strax efter 10.00 och fick parkering några 100 meter från stranden. Inga solstolar och redan massor med folk..... hmmm. Vi stannade några timmar på varsin handduk i sanden vi men valde sedan att återvända till hotellet och den fina poolen. Det börjar bli väldigt många soldagar denna semester som nu totalt passerat 4 veckor i Spanien så lite ”mätt” är man faktiskt. Mat fanns kvar sedan i förrgår så det blir mat i lägenheten ikväll och kanske en drink i hotellbaren som efterrätt.

210712  Sista dagen här på Menorca. Det är molningt och tryckande varmt redan vid 09.00 tiden på morgonen så vi bestämmer oss för att besöka huvudstaden Mahon eller Mao som det står på skyltarna här. Hamnen ska vara sevärd så vi ställer in bilens GPS på Mahon Port. Den smala gatan längs hamnen med sina små exclusiva butiker, barer och restauranger var helt klart sevärda. Båtarna längs gästhamnen varierade från små enkla ekor till kollosala jätteskepp men värmen gjorde sig fortfarande gällande och vi gled endast förbi i hamnen med rutorna nervevade i bilen. Nu var vi supersugna på ett dopp i havet och tänkte göra ett försök på sysdsidan och stranden Son Bau som skulle bjuda på kilometerlång playa med vit fin sandstrand. Vi passerade geon byn och kom fram till en stor parkering precis vid stranden. Jaha..... röd flagg och vågorna gick verkligen rejält höga. Inget bad där idag alltså. Då får det bli nordsidan och den strand vi besökte häromdagen, Arenal de son Saur. Här var vattnet lugnt och fint och vi fick lite bad, sol och vår medhavda lunchmacka modell ”Dagobertare” sen kände vi oss tämligen klara med sol och havsbad på denna ö. Lite middagsshopping och sedan tillbaka till hotellet och den underbara hotellpoolen, alltså den stora poolen. Barnpoolen får vara ifred idag också. Lite packning, egentillagad middag och ett sista glas vin och biten av Mahonost till det fick avsluta denna supervarma sista dag.

210713 Dags för hemresa och tack för oss Menorca.


Sammanfattning: Menorca bjöd oss på en del överraskningar såsom överfulla stränder och fulla parkeringar redan tidigt på morgnarna, och vi är fortfarande i en pandemi. Boka helst ett hotell i nära anslutning till en strand som man tror passar annars är skoter eller bil helt nödvändig om man vill se flera stränder på ön. Läs på om hur långt det är från parkering till själva stranden. Vissa stränder kräver halvtimme- eller längre promenad för att nås. Menorca är en grön och väldigt ren och fin ö men är betydligt dyrare att turista på än sin systerö Mallorca.


Bilder finns här


Gran Canaria/Playa del Ingles, Spanien

Nej, vi kommer ALDRIG att åka till Kanarieöarna har vi alltid sagt....... Men då visste vi inte att en Pandemi skulle lamslå en hel värld och plötsligt blev det inga resor på väldigt, väldigt länge.

Nu ska vi åka till Gran Canaria och Playa del Ingles på sydsidan 😎

210206  Ja då for vi alltså iväg till Playa del Ingles på Gran Canaria. Längre söderut kommer man inte om man ska hålla sig inom EU. Och det ska man ju i dessa tider om man inte vill riskera att åka långt bort trots UDs avrådan, inte få någon hjälp hem av UD om något händer och dessutom inte ha någon reseförsäkring som gäller.  Så då får det bli Kanaris. Efter att vi blivit hämtade 05.00 och fått skjuts till Landvetter med negativt Covid-19 test och iklädda munskydd, så bar det iväg söderut. Charterplanet var knappt halvfullt så det var ingen trängsel direkt och vi kunde hoppa några flygplansrader framåt och fått lite mer space till våra medpassgerare. Termometern visade på drygt -13 hemma i Sverige och det var en härlig känsla att landa på Kanaris i ca +20 gradig värme. Som de traditionella charterturister som vi nu kände oss hade vi sedan bokat buss från flygplatsen till hotellet, och vi blev avsläppta strax utanför entren till Playa del Sol (kan det bli mer turistiskt 😀 ) Nåja vår tvårumslägenhet var fin och fräsch och balkongen vätter åt sydväst vilket ger oss underbar eftermiddagssol. Vi har inga måltider med i denna resa vilket gör att vi får fixa iallafall frukosten själva och detta kräver inköp. En snabb titt från baksidans balkong, där vår ytterdörr var, konstaterar vi att det blir ju enkla puckar att ta en minuts promenad och handla det nödvändigaste tvärs över gatan, perfekt!

Ack vad vi bedrog oss, i stort sett hälften av alla butiker inklusive mataffären, i Yumbo center (där vi sett matbutiken) var stängda. Jaha..... vi hittar säkert någon annan matbutik tänkte vi, fortfarande med stor optimism. Ack vad vi återigen bedrog oss. efter att ha irrat i alla tänkbara väderstreck i någon timma fann vi vad vi sökte. Men nu var vi en bra bit från hotellet och när alla grejer på inköpslistan var avprickade så var medhavd ryggsäck och extraväska till brädden full med frukostmat och diverse balkongdrycker. Konstigt att ost, ägg och youghurt kan väga så mycket 😘. Vi var tvugna att ta ett vätskestopp (läs ölpaus) på väg tillbaka till hotellet. När alla våra inköp var instuvade i kyl och skåp så var det dags för dusch och sedan ut för att leta middagsrestaurang. Vi vandrade runt i den närmaste omgivningen i letan efter nån trevlig restaurang och då hittar vi på väldigt nära håll....ett antal matbutiker..... Ja då vet vi det. Vi tar ett nytt vätskestopp och varsin Aperol Spitz och siktar sedan in oss på en Italiensk restaurang där vi avnjöt var sin god pizza och en flaska rött. När vi ätit och druckit klart började det kännas i kropp och huvud att vi varit uppe ganska många timmar nu så det fick bli en nattfösare på balkongen och sedan, ganska tidigt, i säng. I morgon väntar stranden!!!!

210207 Vaknar i ottan, dvs ca 07.00 och solen lyser skönt från en molnfri himmel. Ahhhhh.... Kanaris kanske inte är så dumt ändå. efter frukost rekar vi lite vad det är vi vill hinna med under dessa veckor och kommer fram till att vi nog ska hyra bil några dagar för att ta oss en bit utanför PDL (Playa Del Ingles). Vi packar våra ryggsäckar och tar oss en ganska lång promenad mot stranden och stannar till för att kolla lite priser på hyrbil. Inget bad i havet för badkrukan Berit men Håkan tar sig ett dopp i det ca 19 gr vattnet. Vi stannar några timmar på stranden och sedan molnar det på ganska ordentligt och vi beslutar oss för att gå tillbaka till hotellet och stanna till för en lätt lunch. Mätta och belåtnar tar vi sedan en slappis stund vid hotellets pooler innan det blir dags att gå upp och duscha och planera kvällens middag någonstans. Det blev indiskt, jättegott och billigt. Vi var sedan inte riktigt klara med denna afton och gled runt hörnet från restaurangen och in på en Irländsk Pub. Det visade sig att puben ägdes av en svensk kvinna och hennes skotske make. Några Irish Coffe och några glas vin, samt en trevlig pratstund med den svenska kvinnan, gick vi sedan nöjda och belåtna tillbaka till hotellet igen. En liten stund ute på balkongen under den stjärnklara himlen i den ljumna kvällen fick sedan avsluta denna dag.


210208Idag är det riktigt tjockt med mörka moln på himlen när vi vaknar. Vi har bestämt oss för att hyra bil från och med i morgon, tisdag och en vecka framåt. Och där var bilen bokad och vi ska hämta den imorgon vid 10.30. Frampå förmiddagen så lättade faktisk molnen och vi tog en sväng till poolen för att iallafall ta ett dopp i det ca 25 gr poolvattnet. Helt gudomligt skönt. Eftersom vädret var lite lynnigt med ömsom sol och ömsom tjocka moln blev det ingen sväng till stranden denna dag för min del, Maken tog sig en promenad ner till sanddynerna i Maspalomasöknen och jag tog boken och avverkade några kapitel. Helt ok dag ändå trots lite besvikelse med bristen på sol. Hoppas på bättre väder framöver och i morgon väntar hyrbilen och lite utfärder på denna ö.

210209 Vi vaknade ganska tidigt och tyvärr även denna dag ligger de gråtunga molnen tätt på himlen. Nåja vi ska ut och se oss om så det blir ändå en spännande dag. Frukosten avklarad och lunchmackor fixade, sedan bär det av ut på vägarna. Molnen har lättat något och vi ser blå himmel på sina håll när vi styr mot Anfi del Mar som ligger på GC sydvästra sida strax norr om Arguineguin. En liten lagun med torkosskimrande vatten och vit vacker strand med sand som fraktats hit från Karibien. Vi hittar en parkeringsplats på höjden ovanför stranden och tar oss via en hiss ner till strand och hav. Vilken tur att det fanns hiss!!!! Det fanns även en otroligt brant backe som man kunde går upp och ner, den använde vi inte. Det otoligt inbjudande vattnet gjorde att till och med en badkruka som jag tog mig ett svalkande dopp i det ca 20 gr havet. Någon timma stannade vi på denna vackra plats och tog oss sedan upp till bilen igen och mumsade i oss våra medhavda lunchmackor och for sedan vidare. Solen sken nu från en klarblå himmel och värmde gott. Vårt nästa resmål var Playa del Amadores och vi körde förbi Puerto Rico och hittade snart denna vackra, något längre, strand. Tvärs över vägen från stranden fanns gott om parkeringar och vi ställde vår "lille kämpe" och tog oss ner till stranden. Ytterligare ett dopp i havet, ja faktiskt, så badade även jag igen. Nu började tiden springa iväg framåt eftermiddagen och vi hade också bestämt oss för att handla lite mer frukostmat m.m nu när vi ändå hade bil. Vi hade siktat in oss på en stor Mercadona i PDI, vars utbud vi kände väl igen från alla våra besök i Torrevieja. Butiken skulle inte vara så svår att hitta enligt kartan men det blev en rejäl sightseeng tur innan vi äntligen kom fram. Utrustade med ett antal tunga väskor styrde vi nu kosan mot hotellet igen för ett härligt dopp i poolen. Informationstavlan vid poolen visade att det var 28 gr i vattnet och där var det inga tveksamheter huruvida man skulle bada eller ej. Likt en smidigt valross var det bara att häva sig i. Kvällens middag valde vi att söka i det närbelägna oerhört turistiska Shoppingcentret Yumbo som låg precis bakom hotellet. Utan större förväntningar gled vi in på en inbjudande restaurang och blev serverade gudomlig bruscetta som förrätt och en underbar fisk och pasta rätt som huvudrätt. Vi blev proppmätta och fick ta en liten promenad för att hjälpa magen att smälta den goda middagen. Den traditionella "sängfösaren" fick sedan avsluta denna härliga dag. Vi var sedan belåtna och trötta och bestämde oss sedan för att lägga oss och läsa lite innan John Blund skulle nocka oss. Vi ser fram emot flera sådana här härliga dagar.

210210  Solen strålar från en molnfri himmel när vi drar ifrån gardinen på morgonkvisten, och det får bli "en dag på stranden". Vi packar badväskor och några lunchmackor och far iväg mot Playa de Amadores som var en av de fina stränderna vi besökte igår. Denna gången tänkte vi ta motorvägen som går lite snabbare. -Ja men då måste vi ju åka åt det där hållet pekade vi båda och var helt överens. Det blev en förmiddagdag i bergen kan man säja. Mindre vägar blev smalare vägar och när vi stannade till och beundrade den vackra utsikten från en bergstopp, insåg vi att detta var inte motorvägen sydväst ut. Bara att vända och ta oss ner för bergstoppen igen och irra oss fram till GC 1, som motorvägen heter som går från Las Palmas till Puerto Mogan... då kör vi ända till motorvägen tar slut i Puerto Mogan och vänder sedan tillbaka på den mindre vägen till dagens mål, bestämde vi återigen helt överens. Inte heller nu lyckades vi riktigt ta oss till Playa de Amadores denna väg utan fick köra upp på motorvägen igen och tillbaka och ta av mot Puerto Rico och där ta av ner mot havet och stranden. Det blev ju en liten trevlig men totalt oplanerad sightseeing idag med. Men nu var vi framme och vi slog oss ner på varsin solstol och njöt av en dag med massor av sol och bad. Väl tillbaka på hotellet, och nu var det minsann molnigt igen, hade vi bestämt att vi inte hade någon lust att jaga restaurang ikväll. Vi traskar över till den välsorterade Supermarket och handlar med oss ingredienser till en smaskig kycklingmiddag som vi tillagade i lägenheten sippande på ett glas vin och avnjöt sedan måltiden på balkongen. Lite planerande inför morgondagen och några kapitel i boken fick sedan avsluta denna dag.

Side, Turkiet

240512  Idag åker vi till Side i Turkiet. En restresa som vi bokat bara 10 dagar innan avresa. Man kan ju unna sig att vara lite spontan nu när man är "afterworkare". 

Resan från Göteborg till Side blev en mardröm. Familjen på sätena bakom oss hade en 2 åring som mer eller mindre skrek och vrålade hela vägen. Inte ens hörlurar hjälpte för att hålla ungens vrål borta. Väl framme i Antalya var det väldigt skönt att kliva av planet, hämta väskan.... ja vi hade bara en stor väska med oss. Väl i bussen var det skönt att koppla av och luta sig tillbaka på den ca 1 timma långa resan till Side. Det var nu mitt i natten och beckmörkt ute så det gick inte att se någonting av omgivningarna. Det blev en snabb uppackning på hotellrummet när vi checkat in och sedan stup i säng.

240513  Att säja att vi var utvilade när vi vaknade kanske är en lätt överdrift men vi fick några sköna timmars sömn i allafall.  Frukosten var riklig och god och vi packade sedan badväskan och promenerade ner till stranden. Lagom varmt ute såhär i mitten på maj men havet kunde varit lite varmare. OK det svalkade i allafall. Några timmar på solstolen fick det bli och sedan en bit lunch i strandbaren. Jag hade bokat tid hos frisören på hotellet där jag tillbringade någon timma på eftermiddagen och sedan  lite goda eftermiddagsdrinkar i poolbaren innan middag. Här kommer vi helt klart att ha det bra denna kommande vecka.


240514  Frukost, promenad till havet, placering på solstol och en hel del  bad. Så tillbringade vi denna tisdag. En liten promenad fram på eftermiddagen längs huvudgatan och en kik in i butikerna och sedan mot middagsbuffén på hotellet. Ännu en skön dag här i Side.

240515  Efter förmiddagens tur till stranden bestämde vi oss för att ta en tur in till Side centrum och shoppa lite. Vi tog en Dolmus och sa till föraren att vi skulle till Side Mall. När vi passerat Side Mall........ utan att hoppa av, som var planen, fortsatte vi och hade ingen aning om vart vi skulle hamna. Håkan frågade en medpassagerare om Dolmusen skulle till Old Town? Och det skulle den. OK ändrade planer, det fick bli Gamla stan först och sedan shopping. Efter gott och väl 45 minuter stannade vi vid ändhållplatsen och undrade var i hela friden vi hamnat nu. Jaja det är väl bara att följa strömmen med människor och insåg att vi var vid de storslagna ruinerna vi sett på bild innan vi åkte hemifrån. Ruinerna är från antiken och Turkiets historia – teater, badhus och rester av Apollotemplet är några av dom. För att komma ner till dessa mäktiga ruiner fick vi promenera genom Side´s gamla stad. Pittoreskt och vackert. vi tog lite bilder från den lilla hamnen och sedan skrek våra torra strupar efter en kall öl. Vi slog oss ner på en mysig bar med utsikt över utflyktsbåtarna som låg uppradade i hamnen och funderade på om vi skulle ta och återvända någon av de kommande dagarna för en lite kvällstur med en sådan turbåt och sedan avnjuta en god middag på någon av alla de restauranger som kantade hamnen. Nu var det nog med kultur för idag och vi återvände mot busstationen och hoppade på en Dolmus och sa att vi skulle till Side Mall. Denna gången hoppade vi av och släntrade in i Mallen. Stor besvikelse då detta inte alls var vad vi väntat oss så vi bestämde att vi åker tillbaka till hotellet igen och äter denna aftons middag där. 

240516  Inte mycket aktiviteter idag. Strandhäng, poolhäng liten promenad i närområdet för att reka i butikerna men ingen shopping. Några goda drinkar i baren efter middag.


240517  Efter frukost tog vi den vanliga promenaden till stranden men idag var himlen täckt av moln så det blev inte mycket till bad eller solande. Tillbaka till hotellet för lunch och sedan lite slappis tillvaro på hotellrummet. Ikväll var vi sugna på att äta på restaurang. Middagsbuffén som ingår i vår "all inklusive" är helt ok men efter snart en vecka var vi sugna på att gå ut och äta. Vi tog en Dolmus till Gamla Stan igen och släntrade ner mot hamnen där de flesta restaurangerna låg. Efter en titt i Tripadvisor bestämde vi oss för Restaurang Ruby´s som visade sig vara en riktig hit. Fantastisk mat och mycket trevlig personal. Efter förrätt och huvudrätt var vi fullkomligt proppmätta och vandrade sakta tillbaka till busshållplatsen igen för att åka tillbaka till hotellet.

240518  Solen lyser återigen från en blå himmel och det är vår näst sista dag här i Side. Sol och bad under hela dagen och sedan lite shopping av väskor på eftermiddagen, man måste ju ha något med hem. Kvällen ägnades åt lite förberedande packning eftersom vi måste checka ut senast kl. 12.00 i morgon. 


240519  Då var denna vecka strax slut. Väskan står i bagagerummet vid receptionen och rummet är tömt på våra grejor. Bussen hämtar oss dock inte förrän kl. 21.25 ikväll så vi har hela dagen på oss att njuta av de sista sköna baden och lite mer sol. 


Sammanfattning: All inklusive i all ära men vi har blivit bortskämda under flera av våra senaste resor och detta var väl kanske inte den bästa all inklusive vi varit på. Inget fel på kvallitén på maten men man blir väldigt trött på buffé ganska snabbt. Vad vi inte riktigt förstod var att det var långt till restauranger och barer från hotellet vi valt. Side som ort var mycket större än vi trodde men man tar sig ganska lätt dit man vill med de små billiga Dolmus bussarna. Åker man till Side får man definitivt inte missa gamla stan och de fina fornlämningarna i närheten. 

Fuerteventura/Kanarieöarna, Spanien

230310 Dags för ny resa. Denna gång en vecka på Kanarieöarnas näststörsta ö Fuerteventura.

 

Efter en något skumpig 5 timmar lång flygresa så landade vi. Vi lämnade ett mycket kallt Göteborg där det dessutom låg gott och väl 20 cm snöoch landade på ett soligt och + 24 gr Fuerteventura. Härligt! Dunjacka,långbyxor och tjocka tröjor åkte av väskan och byttes mot kortärmat,solbrillor, och shorts.

Efter ca en timma i bussen var vi framme i El Cotillo där vi nuska tillbringa en, förhoppningsvis, härlig vecka. Klockan hade hunnit blinärmare 18.00 och vi drog iväg mot havet, efter uppackning. En kall öl i denvackra solnedgången satt som en smäck. Lite kyligt när solen gått ner så detfick bli tröja på när senare gav oss ut för att äta lite Tapas och dricka öl/Cava denna första kväll. 

230311 Efter en god natt sömn i de sköna sängarna så väntade en riktigt fin frukost där inte mycket saknades. Man kunde faktiskt ta sig ett glas Cava såhär på morgonkvisten om man ville. Det ville inte vi. Inte idag i alla fall. Vi packade istället badkläder m.m i ryggsäckarna och promenerade mot stranden. Solen lyser från en klarblå himmel och vi njuter i den behagliga värmen. Vi fin sand och inte en enda solstol så långt ögat ser. Det blev till att lägga ner handduken i sanden och gå ner och kolla havstemperaturen. Det var inte särskilt varmt kan jag meddela. Max 20 gr, alltså blev det bara ett snabbt kärringdopp för min del. Det blåste rejält på stranden så efter ett par timmar så vände vi åter mot den fantastiska hotellpoolen som var uppvärmd. Vi gick också in till biluthyrningsfirman och bokade en bil som hämtas i morgon fm. Vi måste ju utforska mer av denna ö och denna gången i bil istället för skoter som vi brukar hyra. Dock är det mycket kargt och väldigt långa avstånd mellan stränder och sevärdheter så skoter var inget bra alternativ denna gången. Vi promenerade bort mot det lill centrumet denna kväll för att få oss något gott att äta till middag.  Och här fanns ett flertal restauranger som såg inbjudande ut i ljuset från den nedgående solen. Vi fastade för en fisk- och skaldjursretaurang där borden var en trappa upp och gav en vacker utsikt. Maten smakade gott med lite vitt vin till.  Kvällen avslutade vi på en liten uteservering på väg till hotellet där det slank ner både Aperol Spritz och Sangria. Dessa goda drycker!!

230312  Vi väntade in mannen som vi hyrt bilen genom och vid 11.00 drog vi iväg tvärs över ön mot Monte Castillo beach i vår hyrbil som denna gången är en grå Skoda...  Turen tog gott och väl nästan en timma och klockan hade blivit 12.30 när vi var framme. En lagun med blått fint vatten mötte oss och vi slg oss ner på varsin solstol. Inte billigt med solstolar men betydligt bekvämare än en handuk i sanden. Lite lyx måste man väl unna sig! En märklig "dimma" kallad "Kalima" som stundtals horisonten (inte solen) och flyttade sig med jämna mellanrum. Mycket märkligt fenomen som tydligen kommer från Marocko, som endast ligger ca 10 mil österut från Fuerteventura. En sorts sandstorm som kommer från uttorkade sjöar och floder. Inte särskilt hälsosamt att andas in om man har luftvägs problem. Vi vände, efter ett par timmar, tillbaka till El Cotillo och passade på att handla lite i en söndagsöppen affär.

I kväll väntar ny restaurang att utforska. Men tills dess blir det lite skrvande på denna sida och ett glas med något svalt på balkongen. Middagen på Restaurang Mirador var en jättehöjdare med görgoa räkor i vitlöksolja och sedan en läcker fisk och kyckling. Proppmätta vandrade vi sedan åter till hotellet.

230313  Betancuria är den gamla huvudstaden på Fuerteventura och idag skulle denna stad utforskas. Ja men lite kultur måste man klämma in mellan stränder och solstolar. Vi drog iväg ca 4 mil söderut och det blev lite slingriga serpentinvägar uppe bland bergen men med svindlande utsikt över ön. Framme i Betancuria parkerade vi och promenerade i denna gamla stad. Betancuria, som är en av de viktigaste koloniala utposterna i Kanarieöarnas historia. Den grundades 1404 av adelsmannen Jean de Bethencourt från Normandie, som valde att bygga staden i en dal i inlandet för att bilda ett så starkt försvar som möjligt mot pirater. Platsen hade sin höjdpunkt under 1700-talet tack vare den utmärkta spannmålsskörden från den torra åkermarken. I dag bygger den lokala ekonomin på turismen.

Den här kolonialbyn utsågs till en historisk omgivning 1979 och har flera religiösa byggnader. Särskilt utmärkande är kyrkorna Santa María och Concepción, kapellen Santa Inés och Nuestra Señora de la Peña samt det gamla franciskanklostret San Buenaventura. Innan vi kom fram till byn stannade vi till på en höjd där två ståtliga herrar stod som statyer. Det var kungarna Ayoze och Guisgey, som styrde över ön innan spanjorerna erövrade den. Mäktiga och respektingivande med vapen i sina händer. Inga herrar man hade velat mucka bråk med på den tiden. Nu fick det räcka med kultur för idag och vi for norrut för att besöka de fantastiska stränderna strax utanför Corralejo på öns nordöst sida. Fantastiska sanddyner och breda fina stränder mötte oss och vi stannade naturligtvis till för att få oss ett dopp eller två i det vackra turkosskimrande havet. Visseligen gick vågorna ganska höga men bad blev det ändå och en stund solande på den vita vackra playan. Nöjda med dagen så shoppade vi jordgubbar som nu ska avnjutas med en kall flaska Cava på balkongen.

230314  Planen för dagen var att ta oss så långt söderut vi kunde till den vackra Jandia som ligger vid en av de finaste stränderna på Fuerteventura. Resan hit tog gott och väl 1,5 timma och vi kommer fram till en milslång, vit sandstrand som på vissa ställen är 100 meter bred. Till största delen är den långgrund, vilket gör att den är mycket populär bland barnfamiljer. Vi började med att besöka Morro Jable som ligger så långt söderut man kan komma och är en mycket vacker stad med många stora hotellkomplex med många av "stjärnor". Vi stannade inte utan vände norrut igen och letade oss fram till Playa Sotavento. Från höjden där vi svängde av motorvägen ner mot havet var utsikten över den kritvita sanden och det turkosskimrade vattnet helt makalös vacker. Vi skumpade ner mot stranden på en inte alltför trevlig grusväg och parkerade så nära stranden vi kunde komma. Sanden var kritvit och mycket finkornig och sträckte sig kilometervis åt båda hållen. Ner med handukarna i sanden och sedan snabbt mot vattnet. Bottnen var mjuk och helt fri från stenar och vattnet var, njaaaa skönt, men inte jättevarmt. Dock var det så varmt i luften och solen sken från en klarblå himmel så badet var ändå behagligt. Vi stannade några timmar och det blev faktiskt fler dopp i havet. Åter mot norr och vårt hotell där vi tog ett pooldopp för att få bort salt och sand från kroppen. Jätteskönt!

230315  Popcorn..... tänk en hel strand med popcorn. Nja inte riktigt men vi hade hört talas om Pop Corn beach och tänkte att den måste vi se. Vi startade mot Corrallejo och svängde sedan av mer norrut för att komma till denna udda plats. När vi svängt av den asfalterade vägen väntade ca 4 km på grusväg modell värre. Nåja så småningom kom vi ialla fall fram till denna vita strand som verkligen såg ut som om någon poppat popcorn i veckor och sedan spridit ut dessa på en strandbit. Faktum är att dessa vita Rhodoliths som ser ut som popcorn i själva verket är kalkhaltiga alger som bildas på havsbottnen och förs nära stranden av strömmar, som ser väldigt likt popcorn. Kul att ha sett och flertalet skyltar längs stranden deklarerade att man absolut inte får ta med sig dessa popcorn så det gjorde vi inte........................... Jodå några slank faktiskt ner några i väskan till vår ljusskål hemma med allehanda resminne i form av snäckor, stenar, koraller och nu även kommer att innehålla popcorn. Fy vilka syndare vi är  :-) Kvällen gick i

spansk smak med både tapas och sangria. Riktigt gött!

230316  Sista dagen på detta resmål, imorgon bär det hemåt igen. Håkan tog en långpromenad till en av de närliggande stränderna medan jag landade på en solstol vid poolen. Hyrbilen är återlämnad och nu är det promenad som gäller om man ska iväg någonstans. Solen lyste vackert och värmande även idag och det blev några timmar för att bättra på solbrännan. Framåt eftermiddagen var det dags att släpa fram resväskorna igen för att påbörja packning inför morgondagens hemresa. Det absolut tråkigaste momenten på varje resa men allt har ju ett slut. Planering inför sista uteätandet och vi kom fram till att vi även idag nog tar lite tapasrätter. Dock ingen kanna sangria idag. 


Bilder finns här

 

Icemeler, Turkiet

220622  Då har vi bokat resa till sydvästra delen av landet jag en gång svor att aldrig mer besöka för 22 år sedan. Men..... man är väl inte sämre än att man kan ändra sig och ge det en chans igen.

En kort sväng in på loungen på Landvetter och sedan bar det iväg ut till planet och till Dalaman flygplatsen i Turkiet. Det var becksvart när vi landade ca 22.00 lokal tid och det var väldigt varmt ute. Efter ca 2 timmar med transferbussen var vi framme i Icmeler och vårt. Efter att ha burit upp väskorna på rummet hägrade den öppna baren och vi fick oss varsin iskall EFES öl som smakade väldigt gott. I morgon ska det bli spännande att se omgivningarna i dagsljus. 

220623  Eftersom vi på denna resa hade bokat lägenhet så fick vi börja dagen med att gå och handla lite frukostmat. När frukosten var klar packade vi badväskan och letade oss fram till stranden som låg endast ca 300 meter från vårt hotell. Stranden bestod av småsten och sand och vi använde våra badskor när vi gick i vattnet vilket gjorde att man kunde gå obehindrat i den glödheta sanden och på stenarna en bit ut i havet. Några sköna timmar på varsin solstol under parasollet och många sköna dopp i havet. Vid lunchtid gick vi upp till närmaste strandrestaurang och mumsade i oss varsin enkel lunch. Framåt eftermiddagen vandrade vi tillbaka tillhotelet och tog ett skönt dopp i den inbjudande poolen. Jaha... vart ska vi äta ikväll då? Angenäma funderingar. Vi hade läst oss till att det skulle finnas en bra restaurang som hette Florida och vi gled in och fick ett bord för två. Där gjorde vi ett misstag som vi gjort en gång tidigare. "Beställ två drinkar betala för en"  Mums, vi valde två olika drinkar och naturligtvis fick vi två av varje drink!!! Där satt vi med 4 rejäla glas framför oss och vi kunde inte göra annat än skratta och drica upp. Samma sak hände när vi var i Mexico för många år sedan. Maten smakade gott och vi hoppade över att beställa nåt att dricka till maten, gissa varför. Mätta och belåtna med något runda fotsulor vandrade vi sedan tilbaka mot hotellet i den varma mörka kvällen. En nattfösare i hotellbaren fick sedan avsluta denna kväll. 

220624  Väldigt varmt idag också och det blev en slappisdag på stranden, denna Midsommarafton som inte märks över huvudtaget här i Turkiet. Hemma i Sverige dansas det väl runt midsommarstången och det äts säkert en och annan sillbit och färskpotatis också men det struntar vi i här. Vi valde denna kväll att besöka restaurangen runt hörner Winehouse som faktiskt fått otroligt fina recensioner på Tripadvisor. Maten var helt gudomligt god och den super trevliga personalen gjorde verkligen sitt yttersta för att vi skulle känna oss välkomna och ha det bra. En riktig höjdare som vi definitivt kommer att besöka igen.


220625  Midsommardagen.... ja vi valde att ta en heldag på havet. En båttur där vi stannade till i ett antal sköna bukter för att från båten hoppa i det grön/blå skimrade havet för härliga bad. På båten fanns allt man kunde tänka sig i dryckesväg och framåt eftermiddagen började detta difinivt märkas på flera medresenärer som både sjöng och dansade på det övre däcket. Tjo och tjim tralala.... 🤪Vid lunchtid serverades färskt bröd, marinerad grillad kyckling, sallad m.m Jättegott! På återvägen mot hamnen gjorde vi även ett stopp i en liten by för att sträcka på benen och shoppa för den som var lite köpsugen. Vi valde dock att sitta kvar i skuggan på undre däck. Nöjda och belåtna med denna sköna dag vandrade vi framåt 18.00 tiden tillbaka till hotellet för ett skönt pooldopp och en dusch på hotellrummet. Middagen denna afton åt vi på en bra restaurang i centrum där vi blev bjudna på magisk förrätt och åter en gudomligt god huvudrätt. Efter denna dag var vi tämligen möra och tog en ganska tidig kväll med bok/film i sängen. God natt!

220626 Stranden idag igen och sedan shopping i Marmaris i eftermiddag. När vi kände oss nöjda med sol och bad för idag släntrade vi sakta tillbaka mot hotellet. Vi tog en snabb lunch på en restaurang i mellan stranden och hotellet och sedan blev det dusch och lite vila innan vi skulle ta oss in till Marmaris. Efter en något svettig promenad längs med stora vägen stannade en Dolmus (liten turkisk buss) och vi betalade det fasila priset av 6,50 SEK per person, en resa på ca 15 min, in till stan. Vi hoppade av utanför Grand Bazar där det myllrade av butiker som sålde allt från hårspännen till pälsar...... vem är sugen på en päls när det är över 30 gr varmt ute? Nåja vintern kommer väl så småningom vilket vi vill det eller ej. Nu jäklar ska det shoppas 😀  och prutas. Det blev både skinnjacka, tröja, väska och några solglasögon och självklart var allt nerprutat. Kul som sjutton även om man vet att försäljaren alltid går segrande ur denna "kamp". Nu var vi rejält hungriga och bestämde oss för att åka tillbaka till Ismeler för att äta midag. Ut ur bazarerna, en kall öl (kallas också ibland för styrketår) på en bar och sedan mot stora vägen för att hitta en Dolmus åt andra hållet igen. Det tog inte många minuter innan vi satt i bussen på väg tillbaka igen. Nu..... börjar vi förstå varför Dolmus betyder fullproppad. Bussen stannade överallt och plockade upp människor och vi kände oss som packade sillar i denna farkost. Vi hann inte ens hojta till där vi skulle av utan fick snällt åka med in till centrala Icmeler innan vi kunde pressa oss ut ur bussen. Pust!!!! Nu var vi rejält sugna på mat och bestämde oss för att gå tillbaka till vår "favoritrestaurang" Winehose, runt hörnet från hotellet. Jaha... vad ska man äta idag då? vi bestämde oss för varsin huvudrätt i form av Wokad biff och Wokad kyckling. Men se det var inte planen för den trevliga restaurangpersonalen. Det blev en 5 rätters, vem hade gissat det. Först dök det upp en bricka med vitlöksbröd och 4 olika delikta "röror", sedan kom huvudrätterna och till detta fick vi, utan att vi beställt, sallad, pommes några ytterligare röror. När vi ätit upp våra huvudrätter med tillbehör var vi tämligen mätta men Håkan ville ha en Turkisk kaffe och en Raki efter maten. Vad händer då..... jo då kommer det in ett litet fat med diverse små sötsaken och ett fat med färska frukter. Vi var nu totalt proppmätta och då..... får vi in en av restaurangernas specialefterrätter. En gudomligt god ugnsbakad liten form bestående av varm kokos, tahini och hackade nötter..... helt underbat god. Jodå vi lyckade pressa ner även denna lilla anrättning. Nu bad vi snabbt om notan innan ytterligare godsaker skulle dyka upp. Inklusive 2 stora öl och all denna mat betalade vi ca 300 SEK. Sen blev det några foton till restaurangens Facebook sida. Vilken tur att hotellet låg runt hörnet så det var bara några minuter att gå med våra totalt fulla magar men väldigt nöjda med de goda anrättningarna. En liten nattfösare fick sedan avsluta denna dag.

220627 En båttur till Turunc för att bada på ny strand. Och tro det eller ej men måndagar är det marknad i Turunc, och den måste man ju besöka.När båten lagt till i hamnen promenerade vi, som alla deandra passagerarna, ca 500 meter upp till marknaden som inte var någon särskilt upphetsande upplevelse. Vi vände och gick ner till stranden och letade upp Restaurang CAN som hade gratis solstolar vid vattnet om man åt sin lunch på restaurangen. Vem kan motstå ett sådant erbjudande. Vattnet här i Turunk var verkligen kristallklart även om bottnen bestod av storaklapperstenar. Härliga bad och en god lunch förgyllde denna dag innan vi vände åter med båt till Icmeler igen frampå eftermiddagen. Ikväll bestämde vi oss för att utforska de centrala delarna av byn vi bor i. En kort promenad in mot centrum i den ljuva kvällsvärmen och där..... blev vi sugna på en god drink. Vi stannade till på Restaurang Titanic och beställde en Frosen Strawberry margarita, hög som en mindre bergstopp, och en gammal hederlig Pina Colada. Underbart goda drinkar och när vi druckit upp var restaurangen så gott som fullsatt och vi bestäämde oss för att även ät vår middag här. Det börjar bli lite tjatigt nu men maten var helt suverän även på denna restaurang. Maten i Turkiet sägs vara det tredje bästa i världen efter Frankrike oc china och jag börjar bli benägen att hålla med. Vad vi än beställt in, som lunch eller middag, har varit otroligt vällagat och gott. Den numera traditionella kvällsdrinken på balkongen innan tidig sänggång fick avsluta vår måndag.

220628  Dagen började kanonbra med beslutet att även denna dag ta båten till Turunc för att bada och sola på den fina stranden som vi var på igår. Vid lunchtid avnjöt vi åter en god välsmakande lunch och vände sedan ner mot våra solstolar igen och ett skönt bad. Sen bröt helvetet lös. Jag bestämde mig för att vända solstolen så att jag skulle få lite skugga över ansiktet och lyfter stolen, gör en vridning som drabbade min vänstra höft som ett hammarslag. Jag kunde inte stå inte sitta och smärtan var så olidlig att det var svårt att hålla tårarna tillbaka. Det kändes som om någon dragit en vass kniv från vänster höft ner till knävecket. Fullkomligt horribel smärta och det var bara att bita ihop och försöka få av den blöta baddräkten, packa ihop prylarna och sedan ta sig från stranden, som inte var så bred, och upp på strandpromenaden. Allt under kollosala smärtor. Det var inte ens att tänka på att gå de 300 meterna tillbaka till där båten skulle hämta oss igen. Det fick bli taxi tillbaka till hotellet och sedan likt en riktig gammal krympling ta sig in på hotelletoch upp för trappan tillbaka till hotellrummet. Några timmars vila och några käcka piller skulle inte hindra mig från att gå tillbaka till favoritrestaurang denna sista kväll. Det var dock ingen bra idé, smärtan i benet återvände likt en bumerang och det var svårt att ens sitta och äta denna kväll. Servicen var tyvärr inte den allra bästa på restaurangen vilket inte direkt höjde stämningen. Vi fick oss ialla fall en sängfösare på balkongen innan det var dags att väcka John blund för välbehövlig sömn. Tanken på morogndagen och hemresan var dock svår att släppa. Hur i h-e ska jag förstsitta i en buss ca 1,5 timma, sendan stå i kö till incheckningen som ju kan ta hur lång tid som helst? Nåja de som lever får se. 

220629 Vaknade efter en ganska så hyfsad sömn men inser att det inte är så värst mycket bättre idag. Håkan får gotta sig i hotellets pool idag och jag måste vila med en bok på rummet. Skickar också meddelande till resebyrån att jag kommer att behöva assistans på flyplatsen. Får se hur det går, är min tanke i skrivande stund. Faktum är att i vilolägen hela dagen så behövdes inte assistansen och jag tog mig hem "för egen maskin".


Sammanfattning: Det första vi kommer på i denna sammanfattning är att vi verkligen är positivt överraskade. Ett tips om man inte är i "partyålder" är att välja en lite mindre ort i Turkiet. Här i Icmeler är det mesta inriktat på lugn och ro. Bra restauranger med fantastisk mat var vi än har ätit. Stränderna här där sanden är gulbrun ger inte havsvattnet sin finaste färg men det är rent och snyggt på stränderna och framför allt så är det extremt billigt jämfört med Grekland, Italien och Spanien. Människorna är omtänksamma och väldigt vänliga och hjälpsamma


Bilder finns här

 

Menorca, Spanien

210707 Efter åtskilliga timmars kämpande med dokument, QR koder, hälsodeklarationer var det äntligen dags att lämna huset i Torreveija, där vi tillbringat de senast nästan 4 veckorna. Det krävs en rejäl portion tålamod och en mängd svärord för att allt administrativt ska funka såhär i pandemitider. Framåt eftermiddagen fick vi skjuts till flygplatsen i Alicante där vi steg på flyget som under 35 minuter skulle ta oss till Menorca. Flighten gick bra och vi blev hämtade utanför flygplatsen av en schuttelbuss som skulle ta oss till biluthyrningen. Efter diverse dividerande om tilläggsförsäkring på hyrbilen, som vanligt, så hämtade vi ut den lilla Citroen C3, knallröd och fin. klockan var ca 23.00 och det var nu totalt beckmörkt ute och bilens GPS var naturligtvis utrustad med spansk text så den fick vi klara oss utan denna sena kväll och förlita oss till Google Maps. Eftersom allt medhavt vatten nu var slut så var struparna totalt snustorra och vi skulle hålla ögonen öppna efter en kvällsöppen bensinstation så att vi i allafall skulle få med oss vatten till hotellrummet. Men se det fanns inte en enda öppen bensinstation eller liten serviceaffär längs den 3,5 mil långa vägen från flygplatsen i Mahon till hotellet i Cala Morell på öns nordvästra sida. Nåja det ska ju finnas en bar på hotellet och en reception så där måste vi kunna köpa vatten, trodde vi. Strax före midnatt var vi äntligen framme och i receptionen fanns...... inget flaskvatten. Restaurangen var stängd. Som sista utväg frågade vi ett par som precis parkerat utanför hotellet om vi kunde få köpa en flaska vatten av dom? Men icke!  Absolut sista utvägen var att ta oss till en sent öppen restaurang några minuters bilresa från hotellet, pust...ok då. I nattamörkret fann vi denna restaurang i närheten som kunde nås via säkert 300 trappsteg ner mot havet och där fick jag köpa vatten. Det absolut dyraste vattenflaskor jag någonsin köpt men som bekant har ibland inte nöden någon lag så det var bara att med ett stelt ansiktsuttryck betala och sedan likt en trött bergsget börja vandringen upp för alla dom dj-a trapporna igen där maken väntade. Om man ändå kunde vara lite klok ibland så skulle vi läst informationspärmen på rummet innan vi började vår vattenjakt. Där står nämnligen att kranvattnet är fullt drickbart här på Menorca. Nåja, äntligen kunde vi slappna av, hinka i oss vatten och sedan trötta krypa till kojs.

210708 Strålande vacker morgon, men ingen frukostmat. Det första vi fick göra var att åka in till Ciutadela för att bunkra upp för frukost m.m. En matvarukedja som vi känner väl igen från Torrevieja är Mercadona som finns i hela Spanien så det fick bli målet för vår matshopping. Med välfyllt bagagerum i den lilla bilen återvände vi sen till hotellet och fixade till en brunch som smakade ljuvligt. Nu skulle vi söka upp en av de vackra stränderna som denna ö var så känd för. Vi hade läst oss till att sydsidan av ön hade de finaste stränderna så dit for vi iväg. Playa Turqueta, Marcella och några andra stränder låg strax intill varandra och dessa blev målet för turen. Klockan hade nu med god marginal passerat lunchtid och besvikelsen blev total när vi närmade oss stränderna. Där stod vakter och meddelade att alla strändernas parkeringar var fulla. Jaha.... det var bara att vända och ta sikte på någon annan sydlig strand någon kilometer västerut. Ingen höjdarstrand men vi fick oss ett dopp i det ljumna vattnet och bestämde oss sedan för att återvända till hotellet och ta några slappistimmar vid poolen istället. Ner med handdukar på två solstolar och maken dök snabbt ner i den varma sköna poolen. Jag som då är lite mer försiktig tänkte ta genvägen via barnpoolen och sen ta mig ner i den stora poolen via badstege gjorde där ett av mina största misstag denna dag. Man kan väl lite slarvigt säja att jag gjorde ”bomben”  barnpoolen........ känn på den. När jag väl kom upp ”till ytan” igen, som en dränkt katt med stort skrapsår på knät och en stukad tå, tittar man sig om för att kolla hur många som kan ha sett detta spektakel. Som tur var, var det inte många som satt på solstolarna runt poolen och jag verkar inte ha dragit på mig allt för mycket uppmärksamhet. Pust, vilken tur! Kvällens middag och tillika firandet av vår 4:e bröllopsdag avnjöt vi på en liten restaurang i närheten av den strand som vi badade vid. Sen blev det Cava och jordgubbar i den ljumma kvällen på hotellbalkongen. Vill bara tillägga att jag nu hade ett rejält blödande skrapsår på knät, min stukade tå nu intagit en lätt blåsvart nyans och var ungefär dubbelt så stor som normalt. Jag kommer ALDRIG att sätta min fot i en barnpool igen, dom är ju livsfarliga😀 

170717  Ett förplanerat resmål här på Mallis var de omtalade Drakgrottorna eller Cuevas del Drarach, i Porto Cristo och det blev vårt första mål denna näst sista dag. Med lite oväntad tur kom vi fram bara några minuter innan den första turen ner i grottorna skulle gå, kl. 11.00, och vi tillsammans med ett hundratals andra männsikor promenerade vi ner till de fascinerande grottorna.

Drakgrottorna är egentligen fyra grottor som är sammanlänkade sinsemellan. Den svarta grottan (Cova Negra), den vita grottan (Cova Blanca), Luis Salvador-grottan (Cova de Lluis Salvador) och fransmännens grotta (Cova dels francesos). Detta är öns största underjordiska grottsystem och har en längd på över 1700 meter och rymmer 14 olika salar och sex olika underjordiska sjöar. I den inre grottan finner man sjön Lago Martel, en av de största underjordiska sjöarna i världen, som uppkallats efter upptäckaren Eduardo Martel.

Paradise Beach, Mallorca

170714 och det är äntligen dags för semester. Vi börjar med 4 dagar i Cala Millor på Mallorca för att därefter åka vidare till huset i Torrevieja på spanska fastlandet. Efter 3 timmars flygresa landar vi på flygplatsen utanför Palma de Mallorca. Eftersom vi rest med endast handbagage så styr vi kosan direkt motHERTZ kontor där vi ska hämta nyckeln till vår hyrbil. Som vanligt så gjorde dom ett försök att erbjuda oss en uppgradering till en lite större bil men vi var nöjda med det val av mindre bil som vibokat, och tackade nej till detta erbjudande. Ut i det gigantiska garaget och letatade reda på den lilla hyrbilen och en inspektionsrunda för att kolla ev. märken på bilen som vi sen inte ska bli beskyllda för att ha orsakat.

Strax före utfarten från garaget stannade vi och pratade med en representant för biluthyrningen och såg då, i de dokument som vi fick till bilen, att en hel del märken redan var utmärkta på ett av papprena. När vi sedan klarat av detta moment passade vi på att fråga åt vilket håll vi skulle åka för att komma till Cala Millor där vi ska bo och fick rådet att köra mot Palma. Där blev det något riktigt fel..... förmodligen trodde den tillfrågade damen att vi skulle till Cala Mayor, det vill säga åt andra hållet. I den mkt livliga fredagstrafiken satte vi fart mot det vi trodde var rätt håll. "Karta" hmmmm vem behöver det?  Jo vi, när vi gjorde en kik i appen Here där Håkan laddat ner Mallorca inser vi snart att vi är på väg mot sydvästra delen av ön och vi skulle nordöst. Jaha, då blir det till att vända och kolla på kartan iallafall. Efter att sett stora delar av närområdet kring Palma stad kom vi till slut in på rätt väg, M15, och i rätt väderstreck. Efter ca 1,5 timma var vi slutligen framme i Cala Millor och klockan va ca 21.30 och vi inser ganska snart att Parkering i närheten av hotellet var näst intill en omöjlighet. Jag blev avsläppt vid hotellet, Blue See La Pinta, för att checka in oss. När jag frågade efter parkering så skakade receptionisten på huvudet och sa att det är svårt såhär sent. Jo tack, det var ju ingen nyhet. Dock lyckades maken hitta en plats att parkera på några kvarter bort så det löste sig faktiskt långt om länge. När vi bokstavligt talat kastat in väskorna på rummet så vände vi direkt för att få en bit mat och en STOR KALL ÖL, ELLER TVÅ. Det smakade gudomligt med en gammal hederlig pizza och några pilsner. Så mycket mer hann vi sedan inte med denna dag utan återvände sedan till hotellet för uppackning och sedan horisontallägen i sängen. Hotellet var för övrigt ett av de absolut sämsta hotell vi bott på under alla våra resor.

Kännedomen om grottorna går långt tillbaks ända till medeltiden. Under slutet av 1800-talet utforskades de ännu mer. År 1896 upptäcktes den gigantiska undervattensjön.
Mellan år 1922 och 1935 byggdes det en ny entré, nya gångar och trappor för att göra grottorna tillgängliga för turister och allmänheten. Elektricitet och lampor sattes också upp för att bättre kunna beskåda de vackra formationerna. När vi gått så långt in i grottsystemet som vi fick så väntade där ett antal läktare där vi satte oss. All belysning släktes ner och in glider tre svagt upplysta roddbåtar där den första båten hade såväl pianist som volinist som framförde ett antal vackra klassiska musikstycken som fick håret på armarna att ställa sig rakt upp av den magiska stämningen och den fina akustiken långt ner under jordytan. Otroligt mäktigt !! Musiken pågick i ca 15 minuter och därefter var det dags att gå uppåt och ut ur grottorna igen. Mycket sevärt. Men nu var vi sugna på ett dopp och bestämde oss för att ta oss till Playa Romanica strax söder om Porto Christo. Det tog inte mer än ca 10 minuter att leta sig fram till avfarten men där blev vi osäkra på om vi verkligen var på rätt väg för någon skylt mot denna strand såg vi inte. Vi stannade bilen bredvid en liten mysig liten Taverna där det satt en man som vi frågade om vi var på rätt väg. Jo men visst var det och det tog inte mer än ytterligare ca 15 minuter så hittade vi fram till playan vi letat efter. Det var ljuvligt varmt i den vackra viken och vi fick några sköna timmar i sol och i det turkosa varma  klara fina vattnet. Timmarna går fort och nu sög det rejät i magen och vi bestämde oss för att testa den lilla Tavernan där vi frågat efter vägen. Där blev det sedan några rejäla portioner Tapas med ett par stora iskalla öl och det smakade gudomligt gott. Ett mycket bra val av sen lunchställe visade det sig. Efter att vi återvänt till hotellet för en välbehövlig dusch blev vi bjudna på Aperol Spitzer med goda tilltugg, på dotter och mågens balkong. Tänk va gött man har det ibland. Det blev en sen middag och sedan i säng nöjda och belåtna med en mkt trevlig dag och kväll.

170718 Efter frukost var det packdags och sedan några goa timmar på stranden tillsammans med dottern med familj. Sista doppen på denna ö. Sedan inköp av lunchmacka och en dusch på hotellet och sedan raka spåret till flygplatsen för att åka till det spanska fastlandet och det härliga Casa Knutsson i Torrevieja för mer semester


Bilder hittar du här.

170716 I vanlig ordning så var vi pålästa inför denna resa och visste att det på sydsidan av Mallorca skulle finnas en gudomligt vacker strand som hette Playa Es Trenc. Dit var planen att ta sig denna söndag. Vi utrustade oss med diverse drycker och lite tilltugg och gjorde sällskap med dottern med familj och styrde kosan mot syd. En bit söderut dök ett gång Bandidos på 50-60 MC upp på sina mullrande hojar och dom grabbarna har verkligen sina egna trafikregler. Två medlemmar på hoj går ut och blockerar hela rondellen för att släppa förbi sina kompisar och trots tutande irriterade bilförare så står dom bara lugnt kvar tills alla hojar passerat. Helt otriligt men kanske inte en situation där man går ur bilen och talar om vad man tycker utan man står snällt kvar till som kört iväg. Det är nog lugnast så om man vill behålla livhanken. Att nyttja Google Maps är fantastiskt men kanske inte 100% tillförlitligt. Det blev några rundturer i några av de sydliga små städerna men vi hittade till slut fram till....... kön till parkeringsplasen vid Playa Es Trenc.  I en karavan av bilar där man inte hade en susning om hur långt det var kvar till parkeringen kröp vi fram på en väg som stundtals endast rymde en bil i färdriktningen. Dessutom dök det då och då upp bilar som var på väg därifrån.... Det blev till att fälla i backspeglar och krypa upp så nära staketet som möjligt för att släppa förbi, och då handlade det om cm mellan bilarna. Också en upplevelse. Äntligen framme och betalat P avg på på 7 Euro inser vi snart att vi inte var ensamma om denna idé denna söndag. Det som på bilderna var en 4 km lång nästintill ödslig strand med turkost klart vatten visade sig vara totalt "knökfull". Jaja nu var vi här och nu ska det badas. Vattnet var ca 28-30 gr varmt i den långgunda lagunen och det blev en heldag som mestadels bestod av massor av bad i det ljuvliga vatnet. Något rödbrända på axlar o rygg, trots insmörjning, styrde vi åter kosan mot Cala Millor framåt eftermiddagen och intog sedan en god middag på en Indisk restaurang i närheten. Kvällen avslutades sedan med en och annan god dryck innan det var dags att avsluta ännu en skön dag på denna ö.

170715. Dotter med familj semestrade också på Mallorca denna resa och bodde på ett hotell ca 15 min promenad från oss. Vi bestämde oss för att ta oss bort till deras hotell och se hur dom bodde och sedan blev de en härlig dag på stranden nedanför deras hotell med mycket bad, sol och trevligt umgänge. Middagen denna kväll hade vi bestämt oss för att äta Tapas, naturligtvis när man är i Spanien. Men först en CAVA Sangria på en trevlig strandbar, nu jäklar är det semester.... Tjohoooo!!

Paradise Beach, Mallorca

Mallorca, Spanien

Malta och Gozo

140926. Mot Malta med Ryanair för en veckas förlängning av sommaren Detta är en av de billigaste resor vi bokat. För flyg ToR och 7 nätter på mellanklass hotell med frukost har vi endast betalat 1600 kr/pp. Nåja hotellet kunde varit bättre men vad kan man begära för det vi betalat 🙂och vad skulle det vara för fel på balkong med utsikt mot betongvägg..... Jag har nog dessutom förträngt hotellnamnet.

Efter 3,5 timma i luften landade vi då på denna lilla fina ö långt söderut i Medelhavet. Det är varmt och skönt, och fortfarande högsommar. Efter ca 1 timma i taxi var vi framme vid hotellet. Och där väntade en liten överaskning. Dom hittade inte vår bokning..... f-n också vad gör vi nu? Jo vi satte oss i baren och blev bjudna på öl medan damen i receptionen kontaktade bokningsbolaget. Det tog en stund så vi hann med en öl till! Till slut löste det sig och vi fick vårt rum. Då var det verkligen dags för ett dopp uppe på taket i poolen, underbart. Kvällen tillbringade vi sen med att ta en promenad längs havet och sedan en god middag med vin.

140927 Nu är frukosten avklarad och det är dags för ett dopp i havet. Havet var ljuvligt 25 gradigt men molnen hopade sig så det blev bara ett dopp, 1 timma i solen sedan gav vi upp. På väg tillbaka till hotellet kom det faktiskt några regndroppar, va är detta, det ska ju vara fint väder hela tiden vid denna tiden på året. Hoppas det var tillfälligt. På väg tillbaka kollade vi också in aktiviteter för resten av veckan och bestämde oss för att i morgon ta en rejäl bussrundtur och sedan hyra en scoter några dagar för egna små utfykter, som vanligt. 

140928 Idag har vi verkligen varit turister och köpte biljetter till en av öns "Hop on Hop off" bussar. Molnen lågt tunga och grå på imlen men strax före kl. 10.00 i morse klev vi på bussen och satte oss givetvis på övre plan för att maximera utsikten. Färden gick längs kusten mot Sliema och sedan vidare genom Maltas huvudstad Valetta. Efter ca 1,5 tim valde vi att hoppa av bussen och befann oss då på Malta högsta punkt. Maltas medeltida huvudstad Mdina som också kallas för ”den tysta staden” och åtskilliga är de som menar att har man inte sett Mdina så har maninte varit på Malta!

Stadens centrala torg, St. Paul´s Square ligger precis framför katedralen i Mdina. Till höger om katedralen ligger Banca Giuratale och till vänster ligger Casa Gourgion. Banca Giuratale var under revolten mot fransmännen huvudkontor för den nationella kommittén. Härifrån förde de samtal med Lord Nelson för att få hans stöd i kampen mot fransmännen.

Nog med kultur, nu klev vi på bussen igen och nästa målvar att kliva av vid Golden Bay på för ett dopp i det varma sköna havet. Solen lyste fortfarande med sin frånvaro....... hmm, lite roligt 😀men vi fick oss ett dopp och en god lunch och klev efter en dryg timma på bussen igen för sista anhalten, Buggibba där vi bor. Nuuuuu lyste solen så det blev en kort vända till rummet och med handduken över axeln tog vi hissen upp till 6:e våningen och ett välbehövligt dopp i poolen och en timma på solstolen. Då återstår det svåra beslutet var och vad vi ska äta vår middag ikväll? Här på Malta finns verkligen restauranger från hela världen. Första kvällen blev det italiensk mat och igår blev det indiskt, vilka stora problem vi har va? I morgon går det förmodligen ut en allmän trafik varning på Malta för då hyr vi scooter och far iväg på egna äventyr. Det gäller bara att övertyga Malteserna om att alla här faktisk kör på fel sida vägen.


140929. Nu har vi hämtat denna resas motorkämpe. En riktgt ful svart, nåja gråsvart, 125 cc som ska ta oss på egna äventyr på denna resa. Vårt mål idag är Maltas mindre systerö, Gozo, som ligger nordost om Malta. Vi tog färjan över till Gozo och hade fått tips på en fin strand på den norra sidan om ön, Rambla Bay, där sanden var rödaktig bred och fin. Vi hittade vårt mål efter några felkörningar och stannade vid stranden för några timmars sol och bad. Ja, idag såg vi inte ett moln på himlen och njöt i fulla drag av den sköna solen. Efter ett par timmar och en lätt lunch var det dags att utforska lite mer av denna lilla ö. Vi fick tips om att ta oss till Dweijra Bay på den västra sidan av ön och satte full fart med den lille fule svarte. Vi möttes av höga lodräta stenväggar och ett otroligt häftigt landskap när vi kom fram. Dags att parkera skotern.

Här fanns också Azure Window, en enorm klippformation, som skapades genom att vågor och hård sjö slog över klipporna under tusentals år. På toppen av två gigantiska klippblock, varje block med en diameter på över 40 meter, vilar ett stort klippblock som är ca 100 m lång och 20 m högt. Tillsammans formar stenblocken ett enormt fönster, genom vilket man kan se det blå havet. Innanför Azure Window ligger en naturlig havsvattenpool omgiven av kalkstensklippor. Denna havsvattenpool är förbunden med havet genom en underjordisk kanal. Vi tog en båttur genom denna kanal och kom ut på havsidan där vi fick en fin tur in i den "Blå grottan" som visade sig verkligen göra skäl för sitt namn. Massor med vackra färgstarka koraller som satt på grottvägen precis under vattenytan helt lätta att se. Siktdjupet var fullkomligt magiskt och helt blått kristallklart. Man ser botten väldigt tydligt fast det var 19 meter djupt. Vilken häftig upplevelse! Nu började klockan springa iväg och det var dags att återvända till Malta igen. När vi kommit tillbaka till huvudön bestämde vi oss för att ta en snabb sväng till Paradise Bech på Maltas nordväst sida för att kika på om detta skulle bli tisdagens mål. Det blir det!!!  

140930. Vi kom iväg ganska tidigt och det gjorde att vi faktiskt var först på Paradise Beach denna morgon. Kl. var bara 09.30 när vi gått de 78 trappstegen ner från parkeringsplatsen för "den lille fule svarte" och satte fötterna i den redan solvarma sanden. Vattnet var helt stilla och solen sken från en helt molnfri himmel. Detta blir en fin dag!! Det blev mycket sol och många varma sköna bad och naturligtvis en hel del snorkling i det kristallklara vattnet. Efter några timmar aviserade magen att det var dags för energi påfyllning och passande nog så fanns det också en lunchrestaurang vid stranden där vi fyllde på våra energidepåer. Nu var det bara att med tålmodigt piggt sinne ta de många trappstegen uppför igen för lite mer utforskning av de fina stränderna på den nordvästra sida av ön. Vi hittade fram till ett flertal stränder och tog ytterligare dopp i det sköna havet. Idag var också planen att åka in till Maltas huvudstad Valetta och när den "lille fule svarte" var återlämnad till uthyraren så blev det dusch, klädbyte och full fart mot busstationen. Vårt första avhopp från bussen blev i Sliema, en förort till Valletta, där vi strosade runt i affärerna en stund och sedan en god kopp kaffe vid hamnen. Mot Valletta och den gamla stdsdelen där det, enligt tips, bl.annat skulle finnas en fin utsiktsplats. Maltas huvudstad, byggdes 1566 som en enorm försvarsanläggning efter att Johanniterriddarna (korsriddarna) hade besegrat en stor turkisk här. Staden är idag ett av UNESCO:s världskulturarv. Staden omger Grand Harbour, en av Europas bästa naturhamnar. Hela Valletta är omgärdad av en mur och man kommer in till staden genom den enorma porten Valletta City Gate. Vi hittade utsiktsplatsen som verkligen gav en svindlande utsikt. Några foton blev det och sedan strosade vi vidaren i denna magnifika stad med fantastiska fasader på sina byggnader och en lugnt skön atmosfär. En god middag och ett gott vin därtill och sedan vände vi kosan tillbaka med bussen till vår "hemort" Bugibba.

141001. Dags för denna resas båttripp. Varje resa förutom storstadsresorna brukar innehålla en båttur och idag bokades en tur till den Blå lagunen på den andra av Maltas systeröar i norr. Utrustade med massor av vatten, solskyddsmedel och badkläder tog vi sikte på hamnen här i Bugibba. Vi hittade en tur som passade oss och gick ombord på båten i väldigt god tid.  Under tiden vi väntade på avgång började vi prata med ett annat svenskt par som skulle med på samma tur. Det blev lite utbyte av restips till olika delar av världen. På väg ut till Blå lagunen besökte vi även några grottor där kapten med skicklighet tog oss en bra bit in i dessa väldiga grottsalar. Efter ca 1,5 timma var vi framme på Maltas minsta ö Comino och Blue Lagoon. Blue Lagoon är nog Maltas populäraste badplats med sitt kristallklara turkosa vatten omgiven av kalkstensklippor och fantastisk natur. För den som gillar sol och bad är ett besök i Blue Lagoon ett måste. Men..... vi var inte ensamma om att besöka denna plats. Solstolarna stod så tätt på varenda lite plats på klippor och bryggor och man kände sig som en sardin i en sardinburk när man slagit sig ner i en solstol under ett parasoll. Men det vara bara att "köpa läget" och njuta av badet i det fina vattnet under några timmar. Snorklingen var helt fantastisk runt de närliggande klippväggarna och många små grottor med ett rikt fiskliv och vackra koraller. Det blev ganska många timmar med bad och sol och vi var ganska trötta när vi var tillbaka i Bugibba igen, dock nöjda med en härlig dag. Nu återstår endast en hel dag här på Malta i morgon och den tänkte vi tillbringa på någon av de fina, förvisso uppbyggda, sol och badstränderna här nere i byn med badstegar ner i havet.    

141002. Då har vi njutit av den sista sol och baddagen här på Malta. Det blev en promenad en bit söderut till ett pool och solområde med bekväma solstolar, bar, cafeteria, duschar och andra bekvämligheter. Det märks att det är slutet på säsongen för när vi skulle betala en avgift för att komma in på området så vinkade bara personalen in oss utan att ta betalt. Här går man ner och badar i havet från badstegar och det funkar jättebra. Vattnet så här nära centrala byn är rent, klart och varmt och helt ok att bada i. Några nya bekantskaper i vattnet blev det faktiskt också, de maltesiska tusenfotingarna ca 20 cm långa. Några sköna timmar blev det och sedan tilbaka till hotellet för att påbörja packningen inför hemresan i morgon. Vi hade läst på ganska väl innan vi reste hit och gjort i stort sett allt vi hade tänkt oss denna vecka. Det finns mycket att se och göra på Malta eftersom ön har en mycket gammal historia som väl syntes på byggnadsverk och lämningar från korsriddarnas tid. Restaurangutbudet är otroligt med influenser från hela världen. God inhemsk öl, Cisk, och faktiskt riktigt bra inhemska viner.Nu återstår en sista god middag på stan ikväll och sedan en hyfsat tidig sänggång då taxin hämtar oss redan 05.00 i morgon bitti för transport till flygplatsen och resan hem igen. Väl hemma igen så börjar nedräkningen till nästa resa den 18/12 🙂


Bilder finns här.

Sardinien, Italien

Kvällsbild från Alghero på Sardinien.

Kvällsbild från Alghero på Sardinien.

Vår andra resa till Italien blev en resa till Sardinien med Ryanair i slutet på april 2012. Vi hittade flygbiljetter för 600kr/per person, bokade genast dessa och surfade därefter in på Booking.com för bokning av hotell. För ca 1000 kr per person bokade vi Hotel Angedras ett bra mellanklasshotell med frukost och jättelik balkong ca 5 min promenad från Alghero's centrum i 4 nätter. Helt ok pris ! Det första vi brukar göra på nytt resmål är att ta en promenad och kolla omgivningarna, bunkra lite gott att fylla hotellrummets lilla kylskåp med. Så även denna gång.

Vi hade även denna resa till Italien extrem tur med vädret och var glada att vi packat ner shorts och kortärmat. Solen sken och det var mellan 25-30 grader varmt hela resan. Som balsam för en nordisk blåvit sollängtande kropp i april.


Vi bokade utfärd till droppstensgrottorna, Grotto di Nettuno, som låg en 2 timmars båtfärd från Alghero och var ett intressant och spännande besök. Dessa grottor kan också nås via bil upp till klippan ovanför ingången och sedan en liten lätt promenad de 654 trappstegen nerför branta klippor, ok men man ska ju lika många trappsteg upp igen.... ingen för oss. Båtturen var betydligt trevligare men vi glömde att smörja in ansiktet, vilket resulterade i rödsvedda pannor och näsor dagen därpå. Att man aldrig lär sig!

Vi hyrde också bil en dag och tog en tur runt hela norra Sardinien, En mycket vacker tur i det vackra landskapet med bl. a stora fält med blommande klarröda vallmon. Den norra delen av Sardinien bjuder på många helt otroligt fina vita sandstränder där vi stannade till och bara njöt av sol och värme. Dock alldeles för kallt för bad.

Vi hyrde också bil en dag och tog en tur runt hela norra Sardinien, En mycket vacker tur i det vackra landskapet med bl. a stora fält med blommande klarröda vallmon. Den norra delen av Sardinien bjuder på många helt otroligt fina vita sandstränder där vi stannade till och bara njöt av sol och värme. Dock alldeles för kallt för bad.

Italien är ju Italien och det är ju ett måste att då äta pasta och pizza. En av kvällarna hamnade vi på en liten, liten restaurang med uteservering i gamla stan och sambon bestämde sig för en pastarätt med bläckfisk. Tallriken han fick in var med pasta och något som liknade små bläckfisk bitar men det slående på tallriken var såsen. Det såg ut som någon tömt en reservoarpenna över rätten. Han är aldrig sämre än att han måste alltid smaka på en beställd maträtt oavsett utseende och det smakade något bättre än det såg ut, enligt honom. Dock var hela munnens insida gråsvart hela den kvällen.

Härliga varma sköna dagar på en underbar ö som verkligen inbjuder till fler besök.


Bilder finns här.

Sicilien, Italien

210211  Man blir så glad när solen även denna dag skiner från en molnfri himmel när vi vaknar. Snabbpackning av ryggsäckar och lunchmat och sedan ut på vägarna igen. Idag ska det bli besök på två av GC vingårdar, spännande! När vi lämnar PDI vid 10.00 tiden visar temperaturmätaren i bilen på +25 gr, helt underbart varmt såhär tidigt. Vi åker upp mot bergen och dess serpentinvägar mot den första vingården Bodega las Tirajanas som ligger nästan mitt på ön. Vägarna går ömsom kraftigt uppåt för att sedan brant slutta ner i dalarna och vi ser att yttertemperaturen sjunker snabbt till +14 gr och det är dags att stänga rutorna på bilen. Vi stannar till på en utsiktsplats där utsikten är svindlande och vi tar några vackra foton. Det som enligt Google Map skulle ta ca 40 min till målet tar gått och väl en dryg timma. Då äntligen är vi framme vid vingården som...... var stängd. Pust och stön!! OK då siktar vi på Bodegas Mondalon som ligger en bit söderut från Las Palmas. Det tar oss ytterligare ca 1 timma att ta oss dit och hör och häpna men även denna bodegan är stängd.  F-n för denna pandemin som begränsar så mycket av intressanta upplevelser. Jaha, vi letar väl upp något mysigt ställe för att avnjuta vår medhavda lunch. Upp och ner på små gator och gränder men inte sjutton hittade vi nåt mysigt ställe. Ja om man inte betraktar en avfart till en rondell under motorvägen som mysig 😀. Vi gav nu upp våra ansträngningar för dagen och tog motorvägen tillbaka till hotellet igen. Inte riktigt den planerade dag vi tänkt oss men allt bli ju som bekant inte alltid så. Nu var det molningt på himlen och inte ens ett pooldopp lockade utan det blev en slappiseftermiddag i vår lägenheten istället.


Bilder finns här

210212  Yes, idag ska vi på marknad i Mogan. Vi vaknar tidigt och svänger ihop frukosten snabbt och packar endast dryck och badkläder. När vi äntligen kommer fram till Mogan och letat oss fram till det som skulle vara marknaden så visar det sig att även öns marknader är stängda, på grund av pandemin. Suck !! Ja ja då får vi väl trösta oss med att åter ta oss till Anfi stranden.  Vi var nästan först på denna fina strand idag så det var bara att välja solstolar och slå sig ner. Man kan ju inte klaga, när vi kikade på temperaturen hemma i Sverige så låg den långt under minusstrecket så det vara bara att njuta av den varma sköna solen och det fina havet här på Kanaris. Lite varma i skinnet drog vi oss tillbaka till hotellet fram på eftermiddagen och tillbringade några goa timmar vid den varma poolen och utnyttjade "Happy hour" i poolbaren. SKÅL !! Nu bestämde vi oss för att i kväll så äter vi ute och dök in på en restaurang i utkanten av Yumbo center, tvärs över gatan. Maten smakade gott och det röda vinet till var ljuvligt. Som en liten "efterrätt" bjöd restaurangen på en rejäl Ron Arehucas med smak av honung. Detta är öns egen rom som produceras här. Det anrika Destillerias Arehucas har egna sockerrörsfält och har destillerat rom sedan 1884. De är hov-leverantörer till det spanska kungahuset. Men inte sjutton var vi färdiga med denna afton. När maten var uppäten och urdrucken gled vi ner till understa planet på köpcentrat där alla barerna låg. Vi hann med ett par stycken barstopp innan klockan närmade sig 22.00 och då infaller utegångsförbudet så det var bara att lulla tillbaka till hotellet. 

210213  Vi bestämde oss på morgonkvisten för att förlänga hyrbilen till dagen innan vi ska åka hem. Det är faktiskt näst intill nödvändigt att ha hyrbil här på Kanaris. Det är otroligt billigt med bilhyra och man ska verkligen passa på att se andra stränder än den närmaste. Denna dag tänkte vi ändå ge stranden här i PDL en chans och hittade en bra parkering precis vid strandpromenaden. Här finns för tillfället inga solstolar utan det var bara att bre ut handukarna direkt på stranden. Men vågorna gick höga och vi hade faktiskt vant oss med att ligga på sköna solstolar så det blev bara en kvart på denna strand innan vi gemensamt bestämde oss för att ta oss till någon av våra favvis stränder istället. Det är lördag idag och det är tydligen så att då tar sig de inhemska familjerna gärna ner till stranden också och det var mer folk än vi någonsin sett, när vi kom fram. Vi fick oss i allafall ett par bra stolar och idag blev det många bad för temperaturen var dryga +25 och då svalkade havet skönt. En liten sväng till poolen på hotellet och after beach (läs Happy Hour i baren) blev avslutningen på denna fantastiska eftermiddag. Och vad ska vi äta till middag ikväll? Tuffa beslut såhär på semestern men det blev iallafall asiatiskt som smakade jättemumsigt. Vi orkade inte göra så mycket mer denna afton så med datorn till hjälp streamde vi gårdagens avsnitt av vårt favoritprogram På spåret. Så kan man också avsluta en dag på Kanaris 😀

210214  Alla Hjärtans dag! Vi har lagt lite bubbel på kylning till ikväll 😋. Åter en dag med strålande sol och ca +17 gr såhär kl 09.00 på morgonen, härligt. Det är tydligen -11 gr hemma i Svedala. Såhär på lördag och söndag så är det faktiskt väldigt mycket folk på båda våra favoritstränder. Lite oväntat men så var det. så länge det gudomligt härliga vädret håller i sig så varierar vi oss med att åka varannan dag till de båda stränderna som vi fastnat för. Denna eftermiddag efter det sedvanliga pooldoppet på eftermiddagen så gick vi upp på rummet och öppnade en av de inköpta flaskorna Cava, satte oss på balkongen, och åt några riktigt goda färska jordgubbar därtill. Livet kan faktiskt vara riktigt gött ändå. Ikväll blev det trerätters på en av restaurangerna i Yumbocenter igen, helt okej god mat.


210215Inga större överraskningar i väder så det får väl bli någon av stränderna idag igen. Och det blev en riktigt varm dag. Det låg ett tunt soldis över himlen och temperaturen låg en bra bil över 25 gr så det blev åtskilliga bad för att svalka sig. På väg mot hotellet igen frampå eftermiddagen visade bilens temperaturmätare + 32 gr. Denna dag hade vi ingen lust att äta ute utan fixade middag själva, pasta med champinjoner och tonfisk, lite färskt bröd med aioli till satt fint och ett glas rött att dricka till gjorde middagen till rena festmåltiden. Något trötta av dagen värmebölja gjorde att vi la oss tidigt och kikade på en riktigt bra film på vår dator. Natti natti!

210216  Det tjuter från fönster- och dörrspringor och det är molningt och blåser rejält och är dimmigt ute när vi vaknar. Det får bli lite sovmorgon och några kapitel i boken tills vi ser hur vädret utvecklar sig. Efter lunch börjar vädret se mer lovande ut och vi tog böckerna med oss och gick ner och la oss på varsin solstol vid poolen. Gött att det blev en liten stund i allafall. Nu närmade det sig paddeltime för Håkan och jag gjorde mig klar för en shoppingrunda. Lite grejer fick jag handlat och tyvärr kom Håkan tillbaka utan att fått spela någon paddel. Det som vi i morse trodde var soldis visade sig vara Calima - traditionellt ett atmosfäriskt fenomen där damm, rök och andra torra partiklar döljer himmelens klarhet. Denna gången kom stormen från Sahara och man ska inte utsätta sig för detta fenomen utomhus om man har någon typ av andningsproblem. Någon av de som skulle spelat paddel hade uppenbarligen problem med andning så spelet skjuts fram till morgondagen istället. Uteätarkväll idag och vi landar på samma ställe som vi var på för några kvällar sedan där maten var både god, riklig och otroligt billigt. 


210217Lite disigt ute idag också men vi bestämde oss för att dra iväg till stranden några timmar ändå innan det var dags för paddelspel för Håkan. Och idag blev det spel med tre andra svenskar en bit från hotellet. Själv tog jag bok, ryggsäck och handduk med mig och lade mig på en solstol vid poolen och läste några kapitel. Ikväll fixar vi mat själva.


210218 Sista dagen med vår hyrbil och vi bestämmer oss för att åka till vår favoritstrand Anfi del Mar. Det blev en härlig dag med massor av sol och bad. Åter till hotellet och det obligatoriska pooldoppet och sedan en go stund på balkongen innan vi gick ut för att äta middag. Nu återstår endast en härlig sol och baddag innan vi ska vända norrut mot Svedala igen.

210219 Idag ska bilen lämnas tillbaka och vi ska njuta av den goda värmen här på GC. Vi tillbringade några timmar på stranden i PDI och promenerade sedan tillbaka till hotellet och njöt sedan av ytterligare några timmar på en solstol och i den varma sköna poolen. Eftermiddagen och kvällen så var det packning som gällde för i morgon fm åker vi hem igen. Middagen avnjöts på den restaurang som vi besökte först kvällen och sedan en sista flaska Cava på balkongen.


Bilder finns här


Sammanfattning:Gran Canaria i dessa pandemitider bjöd på väldigt lite turister vilket var skönt för att kunna hålla avstånd. Ön är förvånansvärt ren, snygg och behagligt varm plats att tillbringa lite semester på under vår nordiska vinter.

Fig Tree Bay, Cypern

180721  Två veckors charterresa till Fig Tree Bay, (Protaras) på Cypern, tar sin början och vi anländer till resmålet vid 21.30 tiden. Lite uppackning på lägenhets hotellet Sunrise Garden och sedan ut för en liten bit mat och en öl. Mitt emot hotellet låg dessutom en gigantisk Supermarket där vi passade på att handla lite frukostmat och dryck innan vi återvände till hotellet för en god natts sömn.

180722  Är man på charterresa så går man på informationsmötet som är på söndag förmiddag. På den "gamla goda tiden" så blev man bjuden på något lokalt gott och ofta starkt att dricka, men nu blev det inte en ett glas vatten...... vart är vi på väg egentligen? Nåja lite matnyttig information fick vi i alla fall och sedan bar det iväg till närmaste strand för ett dopp i det klara fina och varma vattnet. Efter havsdopp så var det dags för ett pooldopp i en av hotellets fina pooler med tillhörande poolbar där den kalla ölen smakade gott och nu!!! är semester känslan på plats på riktigt 🙂 Efter en dusch och sedan en shoppingrunda i byn så satte vi oss och började planera hur vi ska lägga upp dessa båda veckor på Cypern med hyra av skoter, utfärder m.m. Kvällens mat-tema blev naturligtvis grekiskt och självklart lite halloumiost till förrätt.  

180723 Skotern är nu avhämtad, kartan över den sydöstra delen av Cypern är studerad och vi har prickat in några platser och stränder som vi kommer att besöka. Vi börjar med att åka norrut inte så långt från turkiska gränsen, till Kapparis beach som inte var något riktigt höjdarställe, det blev ett dopp och sedan iväg igen. Nu var nästa inplanerade strand Louma, ingen riktig skylt visade oss var denna strand fanns vilket gjorde att vi fick fråga oss fram. Och vi frågade, och frågade och åkte i alla möjliga väderstreck men det ledde oss inte fram till den strand vi siktat in oss på. Detta upprepades ytterligare några gånger innan vi gav upp. Eftersom vi nu var utrustade med fordon så stannade vi till vid en gigantisk LIDL butik och handlade med oss lite mer att fylla kylen med. Åter vid hotellet så håller vi på traditionen att ta ett pooldopp och en öl innan den välbehövliga duschen på hotellrummet. Kvällen avslutades med indisk mat och därefter några goda drinkar med "underhållning av varierad kvalité" på en kareokebar.

180724  Denna dag hade vi för avsikt att se det sydöstra hörnet på Cypern och den högt belägna utsiktsplatsen Cape Greco. Lastade med sedvanliga badgrejor och en medtagen lunch så for vi iväg söderut. Via grusiga slingrande vägar nådde vi utsiktplasen och det var en vacker vy med det turkosblå vattnet nedanför som öpnnade sig åt både öst, syd och väst. Nu var det dags för ett dopp och det var dags att leta oss fram till Konnos Bay som skulle ha en vacker strand och en liten taverna. Denna strand var faktiskt väl utmärkt och vi påbörjade en slingrig serpentinväg ner mot stranden. Visst, det var en fin strand med fint vatten men vi var ju definitivt inte ensamma om att besöka detta ställe idag. Det var knappt man blev blöt på kroppen vid doppet tillsammans med tusentals...???? nåja väldigt mycket folk. Ett snabbt dopp och sedan vidare mot nästa strand som var Mimosastranden, där vi också hade för avsikt att äta vår medhavda lunch. Tyvärr var heller inte denna strand något att skrya med, liten och mycket överbefolkad. Nåja lunchen slank ner utan större problem och var skulle vi ta vägen nu då? Vi gör ett försök till med att finna Louma stranden och tro det eller ej men nu åkte vi rakt på den utan att fråga någon. En helt ljuvlig liten strand, eller rättare sagt en stor och en mindre nästan helt öde strand med det finaste vatten som vi hittills sett. Några sköna timmar senare återvände vi till hotellet för ett pooldopp och en kall i poolbaren. Kvällens middag åt vi på en italiensk restaurang och maten var gudomligt god.


Bilder finns här


180725  Efter frukost så besämde vi oss för att åka till skoteruthyraren och förlänga hyrtiden med några dagar. Så mot den stora nöjesmetropolen Ayia Napa där uthyrningföretaget fanns och nu kan vi ha kvar vårt fordon i ytterligare 2 dagar. Efter detta så fortsatte vi västerut mot Nissi beach och några andra stränder runt denna stad. Lite bad och sol och sedan styrde vi kosan mot fiskebyn Potamos där vi fått tips om att de absolut bästa fiskrestaurangerna på denna del av Cypern fanns. Längst ut på en udde stannade vi till och fick ett bord bara ett stenkast från det turkosskimrande havet och njöt sedan av en gudomlig fiskmåltid som vi sent ska glömma. Klockan hade nu hunnit bli över 16.00 när vi mätta och belåtna åter vände mot hotellet. Någon middag ikväll fanns inte "på  kartan" utan det fick bli lite smått och gott att äta i vår hotellägenhet istället.

180726  När vi nu hittat en favoritstrand så återvände vi idag till Loumastranden för en heldag med sol och bad. När vi nu befann oss ganska långt norrut så bestämde vi oss för att ta oss upp i närheten till den turkiska sidan med utsikt över Famagusta. Efter lite snirklade genom flera små byar och smala grusvägar så kom vi fram till gränsen och Seepoint Famagusta där vi stannade för att ta lite kort mot denna spökstad.

Famagusta var en gång en livlig semesterort med fullsatta stränder, fullbokade hotell och restauranger. Staden Varosha som ligger i Famagusta var faktiskt en av Cyperns populäraste semester destinationer för skandinaver i början var 70-talet.

I dagsläget så är staden Famagusta mer som en spökstad och hit åker turister enbart för att ta del av förödelsen som uppstod här 1974. Det var i samband med konflikten mellan grek- och turkcyprioter som södra delen av staden, Varosha, utrymdes bara under några timmar av den turkiska armén.

Detta skedde under sensommaren år 1974 och efter det förbjöd FN all bosättning i staden. Den dåvarande praktfulla semesterorten spärrades av helt med taggtråd, oljefat och presenningar och blev ett förbjudet område att tillträda.

Förödelsen i Famagusta blev ett faktum och efter alla dessa år så har staden blivit allt mer lik en förfallen spökstad där husen står övergivna och allt som finns kvar är svarta fasader, ogräs och kvarlämnade ägodelar av folkmassorna som flydde i panik. Man kan fortfarande se ofullständiga byggnader och byggkranar som lämnades till sitt öde under denna dag då allt förändrades i den idylliska semesterorten Famagusta och Varosha. Mycket sorgligt.

Vi gjorde ett sista stopp vi det gigantiska statyparken strax utanför Aiya Napa. Vita kollosala fina och några lite mindre förståeliga statyer men kul att ha sett. Dags att återvända till hotellet för att dusch av sig vägdamm och fukta strupen.🙂


Bilder finns här

180727-180729  Dagarna rullar på med besök på olika stränder på dagarna, där vi solar o badar. Vi har nu åkt runt och besökt massor med små stränder i en vecka och i morgon eftermiddag ska skotern lämnas tillbaka. Gårdagskvällen besöktes en lokal restaurang som serverade Meze, det cypriotiska svaret på tapas, och vi började med en "förrätt" på 16 små rätter !!!!! Därefter kom det in en träplatta med massor av gott grillat kött från såväl gris, oxe och kyckling. Gudomligt gott och enligt tradition så ska dessa rätter sköljas ner med en Ouzo. Vem kan bryta en sådan tradition 😋 Vrålmätta och belåtna lämnade vi några timmar senare denna fantastiska restaurang. Vi har nu bokat en utfärd på torsdag då vi ska ut med en katamaran en heldag, det ska bli trevligt. Det går absolut ingen som helst nöd på oss här på Cypern, där det konstant mer eller mindre blåser en varm vind.


180730 Sista dagen med vår hyrda kämpe och vi bestämde oss för att besöka en av de två favoritstränderna vi hittat, den på östsidan. Efter många sköna timmar med sol och bad vände vi åter mot hotellet där maken släppte av mig och for in till Ayia Napa för att återlämna skotern. Han fick sedan skjuts tillbaka till hotellet och från och med nu får vi anlita våra apostlahästar när vi ska ta oss fram.


180731  Idag var det dags för en dyktur för Håkan, som blev upphämtad vid hotellet vid 09.00 tiden. Själv markerade jag med hjälp av en handuk, en solstol vid poolen, och begav mig ut på byn för en runda i affärerna. Det var näst intill vindstilla vilket är väldigt ovanligt här på Cypern med detta medförde också att det var otroligt varmt ute och den stora behållningen av butikerna var dess insida med deras gudomliga luftkonditionering.......... ja något shoppande blev det inte förrutom en stor flaska kallt vatten och en Cola. Lagom till lunch så återvände "dykaren", ganska nöjd med sin förmiddag. Dock har han ju endast dykt i väldigt exotiska vatten tidigare och det är inte alls samma sak som att dyka i Medelhavet. Lite bilder och en trevlig förmiddag blev det ändå för hans del. Lunchen denna dag intogs på hotellet och smakade gott efter en "tuff" förmiddag. Idag blev det inget havsbad utan vi njöt av vattnet i hotellets pooler istället. Innan det var dags att återvända upp till det nystädade hotellrummet tog vi en öl i poolbaren och kollade på avstånd de hurtiga hotellgästerna som hade vattengympa i en av poolerna. Ibland är det skönt att skåda denna ansträngning på avstånd med en "kall" i handen. I morgon får det bli havsbad vid stranden nedanför hotellet.


180801 Efter sedvanlig frukost tog vi en mkt kort promenad över gatan och till den fina stranden här i Protaras. Väl installerade på varsin solstol så blev maken sugen på att göra något han inte gjort förut, nämligen paragliding efter båt. Jag är inte fullt så förtjust i denna typ av äventyr men att följa med ut och sitta kvar i båten lät mycket mer lockande. Sagt och gjort, ut i båten med ett annat par och Håkan fick på sig en typ av sele och upp i luften bar det med en attans fart. Han hade också sin kamera med sig och fick ett antal fantastiska kort över Fig Tree Beys kust ända upp till Famagusta. Jag tog en del kort från båten upp mot Håkan och det blev en härlig tur. Ikväll blir det hämtpizza och sedan ska vi på Magic Dancing Water show här i Protaras och det blev en helt otrolig upplevelse med både vattenshow och laser- och eld show. Vi hade aldrig tidigare upplevt något liknande och var mycket nöjda när showen var slut efter ca en timma. En smaskig drink på en närliggande bar fick sedan avsluta denna kväll.

180802  Dags att ge sig ut på havet igen. En buss hämtade upp oss vid hotellet vid 09.30 och körde oss till hamnen i Fig Tree bay där en gigantisk katamaran låg vid kajen och väntade på oss. Vi och ett 60-70 tal andra semesterfirare tog plats och sedan bar det av ut på havet norr ut mot Famagusta. Det var ohyggligt varmt och inte en antydan till vind så det blev till att dra på sig keps, solglasögon och rejält med solskydd. Denna tur var bokad med "all inclusive" så fri dryck och lunch ingick. Vi hinkade säkert i oss flera liter vatten, juice m.m de första timmarna och när vi varit så nära kusten som man fick gå utanför "spökstaden" så var det dags att vända och dra söderut igen. Det blev flera stopp i fantastiska blå vikar med bad och snorkling från båtens akter. När vi väl vänt söderut igen så kom också blåsten, tack och lov! Lunchbuffén bestod av grillad kyckling, bröd, olika sallader m.m m.m och valfri dryck. Ja..... är det fri dryck så kunde man också beställa öl eller diverse drinkar och det gjorde vi, gratis e gott. Fler stopp för bad blev det sedan på väg tillbaka till hamnen som vi utgick från. En härlig dag på havet, är aldrig fel men i skrivande stund så gungar allt både stol och bord lite grann fortfarande och...... det beror inte på de fria drinkarna 😲

180803- 180804 De sista två dagarna håller vi oss vid stränderna närmast hotellet. Sanden är vit och fin och vattnet bländande blått och kristallklart. Dock.... väldigt mycket folk och lite svårt att hitta en ledig solstol om man kommer ner till stranden efter kl. 10.00. Fredagskvällen ska vi också packa våra väskor eftersom det är utcheckning senast kl. 12.00 på lördag.

Bilder finns här


Vi kan väl sammanfatta vår vistelse här på Fig Tree Bay (Protaras) Cypern så här. Vattnet i de badvikar vi besökt på den östra och delar av den södra sidan har varit fantastiska med klart och fint vatten, dock väldigt mycket folk på de populäraste stränderna. Maten är väldigt varierad och vällagad men inte särskilt billig om man jämför med övriga semesterländer i medelhavet. Cypern har varit turistland med lång säsong under väldigt många år vilket gör att det blivit väldigt "turistiskt" på de större orterna. De turister som vi träffat på under våra två veckor är ca 80% ryssar 15% engelsmän och resten övriga europeer. 

Vi tackar denna ö för besöket men kommer nog inte att återvända.


I mars 2011 hittade vi en billig flygresa, till Trapani på Siciliens västra sida. Ett litet mysigt "bed and breakfast hotell" letade vi oss fram till på en annan webbsida och bokade in oss där 3 nätter. Det var vår första gemensamma resa till Italien. När avresan närmade sig, kom invasionen av Libyen. Den militärflygplats utanför Trapani där vi skulle landat,var nu endast avsedd för att ta emot militärflygplan. Det blev till att landa i Palermo istället och sedan en busstur till Tapani. Detta visade sig inte vara någon nackdel då hela Sicilien stod i sin finaste vårblommning. En riktigt njutningsfull bussresa på ca 1 timma ner till Trapani.