Marrakech, Marocko

190322  Efter bilresa på ca 4 timmar från Göteborg till Nyköping och Skavsta flygplats, gick vår resa till Marocko och Marrakech. När vi landat och klockan var ca 18.00 lokal tid och vi kliver ur planet är det strålande sol och 27 gr varmt, bara att njuta. Vi lämnade Sverige, förvisso också i strålande sol, men endast 7 gr så den goa värmen här i Marocko kändes ljuvlig mot våra blåvita solfattiga kinder. Efter sedvanlig uthämtning av lokal valuta, på flygplatsens ATM apparat, hittade vi taxischuffören som skulle ta oss genom kvällstrafiken till hotellet, Hotel Racine i den nyare delen av staden. Vi blev varmt välkomnade utanför hotellentrèn av en av hotellets anställda som tog våra väskor och vi kunde i lugn och ro checka in och leta upp vårt rum på fjärde våningen. Snabb uppackning av resväskor och sedan till den lilla Supermarket tvärs över gatan för inhandling av diverse flytande att fylla minibaren med. NU!!!! var det dags att kolla in den sportbar som, även den, låg tvärs över gatan från hotellet. Den stora kalla ölen smakade ljuvligt även om miljön inte hade varit ett Mekka för en miljöaktivist precis. Här i Marocko finns det ingen lag som säjer att man inte får röka inomhus..... och det märktes men var av underordnad betydelse då våra strupaar var torra som läskpapper. Det slank ner ytterligare en stor kall innan det var dags att ta en promenad i omgivningarna för att leta upp ett matställe för kvällens middag. I dessa kvarter var det endast matställen som inte serverade alkohol så vi fick snällt nöja oss med vatten eller läsk till maten, helt ok faktiskt då de två ölen från sportbaren lagt ett vätskelager i botten på våra magar. Nu började det kännas att resdagen varit lång så när maten var uppäten vandrade vi åter till hotellet, hällde upp varsin liten Whiskey och kikade på en film på vår medhvada dator. I morgon väntar utforskning av denna otroliga marrockanska storstad.

190323  Att börja med en tur på en turistbuss, typ Hop on Hop off, har för det mesta funkat jättebra för oss därför valde vi detta sätt även i denna stad. Efter ca 45 minuter stannade bussen utanför en av medinans ingångar och vi hoppade av. In i de vindlande gränderna och stojiga torgen för att känna på atmosfären. Som i de flesta storstäder på sydliga breddgrader så drogs vi åt olika håll av påstridiga försäljare som ville locka in oss i deras butiker och restauranger. Till slut föll vi till föga för en man som tyckte att vi skulle prova på takbaren 3 trappor upp för att något att dricka och äta. Vi travade upp de tre trapporna och satte oss jäms med takåsar och ett flertal....... storkbon. Hmmmm lite exotiskt att stirra rätt in i boet hos ett storkpar som stolt vaktade sina små ungar. Efter en snabb lunch styrde vi kosan mot torget där alla som besöker Marrakech förr eller senare hamnar, Djemaa el Fna. Här trängs ihärdiga försäljare av allehanda ting med akrobater och ormtjusare, mycket exotiskt. Efter inköp av den numera traditionella kylskåpsmagneten fick en kall öl avsluta vårt besök på torget denna dag och vi promenerade tillbaka till hotellet för lite välbehövlig vila av ben och rygg. Kvällen avslutade vi med ett beök på "stambaren" tvärs över gatan för att kika på Sveriges fotbollsmatsch mot Rumänien och sedan intog vi middagen på en närliggande fransk restaurang med klart godkänd mat.

190324  Att vakna av att det ösregnar och blåser rejält var väl inte riktigt vad vi hade förväntas oss precis men så börjar denna söndagen i allafall.  Nåja efter frukosten och packning av ryggsäck så hade regnet slutat, solen sken och vi bestämde oss för att ta den gröna turen med Hop on Hop off bussen idag. Den gröna turen skulle tas oss en runda kring den gamla delen av staden tilll skillnad mot gårdagens röda tur som gick runt de modernare kvarteren. Drygt en timma och en kvart senare så var vi tillbaka på utgångspunkten för denna dags runtur och det var dags för en lättare lunch. Vi gick in på en liten paralellgata till huvudgatan, Muhammed V Boulevard, och hittade en liten inhemsk restaurng där vi beställde varsin omelett,varsin Cola samt lite färskt bröd. Det smakade gott och när vi sedan betalade de ca 65 kr för hela lunchen kände vi oss klart nöjda. På väg tillbaka till hotellet kikade vi in på några närbelägna Hammam för att se om vi kunde hitta något som verkade ok för morgondagens planerade aktivitet. Är man i Marocko så måste man passa på att ta ett Hammambad med tillhörande avslappnande massage. Vi var inne och kikade på några ställen men bestämde oss inte direkt utan får fundera på saken till i morgon eftersom någon förbokning inte krävdes. Dags för eftermiddagsvilan för att sedan ta promenaden bort till Djemaa el Fna för lite shopping och sedan en middag. Och det blev shopping..... och hejdlös prutning, 🙂 riktigt kul. En ny stor rejäl skinnväska och en Tajingryta som ska följa med hem. Efter en middag på en närbelägen italiensk restaurang var det dags att återvända till hotellet.

190325  Hammam dags...... Nu är det dags att bli tvagad, skrubbad och masserad. Men dessa inrättningar öppnar inte förrän vid lunchtid. Efter frukosten konstaterar vi att det är fantastisk fint och soligt idag så vi tog en tur upp till takterassen och hotellets pool och njöt av solen en dryg timma innan det var dags för promenaden till vårt utvalda Hammam. Väl inne på denna Hammam fick vi var sin badrock, anvisade ett fint omklädningsrum och blev sedan vidare till det varma, kollosalt fuktiga rum med varma marmorbänkar där vi sedan blev skrubbade. Och som dom skubbade...... från hårfäste till fotsulor skubbades vi rena med svart olivtvål. Man kände tydligt hur gamla hudrester fullkomligt rullades av kroppen och vi tappade säkert 1,5 kilo efter den behandlingen. Därefter hälldes litervis med varmt vatten över oss och hår och kropp sköljde oss rena och fina. Nu var det dags för den timslånga massagen som också utfördes med ganska hårda nypor men var otroligt skön och avkopplande. Vilken lyxbehandling! Efter dryga 2 timmar vandrade vi åter ut i sol och värme med ett skinn mjukt som en babyrumpa. En god kopp kaffe och lite lunch på detta och sen en sakta promenad tillbaka till hotellet i den ca 30 gr värmen och strålande sol. Nu lite planering för kvällen och de kommande dagarn här i Marocko. Planeringen gick sådär.... Vi tog en promenad till kryddsoukerna istället och köpte diverse kryddor och te att ta med hem. Sen blev det kall öl och middag på en takrestaurang och därefter promenad tillbaka till hotellet igen. Men en liten sista öl på stambaren skulle vi ha innan det var dags att "knoppa in". Den lilla ölen blev var sin enliters sejdel som sakta men säkert rann ner den också. Natti natti !! 🤪

190326 Inga planer för denna tisdag. Vädret var dock strålande så vi bestämde oss för några timmars poolhäng. Jag låg i solstolen och slappade och mannen gick in på gymmet och tränade, riktigt duktigt såhär på semester och i strålande väder. Man får vara försiktig med solen så här på vårkanten och vi är faktiskt på den afrikanska kontinenten så man kan inte ligga för länge i solen utan att se ut som en nykokt insjökräfta. Poolbad var inte att tänka på då vattnet ännu var alldeles för kallt för min del men maken tog ett uppfriksande dopp efter sitt träningspass. Vid lunchtid drog vi ut på stan igen för att ta en bit mat och ev se om vi kunde hitta någon utfärd att göra någon av de kommande 2 sista dagarna. Smaskigt lunch medan regnet strilade utanför fönstret men ingen bokad utfärd som vi kände oss sugna på. Vi fick däremot tips på en riktigt bra Marockansk restaurang som vi ska testa ikväll. Men se det blev ingen Marockansk restaurang denna kväll. När det blev dags att åka så blixtrade det och dundrade och regnet fullkomligt vräkte ner. Gatorna såg ut som grunda floder. Detta medförde också att alla de taxichufförer som normalt stod i en lång rad utanför hotellet nu var totalt försvunna.... förmodligen upptagna med andra kunder som inte ville vandra i detta oväder. Det fick bli middag på hotellet istället och en tur över gatan för en nattfösare. Det blir inte alltid som man tänkt sig.

190327  Idag hade regnet upphört och solen sken från en nästa klarblå himmel igen. Efter frukosten tog vi våra handukar med oss upp på takterassen för några sköna timmar i sol och i gym..... inte jag, men den duktiga maken. Jag tyckte även denna dag att solstolen och lite musik kändes bättre för min del. Dags att röra lite på sig och det innebar en promenad längs den nu välkända Muhammed V Bd. Lunchdags och då regnet nu åter strilade ner så återvände vi till hotellet när vi ätit klart. Eftermiddagspromenaden styrde vi vi mot det nu välkända "stora torget" och strosade runt där en stund. Vi köpte också en halvlitersmugg nypressad apelsinjuice som smakade fantastiskt, endast 10 kr. Tiillbaka till hotellet tog vi en hästdroska och det kändes verkligen otroligt excotiskt. Vi blev tipsade om en riktigt bra inhemsk restaurang, Haj boujemaa marrakech som skulle ha riktigt bra Marockansk mat och vi tog en taxi dit och hamnade långt in bland bakgator en bra bil från centrum. Utsidan var något oansenlig men den mat vi beställde in var väldigt god, vällagad och superbillig. Nöjda, belåtna och totalt proppmätta betalade vi notan på ca 120 kr och vandrade längs gatan vi kommit på för där fanns en bar som vi skulle besöka för att ta oss en riktigt god drink. Baren var riktigt flådig och priserna därefter men vi drack varsin drink och tog sedan taxi tillbaka till hotellet.

190328  Sista dagen här i Marocko. Jättetidigt i morgon går flyget hem till Sverige igen. Sista dagen att njuta av den sköna värmen så det fick bli några timmar vid tapoolen även denna morgon. Maken valde sen att ta ytterligare en hamman med massage men jag slappade på rummet och började så smått packa för att sen om allt vi shoppat verkligen går ner i resväskan..... Kvällens middag blev en riktig höjdare på en närliggande Sushi/Asiatisk restaurang och en sista sängfösare på stambaren. Klockan är ställd på 04.00 så det blev tidig kväll denna sista i Marrakech.

Sammanfattning av Marrakech. Vid den tidpunkt vi åkte, i slutet på mars, var klimatet fantastiskt. Som svensk högsommar när den är som bäst ungefär. Människorna var trevliga och väldigt tillmötesgående, visst var försäljarna i soukerna en aning påstridiga men det är ju deras levebröd så det måste man ha överseende med. Gator och torg var rena och välstädade och de restauranger vi besökt har levererat vällagad mat och framförallt varit jättebillig. De flesta restauranger serverar inte alkohol, i allafall inte i den del av Marrakech som vi bodde. däremot fanns några barer om man var sugen på en öl, vin eller en drink. 

Kap Verde, Sal

181106  I gryningen, nej det hade inte ens börjt ljusna när vi gav oss av mot Landvetter för att resa till Kap Verde, och ön Sal. Planen var att för första gången besöka detta resmål och fira maken som fyller jämna år den 10:e november. Vad han inte vissste var att vi också skulle få sällskap av hans bror och fru. Detta blev en, minst sagt, stor och trevlig överrasking på Landvetter. Väl ombord på flyget inser vi, som fått platserna längst bak i kabinen, att det var lågt ifrån fullbokat och vi kunde, när planet lyft, lägga beslag på 2 platser var vid fönstren, och resan blev genast betydligt bekvämare. Ca 7 timmar senare landade vi på den otroligt karga och platta ön Sal och vi klev ut i den ljuva 26 gradiga värmen med en skön varm vind. Efter att ha tagit oss igenom, vad som kändes som milslånga kön till passkontrollen (och vi stod näst sist.....) kom nästa väntan, på väskorna. Där tillbringade vi nästan timma, men väskorna kom ialla fall om än min väska sist.....  hmmmm. Nu var det dags för den traditionella inväxlingen av lokal valuta i terminalen.... eller ja, baracken som skulle föreställa terminal gav vi oss ut för att få tag i en taxi till hotellet. Förvisso åkte vi charter men vi tyckte att kostanden för att ta resebyråns buss med alla andra resenärer var hutlöst dyr så valde vi istället att själva ta oss till hotellet med taxi vilket blev otroligt mycket billigare.  Vår taxichufför var förmodligen rallyförare i ett tidigare liv och vi fick en attans snabb resa med skrikande hjul i alla kurvor till hotellet via den enda asfalterade vägen på ön.  Hotellet !!!!!! RIU Palace Cape Verde ja visst hade vi bokat ett 5 stjärnigt hotell men detta var verkligen något utöver det vanliga och vi har nog aldrig bott så fint tidigare. Efter en snabb uppackning tog vi oss runt hotellområdet för att kika på alla fina pooler, SPA anläggning med jaccusi och alla de otroliga restauranger som vi kan nyttja inom området eftersom vi har en "all inclusive" lösning på denna resa. Nu gjorde den torra ökensanden i området sig gällande i våra torra strupar och vi slog oss ner i en av alla barer och avnjöt en eller.... det blev faktist flera glas öl och Cava i den sköna eftermiddassolen. Det blir nog inga större problem att att avnjuta denna vecka här konstaterade vi. Middagen denna kväll åts på den helt gigantiska bufférestaurangen med så mycket god mat man bara kunde äta och allt var vackert upplagt och smakade gudomligt. Vi bokade sedan in bord de kommande 3 kvällarna på de andra  restaurangerna i området med lite olika typer av mat. Det sista denna kväll ägnade vi åt att titta på ett uppträdande med lokala dansare samtidigt som vi avnjöt en god drink som nattfösare.  En mycket trevligt första dag och kväll i trevligt sällskap som bådar gott för resterande vecka. 

181107  En frukost värdig en gourmet med allt tänkbart avnjöts och sedan en mkt kort promenad till närmaste strand med kilometerlång kritvit sand och turkosskimrande kritallklart vatten. Vattenteperaturen är ca 24-25 gr och väldigt badvänligt för frusna nordbor. Några timmar senare, man får ju inte bränna upp sig såhär första dagen, återvände vi till hotellområdet och en av de underbara poolområdena där det bjöds på underhållning i form dans och sånguppvisning vid poolkanten, vattengympa och dart tävling där båda bröderna Knutsson deltog med varierat framgång 🙂. Solen sken och vi njuter.....  Nästa facilitet som vi måste testa var hotellets SPA avdelning och tog våra handukar och besökte denna fina välskötta anläggning där vi sjönk ner i den enorma jaccusin med dess 36 gra vatten. Jisses va vi har det bra. Via en sväng till en av barerna återvände vi sedan till våra hotellrum för en liten slappisstund, en dusch och sedan ombyte för middag, ikväll bokad på den italienska restaurangen.

181108  Solen strålar från en något molning himmel men vi bestämmer oss ändå för att ta en tur ner till det underbara havet några timmar. Efter några dopp i de varma härliga men kraftiga vågorna med en och annan baklängesfrivolt i havet så vandrade vi tillbaka till hotellområdet för ett pooldopp med tillörande Aperol Spitz. Planen var sedan att besöka Santa Maria som är den närmaste byn från vårt hotell. Vi hade bl.a fått tips om en väldigt lokal bar på stranden i närheten av piren som serverade de bästa drinkarna i Santa Maria. Efter lite strosande i några lokala butiker och längs strandpromenaden så hittade vi den lilla baren som låg direkt på stranden inte större än en svensk korvkiosk ungefär. Dock blev det ingen Mojjito utan varsin Caprinja drink med olika fruktiga innehåll, fantastiskt goda och mycket billiga. Vi strosade sedan vidare in i byn och hittade en liten lokal marknad och några butiker där bl.a en traditionell kyskåpsmagnet till frysskåpsdörren därhemma köptes och en sarong med motiv från Kap verde. Det var nu rejält varmt i kvällsolen och de torra struparna skrek efter västska igen. Ok, in på en lokal liten barservering, och fram med vätskemenyn för beställning. Mina reskamrater beställde öl och lokalt vitt vin med sådär kvallite men jag bestämde mig för att, är man på Kap Verde så ska man också ta sedan dit man kommer och beställa något lokalt som ex en grogue..... Servitören såg skeptiskt på mig när jag gjorde min beställning men log lite överseende när jag även ville ha en flaska 7 up. In kom glas och en flaska på den inhemska drycken och jag fick gissningsvis en ..... sisådär 12:a grogue och min flaska läsk därtill. Jaha.... då är det väl dags att provsmaka men först dofta lite. Tja... lite likt plommonbrännvin doftade den men den smakade definitivt som en blandning av T-sprit och fönsterputs..... ingen höjdare med andra ord men det gick ner ändå. Lite smålulliga återvände vi sedan med taxi till vårt hotell för att avnjuta vår torsdagmiddagen på Steakhouse inom vårt hotellområde. Ännu en skön dag på denna ö är till ända.

181109  Vi måste ju få se lite mer av denna fatastiska ö och då sonderade vi ”utfärdskillarnas” utflyktdprogram strax utanför hotellområdet och vad som var värt ett besök på ön. Hyrde sedan en bil och drog iväg strax efter frukost för att ”göra denna ö” med stulna utflyktgdstips. Stulna tips är inget att skämmas för och det visade sig senare att vår ide om eget arrangemang var en lysande bra idé. Planen var att besöka ” blå ögat”, Sal’s huvudstad Espargos, hägringar i öknen och naturligtvis Shark Bay där man enligt ”utfärdkillarna” kunde ”simma med hajar”. Blå ögat var första stoppet och där gick vi inte ens in eftersom kön var vindlande och en tjuvkiki in i det inhänglande området visade inte på något speciellt så vi fortsatte strax vidare mot nästa stopp, Espargos. Denna stad var inte särdskilt intressant men visade oss också en av denna öns baksidor i form att stora kåkstäder där bostäderna i stort sett endast  bestod av hopplockat skräp som sedan fick bli väggar och tak i bostäderna. Jaha.... den hyrda SUVEN styrdes nu ut i öknen där vi faktisk såg hägringarna av vatten i fjärran. Det blev ett kort stopp och nu var vi jättesugna på Shark bay där vi hade en föreställning om att vi vid en vacker strand med mjuk sandbotten skulle få komma i närheten av några få av dessa havets mäktigaste djur, hajarna. Efter en lång dammig tur genom ett mycket krgt, dammigt landskap så kom vi fram till Sharks bay. Något besvikna insåg vi att vi skulle haft badskor eller helst stövlar då bottnen i havet där vi vadade ut till hajarnas tillhåll var fullt av vassa lavastenar. Det enda vi såg var dess fenor 10-12 meter ut från där vi stod..... sådär intressant.  När vi lämnat tillbaka de hyrda badskorna, fömodligren hämtade på en soptipp ...... ja vi betalade faktiskt motsv. 30 paret i hyra så insåg vi att vi nog sett eller inte sett det som var utflyktsmålen och skulle styra kosan mot hotellet igen. Efter rådfrågan till en av ”badskoutyharrna” så kunde vi via en strandväg fortsätta till Santa Maria........ detta var inget bra råd. Vi körde upp och ner via sanddynerna i ca 45 minuter och riskerade att i denna totalt ödsliga sanddynelandskap köra fast någonstans. Vem vill sitta fast i en sanddyn mitt ute i ingenstands när mörkret faller....... INTE VI I ALLAFALL !!!!  Vi insåg till slut att vi var tvungna att vända tillbaks igen och ta samma väg som vi kommit. Så det kan bli..... Vi var tvungna att trösta oss med några kalla öl i baren sedan när vi kom tillbaka till hotellet. Efter en skön dusch, där den rödaktiga sanden som blåst in och ut ur bilen nu färgade våra handukar röda, intogs kvällens middag på den italienska restaurangen.

Idag är det makens dag. Hans födelsedag gick i skumpans tecken och det gick några flaskor under sen eftermiddag och kväll. Herrejisses man fyller ju bara jmna år vart tionde år och då ska det firas. Först några timmar i den härliga men starka solen på stranden och sedan via poolen till vårt hotellrum där receptionen gratulerade med en flaska bubbel i kylen och två champagnelglas på sängen med en grattishälsning. Snygg gest !! Denna kväll var det åter dags att avnjuta midddagen i bufférestaurangen som faktiskt hittills har den absolut bästa maten av alla de restaurangerna i området. Mätta och belåtna släntrade vi sedan bort till det stora scenområdet där vi även denna kväll bjöds på lite underhållning i form av sång och dans, och naturligtvis en varsin god drink på bordet. En bra födelsedag är tillända....

181111  Lite molnigt, kraftig blåst men vi packade våra badväskor och släntrade ner till stranden ändå efter frukosten. Ett par timmar senare var det jämngrått på himlen och vi packade ihop och gick upp för att ta en salladslunch innan vi fortsatte till poolområdet för en god eftermiddagsdrink. Suget efter att åter ta en tur in till Santa Maria fanns och vi tog taxi in för lite shopping och ännu en god drink på den strandbar vi besökte för några dagar sedan. Middag i buffé restaurangen och därefter en tur till till lobbybaren för en god kaffedrink fick avsluta denna dag.

181112  Vår sista dag blev en skön stranddag med mycket sol och bad. Ikväll gäller packning och en sista middag på en asieninspirerad restaurang. Vi har haft en jättetrevlig vecka här men konstaterar att hit till Kap Verde ska man åka endast åka om man vill ha lugn och ro och massor av sol. Det finns inte speciellt mycket att göra på ön så rådet är att satsa på ett all incklusive hotell av hög klass där det arrangeras lite aktiviteter av hotellpersonalen. Det är mycket rent och fint på stranden och vattnet är kristallklart men vågorna stundtals mycket höga och kraftiga, inget för barnfamiljer med andra ord. Kul att ha varit här men vi återvänder förmodligen inte.

181113  Frukost och ngra sista soltimmar vid poolen. Tack Kap Verde och vårt mkt trevliga ressällskap. Hem och tvätta och snart packa för nästa resa 🙂🙂

Kapstaden o Mauritius

KAPSTADEN

171116-17  Jaha..... idag bär det av, äntligen! Och vad händer då, jo man förlägger en EU-topp möte i Göteborg !! Till och från Landvetter flygplats kommer trafiken i båda riktningarna att tidvis vara helt avstängd. Istället för att åka hemifrån ca kl. 14.30 får det bli avresa redan 11.30. Ja en lång väntan på flygplatsen kommer det att bli, men det är bara att "gilla läget" glida in i Loungen och försöka roa sig där med allehanda dryck och mat och hoppas att det inte dessutom blir försening av flyget. Men ..... vi är inte där än 🙂 Det våldsamma kaos i trafiken med timlånga köer uteblev, till vår stora lycka, helt. Detta gjorde att vi var i VÄLDIGT god tid på flygplatsen. Så småning om blev det dock dags att gå ombord mot mellanlandning i Istanbul. Inga missöden eller förseningar och även nästa flight från Istanbul till Kapstaden gick som planerat och vi landade efter många långa timmar i ett j, 25 gr varmt, Kapstaden på förmiddagen fredagen den 17/11. Taxi var förbeställd och den vänliga föraren gav oss en liten rundtur i staden när han fick höra att vi var här för första gången. Det hotell som vi bokat Bluegum Hill Guesthouse, låg en bit upp mot berget ovanför Waterfront med en vidunderlig utsikt över hamnområdet och havet. Efter en snabb uppackning tog vi taxi ner till centrum för lite shopping, en promenad och en god middag. Kvällen avslutade vi sedan i den ljumma kvällen på altanen med en flaska gott sydafrikanskt rött vin, ostar och lite färska jordgubbar medan vi njöt av utsikten när solen gick ner. Trötta men nöjda med att vara framme vid vår första anhalt på denna resa somnade vi ganska tidigt.

171118  En lite molning morgon mötte oss men nu var det dags att planera för att få ut så mycket som möjligt av denna vistelse. Efter en fantastisk frukost med bl. en stor skål färska frukter och bär styr vi nu kosan mot något av våra mål denna vår första dag som turist här i Kapstaden. Jag säger bara HOP ON HOP OFF, detta fantastiska påfund som vi nyttjat i månaga andra städer världen runt. Även här köpte vi biljetter och startade vår rundtur runt Kapstaden fram till platsen där vi hoppade på den röda turen som här bytyder "vinturen". Solen sken nu från en monfri himmel och temeraturen närmade sig utan tvekan 25 gr strecket igen, ljuvligt. Vid första stoppet på denna röda tur stannade vi vid Kapstadens allra första vingård, Groot Constansia, där vi först fick en rundtur vid vintillverkningen, sedan fick vi varsitt vinglas för att prova några av de viner som tillverkades på denna gård. Detta skulle också komma att bli vår "lunch" 😲bestående av 3 st kex, var, och 5 glas vin....... Sagolikt goda både vita och röda viner slank ner utan större problem och lite smålulliga återvände vi sedan till bussen som tog oss längs den vackra kusten, förbi sagolika kritvita stränder och turkosblått vatten, tillbaka till Waterfront i Kapstaden. Efter en kort tur i Waterfront området och en liten skvätt väskepåfyllning och några påsar "godis" från en Foodmarket återvände vi till hotellet för ett snabbdopp i poolen och en stund på en solstol. Bord är nu beställt till kl. 19.30 på Hussar Grill, en restaurang som vi blivit rekommenderade för sina fina kötträtter. Och det var en riktigt bra restaurang med gudomligt god mat. Har vi det gött eller !!

171119  Taffelbergen är ett måste när man besöker Kapstaden. Detta blev också vårt första mål denna söndag. Taxin släppte av oss vid Cabel station där vi först fick ställa oss i kö för att köpa biljetter och sedan ställa oss i nästa kö för att komma till Cabinen som skulle ta oss upp till toppen. Det tog gott och väl en timma innan det var dags att kliva in i kabinen men det var inget att göra åt. Solen sken från en molnfri himmel och det var helt vindstilla och väldigt varmt, inte för att man ska klaga när vi kollade nyheterna hemifrån och insåg att där snöade det. När vi kommit upp mötte oss en svindlande utsikt 360 gr runt och det blev en promenad och massor av foton av utsikten på denna bergsplattå. Några timmar senare när vi kommit ner från berget var vi väldigt sugna på att ta oss till en fin strand för lite solbad. Upp med telefonen och kontaktade åter igen Uber, som kommit att bli vår bästa vän här. Superbilligt och dom kommer rekordsnabbt. Nu styrde vi kosan mot Hout Bech med sitt turkosa vatten och kritvita sand som vi sett från Hop On Hop Off bussen igår. Men magen annonserade också att det verkligen var dags för lunch så vi gled in på restaurang Mariners Warf och åter fick vi ställa oss i en lång kö för att köpa lite Fish and Chips lunch. Väl framme vid kassan så bestämde vi oss för att vi skulle dela en stor flaska öl för 24 kr och besällde en Johannisberger, säkert en lokal god öl. Maten kom snabbt och doftade väldigt gott och till detta kom en kall flaska VIN !?!...... men det var ju en överraskning. Men har man semester så varför inte dela en flaska fruktigt, kallt vitt vin till lunchen. Det är mällar man får ta 🤪 Mätta och lite smått onyktra promenerade vi längs stranden och bestämde oss för att nu skulle vi bada. Jaja jag vet att "man badar inte i Kapstaden vattnet är alldeles för kallt" Men vi badade..... kan det ha varit påverkan av vinet som hjälpte oss att ta detta beslut? Kallt var det i vattnet så det blev ingen lång simtur utan endast ett "kärringdopp" och sen fort som sjutton upp igen. Tack och lov så värmde ju solen väldigt skönt. Håkan hann också med att mata sälar med en fiskbit i munnen. Det blev någon timma solbad innan vi återvände till hotellet igen för ett ombyte och sedan ner till Waterfront för en sagolikt god middag. En Mojjito slank också ner innan maten och även den var gudagod. Efter en härlig dag med lätt rödbränd näsa och axlar så somnade vi sedan gott på vårt guesthouse fram på småtimmarna.

171120  En gråmulen och lite kylig morgon mötte oss när vi vaknat och vi hade ju inte planerat något denna dag så det blev en tur till Green market. En marknad mitt i centrala Kapstaden med allsköns lokalt hanverk och och annat som skulle locka turisterna att lätta på plånboken. Inget föll oss i smaken utan vi promenerade vidare på Long street och gled in och ut ur de små butikerna längs gatan. Lite blev det faktiskt handlat också. Dessutom hittade vi den omtalade restaurangen Mama Africa som skulle vara en riktig höjdare och vi bestämde oss för att boka bord. Onsdag kl. 19.30 var det enda som fanns denna veckan så onsdag fick det bli. Åter till hotellet för en lugn eftermiddag och nu regnade det faktiskt så det passade bra med en slappiseftermiddag. En av de trevliga systrarna som äger vårt hotell frågade om vi hade bokat bord för kvällen, och det hade vi ju inte. Hon rekommenderade då Rick's Cafe American dit vi tog en Uber och avnjöt en grymt god middag med gigantiska portioner. En film på datorn fick sedan avsluta denna dag medan regnet smattrade på sovrumsfönstret.

171121  Idag blir det utflykt !! Vi har bokat en av taxiförarna som kör Uber och han stod också i god tid utanför hotellet på tisdag morgon. Planen är att besöka Goda hoppsudden och Boulders beach där vilda pingviner har en stor koloni. Vår chufför tog oss via både breda fina, vilda och smala vägar mot udden och när vi nästan nått fram till vårt mål överraskades vi av en stor flock vilda babianer vid vägen. Dessa apor är så pass vana vid människor att de inte bryr sig nämvärt åt att man stannar till alldeles nära och tar kort. - Ni kan gå ut ur bilden och ta kort om ni vill sa chuffören (på engelska med lätt brytning på indiska). Men ...... nej, det kändes väldigt tveksamt då, speciellt när de stora hanarna, kan bli riktigt aggresiva när honor och ungar var med, så vi satt gärna kvar i bilen med nedvevade rutor och plåtade. Ytterligare en bit fram vid vägen stod några sorts antiloper och betade på bergssidan så det fick bli fram med kamerorna igen. Den vackra utsikten vid Goda hoppsudden var slående och det blev ett stort antal kort tagna här också. Vårt nästa mål denna dag var Boulders beach för att besöka den stora vilda pingvinkollonin som håller till här. Vilka otroligt charmiga små varelser som valt denna fina strand som sin hemvisst. Vi tog en promenad på den uppriggade strandpromenaden i trä och tog massor av fina kort. Nu var det dags för lunch och vi stannade till i en liten by på östra sidan av udden och njöt av en god sallad med det vilda havet som slog obesinnigt upp mot klipporna utanför. Dags att återvända till hotellet efter en mycket givande dag med en härlig känsla av att ha tagit en givande liten safaritur i Sydafrikas vilda natur.  Denna kväll blev vi rekommenderade en liten restaurang om heter The Miller's Thumb, en mycket populär familjeägd restaurang med mestadels fisk och skaldjur. Och vilken höjdare ..... igen! Fantatiska rätter som vi sent ska glömma och innan maten blev vi serverade ett glas sherry, helt gratis, som en av våra hotellägare föreslagit när hon ringde och bokade bordet åt oss. När den goda middagen var uppäten upptäckte vi att det fullkomligt ösregnade ute. Det var bara att ringa våra kompisar på Uber för att åka tillbaka till hotellet och ta ett glas rött och skåda åskvädret som nu dundrade och blixtrade ut över havet, innan det var dags att somna.

171122  Även denna morgon regnade det och blåste otroligt ute när vi vaknade. Jaha..... det var ju inte så kul, vad ska vi då hitta på idag? Vi börjar med en god frukost och ser sedan vad vi ska hitta på. När frukosten var klar hade regnet dragit förbi och solen sken från en blå himmel, snacka om att vädret växlar snabbt här. Vi började med att boka en heldagsutfärd till några vingårdar i Stellenboschområdet på fredag. Sen måste man ju passa på att gotta sig lite i solen också, en timma på en skön solstol vid poolen kändes inte fel i den varma sköna strålande solen. Nej, nu måste vi röra på oss lite. På med de sköna promenadskorna och iväg på en promenad nerför de branta backarna från hotellt till centrum av Sea Point nere vid havet. Några besök i butiker med lite shopping och en god lunch avnjöts innan vi tog strandpromenaden och njöt av de vackra vyerna av blå himmel, kraftiga vågor och en härligt varm sol. Ikväll blir det middag på Mama Africa och vi är jättenyfikna på hur den menyn ser ut och vad som kommer att ligga på våra tallrikar. Det blev såväl struts som kudu (en sorts antilop). Båda tillagade som enorma biffar möra. saftiga och jättegoda. Spännande med mat som man inte smakat tidigare.

171123  Idag blir det en tur till Robben Island och färjan avgår från Waterfront kl. 15.00. Men vädret kunde inte varit bättre så förmiddagen ägnade vi åt sol och bad vid ett stort Poolområde vid havet i Sea Point där det blev några bad i den 21 gr saltvattenpoolen. I god tid innan färjan skulle avgå tog vi Uber till Waterfront, en snabb lunch och sedan med färjan ut på havet mot Robben Island. Robben Island är en ö omkring 7 kilometer från fastlandet och 12 kilometer från Kapstaden. Ön täcker en yta av 5,18 km² och hade 116 invånare vid folkräkningen 2011. Robben Island har i flera perioder fungerat som fängelseö, och är mest känd för att många svarta och färgade apartheidmotståndare, bland dem Nelson Mandela, satt som politiska fångar här. Namnet robbenkommer från holländskan och betyder "säl". 

1962 greps Nelson Mandela och fördes till Robben Island, dömd till livstids fängelse (åklagaren hade först yrkat på dödsstraff).Tidigare fångar på Robben Island har berättat om hur fängelset kom att fungera som politiskt universitet, där motståndsmän som aldrig gått i skolan utbildades av sina medfångar och där planerna drogs upp för ett demokratiskt Sydafrika. En grotta i det dagbrott där de mest bevakade fångarna (bland dem Mandela) bröt sten på dagarna var tänkt att användas som toalett, men blev "klassrum" och möteslokal. Fångarna organiserade också en hel infrastruktur för att smuggla in och ut information.

 1991 lämnade de sista politiska fångarna Robben Island, när apartheidregimen föll samman. En av de tidigare fångarna visade oss sedan runt i fängelsebyggnaderna och berättade mer om hur det var att sitta där som fånge. En mycket skrämmande historia. Nöjda med vårt besök på denna ö äntrade vi åter färan som tog oss tillbaka till Kapstaden och middag på en av de många restaurangerna i Waterfront området. Kvällen avslutade vi sedan med ett besök på en av de flotta hotellenas bar i samma område och beställde var sin god drink.

171124  Dags för en heldag på 5 olika vingårdar och ca 25 olika provsmakningar av vita, mousserande och röda viner. Fantastiskt trevlig utfärd med 12 andra turister från olika delar av världen. Guiden var väl påläst och vi besökte olika typer av vingårdar från små familjära gårdar till enorma gårdar där det producerades flera 100.000-tals flaskor vin om året. I skrivande stund är vi tillbaka på hotellet, har packat våra väskor och skall äta en sista god middag i denna helt otroligt trevliga stad som vi varmt kan rekommendera ett besök i. VÄLDIGT tidigt i morgon bitti hämtar taxin oss för att flyga till nästa anhalt på denna resa.

MAURITIUS

171125  Resdag! Klockan larmade 03.50 och taxin hämatde oss 04.20 för transport till flygplatsen. Allt flöt på kanonfint och efter en mellanlandning i Johannesburg var vi vid 16.30 tiden (lokal tid) framme på Mauritius. Vår förbeställda taxi stod och väntade på oss när vi hämtat ut våra väskor..... dom kom fram båda två!!! Inte på något sätt självklart 🙂 och färden gick från flygplatsen i öst till västsidan på denna varma fuktiga sköna ö. Förvisso öste regnet ner i omgångar men det visste vi genom att vi kollade väderprognosen innan vi for från Kapstaden. Vår förare ville säkert hem så fort som möjligt för det gick undan värre i knutarna. Fram kom vi i allafall. Lite uppackning sen ner till byn Flic en Falc för en middag och lite shopping av diverse flytande. Trötta efter resandet denna dag slocknade vi i ganska moderat tid denna första dag på paradisön.

171126  Lite gråmulen morgon med en ca temp. på 26-27 grader och vi bestämde oss för att ändå försöka ta oss till närmaste strand och det måste vara ........... hmmmm åt vilket håll då? Ett franskt par som vi bytt några ord med kvällen innan skulle också till stranden så vi slog följe med dom på deras uppmaning. Jaha, det ska bli gott med ett dopp i den varma sköna Indiska Oceanen idag. Välplacerade på den fina stranden och redo för ett dopp då....... började det regna!! Men va f-n.... detta var inte riktigt vår plan. Nåja, vi samlade ihop våra grejer igen och tillbaka upp till byn där vi hittade en bil- och utfärds agent. Vi går in och pratar med dom för vi inser att ska vi se lite mer än bara den närmaste stranden och byn så måste vi ha något att färdas i och skooter kändes inte riktigt relevant på denna ön där avstånden är längre än man tror. Efter tips från det franska paret så hade vi lite hum om ungefär hur mycket det kostade att hyra bil. Vi fick ner priset ännu mera  ........ hihihi! Hyrbilen ska hämtas i morgon och nu måste vi planera hur vi med detta fordon får ut maximalt av ön både med bil och ev andra bokade utfärder. Det blir detaljplanering i kväll. Det regnade fortfarande och vi bestämde oss för att åka bort till  köpcentrumet Cascavelle ca 3 km från Flic en Flac. Då får det bli den vackert blommiga lokalbussen som går väldigt tätt och kostade endast motsv. ca 6 kr/pp för en enkel tur. "Black Friday" gällde hela helgen här så vi passade på att shoppa lite fina saker med bra rabatt. Några timmar senare tog vi bussen tillbaka och gled in på en Thairestaurang för en god lunch med tillhörande "stor kall öl". Nu sken solen från en näst intill molnfri himmel så stranden och det turkosa havet hägrade nu rejält. Ahhhhhhh....... vad det var skönt med ett dopp i den 26 gr havet och sen en stund i solen. Mot SPAR butiken för lite mer vattenpåfyllning och sen en promenad tillbaka upp till hotellet. Men..... nu var det betydligt varmare och kändes som rejält uppför!!! Svetten rann i floder från hårfäste till fotknölar innan vi var tillbaks på hotellet men vi hittade själva, inte dåligt med alla dessa små gator åt alla håll. En dusch och lite mer tips från vårt franska grannpar gör att vi nu känner oss redo att utforska denna ö från och med i morgon.

171127  Denna resas lille kämpe är hämtad, en liten TOYOTA som ska bli våra följeslagare tills det är dags att åka hem igen. Vi packade in våra ryggsäcker, snorkel, grodfötter och annat nödvändigt i bagaget och åkte nordväst ut mot Mont Choisy där det skulle finnas en fantastisk strand. Och vilken syn som mötte oss när vi kom fram. En lagun av turkosblått vatten kantad av en kritvit strand. Nu ska här badas. Under ca 2 timmar stannade vi sedan för att bada och sola i det varma klara och fina vattnet, vilken underbar dag så här i slutet på november när första advent står för dörren 🙂Innan vi åkte iväg idag har vi även bokat två utfärder. En med båt till 3 små öar på Mauritius östkust på fredag och en annan båtutfärd på onsdag då vi förhoppningsvis får möjlighet att simma med vilda delfiner.

171128  På Mauritius finns ett flertal rom destillerier och vi måste naturligtvis besöka ett av dessa. Vi gav oss iväg tidigt för det var en bit att köra och vi ville vara där strax efter att dom öppnat eftersom vi visste att de skulle vara lite mindre folk där då. Efter ca en timma var vi framme efter att ha tagit oss upp i bergen på vindlande och smala serpentinvägar. En guidad tur med provning av olika sorters rom förgyllde sedan denna förmiddag. En tur till shopen avslutade sedan detta besök och en flaska inhemsk rom smaksatt med kaffe fick följa med oss och kommer att hamna hemma i barskåpet. Efter en kopp kaffe i restaurangen så var det sedan dags att ta sig ner för de vindlande serpentinvägarna igen. Nu hägrade ett dopp i havet vid en av denna vackra öns fina stränder. Vi tog oss till sydvästra delen av Mauritius till en strand vi fått tips om, Pointe des Pécheurs, vi parkerade och tog oss en bit från Public beach längs stranden utrustade med våra "badprylar". Efter en lite utstickande udde öppnade sig en helt fantastisk vit vacker strand där vattnet även här var klart, turkost och ljuvligt varmt. Här låg också ett 5* lyxhotell med härliga solstolar i strandkanten. Det hade inte varit så dumt att tillbringa dagen på en av dessa men ......... tja varför inte fråga om vi kunde få hyra dessa stolar några timmar? Håkan tog en tur till hotellets reception för att fråga och jag slog mig ner på kanten av en av de fina solstolarna i skuggan under tiden. Håkan hade knappt hunnit 10 meter därifrån förrän en vakt kom fram till mig och myndigt talade om att "ni får gärna gå på stranden nedanför men detta är hotellets solstolar och ni bor inte här" fast han sa det på det inhemska franska språket. - Jag väntar bara på min man, svarade jag på engelska och sedan fick han en lång radda med adjektiv på hur fint och vackert det var här på Mauritius och då "mjuknade han" lite. Håkan återvänder och talar om att damen i receptionen gett oss lov att låna två stolar några timmar (hotellet var långt ifrån fullt) och därmed var saken utagerad gentemot vakten från våran sida. Med ett liiiiitet flin tog vi våra prylar och placerade oss på två soltolar som också var försedda med två stycken gigantiska, sköna badhandukar som vi la beslag på och utnyttjade. Vi fick några härliga timmar så gott som ensamma i havet vid denna fina strand och åkte sedan nöjda och belåtna tillbaka mot hotellet igen. Kvällens middag avnjöt vi i solnedgången vid vår "hemmastrand" med en god fisk och skaldjursmiddag. I morgon håller vi tummarna för att delfinerna vill visa sig för oss och ev. göra oss sällskap.

171129  I arla morgonstund blev vi skjutsade ner till den plats varifrån vi skulle åka på vår båtutfärd idag. 14 glada och förväntnsfulla turister med stora förhoppningar om att kunna se delfiner. Vi hann inte åka mer än ca 30 minuter förrän vi såg delfinstimmet som lekfullt simmade och hoppade kring de utflyktsbåtar som samlats kring stimmet. Nästan alla passagerare tog på snorkel, cyklop och simfötter och kastade sig i vattnet. Delfinerna var riktigt snabba så att simma ikapp var inte att tänka på men upplevelsen var ju helt ortoligt häftig ändå. Nästa anhalt var ett korallrev där det fanns gott om fisk och där gjorde vi nästa stopp för att de som ville kunde snorkla och bada en stund. Nu var nästan alla uppe ur vattnet igen ..... utom Håkan, som simmat långt långt bort från båten och fick hämtas upp sist av alla. Då serverades vi drickbart och då snackar vi inte vatten utan det var rom, öl, punsch(rom och juice) och andra alkoholhaltiga drycker för den som ville ha. Med på båten var ett annat par från Sverige och faktiskt även dom från Göteborg.... hur stor är sannolikheten för detta? Vi fyra fick sedan resten av dagen gå under det gemensamma namnet "Sweden". 🙂Nu närmade det sig lunchtajm och vi gick iland på en liten härlig ö där det grillades fisk, kyckling och korv. Och naturligtvis blev det mer drickbart till maten i form av öl, rosévin, romdrinkar och annat smått och gott. Vi satt i närheten av det svenska paret och fick en trevlig pratstund under vi lät oss välsmaka av både grillmaten och dryckerna. Nu behövdes det verkligen bada för att svalka både kropp och skalle efter den måltiden 🤪. Efter en härlig stund med sol och bad var det dags att återvända till fastlandet igen. Lite lagom rödbrända och en aning runda under fötterna blev vi sedan hämtade av hotellet Schuttelbuss och det var allt bra det för då var vi inte i läge att köra bil. Hej hopp vad det är gött med semester!

171130 Blue bay, på östsidan, hade vi hört skulle vara väldigt fint så det blev vårt mål denna dag. Efter bilfärden tvårs över ön öppnade sig en vacker men inte sådär väldigt speciell strand. Vi tog därför en liten båt över till ön och nationalparken Coco island som var en riktig höjdare med klart fint vatten och en liten fin vit strand som inte alls var "överbefolkad". Båten som tog oss över till ön stannade även vid ett rev mellan fastlandet och ön för jättefin snorkling. En skön dag blev det och vi var mycket nöjda med vårt mål denna dag. Ytterligare ett tips som vi hört och läst oss till var Domine Anna, en mkt speciell restaurang som låg någon kilometer utanför Flic en Falc och vi hade reserverat bord där denna kväll. Vi ringde vår vän taxichufför Mr Ramdev, som vi åkt med några gånger nu, och han tog oss till denna restaurang som verkligen var en upplevelse med små paviljonger på pålar i en gigantisk damm. Fantastiskt vacker miljö, ganska bra mat men personalen har lite förbättringar att jobba på. En kul grej i allafall.

171201  Ut på havet igen för "öhopping". Eftersom båten skulle avgå från östsidan kl. 09.00 så for vi från hotellet redan kl 07.00 på morgonen. Trafiken på ön kan tidvis vara väldigt kraftig och vi ville verkligen ha marginalerna på vår sida. Väl framme vid den lilla hamnen blev vi upphämtade tillsammans med tre andra turister och vi satte fart mot första stoppet som var snorkling vid korallrev. Mycket vackra fiskar fanns det och dom mumsade gladeligen i sig av de medhavda bananer som Håkan hade. Solen sken och det var en fantastisk dag..... än. Nu skulle vi mot ett fint vattenfall i en glänta och på väg därifrån träffade vi på en liten malij apor som satt i träden vid vattenkanten. Vi närmade oss trädet och kaptenen sträckte fram bröd mot den lilla apfamiljen med dom föredrog absolut den sista medhavda bananen som Håkan hade.  Nu hägrade strandstopp på Ile de Cerf en pafadisisk lagun där vi skulle få sola och bada några timmar. På väg mot denna ön bröt helvetet lös. Ett fullkommligt otroligt ösregna som totalt blötte ner allt som vi hade med oss. Kapten styrde in mot en "paviljong" med tak där vi skulle få stanna en stund tills regnet gått över. "It will pass in 5 minutes", sa kaptenen vilken inte en människa kunde tro på men som sedan visade sig vara sant. Blöta ända in på skinnet åkte vi faktiskt, efter ca 5 min, vidare till ön där vi skulle stanna till. Nu sken solen åter från en näst intill molnfri himmel och vi lyckades få några av våra genomblöta lagg hjälpligt torra igen medan vi badade i det varma grunda sköna vattnet i den fina lagunen. Nu började det kurra lite i magen och vi äntrade åter båten för att åka till den ö där vi skulle få lunch. Den luchen glömmer man inte i första taget. Först öl, romdrink eller annat flytande sedan en välsmakande grillad kyckling eller fisk och därefter en halv grillad hummer..... känn på den!  Som dessert blev det sedan grillade bananer smaksatta med råsocker, och mer att dricka naturligtvis. Klockan närmade sig nu sen eftermiddag och det var dags att vända åter mot den hamn där vi blev hämtade och vi kände oss mycket nöjda med denna härliga dag på havet. Väskor togs sedan fram på hotellet på kvällen och vi började den tråkigaste biten på alla resor, packa för hemfärd.

171203  Väskorna är nästan färdigpackade och vi äter frukost innan vi tar en sista skön dag på en strand i närheten. 15.30 tar en taxi oss till flygplatsen för hemfärd. Ja det är väl bara att åka hem och planera nästa resa 🙂

Zanzibar, Tanzania

En av alla de vackra stränderna på Zanzibar

En av alla de vackra stränderna på Zanzibar

151017. Då var vi äntligen på väg. Det fanns dock ett litet orsmoln och det var att det endast var en timma mellan flighterna i Amsterdam och undran fanns om verkligen väskorna skulle hinna med oss fram. Innan avresan så tog vi även denna gång och nyttjade VIP Loungen på Landvetter. Det är lätt att skaffa sig sådana goda vanor. Och där försåg vi oss med både god dryck och mumsigt tilltugg. När det återstod en halvtimma till avgång så började ombordstigningen och det gick snabbt. Med på planet var förutom vi även Eric Hamrén och några få passagerare till vilket gjorde att vi kom iväg före utsatt tid och därmed även landade vi före utsatt tid. Som den skeptiker jag är var jag ändå inte säker på att våra väskor skulle komma fram samtidigt som oss till Zanzibar men....... det gjorde dom. Det är härligt att ha fel åt det hållet.  

Väl framme på resmålet, efter att vi fyllt i en mindre roman med olika dokument, och betalt en rejäl visumavgift så var vi äntligen ute ur terminalen på Zanzibar och där väntade den förbeställda taxin som skulle ta oss de dryga 4 milen från huvudstaden Stonetown till den lilla orten Nungwi på den norra udden där hotellet låg. Det blev en lång, gropig och seg tur eftersom vägen stundtals var full av anhängare till den sittande presidenten och den utmanande kandidaternas anhängare. Vi fick vea av taxichauffören att det är snart val här i Tanzania. Väl framme i Nungwi så möter oss ett mysigt hotell, Langi Langi Beach and Bungalows, med ett fantastiskt läge vid den helt otroligt vita, och otroligt långa stranden där vi ska tillbringa de närmaste 12 dagarna. Eftersom inte rummet var klart fick vi sätta oss på hotellets veranda som vilar på pålar över det turkosblå havet och ”tvinga i oss” en lokal Kilmanjaro (lokalt gott öl). Jaha drygt 30 gr varmt och en härlig vind... här ska man nog stå ut ett tag, det är helt klart. Utsikten från den stora balkongen över den grönskande trädgården med en oändlig färgpalett av vackra blommor är rogivande och hänförande. En lite vilopaus nu, något gott i glasen på balkongen och sedan är man redo för en härlig kväll på Zanzibar. Iband e det gött att leva!

151019. Ny morgon och solen skiner från en klarblå himmel. En grym frukost serverades med massor av färsk frukt och goda juicer. Att sitta ovanför det torkosblå havet på verandan och njuta gjorde inte alls ont. Sedan blev det en rejäl insmörjning och packning av badväskan för dagen härliga timmar vid och i havet. Det är så otroligt häftigt att promenera längs den bländande vita stranden, där det känns som man går i potatismjöl, och inte en solstol eller en luftmadrassförsäljare så långt ögat når. Det är bara att slå sig ner i sanden, bre ut sin handuk och sen rakt ner i det underbara havet. Efter några timmar när det molnade på så tog vi en tur in på en masaimarknad och ägnade oss åt lite shopping. Efter en kopp kaffe på balkongen så sprack det upp igen och vi gick ner till otellets pool för ett dopp. Där fick vi stifta bekantskap mednågra små söta "minirådjur" som inte var större än en mellanpudel. Helt orädda kryssade dom mellan solstolarna och mumsade i sig av de nedfallna bouganvilla blommorna som blåst ner på marken. Märkliga små söta djur som vi aldrig sett tidigare. Ikväll blir det middag på hotellets veranda i solnedgången och förmodligen en nyfångad fisk med lite gott sydafrikanskt kallt vitt vin tll.

151020  Another day in paradise !! Ja nu finns det snart inte några uttryck kvar för att beskriva denna plats. Solen lyser varm och vacker när vi vaknar och himlen är oändligt blå. Frukosten hägrar och smakar även denna morgon ljuvligt gott. När vi nästan ätit klart kommer en av de anställda fram till oss och säjer att ”när ni ätit klart så vill dom prata med er i receptionen”  Faaaan, vad är det nu då, blev tanken genast? Har det blivit något galet med bokningen så vi blir utslängda? Har städerskan klagat för att vi välte ut ett värmeljus i går kväll och det rann ut stearin på bordet och balkonggolvet? Ja många tankar snurrade i huvudet när reskamraten gick bort till receptionsdisken något fundersam. Själv ägnade jag mig åt att surfa lite förstrött på datorn vid den ännu inte avslutade frukosten. Väl tillbaka så var kommentren från sambon ”vi kan börja packa igen”. Och där for det mycket negativa tankar och massor med fula ord snabbt genom skallen. ”Det är så att vi får, om vi vill, uppgradera rummet till en minisvit med havsutsikt” fortsatte han sedan. Phuuuuuuu....... Och sen TJOHOOOOO.... det är klart att man inte tackar nej till ett sådant erbjudande. Ja, då är det bara att studsa med lätta steg, upp till det ”gamla” rummet på andra våningen och snabbt slänga ner alla våra prylar i resväskan igen. Väl färdigpackade och med resväskorna placerade vid receptionen så intog vi några solstolar på hotellets solaltan. Himlen var nu täckt av ganska tjocka moln så det blev lite läsning under parasollen för min del medan sambon tog en långpromenad, i vanlig ordning. Vårt nya rum låg precis i anslutning till solaltanen och jag kollade lite då och då om sviten var färdigstädad och klar att flytta in i. Med en blick runt omgivningen av den nya balkongens flertal palmer upptäckte jag ett gigantiskt spindelnät.....Usch sådana grannar klarar man sig utan, men det är nog ett gammalt spindelnät. Oj va jag hade fel..... plötsligt kommer en av hotellets anställda med en stege och en rejäl kvast och jag börjar ana att det finns en anledning till denna utrustning. Mycket riktigt, framkrypande från en av palmernas blad kommer en av de absolut största monsterspindlar jag någonsin skådat. Diametern kan liknas vid en normalstort kaffefat...... huuuuu. Långt om länge pågick en kamp mellan spindeln och kvasten, som tack och lov kvasten vann. Nu installerade vi oss i den nya fina sviten och ser från den nya balkongen hela det vackra glittrande havet. För att inte tala om att vi verkligen har första parkett till den otroliga solnedgången precis utanför balkongräcket. Undrar vad vi gjort för att förtjäna denna lyx eller är det bara för att vi är några ovanligt trevliga svenskar😀Nu hade himlen åter spruckit upp och det var dags att njuta av sol och bad igen. Och nu till det verkiga problemet för dagen. Var ska vi äta middag ikväll? Gårdagens middag i hotellets restaurang med nyfångad tonfisk med en ljuvlig mango, lök och gräddsås, för min del och en rejäl bit papegojfiskfilé för sambon blir svårslagen men vi löser säkert detta på något sätt.   

151021 Jambo, jambo dvs hej,hej. Dags att göra sig av med lite skrivklåda igen. Onsdagen var en turistdag för oss. Vi bokade via Sele, en av hotellets mycket hjälpsamma medarbetare,  en taxi med förare för ett besök i Zanzibars huvudstad Stonetown samt ett stopp på en Spicefarm. Denna ö är ändå känd som ”kryddön” så det hör väl till att utforska en kryddodling nu när vi är här. Efter några sköna timmar på den ljuvliga stranden på förmiddagen så hämtdes vi upp utanför hotellet och sedan bar det iväg. Vår förare var en pratglad man som berättade lite om ön under tiden vi åkte söderut. Vi frågade bl.a om hur man på bästa sätt tar sig till stränderna på östsidan med skoter? ”Om ni ska hyra skoter och köra själva så var väldigt försiktiga och noga med vem ni hyr den av och att allt, och då menar jag verkligen ALLT, är helt ok på skotern. Längs huvudvägen på ön är det ett antal ”poliskontroller” och det enda dom egentligen är ute efter är att få pengar, berättade vår förare. - Om ni blir stoppade, vilket ni kommer att bli, så kommer dom att leta efter det minista lilla fel på skoter, körkort eller vad som helst egentligen och sedan vill dom ha REJÄLT med pengar. Vi har nu lagt ner tanken på att hyra skoter, det verkar inte vara värt att ta risken att hamna i trubbel här. Det får bli någon annan utfärd istället. Nu var vi frammen vid kryddfarmen och fick en egen mycket entuiastisk guide som visade oss runt i den enorma kryddodlingen. Det var jätteintressant att se dessa olika växter och vad det sedan blir för en krydda. Bl.a fick vi se hur en färsk muskotnöt ser ut. En liten vacker nöt som sedan torkas blir till den goda krydda som iallafall vi använder en hel del i ex potatisrätter. Att roten under ett kanelträd, doftar ljuvlig eukalyptus och hur citrongräs växer i stora halvmeterhöga ”grästuvor” var också nyheter för oss. Självklart ville dom också sälja kryddor, väldoftande oljor m.m mera när rundvandlingen var över men där blev det ingen shopping. Nu gick färden vidare mot Stonetown och även där var en privat guide bokad för oss. Vilken tur att vi hade rejäla promenadskor: Det blev en ca 3 timmar lång vandling i de vindlande gamla kvarteren där det är hur lätt som helst att gå vilse. Vi gjorde ett stopp vid Slavmuseet där guiden berättade den hemska historien bakom denna byggnad. Vi besökte kryddbazaren, där vi handlade med oss kaffe och lite kryddor hem, samt fiskmarknaden och naturligtvis massor med information  om stadens histora. Ett stopp och några foton togs också vid byggnaden där Freddie Mercury växte upp. En mycket intressant eftermiddag! Det var otroligt varmt nu därför blev det ett härligt stopp och en öl på African house hotel’s takterass med vidunderlig utsikt över havet och där den lätt orangefärgade solen nu börjat sjunka ner mot havet. Den ölen var välbehövlig kan jag tala om och det var väldigt skönt att sjunka ner i en bekväm fotölj och vila både rygg och fötter en stund. Nu var det mörkt ute och det sista vi skulle besöka i Stonetown var ”Nightmarket”. En stor ”matmarknad” ner vid hamnen där det fanns allehanda tillagad mat att köpa men vi blev rekommenderade att ABSOLUT INTE köpa skaldjur, kyckling eller något grillat kött. Något märkligt kan tyckas men förklaringen var att det som inte gick åt på kvällen tog försäljarna med hem och tillbaka ner och värmde sedan upp igen nästa kväll. Detta kan ju få vilken mage som helst att slå frivolter och den upplevelsen kan man ju klara sig utan. Istället fick det bli en ”Zanzibar pizza”. En liten färsk degbit som sträcktes ut åt olika håll tills den var stor som en mindre mattallrik och sedan fylldes med allehanda godsaker, på med en sorts tortillabröd och sedan veks den underliggande degen upp över brödet och sedan ner på en enorm ganska flat wokpanna för stekning på båda sidor. Vi mumsade i oss två var och var sedan proppmätta båda två och åter i stort behöv att en kall öl. Vi satte oss och njöt av denna gudagoda dryck långt ut på en restaurangpir i närheten i väntan på att vår förare skulle hämta upp oss för återfärd till hotellet. Trötta men fyllda av dagens uplevelser var det sedan gott att sätta sig en stund på utsidan och sedan krypa till kojs. 

151022 En slappisdag med sol och bad och en bra bok. Kanske en skön massage i kväll och en ännu en smaskig middag vid havet.

151023 Den planerade båtturen blev inte av då himlen var täckt av tjocka gråa moln och väderprognosen visade både regn och åska och det är ju inget drömläge för en båttur. Det fick bli till att hugga tag i boken igen och avverka ett antal kapitel. Det är ju inte fel det heller men man vill ju ändå göra någonting annat under dagen. När klockan började närma sig lunchdags och molnen inte kändes lika tunga och regnet fortfarande lyste med sin frånvaro så bestämde vi oss för en långpromenad på stranden.  Vi bor ganska långt norrut på västsidan av ön och bestämde oss för att gå utefter stranden norrut och se om vi kunde runda nordspetsen och komma över till östsidan. Ner med vatten, cyklop och snorkel i en ryggsäck och påbörja promenaden. Redan efter en halvtimmas promenad så sprack himlen upp och se där..... nu kom det fina vädret tillbaka igen. Nordspetsen, som kröntes av en vacker vit fyr, rundades och vi kom över på den östra sidan. Där öppnar sig de mest vidunderligt vacka helt öde kritvita stränder man kan tänka sig och det var bara att slå sig ner i skuggan och avnjuta en välbehövlig vätskepaus och bara njuta av utsikten. Vågorna gick bra mycket högre här och vällde in mot stranden med våldsam kraft vilket gjorde att vi inte riktigt kände för att bada här utan endast njuta av lugnet, ensamheten och utsikten. Dags att vända tillbaka och göra ett stopp för lunch och ett välbehövligt dopp på andra sidan ön igen. Kvällens meny på hoellets restaurang var, smörstekt tonfisk med ananas sås och det lät ju inte som någon dum idé nu när vi tidigare testat restaurangens mat och insett att vi faktiskt har den bästa restaurangen direkt på hotellet. Det smakade lika gott som det lät kan jag berätta. Dessutom fick vi en liten inblick i de lokala kvinnornas sätt att fiska när mörkret lagt sig här på ön.  Ett tjugotal kvinnor går ut i vattnet, fullt påklädda naturligtvis, och ställer sig i en rad ut mot vattnet med ett nät mellan sig. Sen går man en bit framåt för att sedan sluta sig i en cirkel och där sluta nätet och sedan dra nätet upp på land för att sedan fördela fångsten av ca 10-15 cm långa fiskar mellan sig. Allt detta sker precis nedanför den altan där vi sitter och njuter av vår middag på första parkett. Hur kvinnorna sedan tar tillvara och tillreder fisken fick vi förklarat för oss av en av servitörerna på restaurangen. Intressant!! Mätta och belåtna efter avslutad middag tar vi en liten kvällspromenad en bit bort på stranden för att besöka en liten väldigt trevlig bar där vi avnjuter var sin drink till tonerna av lite lokal musik. Det är billigt att ta sig något gott att dricka här och vi betalar mellan motsvarande 20-25 kr för en smaskigt drink eller kanske till och med två som en go nattfösare. De e gött att leva, och i morgon hoppas vi på att vädergudarna ska vara oss nådiga så att det blir en båtfärd till ett närliggande rev för snorkling. Hakuna matata.     

151024  Jaha....det blir inte alltid som man tänkt sig. Ingen båtutfärd idag heller. Efter frukost står regnet som spön i backen och båtutfärden avbokas. Istället blir det en djupdykning i hotellet lilla bibliotek efter några få svenska pocket som man kan plöja igenom under dagen om inte vädret bättrar sig. Men har vi tur så kanske det klarnar upp senare och då får det bli en långpromenad åt något annat väderstreck på denna ö. Och klarnar det inte uppså kan man faktiskt bada i det 27-28 gradiga vattnet ändå, bara för att man kan. Mellan kl. 17.00-19.00 är det Happy hour på barerna runtomkring och då kan man ju köra en drinktest 🤪  man vet ju aldrig om det finns goda drinkar som man inte testat förrut och det är ändå lördag och det är semester!!  

Och solen den kom tillbaka strax efter lunchtid. Vi hade dock tidigare givit oss iväg mot Kendwa beach som låg några kilometer söderut. Vi valde att gå längs stranden och var då tvugna att passera ett antal utskjutande klippor i vattnet och vid det högvatten som då rådde så innebar det att vi fick bära vår packning, såsom kvinnorna här på ön, på huvudet. Vattnet gick på sina ställen ända upp till halsen och det var inte helt enkelt att hålla balansen när vågorna rullade fram och tillbaka. Men det gick bra ändå. Vi hittade även idag en liten paradisstrand där vi var helt själva, vilken lyx att kunna bada i det kristallklara vattnet helt ostörda. Nu är vi åter på hotellet efter en likadan promenad tillbaka igen dock inte riktigt med samma höga vattenstånd men det kommer att kännas i benen imorgon det är en sak som är säker. Förmodligen får vi be personalen om en domkraft för att ta oss ur sängen imorgon för då kommer nog benen att vara helt obrukbara.

151025  Eftersom jag själv fick oönskat besök av ”montesuma” under gårdagskvällen och natten fick det bli en slappisdag på solaltanen med en nylånad bok och en bekväm solstol  framför vårt boende. Sambon tog dock en båtutfärd från tidig förmiddag till till sen eftermiddag och hade med massor av fina kort både ovan och under ytan vid ön Mnemba på nordöstsidan. Ön har för övrigt hyrts av Bill Gates under 100 år vilket gör att man måste ha ett speciellt tillstånd för att gå iland på denna ö, Ett besök fick vi oväntat på vår toalett också,då jag upptäckte en decimeterstor brunröd krabba i ett hörn. En jakt uppstod mellan sambo och krabban med sambon som vinnare. Denna gäst förpassdes sedan ut till en närliggande plantering utanför. Vi vill nog inte veta hur den tagit sig in.

151026. Minnet av gårdagskvällens middag kommer att leva kvar ett bra tag till. Vi bestämde oss för att äta skaldjur och hade passerat en närliggande skaldjurrestaurang ett flertal gånger och bestämde oss för att dit skulle vi gå och äta. Deras bord bredvid grillen med alla tänkbara läckra fiskar och skaldjur var verkligen inbjudande och jag bestämde mig för att, en rejäl hummer får det bli för min del, och sambon ville ha ett fisk och skaldjurs spett. Våra beställningar grillades efter kryddning med diverse goda kryddor och serverades sedan med lite ris, lineklyftor, hemgjorda pommes och lättförvällda grönsaker. De enorma tallrikarna var i storleksordningen ”serveringsbricka”, en till oss var. Allt mumsade vi i oss med god aptit vid ett bord i sanden,10 meter från havslinjen och med fötterna nerstuckna i den nu svala mjuka sanden. Med var sin stor lokal öl till betalade vi sedan ungefär motsvarande 250 kr för oss båda, helt ok för den lyxmiddagen.  

Nu har vi endast 2 härliga dagar kvar på denna paradisö och vi har inte planerat några stora äventyr utan tänker endast sola och bada och ha det skönt. Dock har det i skrivande stund (måndag kl. 13.30) hittills idag varit molnigt och just nu åskar och regnar det, men det brukar klarna upp igen på eftermiddagen. I väntan på solen blir det till att början på ytterligare en ny bok för min del. Inte helt fel semestersysselsättning det heller.

151027 Självklart återvände solen igen vid 14.00 tiden igår. Knepigt det där med vädret, klart och molnfritt tidigt på morgonen sen molnar det på vid niotiden för att sedan klarna upp igen fram på eftermiddagen. Och sedan dessa helt otroliga solnedgångar som kan ta andan av vem som helst. Så har vädret varit under nästan hela tiden vi varit här. I går eftermiddag när vi satt på solalatanen så hördes några konstiga läten längre bort på stranden och det visade sig var en hel flock med dessa lite ovanliga kor och deras kalvar. I sakta lunk kommer hela flocken gående majestätiskt på stranden för att en bit söderut från vårt hotell makligt lägga sig ner och vila mitt på stranden.  

Eftersom det just nu är fullmåne så påverkar ju detta tidvattnet och nu på morgonen hade vattnet dragit sig tillbaka ca 300 meter ut och människorna från byn kom ner i stora sällskap för att leta allehanda fisk till sig själva och fina snäckor att sälja till turisterna. Vi drog på oss våra badskor, tack och lov hade vi packat ner dessa efter tips på resewebbar, och gav oss ut på promenad i vattnet bland stenar och ortsbefolkning. Det som tidigare var flera meter djupt hav var nu vatten till fotknölarna. Och vilket akvarium vi skådade, vackra sjöstjärnor i alla tänkbara färger, nån muräna, sjöorm (ofarlig) och småfisk som valt att stanna kvar när vattnet drog sig ut.   

Idag är det sista hela dagen på denna fantastiska ö och vi hoppas kunna njuta av mer sol och bad idag. I morgon bitti är det utcheckning kl. 10.00 och taxi är beställd till 15.30 för resa till flyget, så kvällen får vi ägna åt att packa, shoppa lite små souvernirer att ta med hem och njuta av en sista god drink och ännu en god  middag. Oj vad vi kommer att sakna dessa trevliga vänliga människor, den goda maten, det behagliga klimatet och framför allt dessa oändligt vackra vyer som gång på gång lyckas överraska med sin ofattbara skönhet.

151028 Då var denna resa snart över och vi tackar den fantastiska ön Zanzibar för att vi fått göra dess bekantskap. Detta är, av alla de resor vi gjort, en av de definitift vackraste och trevligaste platser. Några få timmar får vi slappa i en solstol och en bok, äta en sista lunch och sedan mot flygplatsen för resan hem igen. 

Nu ser vi fram emot de 2 kommande resor som vi bokat, dels till Prag i december och till Rom i slutet på april. Två städer som vi ska besöka med goda vänner och som vi ser mycket fram emot.

Hakuna Matata Zanzibar.   

 Bilder finns under Fotoalbum/Zanzibar.

Hurgada och Kairo, Egypten

I november 2008 reste vi på denna charterresa för att fira sambons jämna födelsedag. Vi bodde i Hurgada och hade lata dagar med lagom värme under en vecka. Dock måste man ju, när man är i Egypten, passa på att se pyramiderna m.m i Kario. Den utfärd till Kairo som charterbolaget erbjöd var en 9 timmars bussresa, var väg, och det kändes inte som något bra alternativ när man endast har en veckas semster.

Vi traskade in på en lokal resebyrå i Hurgada och frågade om det fanns möjlighet att boka flygresa m.m till Kairo? Ja men visst gick detta bra. Vid 06.00 kom en taxi och hämtade upp oss för utanför hotellet för transport till flygplatsen i Hurgada. Där stod sedan en representatant från resebyrån och väntade på oss för att visa oss tillrätta, vilken service, tänkte vi! Efter 45 min landade vi i Kairo och där stod också 2 engelsktalande guider och mötte oss för att visa oss ut till den minibuss med chaufför som under dagen skulle köra oss runt till de sevärdheter som vi uttryckt på resebyrån att vi ville se. Först åkte vi och hämtade en egyptisk engelsktalande kvinna som blev vår guide under hela dagen. Sedan blev det besök på egyptiska museet, ett långt stopp vid pyramiderna och sfinxen och därfter en tur till en flodbåt på Nilen där vi åt en god lunch. Efter lunch besökte vi papyrustillverkning och en butik som sålde diverse kläder och handukar i egyptisk bomull. Vid 17.00 tiden var det sedan dags att flyga tillbaka till Hurgada och vår trevliga guide med chaufför släppte av oss. En mycket kul dag som inte var helt gratis men väl värt pengarna. Vi betalade ca 2000 kr per person men då ingick verkligen allt. Flyg, guide alla inträden och lunch.

Det blev även utfärd till korallreven i röda haven för lite snorkling för sambon och ett strandhugg på Giftun Island med kristallklart vatten och vit mjuk fin sand där det blev lite bad och en kall öl i den lilla starndbaren.

Ja självklart blev det även tårta på högtidsdagen i form av en decimeterhög chokladskapelse som var vacker att se på men väldigt söt. Vi åt av chokladen och lämnade resten....

En skön resa med sol och bad då novembermörkret och regnet var kompakt hemma i Sverige.  

Några bilder hittar du här.

Senaste kommentaren

08.09 | 19:02

Det låter som en härlig och spännande semester på Kreta! 😊

02.02 | 15:50

Vad snygga ni är 🤣

18.01 | 14:42

Hej Håkan & Berit! Kul att träffas på Rarotonga! Och gissa om jag blev glad för den kalla ölen som väntade på mig när vi kom till hotellet på Aitutaki! Stort tack för det! Hälsn Hasse & Anna

22.12 | 22:02

Tack Käth. God Jul o Gott Nytt år til dig o Jukka också. Vi har det helt fantastiskt. Vi ses nästa år 🎅🌴😎🎅